Dobrý den,
hledal jsem na fóru můj problém a nemohl najít, tak zakládám nové téma.
Před měsícem jsme si pořídili druhou kočičku ke kocourovi. Už si na sebe zvykli, spí vedle sebe, hrajou si spolu apod...
Jenomže je problém. Kočka chodí normálně na záchod, ale někdy skočí ke mě do postele,vyčůrá se, vykadí...
Poradí mi někdo, co mám dělat? Na co se mám zaměřit?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych osobně doporučila kastraci, pokud to nejsou koťata a kastrovaní ještě nejsou, potom pořídit jeden, či více záchodů, případně i různé druhy steliva...Některé hodně čistotné kočky nesnesou, když je v jednom záchůdku třebas jen jeden bobek a jdou na protest vykonat potřebu jinde. Případně vyloučit zdravotní problém. Každopádně většinou kočky takto upozorňují na nějaký problém, který je podle nich nutno vyřešit...znečištění záchodu, špatné/ jiné stelivo, moc rušné místo na wc, může jí i vadit označkovaný záchod od vašeho původního kocoura, nějaká změna v domácnosti, může to být klidně i žárlivost nebo nějaký zdravotní problém (kočku třeba bolí vykonávat potřebu na jejím WC, tak se snaží dělat potřebu jinde, případně upozornit na problém), .....

Crashy
napsal(a):
Kocour (1 rok) je kastrovaný a kočka (cca 3 měsíce) není kastrovana.
Zkusím tedy pořídit ještě jeden záchůdek a uvidíme.
Děkuji moc všem za rady. Dám vědět, jak jsme dopadly!
Jestli má teprve tři měsíce, tak možná není úplně naučená na kočičí WC. Odkud kočičku máte (útulek, venkovní, z domácího prostředí,...)? Jinak by ten další záchod mohl opravdu pomoct :) ...Dejte pak vědět.
Ještě edit: Nám třeba ze začátku starší kočka otravovala přinesené kotě i na záchodě, takže si ve výsledku místo konání potřeby na tom záchodě hráli a fackovali se , tak třeba jestli ji odtamtud kocour nevyhání?
Crashy
napsal(a):
Kocour (1 rok) je kastrovaný a kočka (cca 3 měsíce) není kastrovana.
Zkusím tedy pořídit ještě jeden záchůdek a uvidíme.
Děkuji moc všem za rady. Dám vědět, jak jsme dopadly!
Držím Vám pěsti, moc dobře si pamatuji, jak to tehdy bylo hrozné (mně kadil pod postel) - každou noc vytírat, bylo to k zbláznění. Už si fakt nepamatuji, co pomohlo. Ale možná že také pořízení dalšího WC. Nyní mám 3 kočky a 2 WC, ale doporučení je opačné - mít o jedno WC víc než je v domácnosti koček. Já to tak mám proto, že mám kočky čistotné a mám poměrně malý byt - tak nechci mít všude, kam přijdu, kočičí toaletu...

Crashy
napsal(a):
Tak jsem pořídil druhou toaletu, hned se tam šla vymočit. Řekl jsem si, že to bude v pořádku, byl jsem na pár hodin pryč a opět to samé.
A není možné zabránit dočasně kočkám přístup do ložnice (za vaší nepřítomnosti)? Dělá to jen do postele, nebo i jinde po bytě? Případně kde máte ten druhý záchod? Vedle původního, nebo v jiné místnosti?

vždyť je to mimino
v době nepřítomnosti postel znepřístupnit
a v přítomnosti prostě kotě hlídat a když jde na postel na wc tak okamžitě přenést na to správné místo, pořád a trpělivě
Mirai

XXX.XXX.11.5
Bud můžete být otrokem kočky... a nebo nemusíte.
Všechny kočky jsme tohoto nešváru zbavili, bud dostali hned symbolický výprask nebo šli okamžitě do vany na koupel za "odměnu". Kočky nejsou blbé, dojde jim poměrně rychle že když nebudou dělat to co je nepříjemné pro mě, tak já nebudu dělat co je nepříjemné pro ně.

Mirai
napsal(a):
Všechny kočky jsme tohoto nešváru zbavili, bud dostali hned symbolický výprask nebo šli okamžitě do vany na koupel za "odměnu". Kočky nejsou blbé, dojde jim poměrně rychle že když nebudou dělat to co je nepříjemné pro mě, tak já nebudu dělat co je nepříjemné pro ně.
Jenže zakladatel tu píše, že to dělá v době nepřítomnosti...tam těžko nějaký výprask nebo koupel něco zmůže, až se vrátí domů a bude dávno "naděláno". Teda píše to až v jeho posledním komentáři, ale stejně. A u tříměsíčního kotěte se o žádném "otroctví" u kočky mluvit fakt nedá.
Každopádně bych se zeptala, jestli to dělala i v bytě u původní majitelky, než šla do nového domova, nebo jestli čůrala vzorně do bedýnky.
Jinak souhlasím s tím, co psala hmm...v přítomnosti hlídat, v nepřítomnosti zamezit přístup.
Mirai
napsal(a):
Škoda, že tu nejde dávat mínusové body....

fikovnice
napsal(a):
Škoda, že tu nejde dávat mínusové body....
..si dělá pudel......

