Jak ubytovat kočku venku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.10.2018 09:48

Zdravím vespolek.

Už téměř týden máme na zahradě usídleného kocoura, který se odmítá hnout. Celé dny leží u domu v záhonu v mulčovací kůře a kdykoliv jdeme okolo, přiběhne a dožaduje se mazlení. Je veliký, tlustý, vykrmený a hrozně mazlivý. Manžel ho (bohužel) začal krmit, takže nepředpokládám, že by se ještě někdy odstěhoval (?)

Moje otázka je, jak ho ubytovat venku? V domě ho určitě nechceme, ale nechci, aby zase venku mrzl. Mám možnost mu udělat nějaký kutloch v zahradním altánu - bude to dostatečné? Případně jaký? Kartonovou krabici vystlanou slámou? Kočku jsem v životě neměla a netuším, jaké mají nároky.

Díky za rady.

11.10.2018 10:31

nějakou boudu, v zastřešeném zahradním altánu stačí třeba i ta krabice, nebo větší polystyrenový chladící box s vyřezanou dírou v boku jako vchod.

11.10.2018 11:08

"Kartonovou krabici vystlanou slámou? "
+ krabici obalit polystyrenem

http://www.kocka-info.cz/Clanky/Articles/Polystyrenove-boudicky-pro-venkovni-kocky.aspx

11.10.2018 11:28

Jo super, tenhle polystyrenový box doma mám, vezmu v maštali slámu a zprovozním to. Díky za rady!

12.10.2018 10:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já měla zprvu pro kočky tu krabici, tedy dvojitou, v meziprostoru a v krabici nacpanou slámu. A pochopitelně pod střechou, aby na ni nepršelo, nesněžilo. Kočky v ní byly první zimu. Druhou už se naučili chodit do zahradního domku(je daleko od domu) udělaly se jim dvířka a několik zim byly tam. Pak se kočka naučila po vistárii vyšplhat na terasu a zaklepat si na okno když už chtěla domů a kocour se nastěhoval do boudy ke psu. Kočička umřela, teď máme půlroční novou a jsem zvědavá, jak se to vyvine s ní, kde nakonec bude...
Kocour je to ale krásný

12.10.2018 13:59

Tak bedýnku jsem vyrobila a šoupla pod stolek do rohu altánku do závětří. Kocour nezájem. Předevčírem spal v záhonu v mulčovačce a včera v altánu na gauči. Je ale fakt, že jsou teď teplé noci.

12.10.2018 16:23

efe, za prvé je teplo, za druhému nemusí vyhovovat umístění ....někdo rád dole, někdo hore .....
můžeš mu tam dávat krmení

12.10.2018 21:04
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Kocour momentálně spí v záhonu nebo na vytahané slámě před boudou. Půlroční kočička ještě není zvyklá skoro na nic, zatím spávala v záhonu, občas doma, včera v noci vyšplhala na terasu, vlezla mi otevřeným oknem do ložnice a spala na duchně v nohách. Stará kočička si uměla na zavřené okno zaškrabat, když chtěla domů, tahle to zatím neumí, takže pokud prošvihne večerku, je venku

12.10.2018 23:56
fikovnice

XXX.XXX.30.49

No, kdybyste chtěla jo investovat, tak třeba na ZOOHITU se prodávají venkovní "domky" pro kočky - s vyhlídkou i s pelechem. Jeden takový vlastním, ale je to fakt nepřiměřeně drahé.

12.10.2018 23:59
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Ještě ten obrázek. Jinak ale myslím, že vlastní výroba nejen, že je levnější, ale můžete vytvořit něco víc zatepleného.

14.10.2018 23:29
ladka

XXX.XXX.56.82

Ahoj.Ja som kúpila pre moje taku zateplenú budu pre mačky na bazoší za 80€

15.10.2018 10:12

Hele boudu má a kde si spí je tak nějak jeho věc Pokud mu to u nás nebude vyhovovat, může se vrátit, odkud přišel

15.10.2018 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele boudu má a kde si spí je tak nějak jeho věc Pokud mu to u nás nebude vyhovovat, může se vrátit, odkud přišel

Taky si myslím. Ony totiž kočky málokdy vemou, co jim nabídnete a vymyslí si nějakou svou další alternativu. Takže kupovat drahý domek pro kočku, je pro mne dle zkušeností zbytečné. Taky jsem to tak měla, kupovala jsem různé pelechy, kočičí stromy, závěsné atd. a nikdy, NIKDY v tom kočky neležely a ležely radši na holé desce televizního stolku, parapetu, zahradní židli...pokud jsem na to místo dala nějaký pelech, odstěhovaly se úplně jinam Už se ani nepokouším. A to jsou moje kočky

16.10.2018 10:26
ladd

XXX.XXX.34.41

Tak bedýnku jsem vyrobila a šoupla pod stolek do rohu altánku do závětří. Kocour nezájem. Předevčírem spal v záhonu v mulčovačce a včera v altánu na gauči. Je ale fakt, že jsou teď teplé noci.

