Dambala

XXX.XXX.135.39
Hezký den,
Ráda bych se poradila i zde, než začnu zbytečně plašit.
Mám 5 let starého obyčejného kocoura v bytě. Před týdnem jsem mu pořídila malého kamaráda. Proběhlo nějaké vrčení,ale žádná agrese. Nicméně starý začal dělat Zagorku a nebavil se. Musela jsem mu sebrat granule a oboum dávat gastro granule od RC, kvůli malému který měl přeléčený průjem. Starému teda chutnají dost...Po týdnu starý začal přebíhat mezi záchody, ale třeba dvacetkrát během půl hodiny, vždy jen malý čůrek, nebo nic. Shodli jsme se že se snaží malému přeznačkovat nový záchod. Bolavý nebyl, při čůrání se nijak neprojevoval. Jen se celé dny tváří jak bubák... V sobotu se ale jednou pozvracel - jen sliny, nic víc. Od té doby se mu v průběhu dne i noci ale navaluje/krká ale nic nevrací. Pít ho vídávám, ale řekla bych že z wc vybírám i méně bobků.... Vet mi včera po telefonu řekl ať mu dám hladovku,že to nevypadá akutně a ať přijdu, když se to nezlepší či zhorší. Kocour je chvíli lepší, nemá problém si i pohrát... Nikam se neschovává (má případně asi dvě svá místa kam zalézá), spí běžně na posteli s vyvalenym pupkem... Ale je takový zpomalený mi přijde, začal chraptivě mnoukat, teď spíš nemňouká - přijde mi, že to má asi podrážděné od toho jak se mu furt navaluje?
Máte někdo nějakou podobnou zkušenost? Mohlo by to značit nějaký zdravotní problém (navalovaní, nezvracení, časté krátké obcházení WC, ale pít chodí, chuť k jídlu má) nebo je jen přejezený těch gastro granulí a nesedí mu? Ony jsou docela dost kalorické... A jedl je dost..
Malého bere, není agresivní, už spolu zvládli i spát v klubíčku.... Na pohled i pohmat ho nic nebolí... Jen prostě má furt návaly na zvracení ..
Uživatel s deaktivovaným účtem

to víte že může o problém. a o pořádný. bude to houby přeznačkovávání, ale prostě je ucpaný, trpí FLUTD a to zvracení může být klidně od selhávajících ledvin.
já bych teda v klidu nebyla.
Dambala

XXX.XXX.135.39
Děkuji za názor. Zítra ráno jedem...
Zvláštní,že pan veterinář tuto možnost nezmínil i přes to, že jsem mu situaci popsala naprosto stejně.
Kocour tedy žádné jiné příznaky zmiňované u této nemoci nemá... Ale hned ráno jsme na veterině jako na koni. Snad dobře dopadneme...
Dambala
napsal(a):
Děkuji za názor. Zítra ráno jedem...
Zvláštní,že pan veterinář tuto možnost nezmínil i přes to, že jsem mu situaci popsala naprosto stejně.
Kocour tedy žádné jiné příznaky zmiňované u této nemoci nemá... Ale hned ráno jsme na veterině jako na koni. Snad dobře dopadneme...
Mějte na mysli, že spoustu nemocí rozjede stres! Což je ve Vašem případě pořízení malého vetřelce. U nás stres rozjel FIP, a u jiného zvířete zase FeLV...

tak ono zrovna onemocnění močových cest je u kočky naprosto typická stresová nemoc, důvod, proč se kocour nemůže vyčůrat je opravdu pořízení nového kotěte.
napsal(a):
to víte že může o problém. a o pořádný. bude to houby přeznačkovávání, ale prostě je ucpaný, trpí FLUTD a to zvracení může být klidně od selhávajících ledvin.
já bych teda v klidu nebyla.
A k tomu zvracení - ano typické pro selhávání ledvin. Ale slyšela jsem, že kočky mohou i zvracet ze stresu - tak jako lidé.
Třeba se zadavatelka ještě ozve...
Dambala

