Tereza27787

XXX.XXX.65.44
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem. Před par týdny mi umřelo kotatko na peritonitidu, kterou mělo už v době, kdy jsme si ho brali z útulku. Chtela bych novou kočičku, ale četla jsem, že viry způsobující tu nemoc můžou přežít až několik měsíců. Na druhou stranu ale postihují hlavně koťata, a kočička, nad kterou přemýšlím je už dávno dospělá a kompletně zdravá. Taky jsem vyhodila nebo vydesinfikovala všechny staré potřeby. Myslíte si, ze si ji už mužů vzít k sobě do bytu nebo bych měla jeďte nějakou dobu počkat? Diky
Četla jsem, nemohu zatím najít kde, že virus přežívá v prostředí 6 měsíců, takže se doporučuje počkat.
Tady v tomto článku z veterinární nemocnice Praha Stodůlky se, ale píše, že virus přežívá v prostředí 2 měsíce, takže minimálně po tuto dobu počkat a doma všechno pořádně vydesinfikovat SAVEM!
http://www.vetcentrum.cz/stodulky/lekar/791/fip-infekcni-zanet-pobrisnice-peritonitis-
Uživatel s deaktivovaným účtem

Peritonitida není nakažlivá nemoc. Na patogenezi se sice podílí virus, ale není to tak jednoduché.
Bodlinko, opravte mne, pokud se mílím...Ano, mutovaný virus způsobí peritonitidu, čili FIP, která už není nakažlivá, píše se, že nakažlivý je pouze nezmutovaný virus....I když v roce 2013 přišla Dita Kelnerová ze Sevaronu se zprávou, že, se zjístilo, že i mutovaný virus je nakažlivý....

Felinka120
napsal(a):
Bodlinko, opravte mne, pokud se mílím...Ano, mutovaný virus způsobí peritonitidu, čili FIP, která už není nakažlivá, píše se, že nakažlivý je pouze nezmutovaný virus....I když v roce 2013 přišla Dita Kelnerová ze Sevaronu se zprávou, že, se zjístilo, že i mutovaný virus je nakažlivý....
nakažlivé je leccos, ale k opravdové nakažlivosti potřebujete, aby se virus šířil nějak do prostředí, a to mutovaný FIP virus moc neumí. Ve střevní sliznici se už nemnoží, ani v jiných sliznicích. Jediný případ, kdy se může vylučovat ven, je, když se vytvoří granulom v ledvině a ten se provalí do vývodů moči. To je hodně teoretické a smůla.
Navíc jak jsem řekla, virus je jen část patogeneze. Druhá část je imunitní odpověď individuálního organismu kočky. TH1 odpověď virus zcela zničí a k žádné nemoci nedojde. TH2 způsobuje vlhkou FIP. Pokud spolu žijí v jedné domácnosti dvě kočky a jedna onemocní FIP, ta druhá nemá vyšší pravděpodobnost rozvoje FIP než kočka u sousedů. Pokud není příbuzná, protože "špatná" imunitní odpověď je dědičná.
napsal(a):
nakažlivé je leccos, ale k opravdové nakažlivosti potřebujete, aby se virus šířil nějak do prostředí, a to mutovaný FIP virus moc neumí. Ve střevní sliznici se už nemnoží, ani v jiných sliznicích. Jediný případ, kdy se může vylučovat ven, je, když se vytvoří granulom v ledvině a ten se provalí do vývodů moči. To je hodně teoretické a smůla.
Navíc jak jsem řekla, virus je jen část patogeneze. Druhá část je imunitní odpověď individuálního organismu kočky. TH1 odpověď virus zcela zničí a k žádné nemoci nedojde. TH2 způsobuje vlhkou FIP. Pokud spolu žijí v jedné domácnosti dvě kočky a jedna onemocní FIP, ta druhá nemá vyšší pravděpodobnost rozvoje FIP než kočka u sousedů. Pokud není příbuzná, protože "špatná" imunitní odpověď je dědičná.
Děkuji :-)
Tereza27787
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem. Před par týdny mi umřelo kotatko na peritonitidu, kterou mělo už v době, kdy jsme si ho brali z útulku. Chtela bych novou kočičku, ale četla jsem, že viry způsobující tu nemoc můžou přežít až několik měsíců. Na druhou stranu ale postihují hlavně koťata, a kočička, nad kterou přemýšlím je už dávno dospělá a kompletně zdravá. Taky jsem vyhodila nebo vydesinfikovala všechny staré potřeby. Myslíte si, ze si ji už mužů vzít k sobě do bytu nebo bych měla jeďte nějakou dobu počkat? Diky
I já mám bohužel zkušenost s FIPkou u kočky z útulku. Současně jsem už měla doma delší dobu kocoura. Nic nechytil, nemoc je skutečně nepřenosná. Koronaviry jsou sice promořené kočky pobývající ve velkých koncentracích na jednom místě (viz třeba ty útulky). Ale virus by musel zmutovat plus další okolnosti, jak píše výše "Bodlinka". V oné době jsem si k tomu sestudovala kdeco, informovanost lidí pečujících o kočky byla nic moc. Z důvodu úmrtí toho mého kocourka mi byl odmítnut prodej jiného - strach původní majitelky, že se u mě nakazí a uhyne.
Tereza27787
napsal(a):
Dobrý den,
Ještě snad dodám jednu věc - myslím, že se ale nevylučuje, aby měla útulková kočka nejen FIP, ale třeba i FeLV nebo FIV. Proto kočky zásadně už jen otestované nebo ne z útulků, bohužel...
fikovnice
napsal(a):
Ještě snad dodám jednu věc - myslím, že se ale nevylučuje, aby měla útulková kočka nejen FIP, ale třeba i FeLV nebo FIV. Proto kočky zásadně už jen otestované nebo ne z útulků, bohužel...
Tak ono to s tím testováním není tak jednoduché... FIP se netestuje, testuje se přítomnost koronavirů, jenže jejich přítomnost sama o sobě neznamená, že kočka dostane FIP. Takže to je test k ničemu.
U nás v útulku (z finančních důvodů) testujeme na FeLV a FIV jen kočky, které se k nám dostanou ve špatném zdravotním stavu a během čtrnáctidenní karantény neprojevují dostatečnou odezvu na léčbu. Čili zhruba polovina koček. Co se týče FeLV, mezi laboratoři existují rozdíly - minimálně čtyřikrát za celou historii se nám stalo, že z jedné laboratoře vyšla kočka pozitivní a z druhé negativní (poprvé jsme to zjistili opravdu náhodou a od té doby si na to dáváme pozor a občas výsledky "přetestujeme"). Ani náš vet to nedokázal vysvětlit, jak je to možné. Takže možná je lepší používat při výběru kočky zdravý rozum:-) než spoléhat na štempl z laboratoře.
Jinak potvrzuji zkušenost fikovnice - také jsem měla z útulku kočičku s FIP (suchá forma, když jsem jí přebírala, věděla jsem o tom, že se jedná o FIP) a měla jsem ji mezi svými dvěma kocoury v jednom bytě. Kočička (dle očekávání) za půl roku zemřela a já si nechala otestovat zbývající kocoury na koronaviry (viry, které mohou způsobovat FIP, viz Bodlinka) - ani jeden nebyla pozitivní. To bylo v roce 2006, jeden kocour zemřel předloni v 16 letech, druhý kocour stále žije.