Důležité je teplé "doupě" nabídnout, jestli ho využije, je pak na kocourovi. Jen co přijdou sychravé dny, určitě mu přijde vhod. Polystyrénovou bednu bych ničím nevystýlal, polystyrén krásně hřeje sám o sobě, sláma, hadry mohou navlhnout.

16.10.2018 13:29
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

ladd napsal(a):
Důležité je teplé "doupě" nabídnout, jestli ho využije, je pak na kocourovi. Jen co přijdou sychravé dny, určitě mu přijde vhod. Polystyrénovou bednu bych ničím nevystýlal, polystyrén krásně hřeje sám o sobě, sláma, hadry mohou navlhnout.

Nejsem si jistá, jestli některé zvíře leze dobrovolně na polystyren. Já bych ho tedy na polystyrenu nenechala, ani kdyby chtělo. Minimálně bych do té polystyrenové krabice, vrazila obyčejnou kartonovou ještě. A sláma či seno je super. Náš kocour je od té doby, co dávám psu do boudy, v boudě nastěhovaný

16.10.2018 15:12

Sláma naopak vlhko pohlcuje a hřeje, proto se právě dává do boudy např. psům a podestýlá se koním.

16.10.2018 19:01

Nejsem si jistá, jestli některé zvíře leze dobrovolně na polystyren

no to si piš, že jo, naopak ho vyhledávají!
jenom je ne fajn, když ho někoho baví drásat......

16.10.2018 20:40
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nejsem si jistá, jestli některé zvíře leze dobrovolně na polystyren

no to si piš, že jo, naopak ho vyhledávají!
jenom je ne fajn, když ho někoho baví drásat......

Kočkám jsem nezkoušela, ale pes se boudě s polystyrenem vyhýbal jak čert kříži. Dali jsme mu ho dospod, abyho nestudilo od země, protože tam nebyla dvojitá podlážka. Na milost vzal až takovou tu pěnovou rohož, co se stříhá do koupelen. A na to seno.

17.10.2018 10:29
ladd

XXX.XXX.34.41

Sláma naopak vlhko pohlcuje a hřeje, proto se právě dává do boudy např. psům a podestýlá se koním.

Mám pro naše kočky na zimu pelíšek ze dvou v sobě daných kartonových krabic, na dno dávám polystyren, kočky do krabic spát chodí. Položte na polystyren ruku, uvidíte, jak krásně hřeje. Že sláma saje vlhkost a je lepší než třeba staré hadry vím, když je vlhko a lezavo, je jen ten samotný polystyren podle mě lepší.

18.10.2018 11:35

Cha, přituhlo a kocour ještě rád do bedýnky zalezl přenocovat Anebo slyšel moje prohlášení, že taky může odtáhnout tam, odkud přišel

24.10.2018 00:10
Camudla

XXX.XXX.33.9

Ahoj Efe,
mame podobny problem. Je jim kocour, ktery se drzi u domu a nechce se mu jinam.
Pred nedavnem jsme koupili dum, postupne se zacali zabydlovat, upravovat a rekonstruovat.
Kolem domu se od prvopocatku potuloval kocour, cerny jak uhel, nesmirne upovidany (ukecanejsiho jsem nezazila) a extremne pritulny.
Ja kocky miluju a vyrustam s nimi od malicka, moje deti to maji stejne, i ted mame uz skoro 8 let dve (kastrovane) kocky. obe jsou nalezenci a od kotete s nami zily v byte, ven se dostaly vzdy jen na vikend na zahradu k mym rodicum, kde to milujou (nasi maji kocky 3 a 2 psy, takze na dalsi "spolubydlici" jsou moje kocky vlastne zvykle).
A byly tam i behem stehovani, v podstate cele leto, abysme je usetrily tomu zmatku pri stehovani a vybalovani, zvukum z rekonstrukce a tak...
Jenze ted uz jsou nase kocky s nama a cerny kocour jim vadi a ony vadi jemu. Sousede rikaji, ze mu jsou 2 roky, je to kocour ulice, kastrovany, vsichni ho milujou, davaji mu nazrat a on si oblibil nejvic nas...
jenze mily certik bertik nase kocky ze "sveho" teritoria porad vyhani, jednu moji kocicku zahnal az na konec ulice do jakesi šopy, kde nasla od nej klid, odkud se mi ale vraci permanentne zablesena a plna klistat (i pres obojek a postrik).
u naseho domu na zahrade je mini-senik.
udelali jsme tam "holkam" zebrik a pruchod, at se muzou pred vetrem a "certem" schovat do tepla a bezpeci.
Ale ochladilo se a ten, kdo si uziva tepla seniku, je kocour a nase kocky mrznou na betonovych schodech u domu.
Rikali jsme si, ze udelame holkam pruchod do sklepa a udelame jim tam pelisky z polyse nebo kartonu, aby byly v teple, ale bojime se, ze se tam nauci chodit i ten kocour a pak uz holky ani neuvidime.
holky berem domu rano na zradlo, pak je vyprovodime ven a pustime do domu zase az se vratime z prace. jsou s nama, nez jdem spat a pak zase venku.
ze zacatku jsem jim nechavala misku granuli v seniku, aby mely porad co jist jako doma a taky aby se jim na novem libilo. ale kocour sel po cichu a vsechno jim vzdycky sezral.
kdyby nebylo kocoura, byly by tady moc stastne, o tom jsem presvedcena. venek miluji, lovi mysi i krtky...
ale kocour tady je, byl tu driv a tak v noci slychame kocici hadky, sundavame nasi vyplasenou kocku ze spicky vysokeho stromu a premyslime, co dal, az uderi zima...
nejradeji bysme je proste primeli, aby se zacaly aspon tolerovat... ale po dvou mesicich marneho cekani si nejsem jista, jestli se to kdy povede.

24.10.2018 10:05
ladd

XXX.XXX.34.43

V první řadě bych udělal ten průchod do sklepa, ať mají víc možností se někam “uklidit”. Když bude kocour ve sklepě, kočky mohou být na seníku a obráceně. Dva měsíce může být na zvykání málo, dejte tomu ještě čas ,nemusí si ale na sebe zvyknout nikdy, na druhou stranu časem vzrůstá pravděpodobnost, že se vaše kočky otrkají, kocour trochu zklidní. Taky je ale možnost, že se vaše kočky nastěhují k někomu jinému. Kočky byly původně bytové, je problém je aspoň přes zimu nechávat více doma?
Kastrovaný dvouletý kocour z ulice? Podle mě něčí bude. A nebo byl původních majitelů vašeho domu. Bral bych to tak, že mám kočky tři.

24.10.2018 16:12

Vlastní kočky domů, určitě, přes noc v každém případě, pouštěla bych jen ve dne.
A platí jedno - kam má přístup jedna kočka, tam mají přístup všechny.....

u nás v kuchyni se už zase (tuším už třetí rok) zabydlel náš zimní ilegál, velký černý kocour

24.10.2018 21:17
Camudla

XXX.XXX.33.9

ladd napsal(a):
V první řadě bych udělal ten průchod do sklepa, ať mají víc možností se někam “uklidit”. Když bude kocour ve sklepě, kočky mohou být na seníku a obráceně. Dva měsíce může být na zvykání málo, dejte tomu ještě čas ,nemusí si ale na sebe zvyknout nikdy, na druhou stranu časem vzrůstá pravděpodobnost, že se vaše kočky otrkají, kocour trochu zklidní. Taky je ale možnost, že se vaše kočky nastěhují k někomu jinému. Kočky byly původně bytové, je problém je aspoň přes zimu nechávat více doma?
Kastrovaný dvouletý kocour z ulice? Podle mě něčí bude. A nebo byl původních majitelů vašeho domu. Bral bych to tak, že mám kočky tři.

ahoj ladde, diky za nazor.
ja certa krmim, hladim, povidam si s nim (je to muj uvitaci vybor, posedava nam tady na zaprazi a hned se hlasi, kdyz po praci prijedu domu :-) je to fakt kecal/mnoukal). dneska jsme mu dokonce udelali boudu a zateplili ji polystyrenem a nechali mu ji na zaprazi, at je v teple a necpe se do zahrady na seno, no uvidime... takze my ho v podstate berem jako naseho. je to takove nase vecne breminko :-)
ale opravdu nepatri nikomu, ani predchozim majitelum (ti meli loveckeho teriera na dvore, tam se zadny kocour neodvazil :-) jeste porad to tam tou psinou dost smrdi), ani nikomu v ulici. jedna potulna kocka se jednem sousedum okotila na pude a zustala tam s kotaty az dokud se neosamostatnely, jeden kocourek (ten nas) a bilocerna kocicka. ale tu uz jsem tady pak s prichodem nasich kocek nevidela.
sousedi, co jim chodily ty kocky na pudu, je vzali oba na veterinu a nechali je kastrovat. takze certik bertik nepatri nikomu a tak trochu vsem. :-) a nas si proste oblibil (asi ze mu podstrojujeme trochu lepsimi granulemi)...
snad ale mate pravdu v tom, ze dva mesice jsou malo. doprejem jim jeste trochu casu a uvidime.... ;-)

