Zdravím, žijeme na chalupě, kde chlív a půdu okupují 4 kočky. Nejsou to naše kočky, ale od jara jsme si už na sebe zvykli a kočky na rozdíl od kocourů dělají mnohem menší nepořádek, tak jsme si řekli, že je vyhánět nebudeme. Chytají myši a my jim za to na oplátku dáváme nažrat. Do teď bylo všechno v pohodě, ale jak se ochlazuje je kočkám očividně velká zima a dobývají se do baráku. Samozřejmě si nemůžeme jen tak do obýváku nastěhovat tolik koček. Zatím je občas beru alespoň do chodby, ale nechci aby si moc zvykaly ani na to. Na druhou stranu se bojím, že až přijde ještě větší zima umrznou. Máte někdo nějaký tip/trik/radu jak jim pomoci? Kočky momentálně tráví většinu času na půdě na starém seně, případně v chlívě se slepicemi.
Výživnější krmení?
Jak píše lesní žínka, kočky jsou na zimu uzpůsobené. Domů se vám tlačí ne proto, že by venku nepřežily, ale proto, že máte doma teploučko, což kočky rády.
Náš kocour v paneláku určitě nemrze a přesto přes zimu hřaduje na topení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

no, kočky nejsou v zimě venku proto, protože si to zvolily, ale protože jim nic jiného nezbývá (ty bez přístupu domů)
a jiná zviřátka dtto......ona ta zima slouží jako selekční probírka populace, to pro ně není nic tak fajn....(jako pro stav populace samozřejmě ano, pro ty vyselektované už nikoliv)
a kočky tu zimu přežijí, ale některé ne, a některé ne ve zdraví a pak se nám rozletí takové ty srandy jako fiv, fip, felv a jánevímco.....
Samozřejmě si nemůžeme jen tak do obýváku nastěhovat tolik koček.
Miroslave, mi předevčírem přibylo domů kočičí č. 10
jinak ty polystyrénové boudičky jsou fajn

Mám dotaz k té polystyrenové boudě - dali jsme jí kocourovi k obývání a on v ní opravdu bydlí, ale... Kocour je to jako hrom, má asi tak 7 kg a ta krabice je mu jen tak tak a tudíž má vždy část těla jakoby před tím kulatým vchodem a táhne na něj - anebo jsem cíťa a je to ok? Větší box jsem bohužel nenašla, řekla bych, že se nevyrábí.
Já jsem vyráběla. Nakoukněte třeba sem.
http://www.polystyren-shop.cz/polystyren-shop/eshop/2-1-Termoboxy-s-vikem/0/5/40-Polystyrenovy-termobox-J-57-litru

efe, však vem správně velkou krabici a oblož ji polystyrenem, podlahu a stěny bych dala dovnitř, "strop" zvenku a bude mít i nahoře pohodlné poležení. A pokud bys moc chtěla, tak ty krabice vem dvě, jednu tu akorát a druhou veeelkou, menší dáš do větší a máš rezidenci i s předsíní......
fantazii se meze nekladou, i patrový hrad můžeš vyrobit
napsal(a):
efe, však vem správně velkou krabici a oblož ji polystyrenem, podlahu a stěny bych dala dovnitř, "strop" zvenku a bude mít i nahoře pohodlné poležení. A pokud bys moc chtěla, tak ty krabice vem dvě, jednu tu akorát a druhou veeelkou, menší dáš do větší a máš rezidenci i s předsíní......
Já bych tedy dala velkou krabici, zevnitř vyložila polystyrenem a do ní menší krabici se slámou jako pelíšek. Abych udělala dvojité zdi s polystyrenem mezi

on je ten EPS na ležení takový měkký a teplý, proto bych ho nechala jako vnitřní, minimálně jako podlahu, pokud ho kocour nedrásá.
napsal(a):
Do menší udělat otvor tak, aby nebyl přímo v místě kde je otvor i do větší, ale na druhé straně (např. velká krabice otvor vpravo, malá vlevo) - pokud tedy vytvářím pelech i s předsíňkou . Do menší krabice tak nepotáhne přímo z venku chladný vzduch ale trošku “oražený”.
Otvory nedělat těsně pod stropem, aby ohřátý vzduch neutíkal pryč ale ani nevystřihovat až přímo ke dnu, aby zase dovnitř neproudil ten nejstudenější co je při zemi.
My jsme venkovnímu kocourkovi udělali taky boudičku z tvrzeného polystyrenu,tloušťka 11 cm...hřeje to jako blázen už jen na dotek,a i když kocourek většinou chrní zahrabaný v seně,věřím,že až přijdou mrazy,rád si zaleze
lesnížínka
napsal(a):
Jinak..celý život jsme u babči měli kočky jen na půdě v seně a neumrzly, nebojte. Samozřejmě když jim přilepšíte boudičkou, bude jim líp, ale např.srnka taky neumrzne. Pokud jsou celý život venku, jsou zvyklé a mají dobrý jak kožich, tak v pořádku termoregulaci.
Jj, také jsme mívaly kočky, které zimu přežívaly v pohodě na půdě zavrtané do sena. Ještě teď vzpomínám, jak tím senem voněly.

fikovnice
napsal(a):
Ježiši, mívali jsme kočky, ne mívaly. Myslela jsem na kočky, tak jsem tam vrazila ypsilon.
no pokud to "jsme" je ryze rodu ženského, tak je to OK
taky se chystám na tvorbu polystyrénové boudy a zcela stupidně pro sousedovic kocoura