Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2018 15:56
ptak666

XXX.XXX.211.111

Zdravím Vás,

S přítelkyní jsme si zařídili byteček. A já začínám uvažovat o koupi kočky. Psa bych nechtěl, na něho bych neměl takový čas a proto si myslím, že kočka bude vhodnější. Strašně se mi líbí Mainská mývalí. Otázka zní, pouští hodně chlupy? Chápu, že péče o srst je samozřejmostí. Ale jde mi o to, že je hodně chlupatá, tak jestli se mám bát hodně nebo jestli se to dá nějak vydržet.

Jak postupovat když si kotě dovezu domů? Jde mi o to, jak naučit na "náš" záchod. Všude se píše, že je kočka naučená ale co když ten náš se ji nebude zrovna líbit? Jelikož jsem si už něco málo načetl, tak pro Mainskou mývalí je potřeba wc větší. Někteří lidé píšou, že je lepší s dvířkami. Bude do něj kočka chodit a jak ji naučit?

Kočku s PP nebo bez? Kočičku bych měl jen jako mazlíčka tak že nějaké soutěže nepřipadají v úvahu. Ale mám představu jak by měla vypadat.

Na inzerátech si píše, že je kočka s PP ale je vykastrovaná? Proč se to dělá když je s PP? Myslel jsem, že s PP se používá jen k dalšímu potomstvu.

Někde jsem se dočetl, že kočka škrábe nábytek i když má škrábadlo. Dá se tomu nějak zabránit? Máme vše nové a nechtěl bych to mít za měsíc zničené.

Jak se o kočku starat co týče zdraví? Většinou je samozřemností, že je kočka očkovaná a odčervené při koupi. To už se dále očkovat a odčervovat nemusí? Nebo po jaké době se tato činnost musí dělat? Jsou ještě i jiné záležitosti co se musí dělat?

Jak starou kočičku koupit? Koukal jsem po inzerátech a je možné koupit kotě i 7měsíců staré. Není to už moc?

Někde jsem se dočetl, že kočky nemají rády odstátou vodu, že je lepší kupovat nějakou fontánku aby voda stále cirkulovala. Má to význam? Na internetu jsem našel fotku jak někomu kočka pije vodu jen odstátou z konvice na kytky... Budu rád, když mě popřípadě trochu dostanete do obrazu. Nechtěl bych nic podcenit. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.10.2018 08:51

ptak666 napsal(a):
Zdravím Vás,

S přítelkyní jsme si zařídili byteček. A já začínám uvažovat o koupi kočky. Psa bych nechtěl, na něho bych neměl takový čas a proto si myslím, že kočka bude vhodnější. Strašně se mi líbí Mainská mývalí. Otázka zní, pouští hodně chlupy? Chápu, že péče o srst je samozřejmostí. Ale jde mi o to, že je hodně chlupatá, tak jestli se mám bát hodně nebo jestli se to dá nějak vydržet.

Jak postupovat když si kotě dovezu domů? Jde mi o to, jak naučit na "náš" záchod. Všude se píše, že je kočka naučená ale co když ten náš se ji nebude zrovna líbit? Jelikož jsem si už něco málo načetl, tak pro Mainskou mývalí je potřeba wc větší. Někteří lidé píšou, že je lepší s dvířkami. Bude do něj kočka chodit a jak ji naučit?

Kočku s PP nebo bez? Kočičku bych měl jen jako mazlíčka tak že nějaké soutěže nepřipadají v úvahu. Ale mám představu jak by měla vypadat.

Na inzerátech si píše, že je kočka s PP ale je vykastrovaná? Proč se to dělá když je s PP? Myslel jsem, že s PP se používá jen k dalšímu potomstvu.

Někde jsem se dočetl, že kočka škrábe nábytek i když má škrábadlo. Dá se tomu nějak zabránit? Máme vše nové a nechtěl bych to mít za měsíc zničené.

Jak se o kočku starat co týče zdraví? Většinou je samozřemností, že je kočka očkovaná a odčervené při koupi. To už se dále očkovat a odčervovat nemusí? Nebo po jaké době se tato činnost musí dělat? Jsou ještě i jiné záležitosti co se musí dělat?