24.10.2018 21:25
Camudla

XXX.XXX.33.9

Vlastní kočky domů, určitě, přes noc v každém případě, pouštěla bych jen ve dne.
A platí jedno - kam má přístup jedna kočka, tam mají přístup všechny.....

u nás v kuchyni se už zase (tuším už třetí rok) zabydlel náš zimní ilegál, velký černý kocour

a nechcete mit v kuchyni ty velke cerne kocoury dva? :-))

26.10.2018 20:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Nejsem si jistá, jestli některé zvíře leze dobrovolně na polystyren. Já bych ho tedy na polystyrenu nenechala, ani kdyby chtělo. Minimálně bych do té polystyrenové krabice, vrazila obyčejnou kartonovou ještě. A sláma či seno je super. Náš kocour je od té doby, co dávám psu do boudy, v boudě nastěhovaný

Lidé, kteří se starají o venkovní kočky ( a boudičky prodávají), nedoporučují do polystyrenových boudiček nic dávat. Vždycky se nějak stane,že to navlhne. Snad jedině, že by se vystlání pravidelně měnilo. V tom případě ale nejlépe slámu. Karton a seno vhodné nejsou. Navíc nejvíce ze všeho hřeje opravdu ten polystyrén.

26.10.2018 20:32
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sisi58 napsal(a):
Lidé, kteří se starají o venkovní kočky ( a boudičky prodávají), nedoporučují do polystyrenových boudiček nic dávat. Vždycky se nějak stane,že to navlhne. Snad jedině, že by se vystlání pravidelně měnilo. V tom případě ale nejlépe slámu. Karton a seno vhodné nejsou. Navíc nejvíce ze všeho hřeje opravdu ten polystyrén.

Já to beru, polysteren je teplý(až moc) ale také je neprodyšný(proto to v něm vlhne víc) a pro mne je to chemický hnus, s prominutím. Nenapadlo by mne, dát na to zvíře Navíc je tam nebezpečí, že to bude škrábat a ty kuličky se pak nechutně lepí na všechno.

26.10.2018 21:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Já to beru, polysteren je teplý(až moc) ale také je neprodyšný(proto to v něm vlhne víc) a pro mne je to chemický hnus, s prominutím. Nenapadlo by mne, dát na to zvíře Navíc je tam nebezpečí, že to bude škrábat a ty kuličky se pak nechutně lepí na všechno.

Naše adoptovaná venkovní kočka a její koťata, měla jiný názor. Tu ještě vyjádření lidí, kteří mají víc zkušeností, než já, s jednou kočkou:
Tip!
Naše sdružení nakupuje pro kočky termoboxy typu V36. Jsou stejně široké a dlouhé jako typ T56, ale o něco nižší, což kočky mají rády. Na rozdíl od PSOZ nedoporučujeme dávat do boudiček seno ani nic jiného, protože vše navlhne. Polystyrén sám o sobě hřeje a na rozdíl od jakékoliv vystýlky zůstane suchý. Doporučujeme pouze zabalit boudičku do igelitu, aby zůstala chráněna jednak před povětrnostními vlivy a jednak před kočkami samotnými, které si o boudičky rády brousí drápky.
http://www.kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/Boudicky.html

26.10.2018 21:40

neprodyšný polystyren je, ale boudička má pravda otvor = větrání
do igelitu bych nic nebalila, u nás platí, hromadně, igelit = nutno počůrat, i ten v poloze svislé....
ale drásá se hezky, to je pravda

3.4.2019 10:01

Přidávám po půl roce update:
Kocour s námi - respektive u nás na zahradě - stále bydlí, už je prostě náš. Říkáme mu Pan Bečka. Když přijedu z práce, běží mi k autu naproti a vítá mě jako pes. Začlenil se taky do naší mopsí mini-smečky a kdykoliv může, otírá se o holky s vrněním a nadšením, které tedy ony rozhodně nesdílejí a znechuceně odcházejí Teď s námi dokonce chodí do lesa na procházky. Podezírám ho, že je to převlečený pes. Krmím ho syrovým masem, stejně jako psy.
Začal teď v posledních týdnech hodně courat a chodí domů dobitý, takže jsme se rozhodli, že ho necháme vykastrovat, když už je tedy definitivně náš. Ještě řeším, co proti blechám a klíšťatům, nechci, aby mi to z něj skákalo na psy, které máme doma. Poradíte? Obojku se bojím, že se někde oběsí - oprávněně?

