Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2019 14:35
asnipetr

XXX.XXX.116.250

Zdravím odborníky na siamské a orientální a další příbuzné kočky. Po pročtení různé literatury jsem nabyl dojmu, ze siamské a orientální jedno jsou. Liší se jen zbarvením. Je to tak anebo je to složitější? Lze je tedy v chovu spolu spojovat? Představuji si, že bych se pustil do neintenzivniho chovu, jen tak pro radost..
Jsem fanouškem těchto plemen a mám sia kocoura, kastrovaného. Rád bych mu pořídil kámošku, aby se nenudil, když musí být občas sám . Ale co když si nesednou? Nechci doma válku individualit. Máte nekdo zkušenosti? Jak se to pak řeší. Lze se domluvit s chovatelem a novou kočičku vrátit nebo je to něco neslýchaného?
Dík za diskuzi a odpovědi.
Petr

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2019 15:38

..a Vy máte místo a finance na ubytování a živení toho jistě nemalého množství bůhvíjakých kříženců.........proč by jste to proboha dělal,.........většinou si sedne každá dvojice koček - jen bych volila obdobné povahy a temperamentu........u kastráta a kočky opačného pohlaví už bych strach neměla vůbec.......pokud by byl neřešitelný problém, většinou si chovatel kotě s PP vezme zpět.......já sama mám vrácené kotě ragdolku - u tehdejšího majitele bylo šikanované jeho třemi britkami a tak ho vrátil a já u kamarády chovatelky na kafi - láska na první pohled, která už je čtyři roky u mně doma........výhodou bylo, že začala říjet když jsem jí přinesla a náš kocour kastrát nevěděl co si počít s kočkou, která ho láskyplně obtěžovala - takže si to sedlo v pohodě.....

13.3.2019 18:49
asnipetr

XXX.XXX.52.172

Děkuji za reakci, hlavně tu část s tím soužitím dvojice koček. Ale asi jsem něco napsal špatně. Nehodlám opravdu produkovat množství kříženců. Psal jsem snad jasně neintenzivni chov. No a pořád bych se chtěl dozvědět, jestli je mezi jmenovanými plemeny rozdíl anebo je to jen umělé dělení. Je to normální spojovat je anebo se chovají zvlášť? A pokud zvlášť, má to nějaké racionální opodstatnění? Řekl bych, že to jsou legální dotazy.

13.3.2019 20:42
Janaaa

XXX.XXX.115.255

Myslím,že v tomto mám dost zkušeností,jelikož mám sejšelského kocoura(což je siamák křížený s orientálkou) a kočku Ocicat,orientálka,která si nenechá nic líbit,je oddaná svému páníčkovi ale je znát,že má předky divočejší,dokáže si zjednat respekt i
u našeho o 3 kila většího kocoura
Kocour je mírné povahy,hodný,ale vysoce temperamentní i když mu bude 9 let, a hlavně hodně ukecaný,umňoukaný. Stále si hraje a kočka která je o jeden rok starší a v podstatě kocourka jako kotě vychovávala a dokonce i kojila i když byla kastrovaná,má stále navrch Někdy se milují a někdy se pěkně rvou.Je to ale tím,že kocourek se snaží kočku znásilnit,ač je kastrovaný,a to se jí samozřejmě nelíbí.,Ale v podstatě spolu vychází dobře.Pokud si pořídíte orientálku počítejte s tím,že jsou to kočky ukecané a hodně temperamentní

13.3.2019 21:09

asnipetr napsal(a):
Děkuji za reakci, hlavně tu část s tím soužitím dvojice koček. Ale asi jsem něco napsal špatně. Nehodlám opravdu produkovat množství kříženců. Psal jsem snad jasně neintenzivni chov. No a pořád bych se chtěl dozvědět, jestli je mezi jmenovanými plemeny rozdíl anebo je to jen umělé dělení. Je to normální spojovat je anebo se chovají zvlášť? A pokud zvlášť, má to nějaké racionální opodstatnění? Řekl bych, že to jsou legální dotazy.

..jak moc neintenzivní chov.......prostě je nesmyslné dávat dohromady dvě plemena, byť si jsou z pohledu laika podobná.........navíc pokud budete mít kočku s PP, tak chovatel Vaší kočky bude jistě nadšen, že jí budete tato když napíšu ošklivě pr.znit.........kdo si od Vás vezme křížence......člověk si to dané plemeno bere z nějakého důvodu - povaha, exteriér........křížence budete těžko udávat a budete mít na ubytování celého vrhu u Vás doma finance, místo, nervy........

13.3.2019 21:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..jak moc neintenzivní chov.......prostě je nesmyslné dávat dohromady dvě plemena, byť si jsou z pohledu laika podobná.........navíc pokud budete mít kočku s PP, tak chovatel Vaší kočky bude jistě nadšen, že jí budete tato když napíšu ošklivě pr.znit.........kdo si od Vás vezme křížence......člověk si to dané plemeno bere z nějakého důvodu - povaha, exteriér........křížence budete těžko udávat a budete mít na ubytování celého vrhu u Vás doma finance, místo, nervy........

siamské a orientální kočky se ale mohou křížit. liší se opravdu jen barvou, co je s odznaky, je siam, co není s odznaky je orientálka a v jednom vrhu můžete mít některá koťata siamská a některá orientální. stejně tak můžete přikřížit seyshelskou kočku (bílá skvrnitost) nebo dlouhosrsté varienty (balinéska, jávanka).

