Dobry vecir jelikoz sem celkem zacatecnik v chovu kocek tak bych se chtel zeptat zhruba pred rokem sem nasel pred domem kde ziju malinke vyhuble kotatko a uz rok zije se mnou v garsonce tak bych mel takovej dotaz jestli je ta kocka divoka co se tyce rodokmenu..netrapi se zavrena v byte??? ma tu samozdrejme tu nejlepsi peci,jen mi to docela vrta v hlave jestli nedelam chibu ze ji nepoustim ven,ale docela se o ni bojim pac ze se ji neco prihodi kdyz v podstate ji nekdo odhodil kdyz byla malinkaA,a od te doby ji mam doma.. a navic je fakt krasnej takze vlastne si nejsem jistej jestli je divokej ale celou dobu sem byl v domeni ze je...
Uživatel s deaktivovaným účtem

máte normální kočku domácí, chovanou v bytě.
No, některé kočičky nechtějí ven, zvlášť poté, co se jim venku přihodilo něco nepěkného. U Vaší kočičky by jste to měl poznat podle toho jestli začne sedět u dveří, tak Vám bude dávat na jevo, že chce ven. Někteří zkušení kočkaři jsou toho názoru, že je lepší když kočička nepozná venek, čili ji nikdy nepustíte ven, pak se netrápí.Ale počkejte si na názor ostatních kočkařů z fóra, protože já mám kočičku, kterou pouštím ven, ale ona bydlí v domečku se zahrádkou. Pokud by bydlela na sídlišti, tak bych ji ven nepouštěla, protože bych se o ni bála.
A zajděte si s kočičkou k veterináři na očkování, odčervení a domluvit si kastraci(v případě kočičky by ji mrouskání-touha po kocourovi mohla vysilovat, v případě kocoura Vám může začít značkovat byt).
No ja si prave nejsem jistej jestli je domaci nebo divokej je to zhruba rok co mi mnoukal silene pod oknem bylo mi ho lito tak sem se ho ujal..no samozdrejme kdybych mel dum ze zahradou tak nevaham ani minutu a chtel bych aby se naucil byt venku ale bohuzel sice nebydlim na sidlisti ale v takovym penzionu ale stejne je to u silnice takze radsi neryskuju...jinak u dveri mi mnouka ale to protoze ho poustim behat po baraku a vubec nema tendenci jit ven sem se chtel jen z nekym poradit jestli tim netrpi pokud je teda divokej jestli to nema v genech nebo tak neco... jinak je to kocour a uz prave zacina mit svoje choutky a oznackoval mi celej byt takze to bylo neprijemny jeste ted to tady citim,takze ted v tydnu s nim jedu k veterinari i kdyz s tim moc nesouhlasim s kastraci je to podle me proti prirode ale nemam navybranou kor kdyz ho mam opravdu jen doma a to se neda je mi to lito ale jinak to nejde.. jinak s tim odcervenim ja sem se ptal na priznaky a nezda se mi ze by byl zacervenej ale ono se to pry ani nemusi projevovat nijak tak mi poradil kolega at mu dam do jidla strouzek cesneku ale jeate sem to nezkousel.. je to zlaticko ale to je jak vlastni dite,ja sem nikdy zadne zvire nechoval nikdy na to nebyl cas ale je to neuveritelny jak dokaze takovej tvorecek prilnout k srdicku..:)) kazdopadne vam mockrat dekuju za pomoc moc si toho vazim.. :) jo skusim jeste poslat fotecku jestli mi to pujde jestli se nak vyznate v rasach,he takovej zvlastni je mourovatej ale do hneda az do zrzava.. takze si nejsem jistej jestli nahodou neni domaci prave... jeste jednou dekuju.. mejte se krasne..
No prave zr nevim nekdo ji asi zrejme odhodil mnoukal mi pod oknem tak sem se ho ujal tak se ucim jak se spravne postarat,sem zacatecnik.. tak mi kazda rada urcite pomuze.. nechci aby se trapil zatim se tvari spokojene ale uz mu je zhruba rok ale svoji radost mi zdeluje tim ze mi oznackoval celej byt teda krome stropu ale verim ze kdyby umel litat tak ho rozhodne nevynecha :)) uz se chystam k veterinari spos me trapi jestli se netrapi zavrenej v jedny mistnosti kdZ sem v praci pak ho poustim na chodbu teda probehnout se ale pokud je divokej a ma to v genech jestli mu to staci prave ale mam ho prakticky od narozeni jestli mu byli tri ctyri tydny max v tom moc odhad nemam ale zhruba si myslim ze daleko od pravdy nebudu...poslu vam fotku jestli se vyznate v rasach teda jestli vas tim nak neobtezuji.. je takovej zvlastni me se nezda ze je divokej ale ja prd poznam
No, moc se v rasach nevyznam, navíc z té fotky toho moc není vidět, ale třeba zkušenější kočkaři tady na fóru budou vědět.
Jinak jste psal, že kolega na odčervení Vám radil česnek, tak loni jsem byla na dni otevřených dveří na jedné veterině, kde říkali mimo jiné, že česnek je pro psy a kočký jedovatý.
