hraboska

XXX.XXX.208.37
Dobry den vsem, prosim o radu. Pred 2 dny porodila kocicka 6 kotatek. Mela k dispozici satnu, kde sme vytvorili jakoby skrys aby je schovala.Kocicak je presne tam porodila. Jen je tam dost citit zapach, tak bych je rada premistila. Nevim jestli ji muzu kotatka vyndat a premistit nekam , kde na ne uvidim, aby sme meli jistotu ze jsou v poradku a taky aby meli cisto. Muzu? nebo radeji nechat tam kde jsou.
Jakový zápach? Kočkám žádná,,běžná špína" navadí, nemusí mít čisto. Každopádně zkontrolovat, jestli některé kotě neuhynulo, by jste měla mít možnost. Moje zkušenost s kočkou je taková, že i když jsme ji s koťaty přemístili, stejně si je zase odnesla jinam. Většinou tam, kde všichni byli víc ukrytí. Ale asi to bude kočka od kočky.
hraboska

XXX.XXX.208.37
moc dekuji. ten zapach je asi spis jak tam rodila, tak je tam citit krev. Kotatka jsou vsechna ziva, to jsem kontrolovala. Spis jsem si rikala je dat nekam, kde je muzu vic ohlidat, kdyby nektere pilo min, nebo tak. Alex asi ji necham teda, kocicka je nase mazlivka, ale stara se hezky. Ona je normalne venku, domu moc nechodila, ale v cervenci prisla o vsechna kotatka, nevime jak, nikdy sme je bohuzel nenasli, tak sme ji tentokrat dali domu asi 2 tydny pred porodem aby sme meli jistotu, ze budou kotatka v bezpeci. V okoli je moc kocouru, kterym se asi nelibila.
Kazdopadne, moc dekuji za radu
Uživatel s deaktivovaným účtem

pokud to není ale fakt nutné, tak nezasahovat, nerušit
hraboska

XXX.XXX.208.37
moc dekuji. myslim ze ji ja nevadim. je vzdy nesmirne pritulna a porad se chce mazlit. Moc dekuji za rady

lesnížínka
napsal(a):
No a kočku dejte vykastrovat, protože jinak vám bude rodit co tři měsíce a brzy pojde
za mého raného mládí jsme (děda) koupili chatu i s kočkou. Ta kastrována nikdy nebyla (tehdy se to tak obecně neřešilo),kočka měla koťata co půl roku, a dožila se v plném zdraví a kondici cca 20ti let....a to celou dobu jako chatová!
napsal(a):
za mého raného mládí jsme (děda) koupili chatu i s kočkou. Ta kastrována nikdy nebyla (tehdy se to tak obecně neřešilo),kočka měla koťata co půl roku, a dožila se v plném zdraví a kondici cca 20ti let....a to celou dobu jako chatová!
A jste si jistá, že to byla pořád tatáž kočka a ne už její dcery? Trochu to myslím jako legraci(snad jste ji poznali) ale pravdou je, že to tak chodí. Příbuzní mají kočku(kočky) ve vinohradu cca 5 let a za tu dobu (také nekastrují) se tam vystřídalo a poztrácelo několik generací koček. Zrovna dneska jsme o tom mluvili, protože vzpomněli, že mají 4 koťata. Když jsem se zeptala: probůh, kolik už tam těch koček máte? Protože tam jezdíme párkrát do roka a vždycky tam byla nějaká koťata..tak mi právě vysvětlili, že se postupně ztrácejí a jsou to další a další generace koček.

