BreeVan

XXX.XXX.210.114
Dobrý den,
v bytě chováme dva kanárky a uvažujeme o pořízení kočky. Jednalo by se o některé s klidnějších plemen britská kočka, ragdoll aj.
Je možné bezproblémové soužití těchto 2 živočišných druhů, nebo není dobrý nápad kočku pořizovat?
Děkuji.
MišaH.

XXX.XXX.143.4
BreeVan
napsal(a):
Dobrý den,
v bytě chováme dva kanárky a uvažujeme o pořízení kočky. Jednalo by se o některé s klidnějších plemen britská kočka, ragdoll aj.
Je možné bezproblémové soužití těchto 2 živočišných druhů, nebo není dobrý nápad kočku pořizovat?
Děkuji.
Myslím, že takové příležitosti jakákoliv kočka těžko odolá.
To je individuální. Jsou kočky, které to bude lákat a jsou kočky, kterým to bude úplně jedno. Buď si pořídíte lovce či nikoliv. Myslím si, že pokud kanárky umístíte někam vysoko, tak by si kočka mohla zvyknout. Já osobně bych spíše doporučila ragdollku. Jsou mile,společenské a přátelské. Britky znám spíše jako zle,tvrdohlavé a pány domu. Jak říkám ale kazda kočka je jina.
Tak uvidím, zda na tomto fóru uspěji. Myslím, že jinde už se stávám pro své trochu jiné názory obtížným.
Tuto situaci máme doma už asi 3 roky. Kanáři byli před kocourem - siamákem. Když byl malý/mladý, zájem byl veliký. Mysleli jsme si, že jsou dost vysoko, že se netřeba obávat. Klec je dřevěná a tak jsme ho jednou našli, jak visí za packu na horní hraně a druhou packou mlátí do mříží. Asi mu to dalo dost práce, než se tam dostal. Ale nespoléhejte na to, že se mu to nepodaří. Jak někdo psal, bude to individuální, ale vzhledem k velikosti a blbosti kanárů - moc šance by neměli.
My to nakonec vyřešili tak, že přes mříže je taková ta silnější průhledná fólie (sklo by asi bylo lepší) z té strany, odkud se tam může dostat. Po ní by mu drápky sjely. Jestli to někdy zkusil - těžko říci - nejspíš ano. Ale není blbý, ví, že to nejde. Jsem si ovšem jist, že na příležitost čeká a je na nás mu ji nepřichystat.
Další aspekt je, zda to neva kanárům. Kamarád choval kanáry, ale samičky mu prý špatně seděly. Měl tam i kočky, které taky pochopily, že se do voliéry nedostanou. Ale je možné, že pouhá přítomnost koček byla tak negativní, že z toho nic nebylo.
Teď se u nás čeká, a kanáři odejdou věkem. Už jsou staří. Pak si chci pořídit harcké a ty i na neintenzivní chov, tak uvidím, jak to půjde.
Jinak jsem kdysi (v jiném bytě) choval párek andulek v takové té celokovové kleci. Přes léto byli na balkoně v přízemí a cizí kočky se tam mohly dostat. Nikdy se nic nestalo. Byli na stěně, možná to bylo dostatečně vysoko. Pak jsem tam měl i takovou droboť - zebřičky, chůvky, rýžovníky - zase poměrně vysoko - tak asi proto to bylo vše OK.
rozhodně nepodceňovat kočky. Pokud by to mohlo být nějaké línější plemeno, tak to bude určitě lepší, ale fakt to dobře zabezpečte.
Byl jsem teď párkrát na Krétě - tam mají lidi ke zvířatům trochu jiný vztah než u nás. Kanáry tam chovají ještě pořád vcelku často - jen tak pro potěchu, pro zpěv. Klece vidíte na balkonech, ale i na plotech apod. Slyšíte jejich zpěv celkem často je to moc hezké. Koček je tam po ulicích celkem dost. Asi to nějak koexistuje. Zverimex je tam plný kanárů, byl jsem z toho u vytržení. Řekl bych, že občas některý poslouží jako kočičí hračka/pochoutka, protože jinak se ty stovky kanárů snad ani udat nedají.
Až tam pojedu příště, zkusím se na to zeptat.
Čili závěr - jde to, ale zabezpečení nutné! O nějaké kamarádění mezi druhy bych se nepokoušel, jestli máte e kanárům aspoň nějaký vztah. U psa by to snad mohlo jít - ten ve vás vidí vůdce a když mu to zakážete a máte autoritu, tak to může vyjít. Kočka si udělá, co bude chtít. Určitě aspoň ve chvílích, kdy u toho nebudete.
Zdraví Petr
Uživatel s deaktivovaným účtem

BreeVan
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
..je to sázka do loterie......i v našich klidných a stále se někde povalujících ragdollech se probudí lovec, pokud vlítne do bytu moucha......měla jsem křečka, i když byl vysoko v kleci na skříni, ragdollové neměli klid, stále číhali pod skříňkou, občas zkoušeli na skříňku vyskočit......pak jsem to vzdala já a křečka si vzala dcera....
A ještě bych doporučila spíše kocoura. Náš briťák sice asi taky občas něco uloví, ale minimálně. Ovšem když ho tak někdy sleduju, jak to s ním lomcuje, když mu pták poskakuje za oknem před nosem...nevím, nevím Ale obě kočky byly velké všeholovky, jak stará, tak teďka mladá. Ráno vyrazí do zahrady a do večera o ní pomalu nevíme, číhá a číhá...

