Savannah kocka F5

Prodám Savanovou kočku - Máte záujem o jedinečnú mačku, ktorá vyniká svojou...
DohodouNeregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Dobrý den,
dotaz na chovatele - myslíte, že je možné, aby kocour, kterému chybí celá přední noha nakryl kočku?
Kocour o ní přišel jako malé kotě, když mu jí matka ukousla, takže je na pohyb o třech zvyklý. Nicméně, když jsem ho teď poprvé viděla (dva roky), tak mě hodně překvapilo, jak špatně se pohybuje. Viděla jsem několik psů, kteří bez přední nohy úplně krásně běhali, ale kocour se pohybuje skutečně jako invalida.
Vím, že kocour kočku při páření fixuje za zátylek zubama, tak přemýšlím, jestli je to technicky možné, aby kočku úspěšně nakryl.
Uživatel s deaktivovaným účtem
přední nohu ke krytí nepotřebuje.
Možná má jiný zdravotní problém než chybějící nohu. Měla jsem kocoura, který po úraze a následné infekci měl nohu zkroucenou a někdy mu spíše překážela. K pohybu ji pak nepoužíval, běhal po třech a po těch třech s naprostým přehledem skákal přes ploty (kde tedy pahýl použil k zapření) a lezl po stromě (kde mu vadila).
Kdyby nebyl kastrovaný, neviděla bych nejmenší problém, aby nakryl.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
To je zajímavý. Ten kterého mám teď půjčeného na krytí chodí fakt špatně, vždycky když má jakoby došlápnout na tu přední chybějící, tak jde hrudníkem úplně k zemi. Pak podloží na té straně tu zadní až dopředu a nadzvedne se. Fakt je, že když se rozběhl, tak běžel bez problémů, ale ta chůze krokem je fakt hrozná. Možná to může být taky tím, že u svého majitele má jen velmi malou voliéru a nic ho nenutilo k pohybu, celý dny vlastně polehával.
Všude jsou stovky bezprizorních, polomrtvých koťat a vy přijdete s tím, že chcete nechat nakrýt kočku hendikepovaným kocourem, kterého doma majitelé zavírají do malé voliéry. Špatný vtip.
Jo, je tady nuda, tak to chce nějaké oživení
napsal(a):
Všude jsou stovky bezprizorních, polomrtvých koťat a vy přijdete s tím, že chcete nechat nakrýt kočku hendikepovaným kocourem, kterého doma majitelé zavírají do malé voliéry. Špatný vtip.
Jo, je tady nuda, tak to chce nějaké oživení
Řekla bych, že Flip se sice ptá tady, ale ve skutečnosti patří její dotaz do sekce "exotický savci", není kočka jako kočka.
Taky mě její dotaz překvapil než jsem si dala pět a pět dohromady.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Nojo, Janae, to máte naprostou pravdu! Jedná se o servaly.
Jenže zkuste se zeptat na - Exotech. To prostě nejde. Nikdy nikdo Vám tam normálně na nic neodpoví. Atmosféra na - Psech - je oproti tomu naprosto přátelská a sama víte jaké to tam mnohdy je. Šelmaři - jak se sami chovatelé kočkovitých šelem nazývají je elitářská skupina zvláštních lidí, kteří se znají a často se osobně nenávidí.
Serval patří do skupiny malých kočkovitých šelem a dá se s kočkou i pářit, takže jsem si řekla, prostě to zkusím tady na - Číčách. Snad někdo normálně odpoví. A odpověděl. Děkuji.
Serval už patří také k ohroženým druhům a je potřeba se pokusit využít všechny dostupné geny. Tohle je moc pěkný a zdravý kocour, bohužel, přišel o tu packu. Není to nic zvláštního, chov šelem není jednoduchý, k zabřeznutí dochází spíš výjímečně a když se podaří, tak hodně často matka koťata zabije.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nojo, Janae, to máte naprostou pravdu! Jedná se o servaly.
Jenže zkuste se zeptat na - Exotech. To prostě nejde. Nikdy nikdo Vám tam normálně na nic neodpoví. Atmosféra na - Psech - je oproti tomu naprosto přátelská a sama víte jaké to tam mnohdy je. Šelmaři - jak se sami chovatelé kočkovitých šelem nazývají je elitářská skupina zvláštních lidí, kteří se znají a často se osobně nenávidí.
Serval patří do skupiny malých kočkovitých šelem a dá se s kočkou i pářit, takže jsem si řekla, prostě to zkusím tady na - Číčách. Snad někdo normálně odpoví. A odpověděl. Děkuji.
Serval už patří také k ohroženým druhům a je potřeba se pokusit využít všechny dostupné geny. Tohle je moc pěkný a zdravý kocour, bohužel, přišel o tu packu. Není to nic zvláštního, chov šelem není jednoduchý, k zabřeznutí dochází spíš výjímečně a když se podaří, tak hodně často matka koťata zabije.
Pokud se podaří, budete nechávat koťata pod kočkou nebo budete odchovávat?
Někde jsem četla hodně starý článek a chovu servalů doma, jednalo se českou chovatelku a kotě se přivezla myslím z Německa, odchované na flašce, v jejím podání to bylo jako chovat kočku, ale mezi řádky člověk četl hodně problémů. Musela dát pryč svoje "malé" kočky, krmila drobnou zvěřinou, určitě nemohla být háklivá na nábytek a vnoučata.
Držím palce a v dobrém zavidím, to je asi další zvíře, které si nikdy nepořídím.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Moc v to nevěřím, že by se zadařilo, ale kdyby, tak bych se pokusila o kombinaci.
Nevím, že by to někdo zkoušel, ale my máme povahově a natištěním na člověka výjimečnou kočku. Vůbec si neumím představit, že by se rozlobila a po nějakém člověku zasyčela, nebo dokonce sekla. Je přátelská i k cizím lidem, každý si jí může drbat a hladit a proto bych chtěla zkusit nechat případná koťata pod ní a zároveň je přikrmovat a udělat jim natištění na člověka.
Neumím si představit, že by mě ke koťatům nepustila.
Ještě máme ročního kocourka, taky "flaškáče", ale ten je přátelský jen k rodině, cizí nemusí.
Před tím jsme měli kocoura z českého chovu, který byl odchovaný pod matkou, ale bez vtištění na člověka, jen lehce ochočený. Syčel a sekal po nás, kdykoliv jsme šli do voliéry. To prostě není ono.
Do bytu je bereme, ale je to demoliční četa. Některé pokoje raději zamkneme, protože se naučili krásně otvírat za kliku. Všechno shazují a s čistotností jsou na tom hůř, než domácí kočky. Obvykle chodí krásně kadit na kočkolit, ale velice rádi čůrají jinam.
Krmit se musí opravdu masem a aspoň občas přirozenou stravu, to znamená, celá malá zvířata.
Kocourek, tím, že vyrůstal s normálníma kočkama vezme i kvalitní granule a kapsičky, ale snažím se, aby to moc nejedl, přeci jen to není domestikant.
V roce je ještě kotě, tak i s kočkama hraje, ale servalka, které jsou čtyři roky už by je ulovila. Nedá se to riskovat.
Serval je krásný a umí být velmi něžný, ale musíte mít velkou voliéru (koneckondů i ze zákona). Není možné ho mít jako běžnou kočku.
A teď mi řekněte, když ze zákona je povinností mít velkou voliéru, jak je možné, že uvedený kocourek vyrůstal v takové voliéře, kde se nenaučil přirozeně používat jen tři nohy. Je ale zvláštní, že když s takovým hendikepem vyrůstal, že se teď pohybuje tak těžkopádně.
