Kousnutí divokou kočkou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2019 13:31
BuddyBuddy

XXX.XXX.25.194

Dobrý den,
mou dceru pokousala kočka, která již léta chodí kolem našeho domu. Nemá majitele a jedná se o divokou kočku.
Je nějaká šance, že by mohla dcera mít nějaké problémy? Co mám dělat? Rána není hluboká a kůže nebyla poškozena, tedy nekrvácí a je jen červená. Rána se nachází na bříšku pravého ukazováčku. Dcera si stěžuje, že jí bolí ruka, přesněji pár centimetrů vzhůru od zápěstí. Již jsem jí poslala si umýt ruce mýdlem a ránu dezinfikovala. Je návštěva u doktora nutná?

Děkuji.

10.2.2019 14:01
tuilindo

XXX.XXX.168.147

Uvidíte jak se to bude dále vyvíjet, s největší pravděpodobností z toho nic nebude, ale trochu bych se bála tzv. nemoci z kočičího škrábnutí způsobené Bartonellou - známý to měl a ošklivě mu natekly uzliny v podpaží. Info třeba tady https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2009/01/09.pdf

10.2.2019 16:13
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Pokud není poškozená ani kůže, tak to není rána

10.2.2019 16:28
Felinka120

XXX.XXX.169.120

Bohužel Vás nepotěším, návštěva lékaře je nutná (chirurgie) ještě dnes, dostane injekci tetanovku....

10.2.2019 17:30
BuddyBuddy

XXX.XXX.5.226

I když není rána otevřená?

10.2.2019 17:46
Felinka120

XXX.XXX.169.120

Píšte, že rána není hluboká, kůže není poškozená,ale je červená a dcera si stěžuje na bolest kolem zápěstí.Může tam mít mikrotrhlinku, kterou nemusíte vidět.
Nelíbí se mi ta bolest kolem zápěstí, proto bych Vám doporučila navštívit ještě dnes chirurgii.....S největší pravděpodobností dostane injekci proti tetanu. Rozhodně je lepší nic nepodcenit!

10.2.2019 18:59
BuddyBuddy

XXX.XXX.5.226

Takže, na chirurgii jsem s ní byla, na pohotovostním oddělení. Prst mezitím zbělal a červený již není. Doktoři si ručku prohlédli a řekli, že vakcína není třeba, že nemají co vyšetřit a že je šance, že něco má, není. Také říká, že bolest zmizela a že se cítí normálně.
Jaké mají být symptomy? Také mám obavy. Zkontrolovala jsem očkovací knížku a jednu vakcínu tetanu tam již napsanou má, ale je z roku 2013.

10.2.2019 19:10
Felinka120

XXX.XXX.183.203

Pokud prst již není červený, dcera už nepociťuje bolest v okolí zápěstí a má platné očkování proti tetanu (platí 15 let), tak bych byla klidná. Navíc Vám ji prohlídli v nemocnici a pokud by tam byla mikrotrhlinka, doktoři na chirurgii by si toho všimli.

10.2.2019 19:16
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

BuddyBuddy napsal(a):
Takže, na chirurgii jsem s ní byla, na pohotovostním oddělení. Prst mezitím zbělal a červený již není. Doktoři si ručku prohlédli a řekli, že vakcína není třeba, že nemají co vyšetřit a že je šance, že něco má, není. Také říká, že bolest zmizela a že se cítí normálně.
Jaké mají být symptomy? Také mám obavy. Zkontrolovala jsem očkovací knížku a jednu vakcínu tetanu tam již napsanou má, ale je z roku 2013.

Panenkoskákavá, neplašte. Nevím, kolik let je holce, když hned ji ruka bolí, hned zase ne, to dělá má 5letá neteř. Sama jste snad viděla, že tam žádné kousnutí nemá. Tetanovka normálně funguje 15let. Pokud je vážnější úraz, tak se přeočkuje pro jistotu vždycky. Ne, že bych věřila doktorům, ani omylem, ale tak sama snad poznáte, jestli je či není to kousanec. Tetanus navíc není nemoc z huby kočky. Tetanus je v půdě a pravděpodobnost tetanu je spíš ze škrábance, než kousance.

10.2.2019 19:21
Felinka120

XXX.XXX.183.203

Tetanus se vždy přeočkovává, pokud vás kousne zvíře!

10.2.2019 19:22
BuddyBuddy

XXX.XXX.5.226

Děkuji, to mě uklidnilo.

10.2.2019 19:36
Felinka120

XXX.XXX.135.135

No, pokud nevěříte lékařům z chirurgie, můžete zítra zajít za vaším dětským lékařem...

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2019 19:39

Felinka120 napsal(a):

To je pravda, ale nechápu proč:D

10.2.2019 20:00
Felinka120

XXX.XXX.144.29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2007/05/09.pdf

10.2.2019 20:31

nezajímá mě, co si o tom myslí pediatři. jde o tom, že zvířecí tlama je zoologická zahrádka, spoustu hnisotvorných bakterií, hlavně pasteurella, ale cl, tetani tam nežije.

10.2.2019 20:38
Felinka120

XXX.XXX.132.34

To je pravda, že cl. tetanie v tlamě nežije, ale žije v prostředí a psi a kočky požírají hlínu, extrementy, trávu, okousávají větvičky, které leží v hlíně, kočky žerou myši...., takže do té tlamy se dostanou...

10.2.2019 20:50

hele to je stejná ptákovina, jako že bych se měla nechat přeočkovat pokaždé, když se končetinou s poraněnou kůží, což mám imrvére, dostanu do styku s hlínou.....

a kde jste vzaly to přeočkování? V článku je kontrola platnosti očkování, ne přeočkování.....

10.2.2019 20:53
Felinka120

XXX.XXX.157.250

hele to je stejná ptákovina, jako že bych se měla nechat přeočkovat pokaždé, když se končetinou s poraněnou kůží, což mám imrvére, dostanu do styku s hlínou.....

a kde jste vzaly to přeočkování? V článku je kontrola platnosti očkování, ne přeočkování.....

Nevycházela jsem z článku.Je pravidlo, že při kousnutím zvířetem se přeočkovává.

10.2.2019 21:03

felinka odkaz na článek byl tvou odpovědí na dotaz bodlinky PROČ.......

na základě čeho - vyhlášky? nějakého metodického pokynu?- by se mělo provádět přeočkování?

10.2.2019 21:27
Felinka120

XXX.XXX.160.194

Bodlinka psala, že sice ano, přeočkování proti tetanu, ale nechápe proč. V článku je uvedeno, že do těla člověka se mohou dostat bakterie ze tří ekosystémů a jeden z nich je i prostředí, kde žije cl. tetanie.Myslela jsem, že to Bodlince dojde.Když ne byla jsem konkrétnější.

Tady je doporučení podle, kterého se přeočkovává pokud pacient nebyl v posledních 5-ti letech očkován proti tetanu, v praxi to ale chodí tak, že se přeočkovává automaticky.
https://www.vitalia.cz/specialy/zasady-prvni-pomoci/pokousani-psem/

10.2.2019 21:28

felinka, ale nějak se ti ty zdroje informací trošku neshodují, ne?
a relevantní budou asi tak stejně, ne?
Já myslela, že existuje nějaký závazný postup

10.2.2019 22:10
Felinka120

XXX.XXX.160.194

Tak tady máte přímo zákon, podle kterého se přeočkovává v případě úrazu a tím je myšleno i pokousání.U nás se přeočkovává automaticky.

https://www.infekce.cz/vyhl3552017.htm

10.2.2019 22:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No, tak paní zítra poletí dítě přeočkovat proti tetanu, vzteklině, dostane ATB na to kousnutí-nekousnutí a doufejme, že to všechno to dítě přežije Jako děcko jsem byla od psa pokousaná(štěnětem při hře) podrápaná od koček, pokousaná od králíků, poklovaná od kohouta...nikoho by ani nenapadlo, to nějak řešit. Možná mi to polili slivkou, ale pochybuju, neb jsem byla neošetřitelné dítě Světe div se, žiju.

10.2.2019 22:40
Felinka120

XXX.XXX.160.194

No, jo, dneska je jiná doba...

10.2.2019 22:46
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Felinka120 napsal(a):

Myslíte, že za tu generaci lidi stihli tak zdegenerovat, když jinak jim vývoj trval tisíce let? Ne, to bude v hlavě

10.2.2019 22:56
Felinka120

XXX.XXX.160.194

No, já to myslela tak, že dneska jsou všichni opatrnější...

11.2.2019 12:28
fikovnice

XXX.XXX.135.170

lesnížínka napsal(a):
Panenkoskákavá, neplašte. Nevím, kolik let je holce, když hned ji ruka bolí, hned zase ne, to dělá má 5letá neteř. Sama jste snad viděla, že tam žádné kousnutí nemá. Tetanovka normálně funguje 15let. Pokud je vážnější úraz, tak se přeočkuje pro jistotu vždycky. Ne, že bych věřila doktorům, ani omylem, ale tak sama snad poznáte, jestli je či není to kousanec. Tetanus navíc není nemoc z huby kočky. Tetanus je v půdě a pravděpodobnost tetanu je spíš ze škrábance, než kousance.

Jen doplnění a minioprava (ještě jsem to nečetla celé) - tetanovka se bere za platnou dnes již 20 let... Takže zadavatelko fakt buďte v klidu.

11.2.2019 12:30
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Felinka120 napsal(a):

Ne, "Felinko", takto to fakt není... Co kdyby měla v sobě tetanovku třeba týden starou?

11.2.2019 12:32
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Vždy se to fakt nedělá. Myslím, že je to taková nějaká zažitá empirická věc, ale záleží na úvaze toho či onoho lékaře. Na šití jsem byla, v minulosti (pradávné) jsem zažila i očkování proti vzteklině. To šití to bylo už v dospělosti. A jelikož jsem s sebou měla očkovací průkaz, nebylo to nutné. To mě pokousal psoun či co to bylo...

11.2.2019 12:33
fikovnice

XXX.XXX.135.170

nezajímá mě, co si o tom myslí pediatři. jde o tom, že zvířecí tlama je zoologická zahrádka, spoustu hnisotvorných bakterií, hlavně pasteurella, ale cl, tetani tam nežije.

"nezajímá mě, co si o tom myslí pediatři."

11.2.2019 12:34
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Přesně tak. Omlouvám se, čtu diskuzi postupně.

11.2.2019 12:37
fikovnice

XXX.XXX.135.170

Felinka120 napsal(a):

Právě naopak. V minulosti jsem zažila očkování proti vzteklině, samozřejmě včetně podání séra (k dispozici byla "úžasná" ruská vakcína a jedno jediné balení francouzské, které se podařilo zázrakem dostat pro mě z Mar. Lázní do Brna). Dnes bych se na to vy..... a myslím, že i doktoři.

11.2.2019 12:41
fikovnice

XXX.XXX.135.170

fikovnice napsal(a):
Právě naopak. V minulosti jsem zažila očkování proti vzteklině, samozřejmě včetně podání séra (k dispozici byla "úžasná" ruská vakcína a jedno jediné balení francouzské, které se podařilo zázrakem dostat pro mě z Mar. Lázní do Brna). Dnes bych se na to vy..... a myslím, že i doktoři.

Jen doplnění: pravdou je, že tehdy šlo o pokousání potkanem (velmi pravděpodobně), který na dovolené v tehdejší Jugoslávii nám vlezl do patra bungalova a co čert nechtěl - přímo mně do postele a pokousal mě také do prstů jedné ruky! OTŘESNÝ zážitek a asi opravím sama sebe - kdyby se cokoli podobného znovu stalo, tak jančit budu asi stejně jako tehdy mí rodiče...

11.2.2019 13:33
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Jen doplnění: pravdou je, že tehdy šlo o pokousání potkanem (velmi pravděpodobně), který na dovolené v tehdejší Jugoslávii nám vlezl do patra bungalova a co čert nechtěl - přímo mně do postele a pokousal mě také do prstů jedné ruky! OTŘESNÝ zážitek a asi opravím sama sebe - kdyby se cokoli podobného znovu stalo, tak jančit budu asi stejně jako tehdy mí rodiče...

Tak to je ale něco jiného, vyjímečného. Mámu pokousal před rokem čokl tady jednoho podivouse, pokousal x lidí. Nevím, kolik z nich jezdilo na vzteklinu, vím jen o jedné paní. Mamce jsem řekla, že si to má vyčistit a k doktoru rozhodně nechodit(to ona by ani nešla) Jelikož čištění odfláknula, tak se jí to podebralo a vyhnisala jí hezky pod strupem díra. Teď má nad kotníkem jizvu, ale ani vzteklinu, ani tetanus

Přidejte reakci

Přidat smajlík