Gabinaaa

XXX.XXX.215.79
Dobrý den, máme 4 měsíční kotě, dnes ráno jsem ho krmila, pak ho viděla dopoledne na zahradě a od té doby se po něm slehla zem. Hledala jsem po celé zahradě a volala ho a nic, vždy se zdržuje jen u domu. Bydlím u Nepomuku na konci vsi, za barákem máme samé lesy a občas vidím nad zahradou a v okolí létat dravce, myslíte, že by byl dravec schopný vzít kočku ze zahrady? Máte někdo zkušenosti?Máme doma ještě jorkšíra a teď se bojím pouštět na zahradu i psa, aby ho nevzal nějaký dravec. Četla jsem totiž, že nějaké paní vzal dravec čivavu, přímo před očima na zahradě, myslíte že je to možné?Děkuji vám moc za odpovědi a zkušenosti. Gábina
Uživatel s deaktivovaným účtem

čtyřměsíční kotě je malé, ale nevím jestli by dravci byli přímo na zahradě, to spíš jestli si kotě nezašlo někam dál a neztratilo se a nebo ten dravec někde u toho lesa
Qwerts

XXX.XXX.152.164
Tehdy to byl mořský racek (to je drobek s rozpětím křídel1,7m)
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/613586/racek-unesl-civavu-ze-zahrady-zoufala-panicka-po-gizmovi-stale-patra.html
Nevím si představit u nás žijícího dravce, který by odnesl psa a ani u toho kotěte tomu nevěřím. Většina loví hlodavce max. nějakou tu slepici, ale kočka to je těžkej soupeř, tomu se dravec vyhne obloukem. Kotě je někde zatoulaný, sražený autem, zakousnutý psem....ale variantě dravce nevěřím.
Qwerts
napsal(a):
Tehdy to byl mořský racek (to je drobek s rozpětím křídel1,7m)
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/613586/racek-unesl-civavu-ze-zahrady-zoufala-panicka-po-gizmovi-stale-patra.html
Nevím si představit u nás žijícího dravce, který by odnesl psa a ani u toho kotěte tomu nevěřím. Většina loví hlodavce max. nějakou tu slepici, ale kočka to je těžkej soupeř, tomu se dravec vyhne obloukem. Kotě je někde zatoulaný, sražený autem, zakousnutý psem....ale variantě dravce nevěřím.
Souhlas.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143
No. Nam vzrostla sova naletavala na jorka. A to v blizkosti cloveka par m. Jork kilo a pul. Sova mnohem vetsi. Hnizdila nam u baraku ve velke borovici. Na vetsi psy jak to kilco a neco si netroufla ale nalety na normalni kocky a toho jorka byly bezne. Nemyslim si ze odnest pidikote by byl problem.

Dospělou číču by mohl chytit výr velký nebo orel. Malé kotě možná sebere i jestřáb nebo nějaké středně velké sovy. Taky proč ne, takový jestřáb si normálně troufne i na zajíce.
Kočka je sice těžký soupeř, ale tihle ptáci mají v nohách příšernou sílu a musí to být rychlé. Ti co už mají zkušenost, že kočka škrábe, tak si možná raději vyberou jinou kořist. V zástavbě asi nehrozí, že se útok dravce na kočku odehraje, to tak u lesa nebo na louce. Ale případů moc nebude, protože kočky se drží spíš u lidí. A jsou ostražité.

Nám odnesla samice jestřába 3kg slepici přímo před očima.
Dravci se v přírodě snaží jeden druhému vyhnout a nejdou dobrovolně do konfliktu. Dravý pták podle pohybů asi pozná, oč jde. Káně mi nad zahradu nalétává běžně na myši, nikdy jsem neviděla, že by nějak reagovalo na kočky, které se tam běžně motají. Orla či výra tady nemáme, tedy ne na naší straně.

Čtyřměsíční kotě mohl klidně zabít nebo zahnat nějaký místní kocour.

