Dobrý den! Tak se zas obracím s dotazem - tentokrát jen pro zajímavost. Pokud jste to někdo sledoval, můj nejstarší kocour asi před 14 dny prodělal dost hnusnou nemoc (asi se jednalo o gastroenteritidu). Začalo to průjmem, pak zvracení, pak přestal jíst, posléze pít a pak už jen zalézal za nábytek. Snad už je to dobré, opakovaně byl léčen na veterině, zajímavé je, že biochemka úplně v pořádku, v hematolce leukocytóza (zánět) a těžká dehydratace (což bylo logické). Jak se ten stav vůbec nelepšil, bylo mi z toho všeho hůř a hůř, volala jsem mimo jiné i veterinářku, která nabízí i UZV vyšetření doma. Nicméně měla dovolenou, ale telefon mi vzala. Strašně mě ale vyděsila tím, že pokud kočka nežere cca 3 dny, může dojít k nevratnému poškození jater - obvykle prý ke steatóze. A teď ten můj dotaz. Dříve jsme měli tzv. chalupové kocoury, bohužel nekastrované. Ten poslední se toulával, třeba i 3-4 týdny, vracel se nejen dobitý, ale totálně vyhladovělý a vyhublý. Jsem si skoro jistá, že mnohokrát neměl i několik dní nic k snědku. Je to tedy tak, že pokud je kočka bytová a hlavně dobře opečovávaná, tak že jí hrozí větší nebezpečí než tady těm toulavkám? Logicky mě to napadá, na druhou stranu ta vetka mluvila o rychlém metabolismu koček a ten je snad plus mínus stejný u všech. Tak by mě zajímalo jak dlouho asi bez nevratné újmy na zdraví může kočka hladovět, event. i nepít. Vím, že to může být velmi individuální, ale kdyby se nedejbože situace opakovala, tak už tak po těch 2 dnech urgentně shánět vet pomoc?
Děkuji za vaše názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kočka není stavěná metabolismem na nežrání, jakmile nežere, začne hned trávit svoje vlastní tělesné zásoby. a to zatěžuje játra a zatěžuje je to tím víc, čím víc tělesných zásob je k dispozici, protože při něžrání se prostě začne uvolňovat všechno, ne nějaký kousek.
takže tlustá kočka trpící nechutenstvím může mít steatózu jater už druhý den.

u nekastrovaných kocourů je to tak, že kdo nevydrží tempo pojde.
Rozeberu to zeširoka. Řeší se často, jak moc je pes ještě vlk. Teď samozřejmě nemyslím vzhledově. A totéž kočka. Jak moc je podobná s ostatníma kočkovitýma šelmama? Ty přece žijou jak hadi. Uloví, nažerou se a to jim vydrží několik dní. Proč bych si neměla myslet, že je to tak i u koček? Myslím si, že s tím hladověním to nebude tak hrozné. Stará Gucci jistě nežrala několik dní, možná týden, než jsme zjistili, že nežere. Jen já jsem ji pozorovala dva dny, že z misky si jídlo nebere, myslela jsem, že žere alespoň granule. No nežrala. Ale rozbory, tedy ani játra, nevypadaly nijak tragicky.

právě že kočka nežije jako had. loví pořád a nehladoví.
samozřejmě kolik toho vydrží která konkrétní kočka je individuální, ale legrace to není a koček, co to nezvládly, protože majitelé čekali a čekali, prostě jsou zástupy.

Já teda nejsem úplně odborník, ale co jsem sledovala dokumenty, tak kočkovité šelmy se snažily lovit buď každý den, nebo levharti si kořist na pár dnů ukrývali v korunách stromů a právě se tam řešilo i to, že když gepard neulovil dva tři dny kořist, tak má zaděláno na problém, pokud něco brzy neuloví.
