Ahoj,
potřebovala bych poradit od zkušenějších chovatelů. Mám doma v bytě kočku a kocoura, obyčejné mourky, sourozence, oba jsou kastrovaní, věk necelé 2 roky. Oba jsou moc hodní a nemám s nimi problém, až na to, že si všímám, jak kocour často kočku obtěžuje. A to převážně, když jde kočka na toaletu, ke žrádlu nebo k miskám s vodou. Jakmile kocour slyší, že kočka je v kuchyni a žere, pije nebo vykonává potřebu, utíká tam přes celý byt, chvíli ji pozoruje a za chvíli na ni skočí, kočička piští a on ji vyžene. Rozčiluje mě to, protože vidím, že kočka z něj má někdy i strach. Po chvíli si spolu ale lehnou na gauč a zase jsou kámoši. Prostě tomu kocourovi nerozumím, co mu vadí a hlavně - jak to řešit? Misky na vodu máme dvě, toalety taky dvě, ikdyž jednu skoro nepožívají, kocour jde vždy vykonávat potřebu tam, kde byla předtím kočka. Mám do toho zasahovat? Občas to nevydržím a zvýším hlas, hodím polštář, rukou nikdy netrestám. A ještě pro úplnost, neděje se to úplně vždy, někdy žerou spolu z jedné misky, pijí vedle sebe a on si jí vůbec nevšímá. Máte někdo nějaký nápad? Předem moc děkuji.
Katka.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Naši kocouři dělají něco podobného - když jde jeden na wc, druhý na něj z poza rohu číhá. Ale oni si to dělají navzájem, tak to nijak neřeším, protože jinak spolu vychází dobře a nic jiného si netropí. Možná zkusit kočičí psycholožku paní Petru Žallmannovou.
Mám také podobný problém - náš mladší kocour (7 měsíců) tak trochu "šikanuje" staršího a fyzicky menšího a slabšího kocourka (15 měsíců) u žrádla. Když jim dám misky se žrádlem, mladší chodí do misky ke staršímu, ale ten jde zase k misce toho mladšího, to se ještě dá, občas se párkrát takhle "prostřídají" oba se nažerou. Granule mají v jedné velké misce, tam ho mladší tak vždy odežene, hned mladého odeženu, když u toho jsem. Když jim chci dát pamlsek z ruky nebo něco extra dobrého do misek, tak ten mladej dělá všechno pro to, aby sežral svoje + žrádlo od druhého kocoura, čili někdy dost hltá, nekouše a pak občas blije to nepokousané zhltané žrádlo.
Stejné je to s hraním. Pokud si st. kocourek začne hrát, mladší má potřebu mu hned všechno sebrat i když si zrovna hraje s něčím jiným. Z toalety ho nevyhání, ale občas ho "přečůrává".
Starší už je vykastrovaný, s mladším ještě čekám. Jinak ale spolu blbnou, občas na můj vkus až moc divoce, ale na krev nejdou, tak je nechávám být.. Provokují se navzájem oba.
Taky moc nevím, jak na ně..
Uživatel s deaktivovaným účtem
Jídlo bych dávala víc odděleně, aby měli oba své jisté a v klidu
Jinak lze zlobivce z nekalé činnosti převádět hrou na sebe, samozřejmě opačnou variantou je třeba takový stříkanec ze stříkačky...