XXX.XXX.135.63
Tak jsme se vrátili z veteriny, vzali mu moč a vyšetřili. Nakonec má v moči opravdu krev, ale pH moči má správné, a moč je bez krystalků. Takže lepší varianta. Močový měchýř taktéž v normě.. Důvod je opravdu zřejmě nové kotě a počáteční stres.. ale to už by mělo být teď snad ok co jsme se a lékařem bavili.. neboť jsou kluci spolu už bez problému v klubíčku a v pohodě.
Dostal atb, nějaké léky obsahující navíc cosi na uklidnění a pak ještě cosi pro podporu močáku. Navalovani může být prý spíš ze zanesení chlupů z častějšího olizování. Jinak totiž nevrací. Jí pije... Takže takový je výsledek, nakonec jedna z těch "lepších variant"
Za osm dní kontrola, tak uvidíme po kontrolních testech. Snad budou taktéž bez krystalků a i bez krve.
Díky všem za vaše názory :-)
Dambala
napsal(a):
Tak jsme se vrátili z veteriny, vzali mu moč a vyšetřili. Nakonec má v moči opravdu krev, ale pH moči má správné, a moč je bez krystalků. Takže lepší varianta. Močový měchýř taktéž v normě.. Důvod je opravdu zřejmě nové kotě a počáteční stres.. ale to už by mělo být teď snad ok co jsme se a lékařem bavili.. neboť jsou kluci spolu už bez problému v klubíčku a v pohodě.
Dostal atb, nějaké léky obsahující navíc cosi na uklidnění a pak ještě cosi pro podporu močáku. Navalovani může být prý spíš ze zanesení chlupů z častějšího olizování. Jinak totiž nevrací. Jí pije... Takže takový je výsledek, nakonec jedna z těch "lepších variant"
Za osm dní kontrola, tak uvidíme po kontrolních testech. Snad budou taktéž bez krystalků a i bez krve.
Díky všem za vaše názory :-)
No, upřímně - máte udělanou biochemku - t.j. dělali i odběr krve? Vyšetření moči je sice dobrá věc, ale z krve se toho zjistí víc. Přinejmenším by tedy mělo být objasněno proč má krev v moči... Má zvýšené zánětlivé markery? Co urea? Co kreatinin?
Samozřejmě Vám držím pěsti, ale já bych se s pouhým vyšetřením moči nespokojila, tedy pokud jsem to pochopila správně, že krev se nedělala... A vlastně nejen biochemka, ale i hematolka by mě zajímala - krevní ztráty - není zvíře anemické?
Dambala

XXX.XXX.135.63
Krev se nedělala, uvidí se prý při kontrole jak to bude vypadat. Kocour se chová v podstatě normálně. Žere, pije, hraje si normálně.. reaguje na hraní s laserem, teď momentálně honí po zdi prasátka od sluníčka... Po této stránce na něm právě není nic zvláštního co by napovídalo.
Anemický není. Ale krev se dnes neodebírala, to je pravda...ani mě nenapadlo se ptát, byla jsem upnutá hlavně na tu moč...
Veta tu máme dobrého, což se nedá říct o dalších dvou co tu jsou. Tak doufám, že tam vědí, co dělají. Bylo mi popsáno jak to v močáku při stresu reaguje atd... Tak věřím, že ví o čem mluví. Každopádně při dobrání ATB máme kontrolu, tak uvidíme, co to udělá...
Dambala
napsal(a):
Krev se nedělala, uvidí se prý při kontrole jak to bude vypadat. Kocour se chová v podstatě normálně. Žere, pije, hraje si normálně.. reaguje na hraní s laserem, teď momentálně honí po zdi prasátka od sluníčka... Po této stránce na něm právě není nic zvláštního co by napovídalo.
Anemický není. Ale krev se dnes neodebírala, to je pravda...ani mě nenapadlo se ptát, byla jsem upnutá hlavně na tu moč...
Veta tu máme dobrého, což se nedá říct o dalších dvou co tu jsou. Tak doufám, že tam vědí, co dělají. Bylo mi popsáno jak to v močáku při stresu reaguje atd... Tak věřím, že ví o čem mluví. Každopádně při dobrání ATB máme kontrolu, tak uvidíme, co to udělá...
Tak snad to bude už OK, držím pěsti!
Dambala

XXX.XXX.135.207
Kluci se srovnali rychle, ono to bylo u velkého asi vše se vším... Je navíc kastrovaný.. takže na ledviny náchylnější. Vet mi nabízela nějakou ampulku na uklidnění, kdyby mě to napadlo, dala bych hned něco při donesení malého,třeba by to bylo lepší. Ale to člověk nikdy neví. Musel mít chudák i stres ze mě, jak jsem se bála atd... a navíc tu byl jedináček, dřív nás tu měl dva, teď už přes rok jsem s ním úplně sama...tak to asi v hlavě nedal.
Ale podáváme léky a už je o 100% lepší, už je to zase ten můj kočičák. Snad se do kontroly neobjeví v moči krystalky a uslyšíme jen pozitivní zprávy 😊