Jak starou kočičku koupit? Koukal jsem po inzerátech a je možné koupit kotě i 7měsíců staré. Není to už moc?

Někde jsem se dočetl, že kočky nemají rády odstátou vodu, že je lepší kupovat nějakou fontánku aby voda stále cirkulovala. Má to význam? Na internetu jsem našel fotku jak někomu kočka pije vodu jen odstátou z konvice na kytky... Budu rád, když mě popřípadě trochu dostanete do obrazu. Nechtěl bych nic podcenit. Děkuji

....vezmu to všeobecně - kočky se pořizují ze zásady dvě, pokud si nebudete brát vyloženě sólistu odněkud z útulku, kde bude takto výslovně dávána k adopci ........jinak od chovatele ze zásady s PP - pokud bude kotě dávané jako mazlík, tak bude v daleko jiné cenové relaci než kotě prodávané jako chovné či na výstavní dráhu........brala bych si nekastrované - někteří chovatelé jsou tomu nakloněni, s tím že až kočka zaříjí nebo kocour zaznačkuje - budu vykastrován a potvrzení od veterináře dodáte chovateli - dá se ukotvit ve smlouvě kupní........bez PP se berou kočky jen z útulku anebo zvenku zachraňované.......jinak v horším případě se připravte - a nikdo Vám nikdy nezaručí opak - NA chlupy všude - včetně jídla - denodenní luxovaní, byt pokud možno bez koberců, sušičku aby alespoň bez chlupů bylo možné vyjít ven..........poškrábaný nábytek, poškrábané látkové povrchy, rozkousané a vykutané kytky z květináčů, kočky na konferenčním stolku i kuchyňské lince, naučení se spát za noční aktivity kočky - lítání a šplhání po bytě, mňoukání a vynucování si mazlení a tak bych mohla pokračovat.........takže pokud kočku nutně nepotřebujete a chcete mít klidný, čistý, bezchlupý, záchodků pro kočku, škrabadel a hraček prostý byt a plynulé celonoční spaní jděte do rybiček........opačně sice byt i Váš spánek dozná nějaké té úhony, ale stojí to za to

10.10.2018 09:50
rencamo

XXX.XXX.224.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
....vezmu to všeobecně - kočky se pořizují ze zásady dvě, pokud si nebudete brát vyloženě sólistu odněkud z útulku, kde bude takto výslovně dávána k adopci ........jinak od chovatele ze zásady s PP - pokud bude kotě dávané jako mazlík, tak bude v daleko jiné cenové relaci než kotě prodávané jako chovné či na výstavní dráhu........brala bych si nekastrované - někteří chovatelé jsou tomu nakloněni, s tím že až kočka zaříjí nebo kocour zaznačkuje - budu vykastrován a potvrzení od veterináře dodáte chovateli - dá se ukotvit ve smlouvě kupní........bez PP se berou kočky jen z útulku anebo zvenku zachraňované.......jinak v horším případě se připravte - a nikdo Vám nikdy nezaručí opak - NA chlupy všude - včetně jídla - denodenní luxovaní, byt pokud možno bez koberců, sušičku aby alespoň bez chlupů bylo možné vyjít ven..........poškrábaný nábytek, poškrábané látkové povrchy, rozkousané a vykutané kytky z květináčů, kočky na konferenčním stolku i kuchyňské lince, naučení se spát za noční aktivity kočky - lítání a šplhání po bytě, mňoukání a vynucování si mazlení a tak bych mohla pokračovat.........takže pokud kočku nutně nepotřebujete a chcete mít klidný, čistý, bezchlupý, záchodků pro kočku, škrabadel a hraček prostý byt a plynulé celonoční spaní jděte do rybiček........opačně sice byt i Váš spánek dozná nějaké té úhony, ale stojí to za to

Co by mnohaletý,, podnájemník bydlící u koček,, - a to ani jedna nebyla a není mainská mývalí -

