Hledání domova pro starší kočičku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2018 12:39
moncicak

XXX.XXX.207.228

Dobrý den, mám spíš dotaz, možná kdo by byl ochoten poradit více, budu velice vděčná.
Můj dotaz se týká kočičky:
narozena cca září 2008, nalezli jsme ji jako 14 denní kotě, byla odčervena a prohlídnuta veterinářem, tento rok jí bude tedy v září 10 let. Bílo-mourovatá, hedvábná krátká, ale hustá srst. Je zvyklá být celý život v bytě.

Nechci rozepisovat životní zvraty ale shrnu to co se týká kočičky :
Vypiplali jsme ji (já byla náctiletá puberťačka a sestra ještě malý školák), vyrůstala s námi a byla zvyklá že s ní doma někdo byl. Celou dobu byla v pohodě a přítulná a čistotná do doby, než se rodiče rozešli a otec se odstěhoval. Rodina se rozpadla, já začala být často pryč a sestra taky, já v té době dospěla a začala se osamostatňovat finančně. Jenže poté co se otec odstěhoval, začala kočička začala močit. Problém se vyřešit nepodařilo a najít jí po známých jiný domov též ne. Já se mezitím odstěhovala, jenže se mnou kočička jít nemohla a nemůže. Nemám pro to podmínky, jinak bych to udělala. Sestra se o kočku nestará a nemá o ni zájem, pracuje v jiném městě a doma je minimálně. Momentálně je s ní doma jen mamka a sestry kamarádka, kterou si tam nastěhovala sestra. Za 6 let to pro kočku musel být šílený stres,3 lidé z domova odešli,1 osoba co tam s ní zůstala jí nechtěla od samého začátku ač zrovna na ni byla kočka nejvíc fixovaná a další dva lidé se tam bydleli dočasně. takže velká fluktuace lidí. Mezitím se změnilo i prostředí, jelikož pokoje se přestavěly dle toho, kdo je obýval - frekvence od cca dvou let až po pár měsíců. Pomočování je čím dál horší a pro mamku už neúnosné. Sestry kamarádka co tam aktuálně bydlí s mámou jí chtěla odvézt do útulku jako nalezence (po tom co jsme ji s rodinou vypiplali od kotěte). Hledala jsem jí nový domov po známých lidech ale zatím neúspěšně a až na poslední chvíli se jenda kamarádka kočkařka rozhodla ujmout, ale jen dočasně. Bude u ní do doby než zařídím prohlídku veterináře.

A teď hlavní dotaz :
14 dní bude u mé kamarádky počínaje tímto víkendem, Příští týden jí chci vzít na veterinární prohlídku a konzultaci případné kastrace. Budu urgentně hledat pro kočičku nový domov, u kamarádky déle zůstat nemůže. Otec by si jí možná v případě nouze na chvíli též mohl vzít ale také ne hned a na dlouho. Ani jeden nechceme aby skončila v útulku a dělat že ji neznáme, nepřijde nám to vůči ní důstojné. Žel máme i my máme své prostorové limity. Veterináře i konzultaci ohledně případné kastrace (rodiče ji nikdy nedali kastrovat a nikdy neměla koťata) beru na své finanční náklady. Myslíte že by mohl veterinář mít kontakty ohledně lidí co jim třeba kočička zemřela a ujali by se jí, nejlepe starší trpěliví lidé se zkušenostmi, co jsou zvyklí mít kočičky uvnitř? Kočka byla celý život zvyklá na domov bez dalších zvířat, ale možná že by si na nějakého jiného zvykla. Je přítulná, nechá se pohladit, hraje si. Od dětí se občas nechá pohladit, ale spíš si někam zaleze, jinak je komunikativní, nehlučná. Jen je problém to močení a škrábání nábytku v důsledku stresu. Myslíte že by u kočky v takovém věku mohla být kastrace ještě snesitelná? Mohlo by to aspoň trochu pomoct? Je mi zcela jasné, že bude ve stresu ze změny prostředí, ale bude to pro ni lepší než co bylo doposud a útulek. Myslíte že má šanci si ještě najít nový domov? Myslíte že v novém prostředí by se ji mohlo podařit odnaučit? Na koho se obrátit? Chci jí ještě udělat inzerát a nabídnout ji k adopci. Chci najít hodné a trpělivé lidi. Kdyby měl někdo zájem, jsme z Plzně. případně mi pošlete mail do zprávy. Budu vděčná za všechny rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2018 13:43

Víte, ta kočka je v permanentním stresu. K tomu 10 let říjení. Ona musí být strašně psychicky i fyzicky vyčerpaná. Tím, že své prostředí znečisťuje dává najevo, že se necítí dobře a obklopuje se svým pachem - močí. Někdy může pomoci přidat wc. Klidně i dvě, rozmístit do vzdálenějších koutů. Avšak ve Vašem případě to moc nadějně nevidím. Permanentní stres dělá u koček své a nezřídka kdy z toho kočky vážně onemocní. Před kastrací nechte kočičku řádně vyšetřit. Přece jen 10 let je dost. Ráda bych vám poradila, ale nic moc není co.
Přeji Vám, aby kočička našla stabilní klidný domov bez dalšího zbytečného stěhování.

2.2.2018 14:41
deauville

XXX.XXX.175.69

Souhlas s blazici. Za mě - kastrace nutná, pokud neexistuje důvod, proč by nemohla do narkózy, zbytečně neotálet. Kastrace může v tomto směru hodně věcí vyřešit, nebo alespoň zmírnit. Bohužel přichází o devět let později, než by byla žádoucí, takže zázraky čekat nelze, ale rozhodně je to první krok, kterým bych se zabývala.

Domnívám se, že najít nový domov je možné, ale bude to chtít hodně trpělivosti - udávat starší kočičku, která je navíc nečistotná, je velký problém. Pokud ale zapracujete na té nečistotnosti, není to nemožné.

Jak píše blazice, kočička je v permanentním stresu. Nový domov by jí mohl pomoci, ale nejprve se potřebuje zklidnit, aby ho vůbec mohla hledat, resp. aby zmizely handicapy (nečistotnost), které nyní má... Kastrace, která omezí hormonální výkyvy, a pokud vet bude souhlasit, je nutná.

2.2.2018 15:38
moncicak

XXX.XXX.207.228

Díky moc, s vetem proberu vstupní prohlídku a kastraci hned v pondělí. Problém však nastává že vůbec netuším, kde ji zatím nechám po té co ji kamarádka za 14 dní už nebude moci mít u sebe. Ke mě nemůže už vůbec, bohužel. I u otce by nemohla být tak dlouho...možná max též 14 dní., tzn. dohromady měsíc. Pokud bych však do té doby nestihla najít adopci tak právě pak už nevím co s kočičkou...nechci jí dávat do útulku ale kdyby bylo nejhůř, šlo by ji umístit dočasně do útulku na mé jméno ale s tím, že bych jí dále hledala domov a když bych někoho našla, dala bych útulku vědět? Nevím jak to chodí. Ani jaký režim v útulku je. Jeden kočičí útulek v Plzni mi nebyl doporučen. A jak by to bylo s odnaučením? O dvou toaletách atd vím, ale zda existují třeba i jiné techniky, kdy prostor (u otce, bydlí v malém bytě) to nedovoluje? Jak ji to zkusit odnaučit v novém prostředí? Jak dlouho to může trvat?

2.2.2018 16:00

Značkování jako takové odnaučit nejde. Jsou to hormony, je to o pohodlí, komfortu a pocitu bezpečí kočky. Pokud tohle kočka má, nemá většinou důvod značkovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík