Zdravím, dnes jsem musela s kočkou k veterináři. Vezl mě bratr, který má řidičák snad na všechno a školení k přepravě živých zvířat (včetně např. koní apod.). A trval na tom, že kočka v přepravce musí být v kufru. Prý že v autě by mohla být, jen kdyby měla přepravka nějaký speciální certifikovaný systém pro připoutání bezpečnostním pásem. Nebo by kočka musela mít obojek a být připoutaná za ten obojek (za mě tak akorát na zlomení vazu při nárazu).
Dost mě to zaskočilo, tak jsem se snažila najít k tomu nějaké informace. Ale nikde jsem se nedočetla, že by musela být přepravka pro kočku takto vybavená (pouze že musí být v autě zajištěná proti pohybu a samovolnému otevření), ani jsem takovou přepravku nenašla ke koupení. Nejbližší, co jsem našla, bylo tohle http://www.farmercz.cz/cz/potreby-pro-kocky/prepravky-pro-kocky/52e18dc8338be-prepravni-box-pro-psy-a-kocky-guliver, což je ale podle mě z hlediska bezpečnosti kočky nevyhovující, protože při případném nárazu poletí přímo na tu kovovou mřížku. Co jsem četla např. tady https://www.modrykocour.cz/rady/prakticke-rady/jak-cestovat-s-kockou-autem, tak přepravka s kočkou by měla být vždycky ke směru jízdy otočená bokem a dává mi to z bezpečnostního hlediska (pro kočku) mnohem větší smysl.
Budu ráda za jakékoliv spolehlivé informace v tomto směru (od někoho, kdo má taky školení pro přepravu živých zvířat, a ví, jak to přesně je s malými zvířaty v přepravkách, nebo případně odkaz na konkrétní zákon nebo vyhlášku, která se toho týká).
Logicky mi přijde, že by mělo pro splnění výše uvedeného stačit, když je přepravka připoutaná bezpečnostním pásem a případně je k němu např. ve dvou bodech přichycená např. karabinou, aby se nemohla při nárazu vysmeknout a vyletět.
Je to tak, nebo se pletu a je opravdu potřeba nějaký certifikovaný upevňovací systém? Dá se někde sehnat? Nebo případně přepravka tímto systémem vybavená?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Někde jsem četla, že nejspolehlivější přeprava kočky v přepravce je, dát ji na zem mezi přední a zadní sedačku, tak aby byla "zaklíněná". Údajně je to bezpečné pro lidi i pro zvíře.
Něco jsem našla, kopíruji: " Co praví zákon
Podle zákona o silničním provozu je řidič povinen zajistit bezpečnost přepravované osoby nebo zvířete a zároveň zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče ani přepravované osoby. Nic konkrétního tedy zákon vlastně neříká. Nepřikazuje řidičům žádné konkrétní řešení, vyhodnocení situace je tedy na policistovi.".