jojo, furt to byla naše Minduše, koťata se rozdávala po známých a, bohužel a jak se to tehdy dělalo, topila (asi), žádná nezůstávala
hraboska
napsal(a):
Dobry den vsem, prosim o radu. Pred 2 dny porodila kocicka 6 kotatek. Mela k dispozici satnu, kde sme vytvorili jakoby skrys aby je schovala.Kocicak je presne tam porodila. Jen je tam dost citit zapach, tak bych je rada premistila. Nevim jestli ji muzu kotatka vyndat a premistit nekam , kde na ne uvidim, aby sme meli jistotu ze jsou v poradku a taky aby meli cisto. Muzu? nebo radeji nechat tam kde jsou.
Jestli to tam zapáchá, tak vyměňte vystýlku pelíšku. Píšete, že je kočka v pohodě, navíc zavřená v domě, tak nemá možnost, v případě, že by se jí to nelíbilo, přestěhovat koťata jinam.
Před 30 ti lety jsem měla kočku britskou bílou s modrýma očima S PP.
Chodila u nás normálně ven,vždy si zamňoukala u dveří a proběhla sklepním okýnkem ven mezi ostatní kočky.Dříve jich u nás bývalo hodně.Jsme malinkaté městečko.Za barákem les a louka.Kočka lovila ptáky ,myši atd.a kamarádila se s jinými kočkami.Za svých 23 let života ,jsem jí rodila 3x a nikdy mě nenapadlo,že bych jí měla dát vykastrovat.Když začala rodit v deset večer,přišla si pro mě do obýváku jako by prosila o pomoc.
Měla jsem pro ní připravený omyvatelný kočárek pro panenky,tehdy býval větší a bytelnější(jenom ten vršek se stříškou,tak jsem jí ho dala do koupelny a ona rodila v něm.Tenkrát jsem se nebála a pomáhala jí opatrně s odstraněním placenty koťátek,rodila 6 koťat cca 3 hodiny u posledního už neměla sílu tlačit,tak jsem jí pomáhala i s čištěním,byla mi vděčná.
Kočárek se stříškou se dal přenášet,měnila jsem tam deky a když koťátka začala otevírat očíčka,okamžitě je přenášela pod postel,kde je větší tma.
Naše Jesinka měla krásně svalnaté tělo a vážila 8 kilo.Prala se i se psy,jednou šla po krku i jezevčíkovi.Psi se jí vyhýbali obloukem. Byla tak chytrá,večer jsem otevřela okno a zavolala "Jesinko domů!" a ona přiběhla jako pejsek a spala s námi v posteli.Nikdy na ní nezapomenu.
Takže nám stačil kočárek pro panenky ale velký komunistický:-)Ten jsem si přenášela kam jsem potřebovala i s koťaty, abych měla přehled a jen jsem dala přes tříšku plenu,aby měla koťata klid.Byla všechna bílá s modrýma očima:-)
Dneska bych měla strach rodit koťátka,tehdy jsem byla mladší
Janae1

XXX.XXX.160.6
lesnížínka
napsal(a):
No a kočku dejte vykastrovat, protože jinak vám bude rodit co tři měsíce a brzy pojde
Zrovna nedávno mi soused nabízel kotě "bude dlouhověké, mamince už je 19 let a stále si nedá pokoj, ta mrcha má koťata několikrát do roka".
A už jsem tu psala, jak jsme celou oblast zaplnili bílými koťaty, moje dětství se neslo v duchu koťat a jejich rozdávání. Měli jsme bílé peršanky, nekastrované, chodily ven, koťata měly snad pořád. Doteď vídám jejich potomky snad v každé blízké a i vzdálenější vesnici. Obě peršanky se dožily 20let a obě si ještě v posledním roce "užily" ještě posledních koťat.
Takže to nemusí nutně znamenat krátký život, ale taky bych kastrovala.

lesnížínka
napsal(a):
Kočky kastrujeme asi 20let,předtím se nekastrovaly a na vesnici u baráku jich bylo několik.Přesto měly koťata maximálně 2x za rok,některá i jen jednou.Nejčastěji v květnu a pak v srpnu. Na zimu žádná z těchto venkovních koček koťata nikdy neměla.Pokud je něco nepřejelo,dožívaly se 15 i více let.
napsal(a):
Kočky kastrujeme asi 20let,předtím se nekastrovaly a na vesnici u baráku jich bylo několik.Přesto měly koťata maximálně 2x za rok,některá i jen jednou.Nejčastěji v květnu a pak v srpnu. Na zimu žádná z těchto venkovních koček koťata nikdy neměla.Pokud je něco nepřejelo,dožívaly se 15 i více let.
U nás to stejné, měli jsme tehdy jen tzv chalupové kočky a kocoury...jo, to už je let. Jen jednou si vzpomínám, že kočka porodila, bohužel v noci, nádherná koťata - snad 5 jich bylo, nanosila nám je na práh... Všechna byla mrtvá . Buď umrzla nebo se možná již mrtvá narodila, to bylo tehdy hrozné. Bohužel prostě těch cca 30 let zpět se moc nekastrovalo...
fikovnice
napsal(a):
U nás to stejné, měli jsme tehdy jen tzv chalupové kočky a kocoury...jo, to už je let. Jen jednou si vzpomínám, že kočka porodila, bohužel v noci, nádherná koťata - snad 5 jich bylo, nanosila nám je na práh... Všechna byla mrtvá . Buď umrzla nebo se možná již mrtvá narodila, to bylo tehdy hrozné. Bohužel prostě těch cca 30 let zpět se moc nekastrovalo...
Jo, já jsem tam zapomněla to podstatné - že porodila na podzim - asi říjen to byl. A tam u nás bývají noční a ranní mrazíky klidně i v září.