13.3.2019 21:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
siamské a orientální kočky se ale mohou křížit. liší se opravdu jen barvou, co je s odznaky, je siam, co není s odznaky je orientálka a v jednom vrhu můžete mít některá koťata siamská a některá orientální. stejně tak můžete přikřížit seyshelskou kočku (bílá skvrnitost) nebo dlouhosrsté varienty (balinéska, jávanka).

...nejsem v těchto plemenech zběhlá, uvádí se, že orientálky jsou mladé plemeno tažené ze siamek, rovněž se vystavují v jedné skupině orientálky a siamky.......

13.3.2019 22:26
asnipetr

XXX.XXX.52.172

Konečně fundovaná reakce. Děkuji. Myslel jsem si to. Mimochodem nikde jsem nepsal, že je hodlam křížit. Holt si někdo plete dojmy s pojmy.
Když už jsme u toho, nemyslite, že je to všechno tedy jen jedno.plemeno bez ohledu na různá jména? Treba vím, že britka existuje i dlouhosrstá, porad je to britka. I ty barvy může mit různé i treba s odznaky...
Můj kocour je velmi svůj, ač bez PP, celkem odpovídá siamakovi. Jen hlas má zřejmě jemnější, než jsem čekal. Ničeho se nebojí, do všeho jde po hlavě. A co chce, to si drze zařídí. Příbuzná má asi 3 x většího britaka, ten je na nervy z každé návštěvy. Náš prcek se jde podívat, kdo přišel a zda se s ním dá užít nějaká sranda (po jeho způsobu, aspoň boj s nohou v ponozce - přijde mi, že čím víc se návštěva obává, tím větší pro něj legrace). Občas, když je déle sám, neví, kdy prestat. Sousedovic bojového psa skrz plot provokuje, a to pak mám vážně strach... I když by si možná jen hráli, ale kdoví, je to staford.

13.3.2019 22:39

asnipetr napsal(a):
Konečně fundovaná reakce. Děkuji. Myslel jsem si to. Mimochodem nikde jsem nepsal, že je hodlam křížit. Holt si někdo plete dojmy s pojmy.
Když už jsme u toho, nemyslite, že je to všechno tedy jen jedno.plemeno bez ohledu na různá jména? Treba vím, že britka existuje i dlouhosrstá, porad je to britka. I ty barvy může mit různé i treba s odznaky...
Můj kocour je velmi svůj, ač bez PP, celkem odpovídá siamakovi. Jen hlas má zřejmě jemnější, než jsem čekal. Ničeho se nebojí, do všeho jde po hlavě. A co chce, to si drze zařídí. Příbuzná má asi 3 x většího britaka, ten je na nervy z každé návštěvy. Náš prcek se jde podívat, kdo přišel a zda se s ním dá užít nějaká sranda (po jeho způsobu, aspoň boj s nohou v ponozce - přijde mi, že čím víc se návštěva obává, tím větší pro něj legrace). Občas, když je déle sám, neví, kdy prestat. Sousedovic bojového psa skrz plot provokuje, a to pak mám vážně strach... I když by si možná jen hráli, ale kdoví, je to staford.

...nicméně díky Vám sem si početla o siamkách - velmi zajímavé, staré typy byly nádherné, ty nové se mi už nelíbí a nebudu asi jediná.......a asi jsem Vás opravdu nepochopila..........

14.3.2019 16:49
asnipetr

XXX.XXX.52.172

Asi jsem se složitě vymáčkl. To se mi stává. Už jsem zvyklý.
Chápu vás s tím starým typem - dnes thajské kočky. Fakt hezké. Ale časem jsem přišel na chuť i tomu novému typu. Hlasitost snad zvládnu. Bydlím v domku, sousedi jsou buď poměrně hlasití nebo hluší, tak budou mít buď pochopení anebo si nevšimnou :-)
A ten neintenzivní chov si představuji jen pár vrhů (ne ročně, ale za celý můj i kočičí život). Můj cíl v mých 55 letech není mít špičkovou chovatelskou stanici, jen prostě tak pro radost odchovat pár koťat. Vydělávat si s tím nehodlám a ukládat do toho spousty peněz taky ne. Když jsme měli naši pudlici, bylo to taky tak. Štěňata byla vymazlená a všichni majitelé byli nadšení a dlouho jsme udržovali kontakt - vlastně po celý život těch pejsků a dokonce i déle. Byla to prima zkušenost i když i dost práce.
Ale z5 ke kočkám a plemenům. Nemyslíte, že je to tedy vlastně toto vše jen 1 plemeno? Nebyla ještě zmíněna kočka tonkinská, o které se píše v jedné mé knížce, že je to jakýsi kříženec už vlastně ani nevím čeho.

17.3.2019 18:16
nehezacka1

XXX.XXX.210.30

asnipetr napsal(a):

Bojového psa? něco takového neexistuje

17.3.2019 19:37
rapotacka11

XXX.XXX.79.4

nehezacka1 napsal(a):
Bojového psa? něco takového neexistuje

Neexistuje ? Ale každý ví o jaké psy se jedná.
Když se řekne vlčák, je taky každému jasno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík