Šarlotka hledá milující domov

Šarlotka (6let) se k nám dostala s velkou partou kočiček po zemřelé majite...
Zdravím, poslední tři dny se moje 5 měsíční kotě chová divně. Pořád mrčí a tře si hlavu o zem. Když jsme ji našli jako malou (cca když měla 5 týdnů) tak měla problémy se svrabem v uších, pořád to neustupovalo i přes všechny kapky a pipetky co nám dal veterinář. Pak byl chvíli klid, a teď když se začala chovat takhle myslela jsem si ze to zase souvisí se svrabem nebo se zánětem v uších, veterinář mi řekl že má uši v pořádku, ale pro jistotu mi dal kapky které ji mám do uši kapat 1x týdně. Chtěla bych se tedy zeptat když to nejspíš nejsou ouška, co jineho by to mohlo být?
A když ouška vyšetřoval, odebral vzorek na tyčinku, otřel o sklíčko, které obarvil a podíval se pod mikroskop (čili cytologické vyšetření)?, kterým odhalí bakterie a kvasinky. Nebo jen vzal vzorek na tyčinku, mázl na sklíčko bez obarvení a koukl pod mikroskop (tak odhalí zákožku=ušní svrab)? Jde o to, že zánět zvukovodu může být parazitární(tedy vyvolaný zákožkou=ušní svrab) nebo bakteriální nebo kvasinkový.
Je to potřeba pořádně vyšetřit. A díval se kočičce do uší otoskopem (taková zahnutá trubička, co má lupu a světýlko) tím by odhalil případnou osinu, nebo polyp. Špiní se vaší kočičce uši a jak rychle se ji zašpiní po vyčištění?
Na vašem místě bych zašla ještě k jinému veterináři.
Felinka120
napsal(a):
A když ouška vyšetřoval, odebral vzorek na tyčinku, otřel o sklíčko, které obarvil a podíval se pod mikroskop (čili cytologické vyšetření)?, kterým odhalí bakterie a kvasinky. Nebo jen vzal vzorek na tyčinku, mázl na sklíčko bez obarvení a koukl pod mikroskop (tak odhalí zákožku=ušní svrab)? Jde o to, že zánět zvukovodu může být parazitární(tedy vyvolaný zákožkou=ušní svrab) nebo bakteriální nebo kvasinkový.
Je to potřeba pořádně vyšetřit. A díval se kočičce do uší otoskopem (taková zahnutá trubička, co má lupu a světýlko) tím by odhalil případnou osinu, nebo polyp. Špiní se vaší kočičce uši a jak rychle se ji zašpiní po vyčištění?
Na vašem místě bych zašla ještě k jinému veterináři.
Právě že nic, poprvé když jsme byli na veterině tak se díval jen mikroskopem, a když jsme byli teď tak jí ty ouška jen vyčistil, řekl ze tam má jen ušní maz ale že mi pro jistotu dá kapky.. ouška se ji špiní mi přijde celkem často, ouška vyčistím a do tři dnů jde vidět že je má špinavé. Mám strach že by mohl být problém i někde jinde a jen to vypadá jako by jí trápily ouška. Budu ráda za každou radu.
Jo, jo, ono to může být něco jiného, protože pokud by to byl ušní svrab nebo bakteriální zánět, ouška by se špinila rychle, do následujícího dne od vyčištění. Mohla by to být třeba zvýšená funkce štítní žlázy, ale to by veterinář měl poznat pohmatem a taky podle mastné srsti a žravosti, pokud se mu nezdá, tak vzít krev na T4. Ale než začnete kočičku trápit odběrem krve, tak bych ji nejdříve nechala pořádně vyšetřit ouška - chtěla bych cytologické vyšetření. Otoskopem se díval, když ve zvukovodu viděl maz., takže osinu nebo polyp by tam viděl, kdyby tam byl a tak by Vám řekl, takže nic. Mohla by to být i potravinová alergie. Začněte tím cytologickým vyšetřením na odhalení bakterií či kvasinek. A pokud bude cytologické vyšetření v pořádku, tak chtějte hypoalergení granule na dva měsíce a nic jiného nesmí jíst (ani chodit ven, aby Vám nejedla u sousedů), a když vyloučíte i tohle, tak pak nezbývá nic jiného než vzít krev.
No, třeba ještě něco vymyslí Bodlinka, dál, už nevím.
Felinka120
napsal(a):
Jo, jo, ono to může být něco jiného, protože pokud by to byl ušní svrab nebo bakteriální zánět, ouška by se špinila rychle, do následujícího dne od vyčištění. Mohla by to být třeba zvýšená funkce štítní žlázy, ale to by veterinář měl poznat pohmatem a taky podle mastné srsti a žravosti, pokud se mu nezdá, tak vzít krev na T4. Ale než začnete kočičku trápit odběrem krve, tak bych ji nejdříve nechala pořádně vyšetřit ouška - chtěla bych cytologické vyšetření. Otoskopem se díval, když ve zvukovodu viděl maz., takže osinu nebo polyp by tam viděl, kdyby tam byl a tak by Vám řekl, takže nic. Mohla by to být i potravinová alergie. Začněte tím cytologickým vyšetřením na odhalení bakterií či kvasinek. A pokud bude cytologické vyšetření v pořádku, tak chtějte hypoalergení granule na dva měsíce a nic jiného nesmí jíst (ani chodit ven, aby Vám nejedla u sousedů), a když vyloučíte i tohle, tak pak nezbývá nic jiného než vzít krev.
No, třeba ještě něco vymyslí Bodlinka, dál, už nevím.
Děkuji moc, snad bude zase brzo v pořádku 🙂
Jo a pro jistotu chtějte kromě cytologického vyšetření i ten mikroskop na zákožku (ušní svrab), protože si musíte být jisti, že to zákožka ani bakterie či kvasinka nebo potravinová alergie není, protože odběr krve je pro kočičku velmi bolestivý.
Četla jsem, že celkem dobře kočičky snáší odběr krve z krku, protože to rychle teče a je to během pár vteřin nabrané. Z tlapičky je to strašně bolestivé(teče to pomalu).
A dejte nám vědět jak to pokračuje. Držím palce, ať se na to brzy příjde čím to je.
Uživatel s deaktivovaným účtem
z tlapičky to fakt není strašně bolestivé, ale pomalu to téci může, to jo
a to jsem nečetla, to je praxe.....
Hmn, Felinka zažila velmi bolestivý odběr z tlapičky, čím pomaleji to teče, tím více to zvířátko trpí.Takže bohužel praxe. Četla jsem o odběru z krku, kde to teče rychle a je to během pár vteřin nabráno a kočky to dobře snáší. Psala o tom veterinární klinika z Českých Budějovic ArumVet.
A tak trpí... brali někdy krev vám? může to téct pomalu, to mě vždycky, protože dělám krve by se ve mně nedořezal, ale nijak zásadně to nebolí
kvasinky smrdí, čuchněte do ucha
zbarvují do červenohněda
nebo jídlo (a z toho také zas kvasinky)
a třeba ji prostě bolí hlava
co baští ?
Felinka120
napsal(a):
Felinku to straně bolelo, hrozně řvala a snážila se vyprostit z držení.
I ušní svrab smrdí....
To spíš vadila fixace. Kočkám vadí to sevření, jo, to řvou a snaží se vyprostit a ani nemusíte odebírat krev, schválně si to zkuste doma s kočkou bez dalších zákroků, čistě jen jí nutit nějakou dobu mít vystrčenou packu.
Já používám fixační tašku, která na kočku nijak netlačí a není tam žádné sevření a i když to teče pomalu, kočky nic neříkají. Právě proto, že je to nesvírá.
Felinka120
napsal(a):
Jo a pro jistotu chtějte kromě cytologického vyšetření i ten mikroskop na zákožku (ušní svrab), protože si musíte být jisti, že to zákožka ani bakterie či kvasinka nebo potravinová alergie není, protože odběr krve je pro kočičku velmi bolestivý.
Četla jsem, že celkem dobře kočičky snáší odběr krve z krku, protože to rychle teče a je to během pár vteřin nabrané. Z tlapičky je to strašně bolestivé(teče to pomalu).
A dejte nám vědět jak to pokračuje. Držím palce, ať se na to brzy příjde čím to je.
Kočičce se moc ulevilo, nejspíš jí potkali dvě věci zaráz. Ouška a zoubky. Nyní se jí daří skvěle a už zase řádíme :) chtěla bych vám všem poděkovat za rady :)