Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den všem, ptala jsem se už v "morčecí" diskuzi, myslím že by bylo poučné zeptat se i tady
Prosím všechny o vaše názory, co si o tom myslíte, i když třeba nemáte vlastní zkušenost...
Máme dvě morčecí hoky, a manžel chce mermomocí kočku. Já jsem pro kočku, ale venkovní... manžel chce ovšem čistě bytovou. Já bych to kočce neudělala, mám taknějak zafixováno (možná předsudky?) že kočka prostě pohyb po venku ocení a mít jí jen v bytě hraničí s týráním... ale ted jsme narazili na inzerátjedné útulkové kočičky, která je podle popisu vhodná pouze do bytu, že je tak zvyklá od předchozích majitelů - tedy přesně to po čem chlap touží.
JENŽE! co ty morčata? Manžel tvrdí, že se kočky dají naučit aby nešly po morčatech, já si osobně myslím že ne, kočka je prostě lovec, a jak uvidí "kořist" utíkat, skočí po ní.
Naše morčata jsou často mimo klec - nejen ve výběhu, ale na klíně v pelíšku, dokonce občas je dcera vozí v kočárku... já si prostě myslím že kočka s morčaty v jednom bytě je neslučitelné.
Co si o tom myslíte, jsem blázen já nebo můj chlap?
Ještě podotýkám, že bohužel trvale mít kočku a morčata oddělené mít nemůžu...
Já většinou dost váhám než si nějaké zvíře pořídím, zvažuju pro a proti... a to hlavně proto, že jakmile už si ho jednou pořídím, tak se ho už nikdy nechci zbavit protože se přestane "hodit do krámu".
Nerada bych se dostala k dilematu "morčata nebo kočka", nerada bych pochovávala zakouslé morče, a nerada bych naše morčata připravila na život na jaký jsou zvyklá a kvůli jejich bezpečí je odsoudila k pobytu jen v kleci... to ne.
Proto se to snažím řešit radši dopředu než "zkusíme to a uvidí se".
Je mi úplně jasné že nikdo z vás nemá křišťálovou kouli a nevidí do hlavy té konkrétní kočičce, ale už jen to že to tu s vámi můžu rozebrat a slyšet Vaše zkušenosti a názory (pozitivní i negativní mi snad pomůže třídit myšlenky.
Ano, pokud je to možné, kočka miluje být i venku,
zabaví se kde čím.
Lapáním much a motýlů, "lovením v potučcích" po dešti,
sledováním ptáků a všeho pohybu kolem.
Byl by hřích jí to nedopřát. Bude se i ráda
zdržovat doma. Samozřejmě ji pobyt venku musíte naučit.
Aby kotě vědělo kudy domů, do bezpečí.
Naše kočky si na králíčky i morče zvykly bez problému.
Bez dozoru jsem je ale stejně nenechávala...
Sežeňte nějaké trubky, kam může jen morčik, kam se kočka nedostane,
naši si tam rádi probíhali - i králíčci.
Dala jsem jim tam kousek koberečku.
Je to radost.
(úplně nejlepší jsou koťata dvě, je to polovina starostí
a jednou tolik radosti //a výdajů/).
Mám bytové kočky, které můžou do voliéry, odkud pozorují venkovní dění. A máme u rodičů i venkovní kočky a nepřijdou mi, že by nějak ty bytové oproti těm venkovním trpěly.
Co se týče morčat - běžně my ty venkovní kočky chodily do kotců k morčatům i králíkům, když jsem krmila. Žádnou nikdy nenapadlo morčata lovit. Dle mého jsou na kočku už moc velká. Možná bych se bála u novorozených morčátek, ale jinak ne.
lavacca
napsal(a):
Mám bytové kočky, které můžou do voliéry, odkud pozorují venkovní dění. A máme u rodičů i venkovní kočky a nepřijdou mi, že by nějak ty bytové oproti těm venkovním trpěly.
Co se týče morčat - běžně my ty venkovní kočky chodily do kotců k morčatům i králíkům, když jsem krmila. Žádnou nikdy nenapadlo morčata lovit. Dle mého jsou na kočku už moc velká. Možná bych se bála u novorozených morčátek, ale jinak ne.
Svého času jsem měla v garsonce kocoura (normálně chytajícího myši) a morče. Morče jsem pouštěla ven i v kocourově přítomnosti. Bylo zábavné pozorovat, jak si hráli na honěnou. Nikdy si neublížili.
..naše tři kočky nereagují jak na morčata, tak na zakrslého králíka - toho občas kocour vyhodí z klece (má ji celodenně otevřenou) a pak v ní sám na seně spí - králík v koupelně na koberečku...dokonce kdysi když jsem měla křečka a ten utekl, tak onen kocour ho vystopoval v koupelně a jen u něj seděl a packou měnil směr jeho putování než jsem mu ho sebrala a dala zpět do jeho klece...