Určitě si nemusíte dělat hlavu s tím, že by váš kocour byl ,,kočka divoká". Jak už psala výše Bodlinka, je to normální kočka domácí. Kočka divoká byla u nás vyhubena takřka před 200lety, někde na Šumavě se sporadicky vyskytovala, teď se začíná objevovat i na Moravě(Podyjí, Karpaty) Takže jestli nebydlíte někde v českých horách, na kočku divokou nemáte šanci narazit(a ani tak to není pravděpodobné) S kastrací si nedělejte hlavu, sama vím, že to rozhodování je těžké(mám čerstvě kastrovanou kočičku, protože ta ven chodí) ale kočky v bytě jsou myslím kastrované z 90% - tedy hlavně kocouři. Jinak se s nima moc v bytě vydržet nedá Neřeknu vám, jestli se kočka v bytě trápí, nikdy jsem ji v bytě neměla. Jsem z vesnice, bydlím v domě, takže kočky naší rodiny byly vždycky kočky venkovní, i ty mé(momentálně britky) jsou venkovní, i když teď v zimě převážně leží doma
Aztek
napsal(a):
No ja si prave nejsem jistej jestli je domaci nebo divokej je to zhruba rok co mi mnoukal silene pod oknem bylo mi ho lito tak sem se ho ujal..no samozdrejme kdybych mel dum ze zahradou tak nevaham ani minutu a chtel bych aby se naucil byt venku ale bohuzel sice nebydlim na sidlisti ale v takovym penzionu ale stejne je to u silnice takze radsi neryskuju...jinak u dveri mi mnouka ale to protoze ho poustim behat po baraku a vubec nema tendenci jit ven sem se chtel jen z nekym poradit jestli tim netrpi pokud je teda divokej jestli to nema v genech nebo tak neco... jinak je to kocour a uz prave zacina mit svoje choutky a oznackoval mi celej byt takze to bylo neprijemny jeste ted to tady citim,takze ted v tydnu s nim jedu k veterinari i kdyz s tim moc nesouhlasim s kastraci je to podle me proti prirode ale nemam navybranou kor kdyz ho mam opravdu jen doma a to se neda je mi to lito ale jinak to nejde.. jinak s tim odcervenim ja sem se ptal na priznaky a nezda se mi ze by byl zacervenej ale ono se to pry ani nemusi projevovat nijak tak mi poradil kolega at mu dam do jidla strouzek cesneku ale jeate sem to nezkousel.. je to zlaticko ale to je jak vlastni dite,ja sem nikdy zadne zvire nechoval nikdy na to nebyl cas ale je to neuveritelny jak dokaze takovej tvorecek prilnout k srdicku..:)) kazdopadne vam mockrat dekuju za pomoc moc si toho vazim.. :) jo skusim jeste poslat fotecku jestli mi to pujde jestli se nak vyznate v rasach,he takovej zvlastni je mourovatej ale do hneda az do zrzava.. takze si nejsem jistej jestli nahodou neni domaci prave... jeste jednou dekuju.. mejte se krasne..
Fíha, tak ten je nádhernej, přímo výstavní, moc se mi líbí!
Jestli Vám značkuje, tak zkuste tento přípravek na čištění a odstranění zápachu. Použila jsem ho, když k nám kočičími dvířky chodil cizí kocour na granule a čůral na koberce. Cizího kocoura se mi podařilo vyhnat a koberce jsem vyčistila a zápach odstranila tímto přípravkem.
https://www.vmd-drogerie.cz/bio-enzym-neutralizer-stop-zapachu-s-vuni-ovovce-likvidator-zapachu-500-ml-rozprasovac/
- netrápí se zavřená v bytě?
Ta moje asi jo.
Ještě se ji bojím pustít.
Kdyby utekla ... je ještě zima
a zřejmě by druhýho osla nenašla, který by ji nenechal
na holičkách.
Pes si vyběhne , kočka sedí na okně za síťkou,
sleduje ho. Ve všem se po sobě opičí,
tak doufám, že od něj odkouká přivolání, doma se předhánějí
a snad se zase neztratí. Chtěla jsem ji vzít na zahradu
na obojku, ale to jsem myslela, že se zblázní, jen jsem jí
ho nasadila. mám strach, za plotem mají psy a ona je tak
pitomoučce důvěřivá ....nedopadla by dobře.
Ještě musím napsat, že se původní majitelé našli, milí lidé.
Dostala se dost daleko od jejich domu. ASI 1 500 m.
Je paneláková. Proto byla na ulici tak vyděšená.
Sešli jsme se, domluvili, nechali mi ji. Se ztrátou
se už smířili, byli rádi, že je v pořádku.
No, chtěla, ale trochu jsem už chtěla mít i klid. (manžel neruda )
Ještě v pátek jsem to vyhlašovala, kam jsem přišla. Ještě v neděli jsem byla
připravená ... na vše. A nic.
V úterý jedem autem a telefon. Majitelé kočky. Už jsem to spíš nečekala.
No, ztuhla jsem, domluvili jsme se na večer.
Zas až taková potvora nejsem.
Je to jejich kočka a já to respektuji.
Vím, jak jsme se o naše báli, jak jsme hledali, obviňovali se.
Jen jsem lehce naznačila a paní řekla, že mi to chtěli navrhnout.
Mají pejska a ještě 1 kočičku, nekastrovanou. "Holky" si občas
vyjasňovaly názory a právě po nějaké roztržce jim
vyběhla na chodbu a . . . hledali ji, ale ne tak daleko.
Jsem zvědavá, snad to zvládneme i na tom dvorku.

Zrzavé zbarvení je teď u koček docela časté, častější než klasický šedý mourek. Když si s ním budete hrát a mazlit, určitě nebude v bytě trpět. Můžete postupně zkusit obojek ( postroj ) a vycházku na vodítku. Některé kočky se to naučí.
Když budete mít čas, půjčte si knížku Kocour Bob od Jamese Bowena. Je to skutečný příběh o zrzavém kocourovi - jenže z Londýna :-).