10.10.2018 12:30

rencamo napsal(a):
Co by mnohaletý,, podnájemník bydlící u koček,, - a to ani jedna nebyla a není mainská mývalí -

....u nás dva ragdollové a jedná hogo fogo rádobyperšanka od popelnice........u nás pravda nábytek a kytky bez úhony, ale denně luxuju a vloni jsem se dokopala k sušičce - úžasná věc.......na druhou stranu v noci se všichni na přeskáčku chodí pod peřinu mazlit, takže jen tak v polospánku vždy nadzvednu peřinu zrovna tomu, kdo mi funí do obličeje a strká vosy do nosu, očí a uší, popřípadě oblizuje obličej anebo žvýká vlasy......

11.10.2018 11:48
manitschka

XXX.XXX.35.124

ptak666 napsal(a):
Zdravím Vás,

Dobrý den,

tak já se také zkusím obecně vyjádřit ke všem vašim dotazům.

Jak již bylo zmíněno výše, kočky opravdu ideálně dvě. Budou mnohem spokojenější, i když na ně třeba zrovna nebudete mít moc času. Ale kočka rozhodně není zvíře, které by vaši pozornost a péči nepotřebovalo, obzvášť pokud je jen v bytě. Koťata nejlépe vzít ze stejného vrhu, nebo alespoň stejně stará, jinak je riziko, že si spolu nesednou. Pokud chcete, aby kočka vypadala a měla povahu nějakého konkrétního plemene, určitě zvíře s PP, doporučuji nastudovat dědičná onemocnění (ta se v chovu s PP většinou vyšetřují) a jiné problémy vybrané rasy. Dlouhosrsté kočky je nutné pravidelně vyčesávat, také je třeba to kočku postupně naučit, což někdy bývá problematické.

Co se týče učení na záchod, kočky mají přirozeně tendenci zahrabávat, opravdu se to tedy učí velmi dobře. Pokud z toho máte obavy, nebo ohledně dvířek či nedvířek, může být dobré si pořídit WC stejného typu jako u chovatele a i třeba stejný písek, nicméně obě svoje kočky jsem to "naučila" tak, že jsem jim záchod prostě ukázala (postavila jsem je tam), aby věděly, kde ho mají. Některé kočky můžou vyhodnotit záchod jako "fuj", i když je v něm jednou načůráno, a pak chodí do kytek nebo do peřin, takže je dobré počítat i s variantou opravdu častého dělání uklízečky.. Je dobré mít tolik záchodů, kolik máte koček.

Pokud se na kočce nechová, tak se kastrují ze zdravotních důvodů (zvířata s PP i bez PP), při mrouskání je kočka i dost hlasitá, nekastrovaní kocouři často značkují. Když zvíře chodí ven, je kastrace nutná z důvodu zabránění nechtěného množení, přenosu nemocí, kocouři se rvou atd. I v PP chovu se můžou pochopitelně vyskytnout jedinci do chovu nevhodní, ti se někdy prodávají už kastrovaní nebo s podmínkou kastrace v dospělosti.

Očkovat je pro funkčnost vakcíny třeba 1x ročně, pokud byste chtěli s kočkou do zahraničí, je nutné očkovat i vzteklinu. Odčervovat je rovněž třeba opakovaně, po celý život zvířete. Četnost závisí na tom, jestli je jen doma (pak stačí méně často), nebo chodí i ven, jestli jsou v domácnosti děti apod. Pokud chodí kočka ven, určitě bych očkovala, u bytové kočky si nejsem jistá, například vzhledem k riziku postvakcinačního sarkomu. Tohle jistě případně proberete s veterinářem, je ale dobré si načíst nějakou odbornou literaturu o preventivní péči, výživě a tak, abyste měli nějaké ponětí i vy sami a byli si pak třeba schopni toho dobrého veterináře vybrat. :-)

