Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2019 18:15
silyaa

XXX.XXX.134.216

Dobrý den, je správně, že nám veterinář říkal, když jsem se ptala na kastraci, ať počkáme na první mrouskani, že máme hned zavolat a absolvuje ji v průběhu toho, když budou ty orgány prokrvené? Ještě mluvil snad o roce věku, že to mrouskani přijde až tehdy, že teď je ještě moc brzo (je jí mezi 4. a 5.
měsíci) na cokoliv a to se mi taky úplně nezdá.... Já jen, že jsem na internetu jsem našla přesný opak... Např. :

''Na otázku, kdy kastrovat kočku vám skoro každý veterinář odpoví jinak. Většina zkušených se ale shodne na tom, že ideální je okolo 5. měsíce. Mladé kočky údajně snášejí kastraci mnohem lépe než ty starší. Nesmí se čekat až dojde k mrouskání kočky, protože v tuto dobu jsou orgány kočky prokrvené a kastrace není příliš vhodná. Musí se počkat, až mrouskání odezní.''

Mám mu tedy důvěřovat, nebo se snad obrátit jinam? Děkuji

1.9.2019 20:26
fikovnice

XXX.XXX.135.179

silyaa napsal(a):
Dobrý den, je správně, že nám veterinář říkal, když jsem se ptala na kastraci, ať počkáme na první mrouskani, že máme hned zavolat a absolvuje ji v průběhu toho, když budou ty orgány prokrvené? Ještě mluvil snad o roce věku, že to mrouskani přijde až tehdy, že teď je ještě moc brzo (je jí mezi 4. a 5.
měsíci) na cokoliv a to se mi taky úplně nezdá.... Já jen, že jsem na internetu jsem našla přesný opak... Např. :

''Na otázku, kdy kastrovat kočku vám skoro každý veterinář odpoví jinak. Většina zkušených se ale shodne na tom, že ideální je okolo 5. měsíce. Mladé kočky údajně snášejí kastraci mnohem lépe než ty starší. Nesmí se čekat až dojde k mrouskání kočky, protože v tuto dobu jsou orgány kočky prokrvené a kastrace není příliš vhodná. Musí se počkat, až mrouskání odezní.''

Mám mu tedy důvěřovat, nebo se snad obrátit jinam? Děkuji

Ano, ve věku, kdy kočku kastrovat, panují poměrně neshody. Mně třeba chovatelka (mám MCO s PP) chtěla kotě prodat již kastrované. Jen tím, že jsem ji ukecávala a vzbudila v ní důvěru, pak nechala kastraci až na mně, ale do smlouvy si dala "do půl roku věku". Kocoury - kluky jsem nechávala kastrovat, jak začali projevovat známky pohl. dospívání (čpění moci, "houkání" po nocích , značkování, apod.).
Každopádně kastrovat tehdy, "když jsou orgány prokrvené", jak píšete, je blbost. To jste asi špatně pochopila, ne? Když jsou orgány více prokrvené, no tak při operaci (a u kočky se skutečně o operační zákrok jedná) to bude vše víc krvácet, což je logicky nežádoucí.

1.9.2019 21:21
silyaa

XXX.XXX.134.216

Díky za odpověď. Ano, všimla jsem si těch neshodů a vůbec teď nevím, co je pro ni nejlepší... Ale tuhle mnou uvedenou verzi jsem četla nejčastěji. Noo, tak to je zvláštní s tou chovatelkou. Moje kotě je nalezenec z ulice, bude primárně bytová, ale mám možnost vzít ji kdykoliv na chatu, takže tu kastraci vidím jako nutnost, aby neskončila další koťátka na ulici jako ona, nehledě na ta zdravotní rizika nekastrování, ale tohle mě svým způsobem odrazuje, nechci ji tím nějak ublížit... Nemám pocit, že bych to špatně pochopila, říkal, že ať hned volám, až bude mít příznaky toho mrouskání a, že by nás objednali klidně hned na druhý den a ať zavolám co nejdřív, že sice nejde o minuty, ale stejně. Ale zdá se mi to taky divné a nedává mi to smysl. Sama bych se rozhodla podle zdravého rozumu jako vy s těmi kocoury. Ale ona tady už byla i očkovaná a veterina je docela vyhlášená u nás v okolí... Bylo by řešení zavolat teprve, až bude mít po prvním mrouskání a trvat na tom, že kastrovat ji chci teď? Můžu o tom rozhodnout?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2019 21:26
Uživatel s deaktivovaným účtem

