Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2020 23:34
margit77

XXX.XXX.134.216

Dobrý den, mám obavy, že naše cca 7 měsíční koťátko trpí separační úzkostí. Je to holčička, nalezena na ulici v červenci, tehdy podle vet asi 2-3 měsíce stará, její minulost neznáme. Bydlíme spolu s přítelem, já jsem s ní prakticky nonstop doma a starám se o ní, takže je fixovana mnohem více na mě, ale někdy na pár hodin prostě potřebuji odejít. Vycítí to, přijde do chodby, pozoruje, jak se obouvám, a jakmile se zavřou dveře, je slyšet srdceryvné mňoukání. Nemám tušení, jak dlouho poté pokračuje..
Mám vždycky strašnou chuť se prostě otočit a jít zpět. Při návratu vítá u dveří, přede, mnouka, otira se o nohy, je viditelně šťastná, většinou rozespala. Z misky se mi zdá, že moc jídla nezmizi, nic zatím nezničila nebo nepocurala, hračky jsou někdy na jiných místech, jindy ne. Může to být separační úzkost, když '' jen '' takto mňouká za dveřmi a poté radostně vítá? A co bych pro ni mohla udělat, aby se cítila lépe? Máte někdo zkušenost? Na internetu se píše především o psech...

7.1.2020 08:34
Rita R

XXX.XXX.69.197

Řešila jsem to samé. Kupovala jsem kočku do bytu, chovatelky jsem se ptala, jestli nebude vadit na část dne samota - chodím do školy, práce. Dozvěděla jsem se že ne, že bude v naší nepřítomnosti spát - ale nebylo tomu tak. Když jsme jeli třeba na víkend pryč (kočku chodila krmit a kontrolovat sestra), při našem návratu při vystupování z auta kočka doma řvala takovým způsobem, že to bylo slyšet přes zavřená okna ven. Vpodstatě jsme se nemohli ani zavřít v ložnici, mňoukala, pak byl chvíli klid, pak opět mňoukání.
Tento stav velmi zlepšil pořízením druhého kotěte. Od té doby co jsou dva, kočka občas v nějaké místnosti začne sama od sebe mňoukat, ale stačí na ní zavolat jménem a jde za námi a přestane. Ale to je párkrát do roka, přikládám to jako pozůstatek toho stresu co si prožila jako kotě.

Zvažte tedy pořízení kamaráda.

7.1.2020 20:13
karo2702

XXX.XXX.162.156

Aby to lépe snášela, můžete jí to naučit. Prostě častěji odcházejte z domu. Třeba na 5-10 minut vynést odpadky, zakouřit si nebo se projít a uvidíte. Jinak pokud když se vracíte a ona je rozespalá a neřve pořád za dveřmi, tak bych to moc vážně neviděla. Je sice vidět, že je na vás fixovaná a že ty odchody nemá ráda, ale nezní to jako vážný psychický problém. Vážně někdy zkuste jít ven jen na 10-15 minut a uvidíte, jestli bude mňoukat až se budete vracet

8.1.2020 02:03
margit77

XXX.XXX.134.216

Moc děkuji za reakce.:)
S tím zvířecím parťákem to bohužel zatím nebude tak jednoduché, teď to z více důvodu není reálné, časem bychom nějakého možná vzali, v útulkách jich potřebuje domov mnoho. Zároveň ale existuje bohužel možnost, že by ho nepřijala (nebo on ji) , a tím pádem by bylo problémů ještě víc. Toho se bojím i proto, že jsme ji našli s ošklivým zraněním, vykouslé maso na pacce, pravděpodobně od kočky nebo možná psa, brala ATB tablety a dodnes trošku kulhá, těžko říct, jak ji to poznamenalo ve vztahu k jiným zvířatům. A taky jsem četla, že pokud je kočka fixovaná na člověka, a nejde jen o ten pocit samoty, tak je to velmi chabá záplata, která účinek mít vůbec nemusí.

Těžko říct, jak je to vážné, možná jen opravdu přeháním... Zase si ale nedokážu představit, že by mňoukala třeba několik hodin v kuse, po nějaké době přece musí jít chtě nechtě něco dělat, např. spát. Pravdou je, že jsme ji našli ve špatném zdravotním stavu a nechci, aby se jí jen kvůli stresu z tohoto, stalo něco dalšího. Určitě můžu zkusit to trénování odchodu, každopádně když jdu třeba s těmi odpadky tak stejně čeká u dveří a poté přede, tře se o nohy, třeba dvě minuty, než jdu z předsíně - ale není to tak intenzivní, jako po delší době. Takže vyzkouším to, a možná i nechám někde doma kameru.

8.1.2020 09:35
rapotacka11

XXX.XXX.212.158

A taky jsem četla, že pokud je kočka fixovaná na člověka, a nejde jen o ten pocit samoty, tak je to velmi chabá záplata,

Myslím, že člověk je chabá záplata.
Nenahradí kočce kočku. Nikdy si s ní nedokáže hrát,
jako 2 kočky.
Samozřejmě, že začátek přijetí vetřelce
může být a bývá těžký. Domácí cizího vyhání .
Chce to čas a trpělivost, hlavně od člověka.
Nedopustit napadání ! Za 2 - 3 dny se nejspíš
nespřátelí, no i když ... Máte li doma holku
a rozhodnete se někdy pro přírůstek, vzala bych si zase holku.
Malé kotě a ne z útulku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2020 10:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Máme dvě kočky a stejně na nás vždycky u dveří čekají. Mňouká jen ragdollka, která se prostě mňoukáním projevuje skoro u všeho (mňoukne i na zavolání jejím jménem, nebo na "čiči" :D ).
Podle mě (alespoň naše kočky) slyší už když odemykám dveře dole na chodbě a přiběhnou se ke dveřím podívat, kdo jde - ragdollka u toho právě mňouká od chvíle, kdy klapnou dole dveře do chvíle, než se otevřou naše dveře od bytu. Dělají to i když jsem doma a jde domů přítel. Prostě se zvednou a nastoupí ke dveřím na přivítanou, otřou se o nohu, nechají se pohladit a pak si jdou spokojeně zase po svém, i když předtím třeba klidně spali.