To, jestli bude kočka ničit, jakou bude pít vodu, jak moc bude vybíravá v jídle, jak moc bude akční, to vám nikdo nepoví. Mám dvě kočky, obyčejné mouraté krátkosrsté nalezence. Starší jsem našla jako dvouměsíční (nyní 11 let), malou asi jako sedmiměsíční (nyní necelé 3 roky). Jsou doma, chodí i ven, jezdí na chalupu do hor, starší byla jednu dobu i jen bytová (bydlela jsem v centru), ovšem měla na šikanování dva velké psy. Velká drápe jen některé typy potahů, malá drápe spíš dřevěný nábytek (měkké nelakované dřevo), můžou se vyřádit venku na stromech a dělají to, ale i tak drápou i doma. Škrábadla je absolutně nezajímají. Akční jsou obě, malá hlavně v noci, loví nohy, loví velkou když ta vleze ke mně pod peřinu a pak se perou, s oblibou spí lidem na hlavě, vytlačují z polštářů, pozornost vyžadují ode mě i od návštěvníků, které znají. Chlupy jsou všude a pořád (i přes každodenní úklid). Obě krmím granulemi i masem, velká je vybíravá a typově dost štíhlá, takže tam musím podstrojovat, je ale hodně dravá, malá je buřtik, takže zase potřebuje jiné granule, navíc nějak pořád neumí moc jíst maso, kromě drůbeže toho ani moc nechce, no ale aspoň zas nekomentuje a neloví když vařím. Velká pije jen naprosto čistou studenou vodu, malá pije cokoli a plácá do jakékoli tekutiny nohama, psovi do misky nosí oblíbené alobalové kuličky a jiné plovací předměty a tam si s nimi hraje. U kytek pri pořizování nové nikdy nevím, jestli přežije nebo zůstane nepovšimnuta, když si kočky hrají (ideálně ještě i se psem), jsou často na zemi nejen kytky.. :-) Nicméně mám poměrně bohaté zkušenosti s různým chováním různých koček z bývalé práce a ty svoje řadím mezi ty velice hodné a slušně vychované.

Pokud vás ale bude štvát podrápaný nábytek, ohlodané kytky, jestli vyhrajete šplhavce tak občas třeba i stržené garnýže, nutná neexistence jakýchkoli vystavených rozbitných drobností či zapomenutého jídla na lince nebo na stole, sem tam nablinkáno, nutnost každodenního úklidu a adaptace na chlupy, prostě to klasické "bydlím u své kočky", kočku si nepořizujte.

12.10.2018 23:50
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Jsem majitelkou 7-měsíční Mainky, nyní čerstvě po kastraci; tedy krom dvou kočičích rošťáků "všeobecňáků". Holky vám asi napsaly vše potřebné. Tak já jen krátce - Mainky opravdu chlupy pouští fest, i když kartáčuji. Mám pocit, že bych mohla denně vysávat, jsou to úplné závěje... Jinak mám klidnější holčinu, hodnou, spíše submisivní vůči klukům. Teď řeším stav po kastraci - viz vedlejší diskuze.
Jo, a rozhodně koupě s PP. Jinak totiž žádnou Mainku mít nebudete, jen při troše štěstí Vám vyroste něco podobného Mainám...
Přeji dobrou volbu!

13.10.2018 06:46
ptak666

XXX.XXX.243.234

Dekuji Vam za vystizne info 😊 porad nad tim premyslim. Hlavne nad tim, zda-li kocku s PP nebo bez. Ono, vetsinou ty nejhezci a podle mich predstav jsou s PP sle je to na me asi moc drahe. Jeste kdyz bych mel mit kocky dve. Premyslel jsem, ze bych si jednu vzal s PP a druhou bez.

Jen se Vas zeptam. Proc kdyz chovatel nabizi kocku s PP, tak uz muze byt vykastrovana?! Neni to zvlastni? Treba bych jeste pochopil, ze by byla levnejsi ale kdyz tak porad dokola projizdim inzerce tak si vsimam, ze ty ceny se moc nehybou smerem dolu i kdyz je vykastrovana. Myslel jsem si, ze kdyz je neco s PP, tak se to nekastruje aby byl mozny pripadny chov ( o ktery teda nemam zajem) ale jde mi spis o ten princip. Musite brat v potaz to, ze chci domu hezkeho mazla, ktereho budu milovat a ne kocku ze zlata 😏

Jak uz tu nekdo psal, tak se daji poridit kotata s PP vhodna jako mazel. Co jsem pochopil, tak ne vhodna do chovu. Ale ty ceny “mazliku” jsou skoro totozne jako u “ vystavnich” kotat. 🙄 Asi by nebyl problem dat za kote i 15tis. Kdyz by mi padlo do oka ale piseze nejlepe dve 😕 Tak ze jsem dosti na vazkach.