Vlci klidně týden žrát nemusí a neublíží jim to. Takže tady vidím docela rozdíl. Kočky, které chodí ven si většinou uloví myš, ptáka, sežerou někde zbytky, atd...sice žere třeba méně, než doma v bufetu, ale myslím si, že vyloženě několik dní nehladoví. Nemocná kočka co odmítá jíst, je už větší problém. Tam to i každý muže mít jinak. Někoho ohrozí na životě dva dny, někdo teda dá i týden, aniž by mu to nenávratně poškodilo vnitřní orgány. Ale určitě bych to neriskovala.
napsal(a):
kočka není stavěná metabolismem na nežrání, jakmile nežere, začne hned trávit svoje vlastní tělesné zásoby. a to zatěžuje játra a zatěžuje je to tím víc, čím víc tělesných zásob je k dispozici, protože při něžrání se prostě začne uvolňovat všechno, ne nějaký kousek.
"...zatěžuje je to tím víc, čím víc tělesných zásob je k dispozici..."
Jinak toto je pro mě nová a užitečná informace! Ten můj kocour totiž po kastraci hodně přibral - váží kolem 8 kg! a je to obyčejný kocour. Ale každý je úplně paf z jeho velikosti - délky i výšky, tak se to celkem ztratí - není žádná koule. Ale něco shodit by potřeboval...
napsal(a):
A ještě teda jeden dotaz: kocour absolvoval zákl. biochemku, hematologii a UZV. Na UZV játra "poněkud" svítila - koukala jsem vetce přes rameno. Biochemka - jaterní i ledvinné funkce naprosto OK. Myslíte, že ten UZV nález mám brát jako steatózu mírnějšího stupně?
Já vím - ptám se virtuálně, tak je těžké odpovědět. Vetka i zmínila, že játra "trochu víc svítí", ale jinak to nekomentovala. A pak mi sdělila, že ty laboratorní testy jsou OK a dál to neřešila.

fikovnice
napsal(a):
A ještě teda jeden dotaz: kocour absolvoval zákl. biochemku, hematologii a UZV. Na UZV játra "poněkud" svítila - koukala jsem vetce přes rameno. Biochemka - jaterní i ledvinné funkce naprosto OK. Myslíte, že ten UZV nález mám brát jako steatózu mírnějšího stupně?
Já vím - ptám se virtuálně, tak je těžké odpovědět. Vetka i zmínila, že játra "trochu víc svítí", ale jinak to nekomentovala. A pak mi sdělila, že ty laboratorní testy jsou OK a dál to neřešila.
může být. v podstatě jaterní testy odhalí až když už jaterní buňky začínají umírat.
napsal(a):
může být. v podstatě jaterní testy odhalí až když už jaterní buňky začínají umírat.
Ježkovy voči, tak to mám zas o čem přemýšlet...
Ale děkuju za odpověď!
Jinak ale ALT u lidí se bere víc jako funkční postižení, horší je to, když jde nahoru AST - to obvykle značí nekrózu. Píšu samozřejmě o humánní medicíně. Přiznám se i k takové věci - já mám zvýšené GMT (pro laiky tzv alkoholický enzym). Jenže on nejde nahoru jen při alkoholismu, ale prostě při toxickém poškození, což jsou u mě léky. Ale vysvětlujte pak ty podezíravé pohledy, že nepijete alkohol... .
fikovnice
napsal(a):
Jo a vetka ještě zmínila možnost postižení slinivky - že by se mělo dořešit. Ale to tehdy nebylo na programu dne, já jsem řešila, zda kocour vůbec přežije.
Nevím, co měla na mysli - chronickou pankreatitidu? Od té doby, chválabohu, se zatím neděje nic zlého.
"Hm_n" psala i o nespecifickém zánětu střev - ale zas, že by se projevil až ve věku 6 let...?