rapotacka11
napsal(a):
- netrápí se zavřená v bytě?
Ta moje asi jo.
Ještě se ji bojím pustít.
Kdyby utekla ... je ještě zima
a zřejmě by druhýho osla nenašla, který by ji nenechal
na holičkách.
Pes si vyběhne , kočka sedí na okně za síťkou,
sleduje ho. Ve všem se po sobě opičí,
tak doufám, že od něj odkouká přivolání, doma se předhánějí
a snad se zase neztratí. Chtěla jsem ji vzít na zahradu
na obojku, ale to jsem myslela, že se zblázní, jen jsem jí
ho nasadila. mám strach, za plotem mají psy a ona je tak
pitomoučce důvěřivá ....nedopadla by dobře.
Ještě musím napsat, že se původní majitelé našli, milí lidé.
Dostala se dost daleko od jejich domu. ASI 1 500 m.
Je paneláková. Proto byla na ulici tak vyděšená.
Sešli jsme se, domluvili, nechali mi ji. Se ztrátou
se už smířili, byli rádi, že je v pořádku.
..zkuste kšíry.....ty u našich všech tří koček prošly bez problémů......ona se kočka z obojku dokáže také velice rychle dostat - ze kšírů nemá šanci.........
Díky za radu.
Manžel šel nakupovat a že (nějaké ) kš. donese.
Když viděl tu paniku s obojkem, nedonesl nic.
Kočka je ve všem tvárná, psa kšíruji před ní, ale ona to omezení
nedává. Zkouším denně. Nikdy jsme tento problém neměli.
Buď jsme kočky měli od koťat a ta se nás držela. Když k nám
přišla nová kočka, tak ji ta stará, domácí vše venku učila
a ukázala. Bylo to neskutečné, jak umí fungovat. Potřebuie to,
snad jen na čas. Volně se zatím bojím. Mohl by přiběhnout
kocour, co se tu usadil, mohl by ji vylekat - zahnat. (za ten plot)
Musím ji to naučit. Už bude hezky, venku budou rádi.
Můžete mi dát odkaz, na některé vhodné ?
https://search.seznam.cz/?q=k%C5%A1%C3%ADry+na+ko%C4%8Dku&oq=k%C5%A1%C3%ADry+na+ko%C4%8Dku&sourceid=szn-HP&sgId=nck2hGCn0vxdhSu1xMt-QNwoknR7znqMzGqiYGwokw%3D%3D&thru=sugpart&su=k&aq=-1

rapotacka11
napsal(a):
Díky za radu.
https://search.seznam.cz/?q=k%C5%A1%C3%ADry+na+ko%C4%8Dku&oq=k%C5%A1%C3%ADry+na+ko%C4%8Dku&sourceid=szn-HP&sgId=nck2hGCn0vxdhSu1xMt-QNwoknR7znqMzGqiYGwokw%3D%3D&thru=sugpart&su=k&aq=-1
...kupuji běžně ve zverimexu prodávané...........jen jsem to minule nevychytala jak špatně vidím a teprve doma zjistila, že jsou na černém postroji bílé lebky - já v obchodě viděla jenom jakési bílé skvrnky......oni totiž kočky v nich chodí za pacienty geriatrie, ale nakonec kšíry stejně přikryly jejich dlouhé chlupy a když jsou u pacienta na lůžku, tak jim je sundavám.........

rapotacka11
napsal(a):
Tak jo, koupím, co bude.
Díky.
(Vidíte stejně dobře jako já)

lesnížínka
napsal(a):
černém postroji bílé lebky - tak to jste teda fakt nevychytala Ale oni stejně starouškové taky málo vidí
Jinak moc hezká záslužná činnost od vás
..no málem mně trefil šlak když jsem se doma pořádně zblízka podívala......to je pravda - o mně tam říkají ta dívenka s králíčkem a kočkou - no na druhou stranu oproti některým z nich opravdu jsem i když už mám tříletého vnuka.......ó děkuji, ale to ty naše myšilovky.....
určitě se netrápí v bytě, já mám Kočeny taky v bytě rádi koukají z okna ven, ale v momentě kdy jsou venku se hrozně bojí myslím, když je musím někam převest v přepravce. Nejdou ani z bytu na panelákovou chodbu. Mamka má jednu kočenku co i chodí ven a je doma když chce vždy to u našich tak bylo sice na sídlišti,ale máme zahradu kolem baráku. A ted má kocourka ragdoláka v srpnu měl rok neznačkuje má už přes 8kg a ven mohl, ale sám si vybral, že to není nic pro něj stačí mu okno a balkon i když ho Dinuška láká, aby šel za ní na zahradu si hrát on nenene. 2x měl nehodu při lovení much a skončil venku když spadl z parapetu a po druhé přeskočil okno ...máma bydlí ve zvýšeném přízemí...no zůstal strnule stát mňaukal na mámu at si pro něj přijde a od té doby ani velké muchy nehoní. Venek on nechce stačí mu byt.
A na rodokmenu ani tak nezáleží jak si kočena zvykne od mala být doma venek jí nechybí. Ale i naopak pokud má člověk kočenu co byla zvyklá chodit ven a najednou by ji chtěl mít jen v bytě tak pak kočenka trpí a chybí jí ta svoboda se proběhnout po venku. Kočky jsou tvorové co se fixuji na prostředí a pak teprv na člověka. Psa když se přestěhujete není problém tomu je jedno kde bude se svým pánem. Kočka i když bude se svým pánem si na nový domov zvyká delší dobu nemají rády změny.