Přiznám se, že já jsem plácla svoji ragdollku po zadku jednou jedinkrát v životě a dodnes toho lituju. Kousala mi kabel od docela drahých sluchátek a v tu chvíli ve mě prostě hrklo...bylo jí asi půl roku a i tohle malý plácnutí (nebylo to nějak silou, spíš se hodně lekla) v tu chvíli docela pošramotilo její důvěru ve mě. Bylo mi to líto a už bych to v životě neudělala...tudíž jakýkoliv "výprask" (i symbolický) je hodně nevhodná metoda (což je vlastně u jakéhokoliv zvířete...stačí, aby byl jedinec trochu citlivější a je problém). Asi stejně hloupé, jako namáčet čumák do výkalů mimo kočičí wc...což zase praktikovala moje babička a jediný, čeho tím dosáhla bylo, že kočka byla dost zlá, když na ni chtěl někdo sáhnout.
Tím chci říct, že tyhle "násilnické" metody jsou dost nevhodné.
Mirai

XXX.XXX.11.5
Metoda cukru a biče prostě funguje. Poslední koupání za trest v květnu viz fotka a myslím si že náš vztah vůbec neutrpěl, s kočkou žádné problémy a stále v mé přítomnosti krásně přede a mazlí se viz video. Dokonce si myslím že se mi ji podařilo vychovat tak že se nedožaduje nijak pozornosti, a když je zběsilá a loví nějaký lítavý hmyz po bytě tak stačí jedno velmi důrazné "Ticho" (které spolu s dalšími povely byly nacvičeny metodou cukru a biče) a odkráčí odpočívat do pelechu.
Ale chápu že to zakladatelovi nijak nepomůže, jen nechápu proč by mi někdo chtěl dávat mínusové body.

Já teda nechápu, proč bych měla kočku "okřikovat" za to, že loví doma hmyz (oceňuji, že ho nemusím zabíjet já), nebo bych měla chtít, ať se nedožaduje pozornosti... :,D Já se vždycky raduju, když se kočka rozhodne, že moji pozornost chce :D ... a taky dost záleží, co máte za kočku. Třeba ragdollové nejsou nijak moc aktivní, ale naopak to jsou velmi citlivé a jemné kočky. Maiňák je zase jako tank a slon v porcelánu, ale s ním si zase hodně hraju, aby energii vybil a byl potom v klidu.
Každopádně jak mluvíte o "koupání za trest", tak kamarádka má kočku, která jí po koupání VŽDY něco počůrá, protože je na*raná...takže tohle prostě nefunguje všude. Já svoje kočky koupu, když si pokadí chlupy na zadku, nebo zadních nohách, což se u ragdollky stane skoro vždy, když má mazlavější bobek...což je asi taky trochu za trest (pro ni) ale je to nutnost... :D každopádně u koupání nám taky vztah nijak neutrpěl, to by mě musela už nenávidět.
Mluvila jsem spíš o tom "výprasku"...
Jinak nejúčinnější podle mě bude prostě zamezit kočkám přístup do ložnice v nepřítomnosti a v přítomnosti při každém náznaku dávat na kočičí wc...tříměsíční kotě je ještě opravdu malé na nějaké 100% návyky.
Já kočky taky naučila neskákat na stůl, kočka se vychovat dá, ale to trestání mi po chuti moc není. Dá se to dělat i jinak.
Mirai
napsal(a):
Metoda cukru a biče prostě funguje. Poslední koupání za trest v květnu viz fotka a myslím si že náš vztah vůbec neutrpěl, s kočkou žádné problémy a stále v mé přítomnosti krásně přede a mazlí se viz video. Dokonce si myslím že se mi ji podařilo vychovat tak že se nedožaduje nijak pozornosti, a když je zběsilá a loví nějaký lítavý hmyz po bytě tak stačí jedno velmi důrazné "Ticho" (které spolu s dalšími povely byly nacvičeny metodou cukru a biče) a odkráčí odpočívat do pelechu.
Ale chápu že to zakladatelovi nijak nepomůže, jen nechápu proč by mi někdo chtěl dávat mínusové body.
No jednoduše proto, že radíte hloupost. Žádná metoda cukru a biče! Notabene u kočky, která prostě vždy bude do jisté míry samostatná jednotka dělající si to, co se jí zachce.
Zvířata se nebijí, neokřikují, nemáchají se čumáky ve výkalech, se zvířaty se pracuje, a to trpělivě, na nácviku požadovaného chování.
Áža

XXX.XXX.136.14
Já mám doma taky kocoura. Jenže problém je v tom, že mám postiženého chlapečka( je mu 10 let ale je jako dvouleté batole). Ale jednou mu rozhrabal jeho mističku a tak dostal toxoplazmózu😬a od té doby náš kocour chodí ven. Až ho uvidíte na posteli mňoukat, opatrně ho dejte ven do nějakého kouta,a uvidíme. Víc poradit nezvládnu😕😕😕
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!