Jinak chápu, že je třeba využít jakýkoliv zdravý genofond. Kocour to má z úrazu, žádná genetická mutace, tudíž pokud se povede, bude to jedině dobře.
Ale asi bych se neupínala na to, že kočka Vás pak nechá u koťat. Já tedy nemám zkušenost s kočkovitou šelmou, ale stačila mi fretka. Omlouvám se za takové přirovnání, ale byla jsem v šoku, jak tak úžasně mazlivé a společenské stvoření okamžikem porodu přepnulo na mód..."zabiju tě, jestli sem strčíš ruku" Po odchovu zase zlatíčko. Je pravdou, že druhá samice byla naprosto uvolněná a v pohodě, když se s jejími mláďaty manipulovalo, takže kdo ví. Tak raději počítejte s tím, že i taková situace může v krajním případě nastat, tak aby jste měli vymyšleno, kam je na dobu odchovu (pokud by nebyla mláďata odchovávána komplet uměle) "uklidit" do bezpečí svých i jejich.
Každopádně držím pěsti, aby to prostě všechno klaplo
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Pokud chcete chovat zvíře chráněné úmluvou CITES, tak je člověk povinný si napřed vybudouvat odpovídající chovatelské zařízení a potom požádat veterinární správu o schválení pro daný druh zvířete. Ti vás navštíví, kouknou na to, můžou to připomínkovat, co máte opravit a tak a potom vám teprve bouchnou to razítko, že si smíte zvíře pořídit. Pak vás chodí už kontrolovat pravidelně. Ale - a to je asi odpověď na Váš dotaz, proč měl kocourek malý výběh - těžko vás už veterinární správa může nutit, aby jste dané zvíře měla jen v tom schváleném chovatelském zařízení. Já když jsem je měla na kontrole naposledy, tak mrzlo a servaly jsem si vzala do domu. Takže koukli na prázdné voliéry a potom se šli podívat na kočky dovnitř.
Kocour, který mi byl půjčen je ze soukromé zoo a tam je spousta voliér. Voliéry jsou schváleny, chov je povolen. Tento kocour při chůzi opravdu vzbuzuje lítost, byť je to jinak typově krásný jedinec s mírnou povahou, tak na koukání pro návštěvy to až tak není. Byl umístěn trochu stranou. Rozhodně ale není nijak zanedbávaný, majitel mu to vynahrazuje větší pozorností a kocour je ve výborné kondici.
Zkuste to ale srovnat se situací v chovu psů, nebo koček. Tam nikdo nedohlíží na to, aby se chovali v odpovídajících podmínkách. V některých spolkových zemích v Německu mají i na chov těchto zvířat podobná pravidla jako jsou na CITES zvířata. Chceš chovat? Fajn, podej si žádost na veterinární správu, ta tě navštíví a zhodnotí jestli podmínky tomu odpovídají. Pakliže ano, musíš složit zkoušku z chovatelství, genetiky, welfare zvířat a teprve když tohle člověk splní dostane povolení k chovu a může své odchovy legálně prodávat. Jinak ne!
Větší inzertní portály MUSÍ kontrolovat, jestli inzerent má povolení k chovu. Seznam chovatelů je veřejný. Samozřejmě, že se vůbec nerozlišuje, jestli je to chovatel s PP, nebo bez PP, nebo jaké je to PP. To je mimo mísu, podstatná je úroveň s jakou se zvířata chovají.
Jinak - mockrát děkuji za přání, aby to vyšlo! Bylo by hezké mít o pár servalů na světě víc, ale jak už jsem psala - málokomu se to poštěstí.
Za srovnání s fretkama se nemáte co omlouvat, vždyť je to taky šelmička a mateřské pudy budou obdobné. No, uvidíme...
Pokud by mě ke koťatům nepustila, tak bych chtěla aspoň jedno "udělat na flašce". Jenom tímto způsobem lze udělat z nedomestikované šelmy mazlíčka.