Na druhou stranu, třeba ho sebral nějaký soused, v domnění že se jedná o vyhozené či ztracené kotě, zkuste letáčky nebo zajděte na obec a nechte to vyhlásit obecním rozhlasem. Sice to zní legračně, ale je to nejrychlejší způsob, jak dát sousedům vědět, když se ztratí zvíře a není to drahé.
Leia

XXX.XXX.241.82
Tohle je páté fórum, kde si o tom čtu. Pátá sbírka přechytralých pitomců, kteří nevěří ničemu, co na vlastní oči neviděli. Takže vážení, na venkově káňata zcela běžně loví dospělé zajíce a slepice a ANO, je jim putna, když to má někdy delší ocas než uši. ANO, káňata LOVÍ i kočky, zejména ty menší.
Doporučila bych vám víc procházek na čerstvém vzduchu. Jednak pro lepší okysličení mozku a jednak třeba někdy uvidíte na vlastní oči, co a jak káně loví.
Leia
napsal(a):
Tohle je páté fórum, kde si o tom čtu. Pátá sbírka přechytralých pitomců, kteří nevěří ničemu, co na vlastní oči neviděli. Takže vážení, na venkově káňata zcela běžně loví dospělé zajíce a slepice a ANO, je jim putna, když to má někdy delší ocas než uši. ANO, káňata LOVÍ i kočky, zejména ty menší.
Doporučila bych vám víc procházek na čerstvém vzduchu. Jednak pro lepší okysličení mozku a jednak třeba někdy uvidíte na vlastní oči, co a jak káně loví.
Na venkově bydlím, dokonce jsem poslední barák, za mnou už divočina a káňata tu hnízdí. Všichni máme kočky, všichni máme kočky od koťat a káně nikomu kočku neodneslo. Káňata loví myši. Jestli malého zajdu se nepřu, to vážně nevím, ale slepice rozhodně ne, to už by tu nikdo žádnou neměl. Slepice loví jestřáb a to je poněkud jiný dravec...slečno chytrá

Leia
napsal(a):
A rozeznáte káně od jestřába?
M.Nb.

XXX.XXX.224.165
Leia
napsal(a):
Leio, klídek nebo ti prdne cévka.
Bydlíme na samotě u lesa a nikdy nám dravec nesebral kočku, jednou jsem viděla jak nalítává na kotě uprostřed zahrady, asi si ho v trávě s něčím spletl, když mu došla realita, bylo vidět jeho neskutečný zděšení a byl pryč rychlostí blesku. Takže ano, dokud neuvidím - neuvěřím video nemáš, když je to u vás tak běžný?
Leia
napsal(a):
a proč se rozčilujete na starém fóru??nejsou zbytečné ty urážky??
jsem taky z dědiny..pod Jeseníkama..káňata jsem viděla lítat už jako děcko...koček jsme mívali plný dvůr...nikdy jsem neslyšela o nějakém lovu koček....možná ,že jsme měli kolem dokola hodně polí,tak si "káně myšilov" nalovila jinou havěť na poli..
..jen můj názor...

Leia
napsal(a):
Bydlíme u lesa,káńata tu hnízdí,ale kočku ani slepici nikdy nelovili.Jediné,co zaútočilo na slepici byla samice jestřába a to naposledy asi před dvěma měsíci.Sice kohouta neunesla,ale museli jsme ho zabít měl díry od drápů ve hřbetě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.183
Nam na pidi jorka nalít vyr. Nezarvat mama tak ho sejmul. Nebo nevim jestli vyr ale bylo to v noci takze naka velka sova.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nam na pidi jorka nalít vyr. Nezarvat mama tak ho sejmul. Nebo nevim jestli vyr ale bylo to v noci takze naka velka sova.
Výr klidně, my tady zpochybňujeme káně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.183
napsal(a):
Výr klidně, my tady zpochybňujeme káně.
Jj nerikam. Jen to zebutok dravych ptáků jako takovych bych nevylucovala jako blbost. Malych ne. Vetsich tam uverim.

rapotacka11
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=1XYO72zGNXg
Ale to není káně. To je to, oč tu běží.
Měli jsme návštěvu, tím chci říct, že nás to vidělo víc.
Seděli jsme 4 - 5 m od psího výběhu, ve kterém běhal
zakrslý (přerostlý) králíček. Přiletělo něco, nevím co,
všichni vykřikli: co to bylo? Mělo to velké rozpětí křídel,
bylo to ve městě, ale my jsme tomu nevadili.
Nad výběhem jsem měla natažené šňúry.
1x přede mnou dravec ulovil kosa. Chytil, pustil. Nevím, zda
se mě bál nebo ho neunesl. Byly to 3 vteřiny, kos byl mrtvý,
probodený drápama.
Já bych to nepodceňovala.