A kocourka rychle vykastrovat už o kulky měl přijít při prvním náznaku dospělosti a značkování ted to bude chvilku trvat než přestane smrdět a otázka je zda nebude značkovat i pak i když ne tak moc zapáchající, ale to jste nevěděl škoda, že jste se nezeptal dříve ted už ale nečekat kocourka vykastrovat on to zvládne to spíš to lidi nesou víc osobně a hlavně vy chlapy s nimi soucítíte
napsal(a):
...kupuji běžně ve zverimexu prodávané...........jen jsem to minule nevychytala jak špatně vidím a teprve doma zjistila, že jsou na černém postroji bílé lebky - já v obchodě viděla jenom jakési bílé skvrnky......oni totiž kočky v nich chodí za pacienty geriatrie, ale nakonec kšíry stejně přikryly jejich dlouhé chlupy a když jsou u pacienta na lůžku, tak jim je sundavám.........
Teda s bílýma lebkama a pacienty na geriatrii jste pobavila... Ale zase si říkám, že toho si všimne možná tak akorát personál...

fikovnice
napsal(a):
Teda s bílýma lebkama a pacienty na geriatrii jste pobavila... Ale zase si říkám, že toho si všimne možná tak akorát personál...
..no nevšimnul si nikdo naštěstí a tak ho nosí dál.......

Laila.aila
napsal(a):
určitě se netrápí v bytě, já mám Kočeny taky v bytě rádi koukají z okna ven, ale v momentě kdy jsou venku se hrozně bojí myslím, když je musím někam převest v přepravce. Nejdou ani z bytu na panelákovou chodbu. Mamka má jednu kočenku co i chodí ven a je doma když chce vždy to u našich tak bylo sice na sídlišti,ale máme zahradu kolem baráku. A ted má kocourka ragdoláka v srpnu měl rok neznačkuje má už přes 8kg a ven mohl, ale sám si vybral, že to není nic pro něj stačí mu okno a balkon i když ho Dinuška láká, aby šel za ní na zahradu si hrát on nenene. 2x měl nehodu při lovení much a skončil venku když spadl z parapetu a po druhé přeskočil okno ...máma bydlí ve zvýšeném přízemí...no zůstal strnule stát mňaukal na mámu at si pro něj přijde a od té doby ani velké muchy nehoní. Venek on nechce stačí mu byt.
A na rodokmenu ani tak nezáleží jak si kočena zvykne od mala být doma venek jí nechybí. Ale i naopak pokud má člověk kočenu co byla zvyklá chodit ven a najednou by ji chtěl mít jen v bytě tak pak kočenka trpí a chybí jí ta svoboda se proběhnout po venku. Kočky jsou tvorové co se fixuji na prostředí a pak teprv na člověka. Psa když se přestěhujete není problém tomu je jedno kde bude se svým pánem. Kočka i když bude se svým pánem si na nový domov zvyká delší dobu nemají rády změny.
A kocourka rychle vykastrovat už o kulky měl přijít při prvním náznaku dospělosti a značkování ted to bude chvilku trvat než přestane smrdět a otázka je zda nebude značkovat i pak i když ne tak moc zapáchající, ale to jste nevěděl škoda, že jste se nezeptal dříve ted už ale nečekat kocourka vykastrovat on to zvládne to spíš to lidi nesou víc osobně a hlavně vy chlapy s nimi soucítíte
...no naše tři kočky - 2 x ragdoll s PP a jedna peršanka od popelnice, tak ty jsou bytové - kocour ale vyžaduje pravidelnou procházku po baráku a občas jde se mnou na půdu věšet prádlo........když přijedeme na tři týdny jednou za rok na chalupu, kde to milují, tak tráví většinu času venku......
napsal(a):
...no naše tři kočky - 2 x ragdoll s PP a jedna peršanka od popelnice, tak ty jsou bytové - kocour ale vyžaduje pravidelnou procházku po baráku a občas jde se mnou na půdu věšet prádlo........když přijedeme na tři týdny jednou za rok na chalupu, kde to milují, tak tráví většinu času venku......
Myslím, že kočka pokud dostane výběr, zvolí venek... Bytovky jsou (i já je mám), ale střežím jak oko v hlavě, aby mladší dva nikdy venek nepoznali...
Dnes se mi podařilo okšírovat kočičku. "Postrojek" je lehounký,
tenký, hladký, kluzký.(180,-) (NEDOKONALÝ)
Koupila jsem ho 15. 2. a hned jsme začaly.
Nesnesla to na sobě. Budˇ to do minuty stáhla
nebo jsem ji to rychle sundala já. No a dnes
se mi to podařilo řádně nasadit a hned ji vylákat ven.
Ušla na vodítku pár kroků, vše očichávala, blízko
je strom - hruška.
Na broušení drápů /viz hruška/ neměla ani pomyšlení.
To zatím aktivně provozuje doma na koberci.
a kratičká "vycházka" skončila u té hrušně.
Čičina tam začala couvat ve snaze vyvléknout se.
Šly jsme dom a zítra budem trénovat zase.
Chybí mi moc kočičí učitel ka. To nám vždy hodně pomohlo.
Uměla dát varování, kam nelézt = nebezpečí za plotem.
No, budeme se snažit, snad se brzy naučí, jak to tady chodí a bude
volná a když se lekne, poběží domů, ne za plot, kde hrozí psi.

rapotacka11
napsal(a):
je strom - hruška.
.....tak ať se daří.......
rapotacka11
napsal(a):
je strom - hruška.