Toliko z života jednoho přistěhovalce, který moc dobře věděl, kam se má zatoulat

3.4.2019 10:28
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Je krásný Máte teď parádní smečku Tipla bych, že je šmrncnutý briťákem, i podle tvaru hlavy mi to tak přijde. I podle chování. Jo vlastně dotaz. Ne, obojek bych venkovní kočce já osobně nikdy nedala. Spot za krk, vyhledejte si, které jsou pro kočky.

3.4.2019 10:51
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

Já bych dala něco se širším záběrem (i proti svrabu).
?
Stronghold - Advocate

3.4.2019 10:59

Díky za rady, poptám se u veta při té kastraci.

Briťáka v něm lidi tipují, má velkou hlavu a malinký uši.

15.4.2019 14:55

Kocour je vykastrovaný, odsvrabený a dostal ještě pipetu proti klíšťatům Dle doktora je to prý "starý pardál".

16.4.2019 11:02
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Díky za rady, poptám se u veta při té kastraci.

Briťáka v něm lidi tipují, má velkou hlavu a malinký uši.

Jéé, úžasná smečka! A víte, co v něm vidím já? Ty Vaše mopsíky! Prostě se začlenil se vším všudy!

16.4.2019 13:42

"A víte, co v něm vidím já? Ty Vaše mopsíky! "
přesně tak
do téhle smečky prostě patří

17.4.2019 09:09

fikovnice napsal(a):
Jéé, úžasná smečka! A víte, co v něm vidím já? Ty Vaše mopsíky! Prostě se začlenil se vším všudy!

To mě nenapadlo

17.4.2019 14:06
fikovnice

XXX.XXX.135.179

To mě nenapadlo

15.7.2020 15:04

Jen pro pobavení další update po víc jak roce:
Pan Bečka stále bydlí u nás na zahradě. Je strašně rád, když teď přes léto jsme hodně venku, to za námi pořád běhá jako pejsek, otírá se o nohy a dožaduje se pozornosti. Jeho velkou zábavou je číhat zprava na naší černou mopsli, která je na pravou stranu slepá (nemá oko), a on na ní vždycky vybafne, ona z toho má děsnej psotník a on bžundu Chytá na zahradě myši, hryzce a občas uloví i nějakýho ptáčka. Když je rozcapenej a nechce žrát maso, co mu dávám (tak jednou za čtvrt roku), tak mu dám den dva půst a to mi potom ráno přinese na usmířenou na rohožku myš
Teď přes léto míváme celé dny otevřené dveře do domu a v neděli mi manžel poslal fotku, jak se milý kocour nenápadně infiltroval do kuchyně a zcela bez ostychu zalehl psům pelech (viz. první foto). A ještě se prý tvářil, co se opovažuje ho budit
Je s ním fakt zábava

15.7.2020 15:33
canka

XXX.XXX.35.234

Efe vypadá teda jako Bručoun tím výrazem,ale je fakt krásný..
Pan Bečka našel skvělý domov

15.7.2020 15:54

canka napsal(a):
Efe vypadá teda jako Bručoun tím výrazem,ale je fakt krásný..
Pan Bečka našel skvělý domov

Jj ten věčně na*raný výraz k němu vůbec nepasuje

15.7.2020 16:54

on je prostě nádherný pučmelounek a mopsicím vyloženě sluší
a pevně věřím, že do zimy se z infiltrace stane stav normální a starý pardál si užije pohodlí hezky v teple.....

22.7.2020 10:21

Infiltrace Pana Bečky graduje, už i mopsle rezignovaly....

22.7.2020 10:52
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Infiltrace Pana Bečky graduje, už i mopsle rezignovaly....

Však vypadají všichni spolu spokojeně Psice alespoň mají nějak vzrůšo...s klukem

22.7.2020 11:00

tohle vždycky potěší srdíčko

5.8.2020 12:43

Já nic mámo, von chcípnul sám, fakt!!

5.8.2020 16:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já nic mámo, von chcípnul sám, fakt!!

Donut

11.10.2020 09:03
Donut

XXX.XXX.1.221

fikovnice napsal(a):
Ještě ten obrázek. Jinak ale myslím, že vlastní výroba nejen, že je levnější, ale můžete vytvořit něco víc zatepleného.

Jo,to teda musí být drahé
tak radši domácí výrobu,
třeba ze dřeva atd. , A
mohli by to zneužívat i
malé děti psi a jiné

Přidejte reakci

Přidat smajlík