Jen takova vseobecna otazka. Nevim jak to funguje pri koupi zvirete. Ale kdyz ma nekdo inzerat cena dohodou. Je vhodne treba cene kotete smlouvat? Je to jen preci zivy tvor. Prijde mi to divne. Proto se ptam.

Jinak diky moc za Vase rozsahle informace. Jsem rad, ze si najdete cas. 😉

13.10.2018 10:56

ptak666 napsal(a):
Dekuji Vam za vystizne info 😊 porad nad tim premyslim. Hlavne nad tim, zda-li kocku s PP nebo bez. Ono, vetsinou ty nejhezci a podle mich predstav jsou s PP sle je to na me asi moc drahe. Jeste kdyz bych mel mit kocky dve. Premyslel jsem, ze bych si jednu vzal s PP a druhou bez.

Jen se Vas zeptam. Proc kdyz chovatel nabizi kocku s PP, tak uz muze byt vykastrovana?! Neni to zvlastni? Treba bych jeste pochopil, ze by byla levnejsi ale kdyz tak porad dokola projizdim inzerce tak si vsimam, ze ty ceny se moc nehybou smerem dolu i kdyz je vykastrovana. Myslel jsem si, ze kdyz je neco s PP, tak se to nekastruje aby byl mozny pripadny chov ( o ktery teda nemam zajem) ale jde mi spis o ten princip. Musite brat v potaz to, ze chci domu hezkeho mazla, ktereho budu milovat a ne kocku ze zlata 😏

Jak uz tu nekdo psal, tak se daji poridit kotata s PP vhodna jako mazel. Co jsem pochopil, tak ne vhodna do chovu. Ale ty ceny “mazliku” jsou skoro totozne jako u “ vystavnich” kotat. 🙄 Asi by nebyl problem dat za kote i 15tis. Kdyz by mi padlo do oka ale piseze nejlepe dve 😕 Tak ze jsem dosti na vazkach.

Jen takova vseobecna otazka. Nevim jak to funguje pri koupi zvirete. Ale kdyz ma nekdo inzerat cena dohodou. Je vhodne treba cene kotete smlouvat? Je to jen preci zivy tvor. Prijde mi to divne. Proto se ptam.

Kočka bez PP ještě vašich vybraných plemen je riziková nejen v tom, že vám z kočky může vyrůst úplně něco jiného, ale i z hlediska zdraví, hlavně srdce. Není pěkné, když vám kočka náhle uhyne v mladém věku. Pokud jsou na vás dvě kočky s PP drahé, pořiďte si jednu s PP a druhou obyčejnou, ne?

A princip je takový, že PP znamená průkaz původu. Jsou známí rodiče kočky, kteří musí splnit i určité podmínky k zařazení do chovu. Že je kočka s PP však vůbec neznamená automaticky, že je sama vhodná do dalšího chovu. No a tyhle kočky, určené na mazlíka, se prodávají často už kastrované. Protože když si chovatel napsal do smlouvy, že prodává kočku na mazlíka nevhodnou do chovu, tak na ní lidi stejně chovali, taková smlouva je prostě nevymahatelná.

A cenu výstavních koťat do chovu v inzerátech málokdy najdete. Je vždy vyšší než u mazlíků a to někdy i násobně.