Jinak "Hm_n" byla z těch, koho jsem oslovila formou SZ se žádostí o pomoc, tak i takto veřejně děkuji!
moje kočka, která už tedy nežije,se mi týden potěžké operaci umřelých kotatech v děloze když šla ven ztratila na týden v srpnu tehda jí bylo 5 let naštěstí pak přiletěla domů jak velká voda smrděla motorovým olejem takže asi někomu vlezla do garáže a oni odjeli na týden pryč co jedla a pila nevím, pak se dostala ven a přiletěla s mnaukánim domu dala sem jí najíst napít jinak se zdála ok psal se rok 1999 myslím a kočka se dožila 19 let kdy jsme jí museli nechat uspat protože táhla zadní nohy za sebou měla zduřelou páteř v mladším věku jí to začalo v uprostřed ocásku a pak pokračovalo dál vet jí prohlídl a řekl že jí to na životě neohrožuje a dokud bude relativně zdravá nemá cenu jí s tím něco dělat, že ocásek je bez bolesti živej tak ho nebude brát ale jak byla starší to začalo postupovat k páteři až nakonec udělala pár kroků položila zadní nohy na bok a šla jen po předních to už sem řekla, že tak to ne, že jí raději ulehčím a nechám uspat už se ani nebyla schopná starat o srst něma ji celou zadredovanou. Ale na to, že jsem jí odkojila od 7.dne věku na kravském mléce byla zdravá až dokonce života krom té artrozy nebo revmatu v páteři a poslední roky hluchoty
Laila.aila
napsal(a):
moje kočka, která už tedy nežije,se mi týden potěžké operaci umřelých kotatech v děloze když šla ven ztratila na týden v srpnu tehda jí bylo 5 let naštěstí pak přiletěla domů jak velká voda smrděla motorovým olejem takže asi někomu vlezla do garáže a oni odjeli na týden pryč co jedla a pila nevím, pak se dostala ven a přiletěla s mnaukánim domu dala sem jí najíst napít jinak se zdála ok psal se rok 1999 myslím a kočka se dožila 19 let kdy jsme jí museli nechat uspat protože táhla zadní nohy za sebou měla zduřelou páteř v mladším věku jí to začalo v uprostřed ocásku a pak pokračovalo dál vet jí prohlídl a řekl že jí to na životě neohrožuje a dokud bude relativně zdravá nemá cenu jí s tím něco dělat, že ocásek je bez bolesti živej tak ho nebude brát ale jak byla starší to začalo postupovat k páteři až nakonec udělala pár kroků položila zadní nohy na bok a šla jen po předních to už sem řekla, že tak to ne, že jí raději ulehčím a nechám uspat už se ani nebyla schopná starat o srst něma ji celou zadredovanou. Ale na to, že jsem jí odkojila od 7.dne věku na kravském mléce byla zdravá až dokonce života krom té artrozy nebo revmatu v páteři a poslední roky hluchoty
Já jsem si taky jistá, že ten můj poslední venkovní chalupový kocour mnohdy nejedl několik dní. Někdo tu psal, že si něco ulovil. Možná... Ale on už pak byl bezzubý, starý, bohužel stále jej válcovaly pudy - jak se někde mrouskala kočka, tak zdrhl a vrátil se absolutně vyhublý a šíleně vyhladovělý - to dokázal sežrat snad 3-4 kapsičky najednou.
Tehdy jsem toho o kočkách moc nevěděla, kupili jsme chyby. Já pak chtěla kastraci, ale tamní vetka odmítla, že je už starý...
dark
napsal(a):
Kočka neloví jen myši, chytí si i hmyz a prostě nehladoví.
Dávala bych kočce max jeden den hladovky, pak veterina a dodávat živiny calopet pastou, jemnou paštikou. Zkoušela bych cokoli co se dá maznout do tlamičky.
Souhlasím. Akorát, že ten můj kocour (co byl nemocný) je obrovský - má kolem 7 - 8kg a je to obyčejňák a něco mu dávat na sílu u něj moc nejde, alespoň ne v přítomnosti jen jedné osoby.