Zdravím všechny kočkomily,
věřím tomu že tu tohle téma už určitě je, ale budu doufat v to že bude mít někdo nějaký nový nápad či radu.
Máme doma 2 kočičky, ragdolky bez PP. Věkově jsou mezi 2-3 roky. Dřív jsme bydleli v Olomouci v bytě, žádný problém s nimi nebyl. Před rokem jsme se přestěhovali do baráčku a navíc! jsme si pořídili psa. Takže je mi docela jasné proč.
Holky začaly značkovat. Mám to štěstí že nám nečůrají třeba do postele, ale není to o nic lepší. Čůrají na sedačku a křesla v obýváku a do psího pelechu.
Je mi jasné že je to změnou prostředí a tím že máme psa. Doufali sme že když je vykastrujeme tak se zklidní, ale od kastrace už jsou to 3 měsíce a pořád nic.
Nemáte nějakou radu nebo trik jak je to odnaučit? Krom toho že to smrdí mě už nebaví ob den čistit sedačku
hhhh

XXX.XXX.4.220
už jsem to tu psala, v jiné souvislosti. Ty kočky si toho psa nepořídily, nemají žádný důvod ho vnímat jinak než jako vetřelce a někoho, kdo odvádí vaši pozornost od nich. Trochu pomůže krmit a mazlit kočky pouze v přítomnosti toho psa. Prostě bez psa na dohled nepřijde ani žrádlo ani pomazlení. Ale jako že nejdřív přijde pes a potom se objeví žrádlo. Ne obráceně, že přijde žrádlo a zrovna v tu chvíli se objeví konkurence, pes :)
naopak pelechy by měli mít tak, kde se ten druhý nedostane, aby v tom nedobrovolným spolubydlení měli každý své soukromí. Aby si mohli vzájemně do pelechů, to bude déle trvat, než toho dosáhnete. Kdyby vám sdělili, že u sebe odteďka musíte ubytovat cizího člověka, opravdu byste chtěl, aby mohl i k vám do ložnice?
Kastrace pomáhá spíš u kocourů, ale ze žárlivosti značkujou i kastrovaný holky, jak vidíte, akorát můžete bejt rád, že to přece jenom tolik nesmrdí jako kocouřinec
Uživatel s deaktivovaným účtem

A kdy přesně začaly značkovat? Nebo jinak.. to, že jste se přestěhovali a pořídili psa jste udělali tak nějak naráz? třeba v rámci 14 dnů? Jestli začaly značkovat kvůli novému prostředí - před psem, nebo prostředí vzaly ok a začaly značkovat až po psu?
Případně jak jste je se psem seznámila? Prostě jste "hodila" psa mezi kočky a "nějak se s tím vyrovnejte?" nebo postupně, aby měly čas si zvyknout?
No je jasné, že protestují...musíte zjistit konkrétní důvod, kvůli čemu a podle toho to začít napravovat...Jak reagují na psa?
To že vám doma čůrají je jejich způsob, jak vám vyjádřit jejich problém...neumí mluvit, nemají vám to dát jak jinak najevo. Při seznamování zvířat je vždy potřeba jednat citlivě...někteří jedinci hůř přijímají nové zvířecí členy...stejně tak už změna prostředí je pro hodně koček stresující sama o sobě...možná se zkuste podívat i na nějaké bachovky pro kočky...
Janae1

XXX.XXX.160.6
dostl.z
napsal(a):
Zdravím všechny kočkomily,
věřím tomu že tu tohle téma už určitě je, ale budu doufat v to že bude mít někdo nějaký nový nápad či radu.
Máme doma 2 kočičky, ragdolky bez PP. Věkově jsou mezi 2-3 roky. Dřív jsme bydleli v Olomouci v bytě, žádný problém s nimi nebyl. Před rokem jsme se přestěhovali do baráčku a navíc! jsme si pořídili psa. Takže je mi docela jasné proč.
Holky začaly značkovat. Mám to štěstí že nám nečůrají třeba do postele, ale není to o nic lepší. Čůrají na sedačku a křesla v obýváku a do psího pelechu.
Je mi jasné že je to změnou prostředí a tím že máme psa. Doufali sme že když je vykastrujeme tak se zklidní, ale od kastrace už jsou to 3 měsíce a pořád nic.
Nemáte nějakou radu nebo trik jak je to odnaučit? Krom toho že to smrdí mě už nebaví ob den čistit sedačku
A pes si jich nějak všímá?
Nevzali jste je třeba ven?
Změna prostředí je šok.