Nechci vás odrazovat, snad to někdo tak má, ale já viděla jen kočku sousedů, kteří s ní taky zkoušeli chodit na kšírech, ale bylo to něco jako u vás. Kočka se plížila, byla vyděšená, žádná pohodová procházka(jako se psem) to prostě nebyla. Po pár pokusech to vzdali.
rapotacka11
napsal(a):
je strom - hruška.
Držím moc pěsti, ať obě pokračujete úspěšně dál.
Od zkušených kočkařů vím, že jak mile kočička pozná venek - volnost, svobodu a nestane se ji venku nic zlého, tak po venku, už touží pořáď, proto doporučovali, pokud kočička má být čistě bytová, aby vůbec nepoznala venek.
No s Felinkou to mám tak, že chodí od kastrace ven a je tam strašně ráda. Kdybych ji zavřela do bytu, trápila by se a nejspíš v nestřeženém okamžiku by mi proklouzla mezi dveřmi z bytu ven. Vím to, protože stačí, když ji držím doma při odčervování než udělá první bobek, jak se tlačí k venkovním dveřím.
lesnížínka
Vím, vím, vím. ... kočka patří ven.
Já jí to dopřeji. Mám jen obavu ...
Nebudu šaškovat s vodítkem, pustím ji na zahradu
a budu se snad i modlit ... Dere se ven ...
Chci doufat, že se "sežrat" od psa nenechá ...
Ale ještě počkám.
Kdyby frnkla, ať je aspoň tepleji ... a pak ... ?
Felinka120
napsal(a):
Od zkušených kočkařů vím, že jak mile kočička pozná venek - volnost, svobodu a nestane se ji venku nic zlého, tak po venku, už touží pořáď, proto doporučovali, pokud kočička má být čistě bytová, aby vůbec nepoznala venek.
No s Felinkou to mám tak, že chodí od kastrace ven a je tam strašně ráda. Kdybych ji zavřela do bytu, trápila by se a nejspíš v nestřeženém okamžiku by mi proklouzla mezi dveřmi z bytu ven. Vím to, protože stačí, když ji držím doma při odčervování než udělá první bobek, jak se tlačí k venkovním dveřím.
Tak to já mám kocoura, jakého jsem za celý život neměla. Ven chodí v noci. A ráno na náš "smluvený" signál přiběhne a pádí domů (bydlím v paneláku!!). Teď byl nachlazený, a jak když utne - přestal si večer vynucovat chození ven. Ale asi po 10 dnech mu otrnulo, už skoro nekašle, no a opět je to tady - večerní mňaučení u dveří.
rapotacka11
napsal(a):
lesnížínka
Vím, vím, vím. ... kočka patří ven.
Já jí to dopřeji. Mám jen obavu ...
Nebudu šaškovat s vodítkem, pustím ji na zahradu
a budu se snad i modlit ... Dere se ven ...
Chci doufat, že se "sežrat" od psa nenechá ...
Ale ještě počkám.
Kdyby frnkla, ať je aspoň tepleji ... a pak ... ?
Nebojte, nenechá se od psa sežrat, Felinka sekla velkého psa tlapkou do čenicha a pes utekl, když mne bránila a před malými psi uteče za plot a nebo domů.
fikovnice
napsal(a):
Tak to já mám kocoura, jakého jsem za celý život neměla. Ven chodí v noci. A ráno na náš "smluvený" signál přiběhne a pádí domů (bydlím v paneláku!!). Teď byl nachlazený, a jak když utne - přestal si večer vynucovat chození ven. Ale asi po 10 dnech mu otrnulo, už skoro nekašle, no a opět je to tady - večerní mňaučení u dveří.
Teda, tak to máte odvahu pouštět kocoura ven na sídlišti, to bych se neodvážila, ale je fajn, že máte kocoura, který slyší na vaše zavolání(signál) a přiběhne.
Felinka taky přiběhne, když na ni zavolám Feli, ale bydlí v domečku se zahrádkou a ve čtvrti samých zahrad a rodinných domů, kde je klid, jezdí málo aut, lidi jsou hodní, takže je v bezpečí.To je něco jiného.
Felinka120
napsal(a):
Teda, tak to máte odvahu pouštět kocoura ven na sídlišti, to bych se neodvážila, ale je fajn, že máte kocoura, který slyší na vaše zavolání(signál) a přiběhne.
Felinka taky přiběhne, když na ni zavolám Feli, ale bydlí v domečku se zahrádkou a ve čtvrti samých zahrad a rodinných domů, kde je klid, jezdí málo aut, lidi jsou hodní, takže je v bezpečí.To je něco jiného.
Já vím, je to risk. Ale je to neuvěřitelně chytrý kocour a má se kde schovat - je tu opuštěná zahrada, tam na mě čekává k ránu.

Felinka120
napsal(a):
Nebojte, nenechá se od psa sežrat, Felinka sekla velkého psa tlapkou do čenicha a pes utekl, když mne bránila a před malými psi uteče za plot a nebo domů.
sosedovic feny nedávno zakously jejich vlastního kocoura i kocoura sousedů
mé dospělé kočky k nim nechodí, ale už se sakra bojím o kotínka Terezku, bezhlavě divokou a nezměrně zvědavou, která je navíc zvyklá na našeho psa.....
ono pes který jde zabít nějakou tu ťafku neřeší, nehledě na to, že to kočka ani nestihne....
fikovnice
napsal(a):
Já vím, je to risk. Ale je to neuvěřitelně chytrý kocour a má se kde schovat - je tu opuštěná zahrada, tam na mě čekává k ránu.
