Uživatel s deaktivovaným účtem
Iwette07
napsal(a):
Dobrý večer,
ráda bych se zeptala čistě teoreticky, kdybych zkřížila mainskou mývalí kočku a skotskou klapouchou kočku, jak by asi vypadali jejich potomci?
Takových běhá všude po vesnicích spoustu.
pokud je ta skotská klapouchá s ušima dolů, tak by někteří z těch voříšků měli uši dolů. Chlupy trochu delší, bylo by to takové to kotě co se pak nabízí jako polobritské, aby se lépe dávalo z domu. Jenže takových už je tolik, že už to moc nefunguje.
Věřte mi, už je spoustu čistokrevných koťat co nikdo nechce. Nepouštějte se do toho.
Teď to nemyslím nijak zle, nejsem ten člověk co vás zde zadupe do země (ale za chvíli se tu někteří takoví objeví), ale pak budete mít velké problémy s udáním koťat.
Vzhledově jak říká bodlinka. Prostě žádný zázrak, ty uši možná, ale s těma dlouhýma od mainské to bude škaredý.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.151.36
Spousta plemen přeci vznikla křížením již známých plemen. Nebo je nějaké dělítko, nějaká tlustá čára a od té doby už žádná další plemena nesmí vzniknout? Chuť něco nového vyšlechtit, vytvořit je člověku vlastní. Naštěstí, protože jinak by jsme moc kulturních plemen ničeho neměli, možná bychom neměli ani domestikovaná zvířata.
U MCO bych se bála HCM a dysplazie. Co jsem vyčetla, tak není úplně jasné, zda jsou tyto choroby "pouze" dědičné. Tudíž není záruka, že se tyto nemoci nevyskytnou u potomků. MCO je oblíbené plemeno a chová se "ve velkém". Dispozice výskytu jsou vyšší.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.151.36
V tomto mám neznalost - u koček se vyskytuje také dysplazie? Tedy myslíte dysplazii kloubů?
O tento problém se zajímám u psů, ale u koček jsem to ještě neslyšela.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V tomto mám neznalost - u koček se vyskytuje také dysplazie? Tedy myslíte dysplazii kloubů?
O tento problém se zajímám u psů, ale u koček jsem to ještě neslyšela.
Ano, dysplazie kyčelního kloubu je dědičné onemocnění, které velmi dobře známe u psů.
Některá plemena trpí na PKD - polycystická choroba ledvin jiná Deficitem pyruvátkinázy.
Křížení není jen o spojení dvou jedinců. Je potřeba se zajímat o genofond, o rizika spojená s křížením, nemoci atd...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.151.36
Ano, to naprosto souhlasím. Pokusit se vytvořit nové plemeno je hrozně lákavá činnost, ale chce to velký znalosti. A řekla bych i dost peněz.
U koček se někdy taky provádí RTG DKK?
Ano, kvalitní chovatelé do svého chovu investují - třeba právě u MCO nechávají rtg DKK dělat.