"Kastrace pomáhá spíš u kocourů, ale ze žárlivosti značkujou i kastrovaný holky,"
tady se ohradím proti slovu žárlivost, ze stresu, prosím, ze stresu.....
jinak kastrace značkování neodstraní,mi značkují i kastráti včetně jedné holky, a kastrováni byli již před lety.
jak už výše psáno, citlivě je přátelit se psem, toho naučit (pokud už tak není) je ignorovat
pokud možno jim ve značkování bránit, důsledně odpachovávat, dostatek wc na různých místech
zkusila bych kozlík lékařský na zklidnění
s kočkami si hrát (přiměřeně temperamentu), mazlit, nosit.....
více pelechů na různých místech (někdo rád výšky, někdo si radši zaleze do skříně...), prolízačky, cesty pod stropem a tak nějak (ony jsou jenom doma?)
a trpělivost

napsal(a):
"Kastrace pomáhá spíš u kocourů, ale ze žárlivosti značkujou i kastrovaný holky,"
jinak kastrace značkování neodstraní,mi značkují i kastráti včetně jedné holky, a kastrováni byli již před lety.
jak už výše psáno, citlivě je přátelit se psem, toho naučit (pokud už tak není) je ignorovat
pokud možno jim ve značkování bránit, důsledně odpachovávat, dostatek wc na různých místech
více pelechů na různých místech (někdo rád výšky, někdo si radši zaleze do skříně...), prolízačky, cesty pod stropem a tak nějak (ony jsou jenom doma?)
a trpělivost
Souhlasím s hmn.
Ty poličky a schovky by mohly pomoct...dost koček se potom zklidní, jelikož mají větší přehled z bezpečných míst a rozšíří se jim vlastně teritorium i do vyšších míst (což většina koček výšky miluje - my teda máme jednu "stromovou" kočku a jednu "keřovou" -maiňák vyhledává spíš úkryty u země...takže máme různé kukaně, eventuélné když chce klid, schová se pod postel, kde má pelíšek, atd).
Pro představu třeba tady
https://www.boredpanda.com/overhead-cat-playground-rooms-goldtatze/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic
https://i.pinimg.com/originals/d2/72/d9/d272d9d0ba42ba50688cb305bea27d40.jpg
je toho spousta, stačí si to zadat do google...Nám kamarád vyrobil kočičí stěnu s policemi, ze které mají přístup na okno a na skříň, dále mají dvě škrabadla plus pár samostatných na sebe navazujících poliček, kde mohou odpočívat a různé úkryty na zemi.
napsal(a):
a trpělivost
Se vším souhlasím....jen ten kozlík ne! Teda, pokud chce zadavatelka kočky rozparádit do běla, tak ano. Já to někdy svým kočkám dopřeju, i si třeba z práce donesu sušenou drogu (kozlíkový kořen) a to je pak mazec! Válení se v tom, slinění jak u rozjeté vztekliny, a posléze požírání...
fikovnice
napsal(a):
Se vším souhlasím....jen ten kozlík ne! Teda, pokud chce zadavatelka kočky rozparádit do běla, tak ano. Já to někdy svým kočkám dopřeju, i si třeba z práce donesu sušenou drogu (kozlíkový kořen) a to je pak mazec! Válení se v tom, slinění jak u rozjeté vztekliny, a posléze požírání...
A já jsem se tě chtěla zeptat, jestli ho nechceš pro kočky nasušit (nebo jsem se už ptala? ) Takže jsem pochopila, že nepotřebuješ...
fikovnice
napsal(a):
Jj, chci! Já jej tak trochu kradu! Beru si samozřejmě jen malinké množství. Ale za dodávku budu ráda!
Dobrá, zítra mrknu kolem. Snad ho je ještě poznat. Teď si vzpomínám, že jsem někde koukala, jakový tam byl velký a chtěla jsem ho vyrýpnout, protože tam neměl co dělat. Ale pak jsem si říkala, že je to škoda, kdyby jsi náhodou chtěla...No, teď ho ale najít, vůbec totiž netuším, kde to bylo
lesnížínka
napsal(a):
Dobrá, zítra mrknu kolem. Snad ho je ještě poznat. Teď si vzpomínám, že jsem někde koukala, jakový tam byl velký a chtěla jsem ho vyrýpnout, protože tam neměl co dělat. Ale pak jsem si říkala, že je to škoda, kdyby jsi náhodou chtěla...No, teď ho ale najít, vůbec totiž netuším, kde to bylo
Však uvidíš Rady. Když ho náhodou nenajdeš, nebude to tragédie...