Ještě doplním jednu věc - písnu ten náš smluvený signál. Je to cinkání svazkem klíčů. Kocour to pochopil snad na druhý pokus. Já jej považuji tak napůl za člověka . Jakmile zacinkám, tak letí za mnou. ALE - pokud jde v blízkosti někdo - kdokoli, nedejbože, když někdo brzy ráno venčí psa, tak to nejde. Já třeba ani ty venčitele nevidím, až za chvíli. A co je na něm ještě zvláštní - je u toho úplně potichu - moc dobře ví, že nějakým mňaučením na sebe nesmí upozorňovat. Fakt narovinu - takovéhoto kocoura jsem za celý život ještě neměla. Jak já jsem šťastná, že si nás tehdy v útulku vybral!!! Jela jsem dle fotek pro jiného. Ale tento vylezl na klín mně, pak mamce - stulil se, předl a podřimoval. A tím to bylo jasné... Přitom extra kontaktní a mazlící není, jen asi prostě tehdy opravdu chtěl jít k nám - já tomu věřím!
rapotacka11
napsal(a):
Díky za radu.
Moc Vás zdravím!
Tak co - je nějaký pokrok s kšírami? Já si myslím, že moje kočky by to nesnesly, ale je to asi i o nácviku, tréninku, zvyku...
Ještě mě napadlo - pokud zatím ji jen zvykáte krátce na venek a máte třeba dvorek, tak se někdy doporučuje čičinu dát buď na nějaké delší lanko připevněné k tyči (samozřejmě nějak zabezpečit, aby se kočka třeba neoběsila), anebo - to tu asi také někdo někdy psal, že mají kočku jako by na kladce - nevím jak to popsat - měla postroj, byla připevněná na lanko napnuté mezi dvěma vzdálenými kůly (nebo stromy). Ale to je zas možná trochu složitější sestavit. Každopádně přeji moc, ať děláte pokroky!
Já volám až v zašším případě, jinak byli kočičáci naučení, že ráno, jak jdu za psem, už mají být nastoupení v pozoru. Pokud se některá z koček neobjevila, byla jsem lehce nervní, pak jsem chodila po zahradě a vyřvávala. Speciálně Gucci někde číhala na myš a to jsem mohla hystericky ječet a madam přišla za dvě hodiny, což už bylo na pokraji mého nervového zhroucení Předtím mi dvě kočky(micky) zabili myslivcovi psi( v našem rozestavěném zahradním domku ) takže ten má důtku s výstrahou a už sem s nima nechodí. Lidí se psy ale kolem chodí hodně, taky sem tam auto po cestě, liška...takže strach o kočky a hlavně teďka o malou, která ještě nemá žádné zkušenosti mám velký, ale doma bych je nikdy nenechala zavřené, když vidím, jak jsou v zahradě šťastné. Mimo by ani chodit nemuseli, naše zahrada je obrovská, ale ráno, když jsem je vyhlížela jsem je vídala, jak oba šlapou od přední branky, takže vím, že v noci byli u potoka. Hlavně kocoura to tam tahalo. Teď, jak se tam párkrát serval a taky umřela kočička, tak tam nechodí(neviděla jsem ho tam od té doby) tak doufám, že malou tam nezačne zase tahat.

lesnížínka
napsal(a):
Nechci vás odrazovat, snad to někdo tak má, ale já viděla jen kočku sousedů, kteří s ní taky zkoušeli chodit na kšírech, ale bylo to něco jako u vás. Kočka se plížila, byla vyděšená, žádná pohodová procházka(jako se psem) to prostě nebyla. Po pár pokusech to vzdali.
..no u kocoura to na začátku také bylo přískokem vpřed, plížení se a občasné schování do křoví.....postupně se kocour více a více osměloval, začal zkoumat okolí, miloval chodit okolo aut, čichal k nim, vždy ale k té luxusnější značce, naučil se dokonce na povel obcházet sloupy veřejného osvětlení aby se mi tam nezapletl s vodítkem.......pak už chodil po sídlišti docela s přehledem na vodítku.......když se mnou jede metrem, tak pak vyžaduje po výlezu z metra - kousek od našeho domu, dojít po svých na vodítku a že ta ulice je docela živá, je legrace pozorovat, jak si to svižně kocour na vodítku maže k domu...........já bych ho bývala také nenutila, ale když jsem brala do ruky vodítku, že půjdeme se psem, tak se dral s námi, postroj si od začátku nechal nandat bez jakékoli známky odporu.........pravdou je, co přišla domů druhá a pak třetí kočka, chození venku nevyžaduje, jen po baráku a na půdu se mnou s prádlem..........na chalupě si ale všechno vynahrazuje a ven chodí už ve čtyři ráno a domů po desáté večer.......domů neřád jen na záchod........

fikovnice
napsal(a):
Myslím, že kočka pokud dostane výběr, zvolí venek... Bytovky jsou (i já je mám), ale střežím jak oko v hlavě, aby mladší dva nikdy venek nepoznali...
.....no na té chalupě prostě je nejde nepustit, ale drží se nás psa a pozemku chalupy.......