rapotacka11
napsal(a):
Měli jsme návštěvu, tím chci říct, že nás to vidělo víc.
Seděli jsme 4 - 5 m od psího výběhu, ve kterém běhal
zakrslý (přerostlý) králíček. Přiletělo něco, nevím co,
všichni vykřikli: co to bylo? Mělo to velké rozpětí křídel,
bylo to ve městě, ale my jsme tomu nevadili.
Nad výběhem jsem měla natažené šňúry.
1x přede mnou dravec ulovil kosa. Chytil, pustil. Nevím, zda
se mě bál nebo ho neunesl. Byly to 3 vteřiny, kos byl mrtvý,
probodený drápama.
Já bych to nepodceňovala.
No právě, nevíte, co to bylo. My reagujeme na Leiu. Nepopírám, že jsou dravci, kteří uloví králíka, kotě, slepici..., ale káně to s velkou pravděpodobností není.

Leia
napsal(a):
A víte, že jsem na čerstvém vzduchu docela dost? Turistuju, motám se kolem koní, chodím na botanické a ornitologické vycházky (s průvodcem). Takže si nemyslím, že jsem úplně pitomá.

lesnížínka
napsal(a):
Sice se to jmenuje ,,sokolnický lov"...ale ani jeden z těch ptáků nejspíš není sokol, co jsem tak koukala. Úplně se v dravcích nevyznám, ale sokol je drobný dravec, co loví ptáky. Tohle byly nejspíš nějací orli, už jen podle rozpětí křídel...Žádný z českých dravců zajíce neloví.
Je tam dobře vidět orel a jestřáb,jestřáb zajíce uloví,hlaně samice je větší.U nás jestřábi hnízdí,ale když to vezmu zpět tak 5 let,tak nám na slepice zaútočili 3x,ale žádnou neodnesli.Jednou vlítla samice na slepici na dvoře,ale pes ji vyhnal a jednu slepici a kohouta jsme museli zabít.Měli díry ve hřbetě,ale byli na ni moc těžký.
My jsme měli-teda v kolchoze-na polích hodně dřevěných "stojek"..sedávali tam dravci,číhající na kořist na poli-a že jich bylo!! ...Někdy byly fakt všechny obsazené dravci...nepoznám to na dálku,co to bylo..říkali,že i poštolky lovily...navíc hradní kastelán na Sovinci míval dravce v klecích při prohlídce-i orly...pouštíval je-ale kontrolovaně...takže jsem fakt vidívala dosti větších dravců-i na stromech kolem silnice.....káňata jak kroužila nad lesy,mi vždycky říkali,jak jsem byla malá,že tam na něco číhají a vždycky byly aspoń 2..to si z dětství pamatuju to kroužení...

Přes zimu jsou u nás káně rousná a to jich u nás lítá hodně,ale přes léto tu máme jeden hnízdící pár a většinou v červnu mají vyvedené mladé,tak jich tu lítá víc,ale jinak je vidět pouze ten jeden pár.
Poštolky nám hnízdí v půdním okně,zrovna tak u sousedů o pár domů dál a kousek od nás u potoka ve starém smrku hnízdí už řadu let výr.
Také tady na travinách mají stojny pro dravce,ale když jedeme okolo tak tam jsou nejčastěji vidět poštolky.Káńata sedí spíš na stromech u polí.
napsal(a):
Je tam dobře vidět orel a jestřáb,jestřáb zajíce uloví,hlaně samice je větší.U nás jestřábi hnízdí,ale když to vezmu zpět tak 5 let,tak nám na slepice zaútočili 3x,ale žádnou neodnesli.Jednou vlítla samice na slepici na dvoře,ale pes ji vyhnal a jednu slepici a kohouta jsme museli zabít.Měli díry ve hřbetě,ale byli na ni moc těžký.
U nás tedy na slepice útočí dost, letos vím o 4kusech. Je to asi tím, že u nás mají lidi ještě hodně slípky puštěné volně v zahradách a je to pro něj prostě snadná, snadnější kořist, než někde nahánět holuba. Vidím ho lítat nad naším, bývá tu hodně vysoko, nikdy jsem ho neviděla vletět do polí. Samec se nám před pár lety zabil o plot..honil kosa, ten proletěl ostružiníkem, znal to, jestřáb nerozpoznal, že je za ním plot Takže ne jen okna jsou nebezpečná