Měla jsem rysa ostrovida od jeho pěti týdnů a i jsem s ním spala v pokoji, ale nikdy už z toho neuděláte úplně bezpečné zvíře. Po velkém usilí se nechal i pohladit a krmení bral jemně z ruky, ale je to úplně jiný, než mít zvíře s vtištěním na člověka.
Tak musím říct, že pravidla zavedená v Německu (pokud se jim daří kontrolovat jejich dodržování), vypadají dobře. Ale myslím, že tady by to stejně fungovalo spíše jako buzerace těch, co to chtějí dělat dobře a ostatní množitelé a rozmnožovači jeli pořád ve starých kolejích. Zajímalo by mě, jak západní sousedé řeší u lidí bez povolení, když jim fena uteče, nebo se dostane na jejich pozemek cizí pes. Štěňata jsou na cestě a povolení žádné...přesně na tomhle by se tu pokračovalo dál.
Serval možná vzbuzuje lítost, ale nevěřím, že on by se cítil nějak znevýhodněný. Zvířata jsou v tomto úžasná. Ale chápu, že pokud je to zoo (byť soukromá), tak je poněkud více z dohledu lidí. Lidi se nechtějí dívat na něco, co vypadá jako utrpení. Ještě by majitel byl osočován z týrání.
Tak ať se dílo daří a doufám, že se po čase ozvete, jak pokračujete. Minimálně s tím, zda se kocour úspěšně pářil. Pak už je to vše na přírodě a obrovské dávce štěstí a doufání.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Náhodný vrh tolerují. Když prodáte jeden možná i dva vrhy za rok, tak si vás nikdo nevšímá.
A opravdu si svoje pravidla hlídají a veterinární kontroly chodí. A navíc je tu ještě jeden typ kontroly a to velice spolehlivé - bonzáctví. Spousta gertrůd sedí u počítače a hlídá hlavně podle telefonních čísel, jestli někdo neprodukuje bez povolení.
Jak to dopadlo se servaly napíšu, ale teď je horko i jim a k ničemu se nemají. Člověk by řekl, že když tu teď mají Afriku, že na to vlítnou, ale nic
Řekněte, prosím, jak dojde člověk k tomu, že bude chovat divoké šelmy. Chápu různé záchranné programy a pod. Ale proč chovat divoké zvíře doma, v zajetí? To zvíře se narodí u lidí, dobře. Ale tu divokost má pořád v krvi. Proč dělat z divokých zvířat domácí mazlíčky? Proč je násilím "domestikovat"? To zvíře nemůže být nikdy šťastné.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Chápu Vaší argumentaci, protože kus pravdy máte.
Jenže kdyby takhle uvažovali lidi vždycky, tak nemáme dnes žádná domestikovaná zvířata. Vždycky všechno nějak začalo. A člověk se ve své podstatě zas tak nemění. Láká ho něco zkusit, nová výzva, něco toužím mít, protože je to krásný a tak podobně.
Násilím se domestikovat nedá, domestikace je vývoj ve velmi dlouhém časovém horizontu. Hraje v něm roli člověk svojí selekcí, ale hlavně řady generací jdoucí po sobě.
Úžasně zajímavý byl pokus s liškami v bývalé SSSR. Někde mám schovaný odkaz a až ho najdu, určitě ho sem dám. Šlo o to, že na farmě choali velkou skupinu lišky obecné a selektovali pouze na povahu. Vždy vybírali ty nejpřátelštější a nejklidnější lišky. Velice rychle po pár generacích dosáhli úspěchu, skutečně měli velmi krotké, k člověku přátelské lišky. Průvodním jevem bylo, že liškám začaly povolovat ušní boltce a nepochybně, kdyby se pokus neukončil, tak by měly klopené uši, jako někteří psi. Zároveň se jim začaly dělat bílé irské znaky, za což mohla asi i blízká příbuzenská plemenitba, stejně jako začaly stáčet ocasy nad hřbet. Nepřípomíná vám to některá plemena domestikovaných zvířat?
