Dobrý den. Mám dvouletého kocourka kočky domácí. Máme v plánu pořídit si Ragdoll slečnu - koťátko. Kocour chodí ven, je tam kde chce, ale Ragdollku by jsem chtěla nechat uvnitř pouze. Jde mi o to, jestli třeba nebude chtít taky chodit ven, jestli nám kvůli tomu nebude vyvádět že on může a ona ne. Taky mě zajímá jestli kocour tedy přijme kotěcí slečnu lépe než kotěcího chlapa? Plemena jsou si ukradená, ne? Dále vás poprosím o nějaké rady a zkušenosti přímo od vás, ohledně stejného nebo podobného případu Předem děkuji.
RASTI
napsal(a):
Dobrý den. Mám dvouletého kocourka kočky domácí. Máme v plánu pořídit si Ragdoll slečnu - koťátko. Kocour chodí ven, je tam kde chce, ale Ragdollku by jsem chtěla nechat uvnitř pouze. Jde mi o to, jestli třeba nebude chtít taky chodit ven, jestli nám kvůli tomu nebude vyvádět že on může a ona ne. Taky mě zajímá jestli kocour tedy přijme kotěcí slečnu lépe než kotěcího chlapa? Plemena jsou si ukradená, ne? Dále vás poprosím o nějaké rady a zkušenosti přímo od vás, ohledně stejného nebo podobného případu Předem děkuji.
My máme dvě kočky polovenkovní, které jsou doma a venku jak se jim chce. Pak jsme pořídili kocourka MCO, který je jen bytový. Časem nám ho bylo líto, jak je sám a kouká po kočkách, které mohou ven, tak jsme mu nakonec pořídili kamaráda (druhého MCO). Bohužel bydlíme u silnice a přišli jsme už celkem o tři kočky, tak už další kočky polovenkovní nechceme. Jsme smířeni s tím, že ty dvě se jednou nemusí domů vrátit, proto další přírůstky už pořizujeme jen bytové.
Co se týče plemen je jedno, jaké k sobě zvolíte.
A zda je lepší kočku či kocoura záleží na obou jedincích, jaké se sejdou povahy a jak se navzájem snesou.
Mám dvě britky s PP, polovenkovní. Také můžou ven jak chtějí, děláme jim dveřníky. Většinu roku jsou prakticky neustále venku, domů se chodí nažrat a maximálně někdy vyspat. Hlavně kočka, kocour už není doma skoro vůbec. Bydlíme na konci vesnice, ještě na samotě, ale zástavba už se přiblížila ob pozemek. Motají se na zahradě, maximálně v nejbližším okolí. Cesta tu vede, taková boční, málo frekventovaná, pro místní. Momentálně řešíme nemocnou kočku, u které mám právě podezření, že ji po 10letech toulek srazilo auto. Přesto bych nedokázala žádnou kočku(ba žádné zvíře) držet zavřené doma. Sama jsem volná duše, venku trávím většinu dne a jen z té představy (být zavřená doma) je mi šoufl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Jde mi o to, jestli třeba nebude chtít taky chodit ven, jestli nám kvůli tomu nebude vyvádět že on může a ona ne."
tohle ti nikdo nepoví, záleží na povaze kočeny
"taky mě zajímá jestli kocour tedy přijme kotěcí slečnu lépe než kotěcího chlapa? Plemena jsou si ukradená, ne?"
předpoklad je, že ano (že kocour lépe přijme holku než kluka=konkurenta), ale zase záleží na povaze obou. A co se týká plemen, u temperamentnějších plemen je zase vyšší pravděpodobnost konfliktů i, jak bych to zobecnila, "neklidu". Ale ragdollové jsou (opět předpoklad ) klidné, přátelské plemeno.
Tímto vám všem moc děkuji. Vaše rady mi opravdu pomohly. Náš kocour je děsný kliďas a pohodář, ale když jsem přinesla kotě kocourka tak i za 14 dnů po něm vyjížděl. Já se spíše bojím o to, aby ji někdo neukradl nebo nekam nenalakal. Holt začnu přemýšlet o zabezpečení zahrady :) ještě jednou moc děkuji.

Rasti, jestli vyjížděl po malém kotěti, tak to ještě není problém samec versus samec, ale obecně vyháněl malého vetřelce, to může nastat i u kočičky a to musíte "ošéfovat" vy, jako lidi.
Jinak kotě určitě ven nepouštěj! Já bych ji nechala čistě doma minimálně do kastrace (teda tak nějak předpokládám, že budete kastrovat), jestli ji vůbec pouštět ven...ale to se uvidí, dle povahy...
napsal(a):
Rasti, jestli vyjížděl po malém kotěti, tak to ještě není problém samec versus samec, ale obecně vyháněl malého vetřelce, to může nastat i u kočičky a to musíte "ošéfovat" vy, jako lidi.
Jinak kotě určitě ven nepouštěj! Já bych ji nechala čistě doma minimálně do kastrace (teda tak nějak předpokládám, že budete kastrovat), jestli ji vůbec pouštět ven...ale to se uvidí, dle povahy...
Rozhodně kastrovat budeme. Taky chci aby alespoň do kastrace zůstalo doma. Zahradu máme velikou, ale byt dost malý. Aby se tam nijak netrápil nebo tak.. To chápu že bylo pro něj vetřelcem, ale přišlo mi to už jako dlouhá doba :/.

RASTI
napsal(a):
Já mám jak kočky pouze domácí tak i kočky chodící ven.
Domácí nikdy ven nešly, nechybí jim to, ale je to i klidným plemenem. Venku by zemřely na dredovatost srsti a zánět spojivek, stačí, když je ofoukne na parapetu a už jsou uslzený a oprskaný.
Jeden čas jsem uvažovala (aj na doporučení veterináře), že z polodomácích udělám pouze venkovní, neustále tahaly domu nějaké nemoci a blechy a zatímco venkovní nemoce ani nepocítily, domácí princezny byly věčně na hromadě. Nakonec se to usadilo a nebyla potřeba něco měnit, ale i to zvažte.