Dobrý den, moje kočka má 13 let. Celý život neměla s ničím problémy a asi před třemi měsíci se začala škrábat na krku. Byly to menší stroupky a nebylo jich tolik. Vzala jsem ji na veterinu, pani doktorka mi řekla, že to může být po bleším kousnutí i když žádnou blechu nenašla a dala jí kortikoidovou injekci, po té se to asi na týden trošku zlepšilo a za týden přišla další injekce. Myslela jsem, že za chvilku umře. Neudělalo jí to dobře byla bez života a začala se snad škrábat ještě víc. Potom zase chvíli byl klid a opět asi před dvěmi týdny měla kolem zadku krvavé vykousané. Za týden se jí to zahojilo a má zase na krku, ale strašné. Napadla mě nějaká bakteriální infekce a nebo nějaké neviditelné “breberky”. Nesnáší ježdění k veterináři tak proto se ptám zde zda nevíte, protoze napoprve to doktorka taky neodhadla. Napadlo mě, že pro jistotu koupím pudr proti blechám, všenkám atd. Ale nevím zda je fajn jí to sypat na ty otevřené rány. Právě na přiložené fotce mi prijde, ze tam ma nejake cerne breberky, ale někdy mi to prijde jako kořen od chlupu tak nevím. Jaký z toho máte pocit? A ještě další věc je hodně hubená. Vždy byla, ale teď je extrem, prijde mi ze ji to skrabani vycerpava. Je mazlivá všechno, ale nevim jak aby přibrala. Jídlu taky moc nedá. Jo a jídlo jsem jí jednu dobu dokonce i vařila (podle veterinarky) a porad se skrabkala.
Já mám 15letou micinku a také jí to střídavě mizí a vrací se to. Vet mě stál celkem přes 6.000Kč, byla jsem 3x, napsali nám 2x atb a různé mastičky, ale výsledek byl celkem žádný. Podle jedné vetky už nemá čisté ledvinové testy, ale prý to není nic neobvyklého pro kočky v tomhle věku a není na na ní vidět že by jí něco bolelo, nebo nebyla mazlivá (i když prospat celý den natažená na topení nebo na člověku je její nejoblíbenější činnost, může na zahradu kdy chce, ale teď v zimě se maximálně jde podívat z okna, když větráme ). Veti měli také různé teorie o blechách (ty nemá, a klíště měla snad naposledy jako kotě) a svrabu, a parazitech a autoimunitě, ale myslím, že ani veti moc neví co s tím.
Když jsem pátrala co to může být, u té naší lady asi jde nejvíc o autoimunitní reakci na krmení v kombinaci s těma slabšíma ledvinama. Asi nejhorší je údajně krmení s kuřecí bílkovinou, protože tu cpou všude, jako "výplň", a kočky si na ní během dlouhých let vytvoří alergii. Takže střídám krmení, granule nedostává vůbec, občas když se horší, tak vařím (ne kuřecí) a hlídám si, aby v něm nebylo kuřecí ani nepojmenované něco "živočišného původu".
Při střídání a hlídání krmení má micinka průběžně pořád pár suchých stroupků, ale tyhle velké krvavé fleky tak 1x do roka - teď zrovna se jí jeden udělal, přemýšlím, jestli to nemůže zhoršovat její věčné spaní na zapnutém topení... Zatím pomáhá otřít dezinfekcí a máznout betadinovou mastí. Vetka mi doporučovala i vyholit kolem, aby to nedráždily chlupy, ale to jsem zkusila jednou a vůbec se jí to nelíbilo, tak se to zatím snažím ošetřovat bez vyholení.