O ragdollech se říká, že jsou nejmazlivější, ale i tak je to o povaze jedince.
My máme modrou britku, která si pro pohlazení přijde spíše výjimečně, zatímco modrá britka mojí kolegyně je extrémně mazlivá až dotěrná. Pak máme dva kocourky mainské mývalí a každý je úplně jiný. Ten starší vyžaduje neustálý kontakt, takže jeho téměř celodenní náplní práce je hlavně bedlivě sledovat, kdo si sedne a okamžitě obsadit klín. Ten mladší kontakt tolik nepotřebuje, ale jemu se ještě povaha rýsuje, tak uvidíme, jaký bude výsledek. Měli jsme černou kočku z útulku a ta byla velmi přítulná, zřejmě tam sehrála velkou roli vděčnost za domov. Ještě naši domácnost obývá černá nalezenkyně, která přítulná moc není, ale lehne si na klín pouze tomu, u něhož vycítí, že přijde brzy nemoc, takže je to taková naše "věštkyně".
Takže i u ragdollů narazíte na různé povahy. Ale majitel, který vám bude nabízet koťátka už sám může říct, které kotě z vrhu bude nejpřítulnější.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hellous
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, jestli je mezi kočkama nějaké plemeno, které by vynikalo přítulností?
Co jsem našla na internetu, tak byl doporočovaný Ragdoll.
...ano to se traduje, ale ne vždy to je pravda...mám kocoura, ten se nechá tahat a dělat se sebou divy aniž by hnul brvou, mazlivý je zejména v ranních hodinách, kdy si vleze ke mně pod peřinu a já musím hladit a hladit a hladit... kočka je rezervovanější a ta si přijde večer ke mně a musím umazlit... oba se ničeho nebojí, cestují jakýmkoli dopravním prostředkem jen na kšírách v klokance, mění prostředí, nejsou mstivý, a žádná změna jim nevadí... a pak máme nalezenkyni rádobyperšanku a ta by se mazlila neustále - opět není mstivá, jakákoli změna jí nevadí, když přijdou řemeslníci, je neuvěřitelně zvědavá a kontaktní, nechá se tahat od kohokoli - záleží jakou mazlivost od koček očekáváte...ale pravdou je, že všeobecně ragdolové dobře snáší změny, jsou fixováni na člověka, neublíží, ale najdou se i výjimky, kdy ragdoll mé známé chovatelky prokousl její babičce nohu...
Máme kromě dvou britek i kříženku norské a mývalí a takovou povahu jakou má tahle kočena jsem nezažila. Britky si přijdou pro pohlazení i mazlení, ale jen když ony chtějí. Ta norka je ale neuvěřitelná, ukecaná doslova vtěrka. Leze každé ráno do postele, víská se mi ve vlasech, pořád pusinkuje čumáčkem.Tlačí se k tělu a vrní a odpovídá na každý podnět od nás.Když ráno snídám, tak mi packou dává najevo, že by taky ráda ochutnala Je to povaha spíš psí než kočičí.A z toho dokáže divočit jako malé kotě, aportuje všelijaké věci no prostě zlatá
Mazlivá je spousta různých koček. Tehdy když se jim zrovna chce.
Kdyby mi při výběru záleželo zejména na tomto, vybírala bych o to pečlivěji, ne plemeno, ale konkrétní kotě u chovatele.
Ale pokud bych měla kočku jako polovenkovní, připadá mi bezpečnější, když se kočka nemazlí s každým cizím na potkání.

"Ale pokud bych měla kočku jako polovenkovní, připadá mi bezpečnější, když se kočka nemazlí s každým cizím na potkání. "
někteří kocouři mi venku odlovují na mazlení kolemjdoucí...minule takhle šla paní, normálně kocoura odignorovala...no radši jsem na něj houkla, protože to užuž vypadalo, že na ni naštvaně zezadu skočí, jakože si dovolila nevšimnout JEHO VELIČENSTVA
Z tohoto hlediska je dobré uvažovat o tom, jaké plemeno, protože i to se s plemenem pojí, i když si myslím, že méně než u psů. A samozřejmě pak v rámci plemene vybírat konkrétní spojení, chovatele, kotě.
Děkuju moc za Vaše zkušenosti.
My jsme měli právě kocoura, který byl křížencem mayňáka a byl neskutečný mazel, možná spíš rozmazlenec. Vždycky si před nás stoupl, opřel se o nás předníma packama a tak dlouho mňaoukal, než jsme si ho vzali do náruče. Jenomže se nám zaběhl. Sice stále doufáme, že se vrátí, ale myslíme si, že si ho někdo vzal domů... Já jsem spíš blázen do psů, ale toho našeho kocoura jsem milovala a chtěla bych si pořídit kotě a chtěla bych, aby to byl taky takový mazlík. Je mi jasné, jak zmiňujete, že se liší kočka od kočky, ale chtěla jsem právě vybrat plemeno, které by to už trošku v povaze mělo, že více inklinuje ke člověku.

hellous
napsal(a):
Děkuju moc za Vaše zkušenosti.
My jsme měli právě kocoura, který byl křížencem mayňáka a byl neskutečný mazel, možná spíš rozmazlenec. Vždycky si před nás stoupl, opřel se o nás předníma packama a tak dlouho mňaoukal, než jsme si ho vzali do náruče. Jenomže se nám zaběhl. Sice stále doufáme, že se vrátí, ale myslíme si, že si ho někdo vzal domů... Já jsem spíš blázen do psů, ale toho našeho kocoura jsem milovala a chtěla bych si pořídit kotě a chtěla bych, aby to byl taky takový mazlík. Je mi jasné, jak zmiňujete, že se liší kočka od kočky, ale chtěla jsem právě vybrat plemeno, které by to už trošku v povaze mělo, že více inklinuje ke člověku.
..ragdoll, mainka, birma, norská, sfinx...ale aby byli s PP a z prostředí malého chovatele v domácnosti kde jsou děti i ostatní zvířata a kde je čas se zaobírat koťaty z jednoho maximálně dvou vrhů...
.ragdoll, mainka, birma, norská, sfinx...ale aby byli s PP
Náš úplně a zcela nejlepší kocour byl černý nalezenec.
A snad každá kočka je šmajchlířka, když ne k celé rodině,
tak aspoň nějakého oblíbence si vybere.
Třeba kotě, které vyrůstá s malým děckem. Nebo si
normální milá, mazlivá kočka vybere doma "lazara" po operaci
a to je potom felinoterapie
Viděla jsem oba takové úžasné vztahy.

rapotacka11
napsal(a):
.ragdoll, mainka, birma, norská, sfinx...ale aby byli s PP
Náš úplně a zcela nejlepší kocour byl černý nalezenec.
A snad každá kočka je šmajchlířka, když ne k celé rodině,
tak aspoň nějakého oblíbence si vybere.
Třeba kotě, které vyrůstá s malým děckem. Nebo si
normální milá, mazlivá kočka vybere doma "lazara" po operaci
a to je potom felinoterapie
Viděla jsem oba takové úžasné vztahy.
...ale ano, také máme od popelnice rádobyperšanku a ta v mazlivosti předčí všechny a mazli se i s cizími, řemeslníky otravuje když u nás něco dělají, kamkoli jí vezmu, tak se tam rozvalí a nechá se muchlovat, při cestě metrem podává packu lidem okolo mně - prostě spíš pes než kočka... ale zadavatelka píše o plemeno, které má dané už předpoklady pro mazlivost a vstřícnost ke člověku a to jsou dle mé zkušenosti tato - hodně se koťat těchto plemen využívají na felinoterapii...a s PP proto, že tam je jejich povaha cíleně udržována...

hellous
napsal(a):
Děkuju moc za Vaše rady a zkušenosti, ale zatím je využít nemusím. Dostali jsme totiž nejkrásnější Vánoční dárek a právě se nám náš chlupáč vrátil.
To jsou skvělé zprávy! Lepší dárek jste ani dostat nemohli Tak ať už se Vám netoulá

hellous
napsal(a):
Děkuju moc za Vaše rady a zkušenosti, ale zatím je využít nemusím. Dostali jsme totiž nejkrásnější Vánoční dárek a právě se nám náš chlupáč vrátil.
..to Vám i vašemu chlupáčovi moc přeji, to shledání...

napsal(a):
...ale ano, také máme od popelnice rádobyperšanku a ta v mazlivosti předčí všechny a mazli se i s cizími, řemeslníky otravuje když u nás něco dělají, kamkoli jí vezmu, tak se tam rozvalí a nechá se muchlovat, při cestě metrem podává packu lidem okolo mně - prostě spíš pes než kočka... ale zadavatelka píše o plemeno, které má dané už předpoklady pro mazlivost a vstřícnost ke člověku a to jsou dle mé zkušenosti tato - hodně se koťat těchto plemen využívají na felinoterapii...a s PP proto, že tam je jejich povaha cíleně udržována...
Pokud má v sobě skutečně kousek peršanky, tak je jasné, že je mazlivá. Ty mazlivá plemena jsou většinou z peršanky vyšlechtěná.
Zvláštní, že peršanka je povahově spíš odtažitá, ale její kříženci jsou k nemazlení.
Momentálně máme dva zachráněný mourovatý puberťáky, neuvěřitelně ušatý a ošklivý kočky , ale tak strašně moc mazlivý.