Serval a jeho kříženci s kočkami jsou třeba v USA hodně oblíbení jako mazličci. Dokonce tak, že už to tam má tu stinnou stránku, že tam existují útulky čistě pro servaly. Tudíž existují i chovatelé, kteří se snaží chovat "na povahu". S velkou nadsázkou se dá tedy říct, že vlastně proces domestikace této šelmy tak trochu už začal.
Je fakt, že já osobně jsem do toho byla tak nějak strčena a přesvědčena, samotnou by mě to asi nikdy nenapadlo. Ale podívala jsem se tím do prostředí fandovství, které se mi zdá psychologicky hodně zajímavý. Znám několik lidí, kteří investují obrovské částky do tohoto koníčku a kupují vzácná zvířata, která jsou třeba úplně plachá a člověk to zvířatko skoro ani nevidí, protože je buď třeba noční, anebo tak plaché, že před člověkem se schová a pro krmení si dojde až když chovatel odejde. Myslím, že se to dá připodobnit sběratelství. Pokud je o zvířata dobře postaráno, já v tom nevidím problém. Bohužel, planeta je na tom tak, že není už mnoho zvířat, která si můžou žít ve volné přírodě se vším všudy, tak jak je jim přirozené.
A ještě jedna věc - myslíte, že všechna domestikovaná zvířata jsou šťastná? Jsme tu na kočkách - a zrovna (třeba mě ukamenujte) já jsem odpůrcem trvale zavřených koček v bytě.
Podle mě je tohle zrovna týrání. Často se argumentuje tím, že si zvykne. Jistě, že si zvykne, co má asi tak jiného dělat? Stejně jako kůň si musel zvyknout, že je za hlavu 23 hodin uvázaný u žlabu a pak se mu na hodinu hodí na záda sedlo, někdo si na něj dřepne a diktuje mu každý pohyb. (Ano, vím, dneska už to nebývá řetěz u žlabu, ale box ve kterém se může i otočit). Mám ušlechtilé kočky a vidím jak jsou šťastný, když se můžou proběhnout venku a lézt na stromy. To by jste možná nevěřili, jak britský kastrovaný kocouři loví úspěšně hraboše. A jak jsou šťastný!
Děláme si ze zvířat hračky a ten proces je tak starý, jak je starý lidstvo a nezastavil se. Proto mají někteří lidi touhu mít divoká zvířata.
I šlechtěné kočky mohou svými úlovky směle konkurovat kočkám domácím. To máte pravdu.
Vysvětlila jste to hezky. Díky. Ovšem "dovolím" si nesouhlasit. Není hračka jako "hračka". Je to o prioritách. Pro někoho je zvíře záliba, koníček, pro někoho parťák
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.150.97
Ano, jistě, to souhlasím. Tu "hračku" jsem myslela trochu v nadsázce. (I když u něktrých lidí to může být doslova).
"A ještě jedna věc - myslíte, že všechna domestikovaná zvířata jsou šťastná? Jsme tu na kočkách - a zrovna (třeba mě ukamenujte) já jsem odpůrcem trvale zavřených koček v bytě."
Flip - držím Vám moc pěsti, ať se zadaří mít malá servalátka (jak se to vlastně zdrobňuje? ).
Ale píšete Blazici větu výše vykopírovanou a sama se snažíte o domestikaci zvířete mnohem divočejšího. Asi bych se do diskuze vůbec nezapojila, nebýt té Vaší věty. Mimochodem i já si myslím, že kočkám je nejlépe venku. Na druhou stranu, pokud kočce venek neukážete a opravdu jak píše Blazice je kočka pro Vás parťák, kamarád a má maximální péči, tak věřím, že i v tom bytě žije šťastný život.
Tak ještě jednou, ať se zadaří!