Zdravím, máme kocoura, 10 měsíců, 5,6 kg, kastrovaný. Při intenzivnějším běhání, honění, dýchá s otevřenou tlamičkou. U veta jsme byli několikrát, na poslech tam "něco" je, ale že by s tím měl fungovat normálně, srdce v pořádku. Jako malý zrychleně dýchal i při spaní, to dostal ATB, teď je to spíš jen po námaze, když spí, tak O.K. Na odčervení dáváme teď Brodlaine, který je i na plicnivky preventivně. Žere maso, jinak na něm není nic vidět. Máte někdo kočeny, které žijí s podobným problémem?
Uživatel s deaktivovaným účtem

no, pokud je to jenom při divočení, tak se kočka normálně chladí (moje Terezka Benji, Tomík....)...zkus si dát nějaký delší běh, sprint "co to pude" a uvidíš, jak budeš dýchat.
Jinak to samozřejmě může znamenat zdravotní problém.
napsal(a):
no, pokud je to jenom při divočení, tak se kočka normálně chladí (moje Terezka Benji, Tomík....)...zkus si dát nějaký delší běh, sprint "co to pude" a uvidíš, jak budeš dýchat.
Jinak to samozřejmě může znamenat zdravotní problém.
tak je to i při meší divočině..
a za sebe jsem divná, ze sprintu se srovnám s dechem do 5 vteřin :-D léta tréninku

já bych takový hazard se životem, jako běh, natož sprint, rozdýchávala hoooodně dlouho
U veta jsme byli několikrát, na poslech tam "něco" je, ale že by s tím měl fungovat normálně, srdce v pořádku.
to "něco" je jako něco se srdcem?
jestli jo, jestli šelest, tak bych uvažovala o kardiologovi, poslechem vet nic pořádného nezjistí, žádná diagnostika
napsal(a):
já bych takový hazard se životem, jako běh, natož sprint, rozdýchávala hoooodně dlouho
U veta jsme byli několikrát, na poslech tam "něco" je, ale že by s tím měl fungovat normálně, srdce v pořádku.
to "něco" je jako něco se srdcem?
jestli jo, jestli šelest, tak bych uvažovala o kardiologovi, poslechem vet nic pořádného nezjistí, žádná diagnostika
to nebude napořád
Na plicích to nějak šelestí, ale není to tak, aby s tím nemohl žít. Přikládám to teď i horku. Vetku máme skvělou, nebrání se žádným návrhům, tak možná probereme i kardiologa.

Jak je teď horko, tak u nás kočky taky funí s vyplazeným jazykem při vyšší zátěži. Cca 8. měsíční kotě lítá za hračkama jak splašený a potom právě leží a oddechuje chvilku s jazykem až na vestě. Starší kočka (3 roky) letos už odmítá vyvíjet v horku jakoukoliv aktivitu přes den a hraje si jen brzo ráno, nebo v noci :D...
Jestli jen dýchá s otevřenou tlamkou, tak se opravdu chladí, ale přijde mi divné, že měl tyto problémy už jako malý. Teď to v těch vedrech asi nepoznáte, z čeho to má, ale kdyby se mu to vracelo i v chladnějším počasí, nechala bych pro jistotu vyšetřit srdíčko nějakým kardiologem, on tam vet jen poslechem většinou nic moc nenajde. Naší vetce se zdál kocourek na poslech taky dobrej, ale pokašlával a až rentgen objevil začínající zánět dýchacích cest, kterého jsme se naštěstí už zbavili.
Je to starší příspěvek sice, ale mohu se zeptat se to vyvíjelo dál .Pozoruji podobný problém u britského kocoura. 10měsícu, nekastrovaný,5,8kg. Při horku venku (nyní jsem ho ven vzal raděj jen ráno), nebo při větší zátěži chvilkama dýchá tlamkou jak pes Je to sice pár sekund, ale přeci, Jako kotě to nedělal ani když řádil, nyní je z něj doma velký pecivál, ale venku běhá Bývalý kocour mi to nikdy nedělal.

evila
napsal(a):
Je to starší příspěvek sice, ale mohu se zeptat se to vyvíjelo dál .Pozoruji podobný problém u britského kocoura. 10měsícu, nekastrovaný,5,8kg. Při horku venku (nyní jsem ho ven vzal raděj jen ráno), nebo při větší zátěži chvilkama dýchá tlamkou jak pes Je to sice pár sekund, ale přeci, Jako kotě to nedělal ani když řádil, nyní je z něj doma velký pecivál, ale venku běhá Bývalý kocour mi to nikdy nedělal.
U briťáka bych zvažovala HCM. Ale třeba je po vyšetřených rodičích.
V pubertě to Viktor dělal, když byl ,,na lovu", tzn. když vymýšlel, co by vyvedl když byl rozrušený. Teď už má ty chvilky vyjímečně, ale poznám ten stav na něm, jak vykulí oči, otevře tlamku...vymýšlí lumpačiny Zprvu jsem se taky obávala HCM, protože jsem to u jiných našich britek nepozorovala, ale u něj je to vyloženě spojené jen s tím vzrušením, tak už ho nesleduju.
Ještě si říkám, jestli to není tím, že hodně rychle vyrostl, v deseti měsících táhne na 6kg, a ta kondice za tím růstem možná zaostává no.....Tlustoch ale není.. Doma je už vyloženě lenoch, hračky už ho moc nebaví, ožije jen když vidí můru nebo hmyz to pak skáče metr vysoko. Venku se ale nezastaví a stále šmejdí a běhá a tedy občas dýchá tlamkou. Budu ho pozorovat , až se ochladí jestli to bude dělat.

tohle mi taky dělala kočenka s otokem laryngeálních váčků (či něčím takovým)
evila
napsal(a):
Ještě si říkám, jestli to není tím, že hodně rychle vyrostl, v deseti měsících táhne na 6kg, a ta kondice za tím růstem možná zaostává no.....Tlustoch ale není.. Doma je už vyloženě lenoch, hračky už ho moc nebaví, ožije jen když vidí můru nebo hmyz to pak skáče metr vysoko. Venku se ale nezastaví a stále šmejdí a běhá a tedy občas dýchá tlamkou. Budu ho pozorovat , až se ochladí jestli to bude dělat.
No jo, můry to je něco pro kočičáky...
Tedy pro ty moje!