Cena dohodou.. to se zeptáte, kolik za to kotě chovatel chce

13.10.2018 11:20
fikovnice

XXX.XXX.30.49

ptak666 napsal(a):

Důležité info doplnila "Bodlinka". Za mě opravdu jděte do kočky s PP. Trochu se bojím napsat sem, kolik mě ta moje stála . Kočky je skutečně lepší pořídit dvě, ale můžete to řešit třeba jako já - jedna "šlechtična" s PP a druhá obyčejnej mourek. Jen aby si na sebe zvykli, musí být malé. Ve vyšším věku riskujete, že už k sobě nepřilnou. Ale znovu - pokud jít do konkrétního plemene, tak určo s PP. Jo a mně mělo být prodáno již vykastrované kotě. Já jsem proti velmi časným kastracím, takže jsme do smlouvy dali, že ji do určitého věku nechám vykastrovat já, což se stalo tuto středu. Až budete mít čičinu, tak se přijďte sem pochlubit, držím pěsti.

13.10.2018 12:24
ptak666

XXX.XXX.243.234

Popravde se mi do normalni moc nechce. Mam proste vysnenou “Májinu” 🙄
Tak ze pro me hur po financni strance 😕

Urcite se pochlubím. Ale v nejblizsi dobe to asi nebude. Pocitam tak zacatkem pristiho roku. Nechci nic uspechat a vse pomalu nakoupit a pripravit a vybavit. Mam to proste v hlave jak by to vse melo byt. Hlavne obrovske skrabadlo s hodne lezenim. Kdyz uz to bude jen “kocka domaci” tak at nestrada.

No, jak tu pisete ze mam zarucenou zdravotni stranku kocky kdyz je s PP. Tak bych si dovolil oponovat. Znamej si koupil stene ( nevim jestli to u kocek neni jinak, tak abych zase nebyl za hlupaka) s pp Bordel kolii nebo jak se to pise a do pul roku zemrela na zastavu srdce ze ho mela spatne. A pritom zadny rodis nebo prarodic nic takoveho nemel. Tak ze to ze budu mit PP nic moc neznamena co se tohoto tyce... teda jen podle meho nazoru.

13.10.2018 13:39

ptak666 napsal(a):
Popravde se mi do normalni moc nechce. Mam proste vysnenou “Májinu” 🙄
Tak ze pro me hur po financni strance 😕

Urcite se pochlubím. Ale v nejblizsi dobe to asi nebude. Pocitam tak zacatkem pristiho roku. Nechci nic uspechat a vse pomalu nakoupit a pripravit a vybavit. Mam to proste v hlave jak by to vse melo byt. Hlavne obrovske skrabadlo s hodne lezenim. Kdyz uz to bude jen “kocka domaci” tak at nestrada.

No, jak tu pisete ze mam zarucenou zdravotni stranku kocky kdyz je s PP. Tak bych si dovolil oponovat. Znamej si koupil stene ( nevim jestli to u kocek neni jinak, tak abych zase nebyl za hlupaka) s pp Bordel kolii nebo jak se to pise a do pul roku zemrela na zastavu srdce ze ho mela spatne. A pritom zadny rodis nebo prarodic nic takoveho nemel. Tak ze to ze budu mit PP nic moc neznamena co se tohoto tyce... teda jen podle meho nazoru.

PP Vám zaručí požadovaný vzhled kočky - MCO bude prostě MCO, dále Vám zaručí, že rodiče Vašeho kotěte jsou zdravotně sledováni aby se předcházelo dědičným chorobám........100% zdraví nezaručí nikdy nikdo, ale je jistá eliminace jistých chorob......a hlavně pokud kupujete s PP, máte jistotu, že nepodporujete množitele.......o ceně kotěte se ze základu nesmlouvá - pln se respektuje, protože ono když si spočítáte, co chov koček s PP vše obnáší, tak ta cena bude ještě solidní......pokud chcete ušetřit udělat dobrý skutek jděte do útulku a tam si vezměte kočky MCO co nejpodobnější .......a ještě jedna možnost, hodně chovatelů dává takřka zadarmo velmi kvalitní zvířata, která už v chovu a na výstavách nevyužijí - jsou na vše naučená, krásná a většinou pokud se jedná o kočky s bývalou výstavní kariérou i velmi tolerantní a plně socializovaná.........

Přidejte reakci

Přidat smajlík