"Žádnou nikdy nenapadlo morčata lovit. Dle mého jsou na kočku už moc velká"
jenom k té velikosti kořisti - mistra Leonka jsem onehdá viděla klusat s ulovenou veverkou, a žádné veverčí malé štěně to nebylo...
napsal(a):
jenom k té velikosti kořisti - mistra Leonka jsem onehdá viděla klusat s ulovenou veverkou, a žádné veverčí malé štěně to nebylo...
Souhlasím, viděl jsem poloodrostlé kotě ulovit mladého potkana, na délku jen o málo menšího, než bylo to kotě. A taky jsem viděl velkého kocoura se malému potkanovi vyhnout obloukem. Záleží na kočce, jakou má povahu a jak ji naučíte a pak věříte.
napsal(a):
Tak kocour nám taky jednou přitáhl malého zajíčka, ale ostatní kočky si nikdy morčat, zakrslých králíčků, apod. nevšímaly v souvislosti s lovem. Buď na ně koukali či jim občas měli tendenci čistit kožíšky. :)
Naše kočky jsou teda naučené nevšímat si ani malých kuřat, kachňat, apod.
Také řešíme stejný problém, přinesla jsem domů kotě. Našli jsme ho v kontejneru na plasty v igelitové tašce. Ale doma máme morče. Jako zkoušeli jsme je k sobě dávat ale kotě se ho bojí, začne syčet a uteče ale morče se snaží jen zblížit. Když si ho vyndáme, tak kotě chodí pořád za ním ale když se otočí tak kotě hned uteče. Podle mě si na sebe zvyknou. Ale máme strach je nechat o samotě. A mamka řekla ať si vybereme buď morče nebo kotě. Jerryho už máme rok a půl takže toho bych pryč nedala, kotě nikdo nechce ale do teletníku ho nedám. Takže už nevím teď půjdu na intr a stejně je uvidím jen o víkendech, je to dost těžké. Už nevím jak mamce vysvětlit že si na sebe zvyknou, taťka si to taky myslí ale ne ona se nenechá přemluvit. 😞
Miska94

XXX.XXX.166.55
Ahojky. Máme morčata v otevřené,, bedně,, ale jsou jen tam. Pořídili jsme si kotě. Jak kočku naučit, že morče není kořist? Zatím se nic nestalo. Párkrát jsme kočku nachystali, jak je u nich, tak jsme ji hned vzali. Raději zavirame dveře, aby tam nechodila. Ale to nejde věcné, mám děti a ty zavírat prostě neumí 😃 jde o to, aby mi je nezakousla až bude starší.. Nějaké rady a tipy jak je zkamaradit? Nebo alespoň kočku naučit, že morče není žrádlo? Děkuji

Miska94
napsal(a):
Ahojky. Máme morčata v otevřené,, bedně,, ale jsou jen tam. Pořídili jsme si kotě. Jak kočku naučit, že morče není kořist? Zatím se nic nestalo. Párkrát jsme kočku nachystali, jak je u nich, tak jsme ji hned vzali. Raději zavirame dveře, aby tam nechodila. Ale to nejde věcné, mám děti a ty zavírat prostě neumí 😃 jde o to, aby mi je nezakousla až bude starší.. Nějaké rady a tipy jak je zkamaradit? Nebo alespoň kočku naučit, že morče není žrádlo? Děkuji
Měla jsem kocoura a morče. Nebyl problém. Občas honil kocour morče, jindy zase morče kocoura. Myslím, že pokud nemáte nějakou mainku, není kočka pro morče nebezpečná. Ten můj běžně lovil myši. Ale s morčetem to byla hra.

....mam tři kočky v bytě a měla jsem králíka a nyní morčata, klece vždy otevřené a nikdy žádný problém...a vlastně i když pustím osmaky není problém....
napsal(a):
Měla jsem kocoura a morče. Nebyl problém. Občas honil kocour morče, jindy zase morče kocoura. Myslím, že pokud nemáte nějakou mainku, není kočka pro morče nebezpečná. Ten můj běžně lovil myši. Ale s morčetem to byla hra.
Nee , Mainky jsou kliďasové, aspoň teda moje Elsa. Na velikosti nesejde . To bych tipovala jako horší lovce (jako horší pro to morče ) nějaké orientálky (bengálky, eg. mau, ocicatky, apod.).

fikovnice
napsal(a):
Nee , Mainky jsou kliďasové, aspoň teda moje Elsa. Na velikosti nesejde . To bych tipovala jako horší lovce (jako horší pro to morče ) nějaké orientálky (bengálky, eg. mau, ocicatky, apod.).
S těmi zkušenosti nemám.

Nechte kotě, ať si na morčata v klidu zvyká. Ať si u nich klidně leží v bedně. Morče je kámoš, né žrádlo. Kotě bude brát morčata jako součást domácnosti. Oddělovat nemá smysl, jen ať mu morčata zevšední. A ono morčatům. Morčata si na něj taky zvyknou a nebudou utíkat, kočka nebude mít motivaci lovit.
Jen pokud tam kotě zabírá nějaké zásadní místo, tak bych morčatům pořídila větší bednu