napsal(a):
Pokud má v sobě skutečně kousek peršanky, tak je jasné, že je mazlivá. Ty mazlivá plemena jsou většinou z peršanky vyšlechtěná.
Zvláštní, že peršanka je povahově spíš odtažitá, ale její kříženci jsou k nemazlení.
Momentálně máme dva zachráněný mourovatý puberťáky, neuvěřitelně ušatý a ošklivý kočky , ale tak strašně moc mazlivý.
...ta naše vypadala strašidelně a navíc ji veterinář vzhledem k plísni dočista oholil, nechal jen pár chloupků na nohách a na hlavě - no zrůd.k z hororu hadr...naše kočky se na to chodili dívat a jen třeštily oči, co se to přineslo, tak jsem jim vysvětlila, že i takhle může myšilovka vypadat a esli budou zlobit půjdou dohola také...

hellous
napsal(a):
Kastrovaný není, ale už jsem ho objednala a za týden jde. Tak snad to pomůže a toulat se už nebude. Ale co se vrátil, tak je ještě mazlivější, než byl.
...seznal co na vlastní kůži v praxi znamená nevážit si dobrého bydla...

napsal(a):
...ta naše vypadala strašidelně a navíc ji veterinář vzhledem k plísni dočista oholil, nechal jen pár chloupků na nohách a na hlavě - no zrůd.k z hororu hadr...naše kočky se na to chodili dívat a jen třeštily oči, co se to přineslo, tak jsem jim vysvětlila, že i takhle může myšilovka vypadat a esli budou zlobit půjdou dohola také...
Ostříhaný Peršanky mě nevyvedou z míry, každý rok některá naše i při vší péči skončí ostříhaná, evidentně sloužily jako předloha pro Critters
https://www.csfd.cz/film/16805-critters/galerie/?type=1
Já mám peršanky a jejich krátkosrsté křížence vypadající jako britky a pak dva ušatý, nohatý a pubertální mourky s dlouhými čumáky. Vedle našich princezen vypadají ty dva podivně... no i veterinář se při očkování smál.
To je samozřejmě sranda, máme je rádi i když moc krásy nepobrali.

napsal(a):
Ostříhaný Peršanky mě nevyvedou z míry, každý rok některá naše i při vší péči skončí ostříhaná, evidentně sloužily jako předloha pro Critters
https://www.csfd.cz/film/16805-critters/galerie/?type=1
Já mám peršanky a jejich krátkosrsté křížence vypadající jako britky a pak dva ušatý, nohatý a pubertální mourky s dlouhými čumáky. Vedle našich princezen vypadají ty dva podivně... no i veterinář se při očkování smál.
To je samozřejmě sranda, máme je rádi i když moc krásy nepobrali.
...no ona ta naše byla přímo vyholená... je to úžasný parťák našeho psa... neustále se honí a pošťuchují
Ruuky

XXX.XXX.142.107
No já mam už 14 letou Britskou modrou, která je hrozná potvora v tom mazlení. Přijde maximálně ráno mě vzbudit tak že mi lehne na hlavu a chvíli zustane pak uteče. Ale tak za 5 min se vrátí a lehne k nohám, opět zustane pár minut a uteče a zas se vrátí. Přes den je velkej problem jí najít protože někde chrápe a krom toho raního buzení tak večer příde a lehne si poblíž protože neni ráda sama, hlavně večer. Jinak sestra má dvě Ragdolky, jedna ta starší je hroznej posera a bojí se všeho ale se sestrou se neustále mazlí. A ta mladší to je přesnej opak, hned příde, lehne si na vás, vrní, mazlí se a furt musí u někoho bejt. Ovšem potom kamarádka má kocoura, ted nevim přesně co je to za plemeno, ale mam za to že taky ragdoll. A ten je asi teplej, protože u žen nevydrží, ale jak přídu na návštěvu já nebo jiný chlap tak koucour ihned příde a okamžitě se chce mazlit :D Ještě u babičky máma 3 kočky obyčejný a z těch se mazlí jenom kocour. Takže je to hlavně o povaze kočky než o plemenu.