Znám hodně lidí(i my jsme to tak měli s tchánů kočkou) se kterýma chodí kočky na procházku, když jdou se psem. To jsou ale takové ty trasy - za humny, ne ve městě. S náma takto chodil kocour na kontrolu stavby, což bylo vyjít za humna, přeskákat potok přes kameny a ujít pěšinkou kolem potoka asi 200m k polím. Šel proto, že šel pes. S mým dědou chodili dva kocouři na nákup boční ulicí v dědině. To bylo jen asi 150m, sice po silničce mezi barákama, ale domů skoro dohlédli. Nikdo je nenutil, jak děda vyšel, už letěli za ním. Ale to jsou všechno kočky venkovní, které v podstatě ty trasy mají prolezlé, jen většinou v noci
napsal(a):
..no u kocoura to na začátku také bylo přískokem vpřed, plížení se a občasné schování do křoví.....postupně se kocour více a více osměloval, začal zkoumat okolí, miloval chodit okolo aut, čichal k nim, vždy ale k té luxusnější značce, naučil se dokonce na povel obcházet sloupy veřejného osvětlení aby se mi tam nezapletl s vodítkem.......pak už chodil po sídlišti docela s přehledem na vodítku.......když se mnou jede metrem, tak pak vyžaduje po výlezu z metra - kousek od našeho domu, dojít po svých na vodítku a že ta ulice je docela živá, je legrace pozorovat, jak si to svižně kocour na vodítku maže k domu...........já bych ho bývala také nenutila, ale když jsem brala do ruky vodítku, že půjdeme se psem, tak se dral s námi, postroj si od začátku nechal nandat bez jakékoli známky odporu.........pravdou je, co přišla domů druhá a pak třetí kočka, chození venku nevyžaduje, jen po baráku a na půdu se mnou s prádlem..........na chalupě si ale všechno vynahrazuje a ven chodí už ve čtyři ráno a domů po desáté večer.......domů neřád jen na záchod........
No tak tohle je ale kočičí mazák! To bude nějaký kočkopes
fikovnice
napsal(a):
Ještě doplním jednu věc - písnu ten náš smluvený signál. Je to cinkání svazkem klíčů. Kocour to pochopil snad na druhý pokus. Já jej považuji tak napůl za člověka . Jakmile zacinkám, tak letí za mnou. ALE - pokud jde v blízkosti někdo - kdokoli, nedejbože, když někdo brzy ráno venčí psa, tak to nejde. Já třeba ani ty venčitele nevidím, až za chvíli. A co je na něm ještě zvláštní - je u toho úplně potichu - moc dobře ví, že nějakým mňaučením na sebe nesmí upozorňovat. Fakt narovinu - takovéhoto kocoura jsem za celý život ještě neměla. Jak já jsem šťastná, že si nás tehdy v útulku vybral!!! Jela jsem dle fotek pro jiného. Ale tento vylezl na klín mně, pak mamce - stulil se, předl a podřimoval. A tím to bylo jasné... Přitom extra kontaktní a mazlící není, jen asi prostě tehdy opravdu chtěl jít k nám - já tomu věřím!
Stejný signál má i můj známý se dvěma 12-ti letýma kočkama, a taky hned letí domů. A je fakt, že, když na Felinku zavolám Feli, tak přiběhne, ale pokud vidí, že někdo cizí u mne stojí a baví se se mnou, tak běží přímo a potom až je blízko nás, tak udělá oblouk. Dovolím si tvrdit, že kočky jsou strašně chytry, připadne mi, že chytřejší než psi.
lesnížínka
napsal(a):
Znám hodně lidí(i my jsme to tak měli s tchánů kočkou) se kterýma chodí kočky na procházku, když jdou se psem. To jsou ale takové ty trasy - za humny, ne ve městě. S náma takto chodil kocour na kontrolu stavby, což bylo vyjít za humna, přeskákat potok přes kameny a ujít pěšinkou kolem potoka asi 200m k polím. Šel proto, že šel pes. S mým dědou chodili dva kocouři na nákup boční ulicí v dědině. To bylo jen asi 150m, sice po silničce mezi barákama, ale domů skoro dohlédli. Nikdo je nenutil, jak děda vyšel, už letěli za ním. Ale to jsou všechno kočky venkovní, které v podstatě ty trasy mají prolezlé, jen většinou v noci
Felinka, když měla hypoalelrgenní granule, tak nesměla chodit ven, aby nebaštila jídlo u sousedů, tak jsem chodila s ní na postrojku na vycházky a šlo to, akorát člověk musel jít tam, kam chtěla ona.
Felinka120
napsal(a):
Stejný signál má i můj známý se dvěma 12-ti letýma kočkama, a taky hned letí domů. A je fakt, že, když na Felinku zavolám Feli, tak přiběhne, ale pokud vidí, že někdo cizí u mne stojí a baví se se mnou, tak běží přímo a potom až je blízko nás, tak udělá oblouk. Dovolím si tvrdit, že kočky jsou strašně chytry, připadne mi, že chytřejší než psi.
To cinkání se můj kocour naučil tak rychle, že jsem tomu nemohla uvěřit. Ale myslím si, že jsou i rozdíly mezi kočkami - některá je chytřejší, jiné to nedojde vůbec, další na to kašle. Ten můj, jakmile zmerčí člověka, tak nepřiběhne vůbec. Jsem tomu ráda. Fakt mnohdy toho člověka ani nevidím, cinkám jak blázen a kocour se zjeví, až projde člověk, o němž jsem předtím nevěděla...
Jinak dělaly se testy chytrosti mezi kočkou a psem a lépe vyšel pes... Ale my kočkaři víme své!
fikovnice
napsal(a):
To cinkání se můj kocour naučil tak rychle, že jsem tomu nemohla uvěřit. Ale myslím si, že jsou i rozdíly mezi kočkami - některá je chytřejší, jiné to nedojde vůbec, další na to kašle. Ten můj, jakmile zmerčí člověka, tak nepřiběhne vůbec. Jsem tomu ráda. Fakt mnohdy toho člověka ani nevidím, cinkám jak blázen a kocour se zjeví, až projde člověk, o němž jsem předtím nevěděla...