lesnížínka
napsal(a):
U nás tedy na slepice útočí dost, letos vím o 4kusech. Je to asi tím, že u nás mají lidi ještě hodně slípky puštěné volně v zahradách a je to pro něj prostě snadná, snadnější kořist, než někde nahánět holuba. Vidím ho lítat nad naším, bývá tu hodně vysoko, nikdy jsem ho neviděla vletět do polí. Samec se nám před pár lety zabil o plot..honil kosa, ten proletěl ostružiníkem, znal to, jestřáb nerozpoznal, že je za ním plot Takže ne jen okna jsou nebezpečná
Také chodí slepice na zahradu a na pole,ale máme velké plemeno.Mít nějaké zakrslé,tak to je odnese raz dva.
Vlastně když tak vzpomínám,jednou nám jestřáb slepici odnesl,ale to byla mladá kuřička,tak ji unesl.

lesnížínka
napsal(a):
Sousedovi minulý měsíc neodnesl, ale sežral ji na místě, všude jen naškubané peří. Jak byla velká netuším, tedy plemeno nevím, liliputka ne, to teda vím a byla bílá...to jsem všude viděla to peří. Byli v práci.
A nebyla to spíš liška?
napsal(a):
A nebyla to spíš liška?
Ne, po lišce tam nezbylo ani pírko, zato 7 slepic v tahu, v noci, z králíkárny, za 14 dní Je to mezi nroplocenými domy, přes den, sousedovic psi jsou volně ložení kolem...tam by liška nešla. Ona to zná, je chytrá, chodí tu v noci všude kolem, má zmapováno, co kde a kdy Tohle mělo prostě jiný modus operandi

lesnížínka
napsal(a):
Ne, po lišce tam nezbylo ani pírko, zato 7 slepic v tahu, v noci, z králíkárny, za 14 dní Je to mezi nroplocenými domy, přes den, sousedovic psi jsou volně ložení kolem...tam by liška nešla. Ona to zná, je chytrá, chodí tu v noci všude kolem, má zmapováno, co kde a kdy Tohle mělo prostě jiný modus operandi
Tady z jara odnesla liška během dopoledne z oplocené ohrady 12 housat a psi byli za plotem asi 1,5 daleko.Plot přešplhala jako nic.Rodičům snach odpoledne liška učila lovit liščata slepice v ohradě.Přišli potokem,tam neměli plot.Odnesla nebo sežrali 3,ale dalších 10 tam zůstalo zakousaných a ohrada plná peří.
Teď zase lidem na druhé straně vesnice chodí na slepice kuna.Prý to bere postupně dům po domě.
To znám tchánům liška taky v poledne přeskočila dvoumetrový plot z místa - do výběhu. Ale slípky řvaly, možná i pes za plotem tak tam švagr letěl a liška zdrhnula bez slepice. Ale tady jak píšu nejsou ploty, sousedovic JRT leží za domem a ve chvíli, kdy by tam liška přišla, tak by vystartovaly...vyletí ostatně po všem, co se jen šustne.

lesnížínka
napsal(a):
To znám tchánům liška taky v poledne přeskočila dvoumetrový plot z místa - do výběhu. Ale slípky řvaly, možná i pes za plotem tak tam švagr letěl a liška zdrhnula bez slepice. Ale tady jak píšu nejsou ploty, sousedovic JRT leží za domem a ve chvíli, kdy by tam liška přišla, tak by vystartovaly...vyletí ostatně po všem, co se jen šustne.
A že nevystartovaly na dravce? Všichni naši psi,jak slyšeli jiný řev než je obvyklé,tak okamžitě vyráží podívat se, co se děje.Proto taky jestřába ze dvora vyhnali.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!