Tak zase zdravím diskutující,
chci se zeptat, jestli s tímto máte zkušenosti.
Náš kocour, siamák, je bezva, ale samozřejmě taky pořádně temperamentní a je třeba ho utahat. Bydlíme v městě - dům se zahrádkou. Pobyt na zahradě miluje, ale čas od času prostě zdrhne. Těžko tomu zabránit. S plotem už jsme udělali vše, co jsme uměli. Ulice není moc frekventovaná, ale přeci jen netoužím po tom, aby ho přejelo auto. Navíc vím, že naši sousedi kočky zrovna nemusí, tak je zbytečně nechci dráždit. Oni by mu neublížili, ale proč provokovat. A to nemluvím o psech a různých nástrahách na sousedních zahradách - např. poloprázdný sud s vodou, polovypuštěný bazén apod.
Nikoli ideální řešení je vodítko. Postroj mu nijak nevadí, ale pořád s ním popocházet nemohu, na to nemám čas a když někde zavěsím to samonavíjecí vodítko, je jen otázkou času, kdy bude chtít jinam nebo se zamotá. Jednou na něm dokonce visel přes plot.. To jsem se fakt vyděsil, naštěstí na kšírech se neoběsil.
Kvůli jeho temperamentu bych mu rád pořídil kámošku, ale 2 kočky na vodítkách - to bych vážně nerozmotal.
Tak řeším, jak ho donutit, aby zůstal jen na naší zahradě.
Už před časem jsem zjistil, že existují ohradníky - buď takový typ jako pro dobytek anebo jen drát s indukcí a potom má zvíře obojek, kde dostane impuls, pokud se moc přiblíží. Prý se to kočky naučí dobře respektovat (snad lépe než psi), kam až mohou.
Prosím o vaše rady a nejlépe zkušenosti. Současně prosím, pokud o tom nevíte nic, vynechte rady typu "no to snad ne", jak jsem se dočetl v jedné staré diskuzi. Budu vděčný především za věcný přístup.
Krásné jarní dny přeje!
Petr
Dobrý den, priznam se, že s tím zkušenost nemám, ale myslim si, že pokud bude prostě chtit opustit zahradu, tak ji opusti. Přeskočí, vyleze, přeleze. Za nejaky cas prijde na to jak to "ocurat".Nepřemýšlel jste o větší voliéře kde bude mit prolézačky a hracky? NO a když mu tam ještě dáte kámošku tak si myslim ze budete šťastný oba a nemusíte mit strach ani potřebný čas na rozmotavani
Jednak na zahradě bych blízko domovních dveří nenašel vhodné místo, ale hlavně, jak tu už taky někdo psal, chtěl bych, aby když budou chtít, přišli za mnou - pokoukat, poležet, pomazlit. Ta voliéra by byla izolace.
Kolega z práce má doma ten elektronický ohradník a prý funguje dobře. Chtěl jsem ale získat víc informací.
zdraví Petr
Uživatel s deaktivovaným účtem

Voliéra by samozřejmě musela navazovat na dům, aby měl/y trvalý přístup. A k siamákovi by to parťačku asi chtělo, oni jsou mocmoc společenští.

napsal(a):
Voliéra by samozřejmě musela navazovat na dům, aby měl/y trvalý přístup. A k siamákovi by to parťačku asi chtělo, oni jsou mocmoc společenští.
Ano, už několik let vídávám z autobusu moc hezkou a zařízenou voliéru - má z domu samostatný boční vchod i návaznost na balkónové dveře. Majitel si očividně vyhrál.
Dobry den, patrala jsem a mam nekolik typu, bud muzete mit ohradnik, ktery budete mit na plote a ten stipne kdyz se kocka priblizi, je vytvoreny pro mala zvirata, prodavaji ho na zemedelske potreby, ale jsou i jine znacky. Tento pak kdyz se priblizi kocka dostane stipnuti, je to ohradnik neco jako maji kravy, ale clovek, nebo pes, tak muzete take dostat malinkou ranu. Pak je na trhu Canifufue small, (ten je asi nejmensi, co jsem vypatrala) a ten funguje tak, ze kocka ma na krku obojek a ten reaguje na drat, ktery mate po obvodu zahrady, v zemi, nebo muzete vytycit mensi prostor, a kdyz se kocka priblizi obojek zapipa, kdyz pujde dal, obojek stipne - toto jsem ted koupila, takze ho budu teprve zkouset, nevihodou je, ze ma kocka obojek a muze se nekde zahaknout, ale ja mam kocku spise domaci, moc ven nechodi, takze jsem to pojala, tak abych ho nehledala u sousedu, kdyz jsme spolecne na zahrade. Na stejny zpusob vyrábí obojek s ohradnikem i firma Petsafe.
Ada2323
napsal(a):
Dobry den, patrala jsem a mam nekolik typu, bud muzete mit ohradnik, ktery budete mit na plote a ten stipne kdyz se kocka priblizi, je vytvoreny pro mala zvirata, prodavaji ho na zemedelske potreby, ale jsou i jine znacky. Tento pak kdyz se priblizi kocka dostane stipnuti, je to ohradnik neco jako maji kravy, ale clovek, nebo pes, tak muzete take dostat malinkou ranu. Pak je na trhu Canifufue small, (ten je asi nejmensi, co jsem vypatrala) a ten funguje tak, ze kocka ma na krku obojek a ten reaguje na drat, ktery mate po obvodu zahrady, v zemi, nebo muzete vytycit mensi prostor, a kdyz se kocka priblizi obojek zapipa, kdyz pujde dal, obojek stipne - toto jsem ted koupila, takze ho budu teprve zkouset, nevihodou je, ze ma kocka obojek a muze se nekde zahaknout, ale ja mam kocku spise domaci, moc ven nechodi, takze jsem to pojala, tak abych ho nehledala u sousedu, kdyz jsme spolecne na zahrade. Na stejny zpusob vyrábí obojek s ohradnikem i firma Petsafe.
Díky za přehled. To jste nemusela, protože o tomhle, jak to funguje a taky přibližně o značkách, už vím a docela dlouho. Jen teď nějak nazrála doba, abych se k tomu odhodlal. Já jsem chtěl od diskutujících spíše osobní zkušenosti, na co si třeba dát pozor, co funguje a co ne. Oni ti prodejci..., však víme, jak to chodí...
Já přidám jen info, že ten ohradník, co je sním spokojený kolega z práce, je od firmy Petsafe. Už má asi 3leté zkušenosti s mainkami - prý spokojenost. Jen popisoval docela kuriózní příhodu, kdy jedna z těch koček fakt tak moc chtěla ze zahrady, že to prostě proběhla bolest nebolest. Když si svobody už dost užila a už měla hlad, tak chudák zas nemohla dovniř, protože to funguje na obě strany :-).
Obojku bych se nebál zase tak moc - náš nosí kšíry, tam je těch ok ještě víc, ale ještě nikdy se nezachytil, že bych mu musel pomáhat. A doufám, že to nenastane. Nakonec existují i obojky proti parazitům a nemyslím, že by z tohoto pohledu byly enormně nebezpečné.
Tak prosím, až nainstalujete, dejte vědět, jak jste spokojená.
Přeji, ať vám to splní, co od toho čekáte a pěkný den!
Petr
Tak se znovu hlásím, třeba i pro jiné, co něco hledají pro svoji kočku. Canifugue Small nainstalován a odzkoušen. Máme Sphynxe, a v pohodě vše funguje, na počátku bylo vyladění, protože se opravdu dá přeskočit, náš kocour se lekl impulzu vyskočil na zídku a byl za ohradníkem, tak jsme upravili drát do výšky zídky i dole a vše v pořádku. (asi by byl problém u koček a zahrady, kde jsou u plotu stromy, ale asi by se dal zmenšit prostor, aby nemohla kočka už na ten strom). Celkově jsem spokojená a kocour také, myslím, že je to nejlepší co jsem pro něho mohla udělat, celý den si chytá mouchy, chodí kolem stolu a židlí bez vodítka, nikde se nezahákne, celý den jsou otevřené dveře od baráku a i na něm je vidět jak je spokojený. A co se týká impulzu, tak je vážně minimální a pochopil to po dvou impluzech, že když obojek zapípá, ani dál nejde, takže k impulzu nedojde. Petssafe funguje stejně, jen je přijímač na obojku o 2cm delší, takže za mě Cnifugue asi lepší, protože má délku 4cm (Petsafe 6cm) hlavně pro Sphynxe, který je drobnější a bez chlupů. A jak tak čtu v návodu, může si pes/kočka později zvyknout na impulz, pak prý stačí impulz zesílit, ale to asi váš kamarád udělal :)
To mě moc těší, že to dopadlo takto skvěle. Obojek (canifugue small) jsem si už objednal před cca 2 týdny, ale firma ho neměla na skladě, tak se to zpozdilo ještě o mou dovolenou. Nicméně příští týden bych už měl instalovat.
Mám návod od kolegy od Petsafe a vlastně i manuál k tomu našemu Canifugue. Chci se zeptat, jestli jsem tomu rozuměl správně - to jste žádný postupný trénink s vlaječkami apod u vás nedělali? Rovnou jste nasadili a šli na věc? Protože ten trénink popsaný u Petsafu mi připadá dost krkolomný. Oni ty návody mají stejně dělané jen pro psy, kočkami, i když je to pro ně určené taky, se moc nezabývají.
A ještě jeden dotaz. Máme plaňkový plot, skrz který se kocour neprotáhne. Myslíte, že je lepší táhnout drát po vrchu? Já bych řekl, že by pak kocour mohl až k plotu, čučet skrz něj, což ho baví, ale nepřekonal by jej. Moc jsem tomu nerozuměl, u vás máte tažený drát dvojitě - dole i nahoře na zídce (ta zídka je asi ohraničení pozemku - zděný plot)?
Moc díky za případnou odpověď. Těším se, že budu já i kocour taky tak moc spokojený a popíšu potom mé zkušenosti. Vodítko je sice použitelné, ale to věčné zamotávání je otravné pro všechny. Moc bych rád, aby měl taky volný pohyb po domě a zahradě.
Petr
asnipetr
napsal(a):
To mě moc těší, že to dopadlo takto skvěle. Obojek (canifugue small) jsem si už objednal před cca 2 týdny, ale firma ho neměla na skladě, tak se to zpozdilo ještě o mou dovolenou. Nicméně příští týden bych už měl instalovat.
Mám návod od kolegy od Petsafe a vlastně i manuál k tomu našemu Canifugue. Chci se zeptat, jestli jsem tomu rozuměl správně - to jste žádný postupný trénink s vlaječkami apod u vás nedělali? Rovnou jste nasadili a šli na věc? Protože ten trénink popsaný u Petsafu mi připadá dost krkolomný. Oni ty návody mají stejně dělané jen pro psy, kočkami, i když je to pro ně určené taky, se moc nezabývají.
A ještě jeden dotaz. Máme plaňkový plot, skrz který se kocour neprotáhne. Myslíte, že je lepší táhnout drát po vrchu? Já bych řekl, že by pak kocour mohl až k plotu, čučet skrz něj, což ho baví, ale nepřekonal by jej. Moc jsem tomu nerozuměl, u vás máte tažený drát dvojitě - dole i nahoře na zídce (ta zídka je asi ohraničení pozemku - zděný plot)?
Moc díky za případnou odpověď. Těším se, že budu já i kocour taky tak moc spokojený a popíšu potom mé zkušenosti. Vodítko je sice použitelné, ale to věčné zamotávání je otravné pro všechny. Moc bych rád, aby měl taky volný pohyb po domě a zahradě.
Petr
Dobrý den Patře, já si dřív této diskuze nevšimla. Kdyžtak pak písněte, jak to u Vás funguje. Zkušenost mám jen zprostředkovanou - sousedi od příbuzných mají el. ohradník pro psa. Mám pocit, že někdy to funguje, někdy ne. Pes je odrostlé štěně pastevce, krmené jen sporadicky, nikdo se mu nevěnuje...a tak jej příbuzná občas krmí přes plot (já vím - nemá se to - ale co já s tím nadělám). No a to vím, že pes přijde bolest - nebolest. Ještě se snad zeptám - je Váš siamák kastrovaný? Pokud ne a šel byste do toho, mohl byste mu tím zúžit jeho teritorium...
Ano, siamák je kastrovaný. Nevím, jak mám pochopit to zúžení teritoria - jako pozitivní nebo negativní? Já mu to teritorium určil (skoro všechno určuje kocour, jak už to tak bývá- - do tohoto mi ale mňoukat nebude) jako naši celou zahradu plus samozřejmě dům, ale nechci, aby chodil k sousedům - jedni nemají kočky zrovna v lásce, u jiných zase tu a tam bývá pes a pak je tu ještě ulice s auty a nerad bych, aby ten náš průzkumník skončil špatně.
Už jsem slyšel, že se psy obojek občas moc nefunguje. Může to být z různých důvodů. Třeba se to ti psi neměli šanci moc naučit. Je na to docela složitý a propracovaný návod. Kolega má ohradník na kočky a že prý to funguje výborně.
Zdraví Petr
asnipetr
napsal(a):
Ano, siamák je kastrovaný. Nevím, jak mám pochopit to zúžení teritoria - jako pozitivní nebo negativní? Já mu to teritorium určil (skoro všechno určuje kocour, jak už to tak bývá- - do tohoto mi ale mňoukat nebude) jako naši celou zahradu plus samozřejmě dům, ale nechci, aby chodil k sousedům - jedni nemají kočky zrovna v lásce, u jiných zase tu a tam bývá pes a pak je tu ještě ulice s auty a nerad bych, aby ten náš průzkumník skončil špatně.
Už jsem slyšel, že se psy obojek občas moc nefunguje. Může to být z různých důvodů. Třeba se to ti psi neměli šanci moc naučit. Je na to docela složitý a propracovaný návod. Kolega má ohradník na kočky a že prý to funguje výborně.
Zdraví Petr
Jednak se omlouvám za překlepy. A druhak já myslela, že kastrací se kocouři přestanou toulat (teda někdy). Ale Vy už jej máte kastrovaného... Strach ze sousedů plně chápu, lidi jsou zlí. No a tady u toho pastevce, o němž jsem psala, tak myslím, že je tak hladový, že si jde k plotu pro žrádlo (jinak právě k plotu nesmí, ničil jim záhony, takže el. ohradník by mu měl zabránit přijít na blízko k plotu) i přes bolest. Tak ať to má u Vás úspěch!
Zdravim, zadne praporky jsme nestaveli, jen vyzkouseli po instalaci na sobe, aby to kocce neubilizilo. Ak se holt musel vyzkouset, aby to vedel. Zidku mame u kulny, ne u plotu, takze jsme vedli drat z kulny rovnou na zem, pak podel kulny (tam jsme jej davali pod dlazbu) potom nahoru po zitce, vodorovne po zitce na konci zitky mame zed garaze, takze znovu dolu po zdi az dolu a a dale jsme dali drat do zeme, takto jsme pul zahrady zahrabali do zeme a druhou cast pripevnili stahovacima paskama, v urovni kocky na plot, kolem dokola cele zahrady a vratili se do kulny. Kulnu mame za barakem, tudiz nemame nikde drat dvojite. Prikladam foto planku. Co se tyce koukani skrz plot, tak to by jste musel zahrabat drat az za plot, protoze upozorneni (pipani) pro kocku se da nastavit od 30cm az asi metr pred impulzem. Fotim i navod, kde je psane, ze drat by mel byt bud 10cm hluboko v zemi, nebo v urovni krku zvirete.
A dalsi cas, je tam toho vice, ale toto je zatim pro vas to dulezitejsi
Moc díky za vysvětlení. Přístroj mám už doma, budu postupně instalovat. Nevím, jestli mi bude stačit přiložený drát. bude to asi jen tak tak. Možná budu přikupovat.
S tím plotem jsem to myslel tak, že by ještě k plotu směl, mohl by i kousek šplhat po plotu, ale na horní hranu by se už neměl dostat. To bych viděl jako ideál. A teď nevím, jestli mám experimentovat anebo se přidržet návodu a vést drát tak ve výšce krku - to by se nedostal ani k plaňkám a myslím, že bych mu možná zbytečně ubíral z "volnosti".
Část vedení bude muset jít pod zemí (dlažbou), to je mi jasné.
Ale docela by mi pomohlo, kdyby se nějak dal ten signál zrušit, aby šel vést drát pod prahem domu, ale to asi nejde. Dvojité vedení (tam a potom zpět a smotat drát) ruší signál, to už taky vím, ale toto asi nevyužiji. a to se sem nehodí Ptal jsem se prodejce a prý trojité vedení tam , zpět a zase tam nefunguje (pochopil jsem, že neruší signál). Tak ještě musím popřemýšlet, jak to udělat - asi nezbývá než vést ho vrchem pod střechou a tedy dolů na zem je to snad dostatečně daleko, aby prošel bez problémů dveřmi.
Až vyzkouším, tak dám vědět, jak jsem dopadl.
Moc díky za konzultace. Musím říci, že jestli to bude dobře fungovat, tak budu já i kocour velmi šťastný. A docela mě překvapuje, že toto téma moc diskutujících neoslovilo. Čekal jsem větší zájem.
Pěkný den!
Petr
Zdravim, vase instalace takhle na dalku je uz moc slozita :) jen teda s tim plotem to chapu, jak to myslite, ale porad si myslim, ze aby mohl az k plotu, tak drat, ktery dava impulz musi byt az za plotem a to nemluvim o zvukovem signalu, ten varuje kocku uz bud 30cm, nebo az 1,5m pred impulzem. A jinak pozor, vcera jsem mela prihodu, ze jsem mela kocoura za ohradnikem, no a kdyz jsme zkoumali proc, tak 2 dny mel obojek, ktery jsem sundala z nabijecky a nebyl zapnuty, je nutne prilozit magnet a zkontrolovat, ze je obojek zapnuty zelene.