.....zdravým selským rozumem......kocoura po prvním odstříknutí - zaznačkování - naštěstí si to odbyl venku při společném venčení psa........první kočku po první říji a druhou, protože byla mladší a celkově slabší nalezenec - tak jsem čekala až na druhou - snažila jsem to co nejvíce oddalovat, ale po druhé už se fakt čekat nedalo - dávalo to zabrat jí a ona dávala v říji zabrat ostatním dvěma kastrátům a psovi............

silyaaa

1.9.2019 21:41
silyaaa

XXX.XXX.134.216

Jasně, mně taky zdravý rozum říkal, že to je nejspíš blbost, konkrétně s těmi orgány, proto jsem sem napsala, ale vůbec nevím, jak to chodí, jestli si to můžu nějak domluvit a pozměnit, kdyz s jejich postupem nesouhlasím (třeba tím, že zavolám až po mrouskani a budu na tom trvat), nebo musím jezdit po veterinach v blízkosti a ptát se, jak to dělají oni (zase tolik jich tu není) ... A když už jsme u toho - mohu rozhodnout i o tom, jak často ji budou preočkovávat? Nejspíš chápete, kam tím mířím...

1.9.2019 22:11
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To přeočkování jsem tedy já nepochopila. Přeočkovávat musíte každý rok, jinak nemá očkování smysl. Co se týče kastrací. Mám PP britky s tím, že jsem si je prvotně brala na zahradu. Kastrace kočky byla ve smlouvě, nebyla ale podmíněná věkem, kastrace kocoura nebyla v plánu. Kočka byla těhule v 5měsících, což jsme nečekali. Zdála se nám ještě pořád kotě. Jakmile jsme postřehli náznak břicha jeli jsme a kastrovala se bohužel opravdu s koťaty. Kocour začal ve 12tém měsíci značkovat jak šílený. Muž odjel na 14 dní na služebku, zůstalo u nás zaparkováno cizí auto a kocour byl ve stresu. Označkoval celé auto i celý obývák. Myslela jsem, že mne raní mrtvice(větralo se to a čistilo měsíc ) Hned druhý den jsem ho objednala na kastraci a po návratu muže jel. Ten po tom smradu, už ani moc neprotestoval

2.9.2019 01:09
fikovnice

XXX.XXX.135.179

silyaaa napsal(a):
Jasně, mně taky zdravý rozum říkal, že to je nejspíš blbost, konkrétně s těmi orgány, proto jsem sem napsala, ale vůbec nevím, jak to chodí, jestli si to můžu nějak domluvit a pozměnit, kdyz s jejich postupem nesouhlasím (třeba tím, že zavolám až po mrouskani a budu na tom trvat), nebo musím jezdit po veterinach v blízkosti a ptát se, jak to dělají oni (zase tolik jich tu není) ... A když už jsme u toho - mohu rozhodnout i o tom, jak často ji budou preočkovávat? Nejspíš chápete, kam tím mířím...

Já tedy také nechápu, kam tím míříte....snad k mému právě probíhajícímu naprosto šílenému a nepopsatelnému období boje s panleukopenií (i když pořád nemám stoprocentní jistotu, že o tuto hroznou nemoc jde)...??? Viz - vedlejší vlákno.
Stran veterinárních zásahů na zvířeti - píšete, že kotě je nalezenec z ulice - Vy jste se jej ujala, je tedy Vaše a ne veterináře od vás . Tak logicky si sama můžete rozhodovat, co podstoupí a co nepodstoupí.
Ale samozřejmě jsou úkony, které jsou převelmi důležité - kastrace - aby se již tak strašlivě přemnožené kočky dále nemnožily. No a vzhledem k mému případu, tak (bude-li kočka chodit ven) i očkování.
Ještě mě k tomu Vašemu vetu a jeho slovům napadlo jediné - že Vás třeba chtěl vyburcovat a namotivovat ke kastraci dříve než by se stalo to, že by kočka byla březí. Jinak netuším...

Přidejte reakci

Přidat smajlík