Zdravím :)
my dřív měli rozelu pestrou a k tomu kocoura (venkovská směs :D), který byl jak doma, tak venku (jak se mu zrovna chtělo) a papoušek v kleci ho zajímal snad jen dva dny, než ho štípl přes mříže do čumáku, pak se ho bál :D. Je ale pravda, že venku měl dost podnětů a lovil si co chtěl (a taky rozela je větší, než kanárek). Každopádně pustit papouška, když byl kocour doma bych si netroufla.
Jinak teda ragdoll loví stejně jako každá kočka. Ta naše jde po můrách a masařkách jak divá a největší zábava je "vrkat" z okna na ptáky venku. Myslím, že malej kanárek bude v očích jakékoliv kočky jako lovecká zábava. Já osobně bych ke kočce nešla do ničeho menšího, než Alexandr.
Záleží jestli kanárky máte jako ochočené domácí mazlíky a jak velký máte byt, že byste je nechávali v místnosti, kam by kočka třeba nechodila, aby měli klid. Případně je zabezpečit tak, aby to bylo pro ptáky klidnější a nemuseli se pořád cítit ohrožení vedle kočky.
napsal(a):
Zdravím :)
my dřív měli rozelu pestrou a k tomu kocoura (venkovská směs :D), který byl jak doma, tak venku (jak se mu zrovna chtělo) a papoušek v kleci ho zajímal snad jen dva dny, než ho štípl přes mříže do čumáku, pak se ho bál :D. Je ale pravda, že venku měl dost podnětů a lovil si co chtěl (a taky rozela je větší, než kanárek). Každopádně pustit papouška, když byl kocour doma bych si netroufla.
Jinak teda ragdoll loví stejně jako každá kočka. Ta naše jde po můrách a masařkách jak divá a největší zábava je "vrkat" z okna na ptáky venku. Myslím, že malej kanárek bude v očích jakékoliv kočky jako lovecká zábava. Já osobně bych ke kočce nešla do ničeho menšího, než Alexandr.
Záleží jestli kanárky máte jako ochočené domácí mazlíky a jak velký máte byt, že byste je nechávali v místnosti, kam by kočka třeba nechodila, aby měli klid. Případně je zabezpečit tak, aby to bylo pro ptáky klidnější a nemuseli se pořád cítit ohrožení vedle kočky.
Kanárci jako mazlíčci - to určitě jde, ale asi se s nimi moc mazlit nedá. Podle typu kanárů to bude spíš na okrasu nebo na zpěv a samozřejmě pro zábavu. Když byl sám, nebyl problém ho ´(přesněji ji) pustit proletět po bytě, zase s vrátil. Jak jsou dva, tak není problém, že by se nevrátili, ale aby se vrátili oba najednou, to už byla velká náhoda. Už 3 roky, co máme kocoura, nebyli z klece venku. A zřejmě jim to nevadí. Ani nevypadají vyděšeně, když kočku vidí ze své výšky. Myslím si, že jsou prostě hloupí tak, že si riziko vůbec neuvědomí. V tomhle bych problém neviděl. Když se klec zabezpečí, aby se tam kočka nemohla dostat, zvyknou si obě strany. Ale zabezpečení fakt musí být pečlivé!
Osobně bych se obával i soužití s rozelou. Ta nemít ten dlouhý ocas, tak moc velká není. To, že kočku klovla do čumáku, opět svědčí o tom, že jí to nebezpečí nedochází. Kdyby to zkusila v přírodě, asi by moc neuspěla, ikdyž i takové výjimky jsou. Naše andula kdysi klovla střední pudlici přes mříže taky. Pes byl taky překvapený až vyděšený, ale jsem si jist, že by mu tohle rozpoložení dlouho nevydrželo. Možná by ji hned nechtěl zabít, ale skoro jistě by k tomu v zápalu hry došlo, kdyby se k sobě dostali. Kočka má ty hry ještě vypečenější.
Prostě soužití napřímo podle mne nemožné, při vhodném zabezpečení to ale problém nemusí být.
Zdraví Petr, co opravdu má kanáry v kuchyni, kde opravdu kocour siamák přebývá podle libosti.