My jsme pořizovali druhou kočku hlavně z důvodu, že od mala byla zvyklá mít kočičího parťáka, tak aby se doma za naší nepřítomnosti sama nenudila a nebyla tam několik hodin opuštěná.

Každopádně vy máte mlaďounkou kočičku a myslím, že by neměla mít problém přijmout další kočičí mládě...i když to třeba týden bude skřípat a nebude s vámi mluvit. Naše tříletá ragdollka přijala odrostlejší kotě zhruba za 14 dnů a to to vypadalo ze začátku opravdu ošklivě a mohla jsem na ni sahat z celé domácnosti jen já, po ostatních se ohnala, jak byla vzteklá. Teď spolu občas spí, nebo se vzájemně umývají a hlavně si hrají...Mají společnost po dobu, když nejsou lidi doma a to je pro mě důležité. Nejsou sami.

8.1.2020 11:32
karo2702

XXX.XXX.162.156

Taky máme dvě kočky a ta starší byla vždycky "vítací". Proběhne už na schody (točité) a lísá se ke mě k obličeji a často mi dá i pusinku a pak mě mňoukáním vede někam, že chce na okno nebo na gauč a ta mě slehne a vrni a masíruje. Prostě je to taková povaha.

8.1.2020 12:48
Bobča

XXX.XXX.105.52

Já mám Maxe od 6 týdnů.když jsem šla k sousedce na kafe,nosila jsem ho zkraje sebou,později,když byl větší a dělal by tam binec,jsem mu jen řekla,že "jdu na kafe"..skočil na botník,otočil se zádama a uražený čekával až přijdu a na tom samém místě jsem ho našla(nevím ale,jestli tam seděl celou dobu..)..Když přišla ráno smska na kafe,zpozorněl a už běžel na botník..opakovalo se to dost dlouho..pak viděl,že nic nezmůže,po smsce jen zvedl hlavu,já mu to oznámila a on lehl a spal dál..I na nákup když jsem odcházela to dělával..Mluvím s ním,i když jdu jen s prádlem do sušárky,řeknu mu to,i do popelnice-vidí,co nesu.Je v klidu-jen zvedne hlavu..Myslím,že to chce čas...když jedu na 2 dny k dětem-krmí ho sousedka-taky mu to říkám,když se vracím večer,jen řeknu"přijedu večer"(prostě je to můj"partner" )Možná to zní divně,ale já si myslím,že mi rozumí..Mluvte s ní .

21.1.2020 22:16
margit77

XXX.XXX.7.165

Můžete mi věřit, že bych si z ulic, útulků, dočasek apod. vzala všechny kočičky, kdybych mohla. Můj sen je mít tolik kočiček a kocourů, kolik zvládnu (uživit). Momentálně existuje několik důvodů, proč to nejde, a opravdu při každém příspěvku bezprizorni kočicky na FB mě zaboli u srdce. Faktem zůstává, že i útulky apod. nabízejí kočičky, které musejí být jedináčci kvůli svým povahovym vlastnostem. Ano, možná jsme já a můj přítel chaba záplata za jinou kocicku, ale nebudu si teď brát další, abych ji za pár let, už jako pro mnoho lidí neatraktivního dospelaka, nabízela k darováni někde na bazosi. Její separační úzkost je vázana na mě a to je fakt... Objednala jsem Bachovky a difuzer do zásuvky, jsem s ní doma opravdu téměř nonstop a hrajeme si, víc nezmuzu.

22.1.2020 09:31
Bobča

XXX.XXX.105.52

margit77 napsal(a):
Můžete mi věřit, že bych si z ulic, útulků, dočasek apod. vzala všechny kočičky, kdybych mohla. Můj sen je mít tolik kočiček a kocourů, kolik zvládnu (uživit). Momentálně existuje několik důvodů, proč to nejde, a opravdu při každém příspěvku bezprizorni kočicky na FB mě zaboli u srdce. Faktem zůstává, že i útulky apod. nabízejí kočičky, které musejí být jedináčci kvůli svým povahovym vlastnostem. Ano, možná jsme já a můj přítel chaba záplata za jinou kocicku, ale nebudu si teď brát další, abych ji za pár let, už jako pro mnoho lidí neatraktivního dospelaka, nabízela k darováni někde na bazosi. Její separační úzkost je vázana na mě a to je fakt... Objednala jsem Bachovky a difuzer do zásuvky, jsem s ní doma opravdu téměř nonstop a hrajeme si, víc nezmuzu.

"lososko",napište pak prosím,jak ten difuzér u vás fungoval na vaši kočičku-u nás spíš působil na mě ,vonělo to tu,já bych spala a na kocoura nic moc (400.kč)..Kozlík jsem zkoušela,nemá kapátko,tak jsem ubrousek namočila a potřela jsem mu jeho oblíbenou deku-olizoval ji...byl chvíli klid..

Přidejte reakci

Přidat smajlík