Jinak dělaly se testy chytrosti mezi kočkou a psem a lépe vyšel pes... Ale my kočkaři víme své!
Lidí se tak moc bála Gucci I. Leonek je v bezpečné vzdálenosti, pozoruje, ale k cizím nepřijde(návštěvě třeba) Jen někdy uzná, že je návštěva neškodná a přijde na pár metrů - to Gucci I. nikdy. Tahle Gucci se lidí bojí míň, klidně přijde do obyvču, když je tam mamka, či tcháni, nebo v hale, když muž s někým něco projednával, klidně mu skákala na stolku po papírech. Jak odrostla z kotěte, je trošku víc ostražitá, ale pořád míň, než Leon. Co se chytrosti týče, Gucci I. byla strašně chytrá. Tahle ještě nevím, je mladá, ale zatím se také učí rychle. Leonek, to je prostě truhlík. Tedy někdy překvapí, možná klame tělem ale prostě nenaučil se ani polovinu z toho, co uměla Gucci I.

lesnížínka
napsal(a):
No tak tohle je ale kočičí mazák! To bude nějaký kočkopes
...no ragdoll no.......oni takoví jsou.........
lesnížínka
napsal(a):
Lidí se tak moc bála Gucci I. Leonek je v bezpečné vzdálenosti, pozoruje, ale k cizím nepřijde(návštěvě třeba) Jen někdy uzná, že je návštěva neškodná a přijde na pár metrů - to Gucci I. nikdy. Tahle Gucci se lidí bojí míň, klidně přijde do obyvču, když je tam mamka, či tcháni, nebo v hale, když muž s někým něco projednával, klidně mu skákala na stolku po papírech. Jak odrostla z kotěte, je trošku víc ostražitá, ale pořád míň, než Leon. Co se chytrosti týče, Gucci I. byla strašně chytrá. Tahle ještě nevím, je mladá, ale zatím se také učí rychle. Leonek, to je prostě truhlík. Tedy někdy překvapí, možná klame tělem ale prostě nenaučil se ani polovinu z toho, co uměla Gucci I.
No jo, ale Ty mluvíš o (ne)strachu kočky doma. To se vlastně všechny 3 moje kočky obvykle se zájmem na moji návštěvu přijdou podívat, jen občas právě ten nejstarší je má na háku - záleží jak se mu zrovna chce .
Ale venku - píšu o tom nejstarším - jediném, který chodí ven - se prostě bojí lidí, aut, psů a bohužel jej zde šikanuje i jeden venkovní kocour. Přitom můj je tak 2x větší. Jenže on je tak mírumilovné zvíře, že přesto, že jsem si jistá, že by jej totálně převálcoval, tak se nechá tyranizovat. V momentě, kdy se to děje - mívám otevřené okno - a stačí mi zaslechnout toho mého naříkat, tak jsem dole jak blesk a ten šikanátor už zdrhá. Holt je to asi jeho teritorium, navíc mám pocit, že je nevykastrovaný na rozdíl od mého...
-netrapi-se-zavrena-v-byte ?
Moje už ne.
Trápím se já. Lítám od okna k oknu,
šmíruju ji, je li u nás. Někdy je pod keři,
nevidím ji, mám nervy, za chvilku se vždy ukáže.
Pokud jsem doma, pouštím ji .
Včera vlezla k sousedům = psi.
Na volání nereagovala, prošla jim pomalu celou zahradu.
Vyletěla na ni fena. Je stará, špatně chodí, ale dala
do toho vše. Kočka hupla na plot a domů.
Snad ji to došlo.
Naštěstí ti druzí dva byli asi někde venku. Těm by
neutekla.
Pouštím ji denně. Nasypu holubům, ona je z úkrytu pozoruje,
myslím, že je spokojená. Kéž to tak vydrží.
rapotacka11
napsal(a):
-netrapi-se-zavrena-v-byte ?
Moje už ne.
Trápím se já. Lítám od okna k oknu,
šmíruju ji, je li u nás. Někdy je pod keři,
nevidím ji, mám nervy, za chvilku se vždy ukáže.
Pokud jsem doma, pouštím ji .
Včera vlezla k sousedům = psi.
Na volání nereagovala, prošla jim pomalu celou zahradu.
Vyletěla na ni fena. Je stará, špatně chodí, ale dala
do toho vše. Kočka hupla na plot a domů.
Snad ji to došlo.
Naštěstí ti druzí dva byli asi někde venku. Těm by
neutekla.
Pouštím ji denně. Nasypu holubům, ona je z úkrytu pozoruje,
myslím, že je spokojená. Kéž to tak vydrží.
To Vám moc přeji .
Já jsem chtěla polodomácí kočku z toho důvodu, aby se mohla vyběhat, zalovit si, ale hlavně aby byla ve společnosti dalších koček.
S koťaty se prala od rána do večera. Doma byla na jídlo, na noc, a když byla velká zima.
Doufala jsem, že nám vydrží.
Je tu velký, starý kocour, který na cestu zřejmě nevkročil. Pak jeden kocour, který přes cestu chodí každý den a je mu 6. Jenže ta koťata...
Tento rok na té cestě umřela 3. Asi 7-mi měsíční (den po Silvestru), pak 5-ti měsíční (někdy v únoru) a teď před 10-ti dny moje 11-ti měsíční Micka .
Můžeme jen doufat, že k nim žádná nepřibude .
No a asi za rok plánujeme 2 koťata, která budou pouze doma .