Hezký den,
chtěla bych se zeptat - je u kočky možný rozvoj život ohrožující anafylaktické reakce tak jako u člověka? Mám na mysli po bodnutí např. včelou nebo vosou. Moje kočky totiž tento hmyz se celkem logicky snaží lovit, ač se tomu snažím zabránit. Prostředního kocoura už jednou vosa nebo včela bodla blízko tlamy/nosu - celou noc jsem měla pohotovost a strach o něj, ale "jen" mu to oteklo - ne nějak extra. A samozřejmě jej to pekelně zabolelo - tehdy zamňaučel a chvíli zběsile pobíhal po bytě sem a tam, tak jsem vlastně pochopila, co se stalo. Ale u Elsy (nejmladší) nevím a ta loví jak divá. Mimochodem i ten už jednou bodnutej kocour bohužel loví, i když je vidět, že s respektem.
fikovnice
napsal(a):
Hezký den,
chtěla bych se zeptat - je u kočky možný rozvoj život ohrožující anafylaktické reakce tak jako u člověka? Mám na mysli po bodnutí např. včelou nebo vosou. Moje kočky totiž tento hmyz se celkem logicky snaží lovit, ač se tomu snažím zabránit. Prostředního kocoura už jednou vosa nebo včela bodla blízko tlamy/nosu - celou noc jsem měla pohotovost a strach o něj, ale "jen" mu to oteklo - ne nějak extra. A samozřejmě jej to pekelně zabolelo - tehdy zamňaučel a chvíli zběsile pobíhal po bytě sem a tam, tak jsem vlastně pochopila, co se stalo. Ale u Elsy (nejmladší) nevím a ta loví jak divá. Mimochodem i ten už jednou bodnutej kocour bohužel loví, i když je vidět, že s respektem.
P.S. Že kočky a psi mohou mít různé alergie, vím. Jde mi prostě o to, zda to může mít tak prudký a fatální průběh jako u některých lidí.
fikovnice
napsal(a):
P.S. Že kočky a psi mohou mít různé alergie, vím. Jde mi prostě o to, zda to může mít tak prudký a fatální průběh jako u některých lidí.
Nevím u kočky. Mamky Mandy(fenka, kříženka) když měla asi rok, tak ji píchla nejspíš včela, huba jí natekla jak bullovi, na oči chuděra neviděla. Volaly jsme na veterinu, ať jí prý dáme dithiaden. Strejda je také na včely alergik, takže léky nám dal. Pak se to stalo ještě jednou, mamka už měla léky přichystané. Pak začala Mandy při dozrávání meruněk, lovit na nich včely jak umanutá, myslely jsme, že to bude její konec. Tím, jak včely chytala a žrala, úplně jí ta alergie pominula, teď už je jí 7 a v pohodě. Na druhé fotce je, jak vypadá normálně, detail jsem zaboha nenašla
lesnížínka
napsal(a):
Nevím u kočky. Mamky Mandy(fenka, kříženka) když měla asi rok, tak ji píchla nejspíš včela, huba jí natekla jak bullovi, na oči chuděra neviděla. Volaly jsme na veterinu, ať jí prý dáme dithiaden. Strejda je také na včely alergik, takže léky nám dal. Pak se to stalo ještě jednou, mamka už měla léky přichystané. Pak začala Mandy při dozrávání meruněk, lovit na nich včely jak umanutá, myslely jsme, že to bude její konec. Tím, jak včely chytala a žrala, úplně jí ta alergie pominula, teď už je jí 7 a v pohodě. Na druhé fotce je, jak vypadá normálně, detail jsem zaboha nenašla
Ahojky, děkuju za reakci na můj dotaz.
Každopádně to teda byl šílený otok! To ten můj blboun měl ještě štěstí, ten to zdaleka neměl tak nateklé. Já myslím, že zabránit tomu nijak nemůžu, ale stačí mi i ta info o Dithiadenu, takže ještě jednou moc díky.
fikovnice
napsal(a):
Ahojky, děkuju za reakci na můj dotaz.
Každopádně to teda byl šílený otok! To ten můj blboun měl ještě štěstí, ten to zdaleka neměl tak nateklé. Já myslím, že zabránit tomu nijak nemůžu, ale stačí mi i ta info o Dithiadenu, takže ještě jednou moc díky.
No jo, jenže s kočkama je to komplikovanější. Dá se říct, že psi můžou většinu lidských léků, ale kočky jsou na hodně věcí ,,háklivé" kde co, je může i zabít. Musíš asi vyzjistit u veta, jestli se podobné léky dají využít i u kočky.
lesnížínka
napsal(a):
No jo, jenže s kočkama je to komplikovanější. Dá se říct, že psi můžou většinu lidských léků, ale kočky jsou na hodně věcí ,,háklivé" kde co, je může i zabít. Musíš asi vyzjistit u veta, jestli se podobné léky dají využít i u kočky.
Jj, já vím. Ono H1-antihistaminika, kam patří Dithiaden, jsou takové trochu nevyzpytatelné léky - nejen pro kočky, ale i pro děti a staré lidi.
Joker55

XXX.XXX.18.104
Reakci mít samozřejmě může. Po prvním bodnutí se nemusí nic stát, až po druhém a každém dalším. Během chvilky začne kočka zvracet a mít průjem, což je reakce na včelí nebo vosi jed. Začne špatně dýchat a slinit. Okamžitě musí na veterinu. Reakce na každé další bodnutí je horší a horší. Je dobré se na vetwrine domluvit, aby vám dali sebou ampule s protilatkou kterou aplikujte do svalů zadní nohy a samozřejmě opět ihned na veterinu. Reakce jsou hrozně rychle proto je potřeba jednat ihned. Protilátky kterou doma aplikujte je jen na dojezd k lékaři aby kočka vůbec přežila.
Joker55
napsal(a):
Reakci mít samozřejmě může. Po prvním bodnutí se nemusí nic stát, až po druhém a každém dalším. Během chvilky začne kočka zvracet a mít průjem, což je reakce na včelí nebo vosi jed. Začne špatně dýchat a slinit. Okamžitě musí na veterinu. Reakce na každé další bodnutí je horší a horší. Je dobré se na vetwrine domluvit, aby vám dali sebou ampule s protilatkou kterou aplikujte do svalů zadní nohy a samozřejmě opět ihned na veterinu. Reakce jsou hrozně rychle proto je potřeba jednat ihned. Protilátky kterou doma aplikujte je jen na dojezd k lékaři aby kočka vůbec přežila.
Máte takovou zkušenost?
Jinak někdy není nutná ani ta první senzibilizující reakce a zvíře/člověk zareaguje již na první přítomnost s antigenem perakutně (zkřížená alergie)!!! Protilátky....co tím máte na mysli? Běžně se těžké alergické reakce léčí adrenalinem a kortikoidem (nejlépe rychle působícím hydrokortizonem). K tomu samozřejmě přidat H1-antihistaminikum, beta2-mimetikum, kalcium, možno i methylxantin.
Joker55
napsal(a):
Tak já mám zkušenost úplně opačnou. Ne tedy u kočky, ale u psa. Mámy fenka někdy v roce, po prvním bodnutí hlavu jak balon, dostala na radu vetky Dithiaden, další bodnutí totéž, Dithiaden už sme ale nedali, čekali sme co bude. Otok se po nějaké hodině ztratil sám. Přesto byla fena pořád jak posedlá honěním a žraním včel. Viděly jsme černé scénáře, poněvadž byla u báby domku sama, máma tam za ní chodila sice několikrát denně, ale kdyby měla anafylaktický šok, našla by ji už mrtvou. Nic se nestalo. Když padaly meruňky a byly plné vos a včel. Pořád je chytala a žihadla dostávala. Pozorovaly jsme ji a nic. Už nikdy neměla se žihadlem problém. Už je jí 8.
Náš kocour taky dostal žihadlo od vosy přímo do tlamičky,měl dost nateklý jazyk,už jsem měla připravenou stříkačku s dithiadenem,ale ono se to zlepšovalo i když pomalu,ale měla jsem nahnáno.Protože když včela píchne přímo do jazyka a má ho nateklý ,těžko mu dáte prášek.
Sama jsem alergik, tak stříkačku mám,dala bych mu malinkou dávku podle váhy.
Janaaa
napsal(a):
Náš kocour taky dostal žihadlo od vosy přímo do tlamičky,měl dost nateklý jazyk,už jsem měla připravenou stříkačku s dithiadenem,ale ono se to zlepšovalo i když pomalu,ale měla jsem nahnáno.Protože když včela píchne přímo do jazyka a má ho nateklý ,těžko mu dáte prášek.
Sama jsem alergik, tak stříkačku mám,dala bych mu malinkou dávku podle váhy.
Můj prostřední kocour má též zálibu v honění vos a včel, tedy v bytě v létě hlavně vos. To, že jej jednou bodla, jsem poznala dle toho, že začal zběsile pobíhat po bytě a za chvíli mu otekla pusa - respektive oblast kolem tlamy a čenichu. Celou noc jsem byla vzhůru, připravena nějak zasáhnout, kdyby se to horšilo (otok, nedejbože dušení). Naštěstí mu to do rána splasklo, ale bohužel se nepoučil. Ale asi je chytá nějak šikovněji, protože toto léto jsem prostě nacházela mrtvé vosy po bytě a kocour žádné známky bodnutí nevykazoval. Jinak loví i Elsa - nejmladší - MCO.
A taky máte v bytě takové ty smradlavé ploštice? My máme přímo invazi - ptala jsem se lidí v paneláku - mají je všichni, prý to leze do bytů z balkónů. Umí šplíchnout jakýsi tělní sekret a při zasažení oka to prý pekelně pálí. A opět - Elsa loví jako divá, akorát má u toho vždy přivřené oči. Asi už nějakou dávku toho smradu v minulosti obdržela.
Janaaa
napsal(a):
Nám nalétávají do bytu akorát spousty berušek jak se oteplilo.Zaplať pán bůh ploštice nemáme....
Já mám pocit, že je to tady toto (viz foto). Umí to i lítat - jak malej vrtulník to bzučí . Kočky to honí, ale jakmile se k tomu dostanou poblíž, tak zájem o definitivní ulovení opadne. Bohužel už skončila sezóna můr - to bylo něco!
Jo, a taky jsem já (a nejen já) měla letos celkem invazi koníků a pak i jakýchsi obrkobylek (možná saranče?), a to bydlím ve 4. patře. Tak z toho taky šíleli a prostředňák, když ji ulovil, tak ji pak sežral. Z toho se mi navalovalo - když jsem třeba viděla jak do sebe souká ta křídla, jak to křupe....potřebovala bych zvracející smajlík!
Těch máme plnou zahradu, plný barák...narazím na ně na každém kroku. Ležím večer v posteli, jen telka jde a prásk, něco mi narazí do hlavy a sesune se kamsi za krk. Vyděšeně vyskočím, rosvítím a to tady ta prdlá potvora. Naberu na něco, vyhodím z okna a další den ji při ulehnutí vidím zase pochodovat po garnýži Už je ani neregistruju, prostě tu s náma pořád nějaké bydlí
lesnížínka
napsal(a):
Těch máme plnou zahradu, plný barák...narazím na ně na každém kroku. Ležím večer v posteli, jen telka jde a prásk, něco mi narazí do hlavy a sesune se kamsi za krk. Vyděšeně vyskočím, rosvítím a to tady ta prdlá potvora. Naberu na něco, vyhodím z okna a další den ji při ulehnutí vidím zase pochodovat po garnýži Už je ani neregistruju, prostě tu s náma pořád nějaké bydlí
Počkej, co myslíš? Ploštice nebo kobylky? Teda ne, že bych něco z toho preferovala!
lesnížínka
napsal(a):
Ploštice. Kobylky tak nějak pořád stejně. Občas se tu nějaká objeví taky.
Já z hmyzu nešílím. Ale že bych jej mohla, to taky ne... A ze včera mám špatnou zprávu. Ležel na mě nejstarší kocour (ten, co byl na umření), pak mě cosi šimralo, koukám a ona to na 99% taková miniblecha!!! Už jednou se stalo, že měl fakt jedinou blechu. Asi to zvenku donese třeba od myši, když uloví nebo nevím... Každopádně musím zas koupit spot-on. Je tady na to milión diskuzí, ale co myslíte kočkaři - Frontline Combo by mohl zabrat, ne? Pak jsem mu srst probírala a už jsem nic nenašla. A tu ojedinělou jsem naštěstí chytla a zabila.
Jo, a po pauze už zas u nás řádí klíšťata jak divá. Dokonce po návštěvě lesa jedno lezlo i po mně, a to já klíšťatům nějak smrdím , za celej život jsem měla přisátá snad jen 3 nebo 4 klíšťata.