fikovnice
napsal(a):
Jo, já jsem tam zapomněla to podstatné - že porodila na podzim - asi říjen to byl. A tam u nás bývají noční a ranní mrazíky klidně i v září.
U nás měly kočky vždycky kam se schovat.Chlévy,stodola,nikdy se kočky nijak nehlídaly,takže se staválo,že první koťata sežrali kocouři a pak byla koťata druhá v červenci nebo v srpnu,maximálně začátkem září,ale v říjnu už jsme nikdy koťata neměli.Dokonce jsme měli kočku která měla 2x koťata se stejným kocourem a pak se kocour ztratil a kočka už nikdy koťata neměla. To ale byla rarita.
napsal(a):
U nás měly kočky vždycky kam se schovat.Chlévy,stodola,nikdy se kočky nijak nehlídaly,takže se staválo,že první koťata sežrali kocouři a pak byla koťata druhá v červenci nebo v srpnu,maximálně začátkem září,ale v říjnu už jsme nikdy koťata neměli.Dokonce jsme měli kočku která měla 2x koťata se stejným kocourem a pak se kocour ztratil a kočka už nikdy koťata neměla. To ale byla rarita.
U nás se také měly kde schovat. Moje chalupa je bývalá zemědělská usedlost - obrovská, také s mnoha chlévy, stodolou, na půdě seno,... Myslím, že tenkrát ta kočena prostě věděla, že to sama nezvládne a donesla ta koťata k nám na práh... Jindy jsem objevila až třeba odrostlejší koťata, právě proto, že s nimi byla někde schovaná.
anonym_222

XXX.XXX.69.190
napsal(a):
jojo, furt to byla naše Minduše, koťata se rozdávala po známých a, bohužel a jak se to tehdy dělalo, topila (asi), žádná nezůstávala
Kdyby jen tehdy....
tchán venkovní kočku nekastroval a každou chvíli má koťata, která topí.
Ale když se zeptám proč nekastroval tak mi přijde odpověď.. "to neni naše kočka"
anonym_222

XXX.XXX.69.190
lesnížínka
napsal(a):
Proč ji nezavezete vykastrovat vy? Není to vaše kočka...
není mazlivá a nenechá se vzít do ruky, ale už jsem nad tím taky přemýšlela.. jen nevím, jak to zrealizovat.
Včera jsem od koťat rvala psa. Naštěstí jim nic neudělal. Vlezl jedněm sousedům do seníku a řval tam a řval. Když pořád nešel doběhla jsem pro něho. Stál nahoře nad něčím v seně a vyštěkával. Vydrápu se nahoru a koukám: 5 mourovatých maličkých koťátek, jedno ještě slepé. S nadáváním jsem ho hodila dole, u toho sem se přetočila a v kotrmelcích sletěla dolů - přes dřevěné vidle. Ještě, že byly postavené špicema dolů, protože jsem pád vůbec nekontrolovala, letěla jsem zády a plácla sebou až dole na zem. Škoda, že to nikdo netočil Byla jsem tak zválená od sena, že jsem musela alespoň vysvléct a vyprášit mikinu, seno z hlavy jsem tahala ještě večer u telky Dneska jsem měla hrůzu, aby mi tam nezdrhnul, nespouštěla jsem ho z očí. No...naštěstí včera poněkud ,,přeběhal" prochajdu a dnes sotva lezl na nohy, takže si na kočky ani nevzdechnul. Nesmím to pustit z hlavy ani další dny. Oni by asi sousedi byli rádi, kdyby je podávil, ale já teda ne
achula
napsal(a):
venku a hned po porodu. Nechala je vychladnout, uz je pozde. Pritom stala u nich.
Také se nám to stalo... Kdysi v minulosti... A také šlo tuším o říjen. Někde jsem to tu psala, kočka nám na chalupě v noci nanosila koťata na práh. Bohužel v noci, ráno byla všechna mrtvá. Myslím, že podzimní VENKOVNÍ koťata obzvlášť bezprizorních koček mají malou šanci na přežití. Kočku bych být Vámi co nejdříve nechala vykastrovat. Teda teď je asi vysílená porodem, ale hlavně, aby nestihla brzy zabřeznout znovu.