Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sisi1

19.1.2020 21:42
Sisi1

XXX.XXX.58.17

Dobrý den,
Vím že už to jsou starší příspěveky, ale chci se zeptat zda nevíte jestli FIP je prenositelna i na ostatní kočky. Na tohle jsem nebyla u veterináře upozorněna mám strach o další naší kočku. 😔

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2020 21:56

spíš ne.

20.1.2020 10:55
deauville

XXX.XXX.30.49

Bodlinka odpověděla, já přidám praktickou zkušenost - před sedmi lety mi umřela kočička na FIP, kromě ní jsem měla v jedné domácnosti ještě další tři kočky. Všechny se dožívají (nebo dožily) požehnaného věku:-)

20.1.2020 12:02

FIPka jako taková by se přenášet neměla, koronaviry ale přenosné jsou a ty mohla vylučovat předtím, než FIPka propukla. Když má kočka v sobě koronaviry, neznamená to ale, že dostane FIPku. Koronaviry v sobě má bohužel většina koček a ty při určitých podmínkách můžou zmutovat i do FIP (ale vůbec nemusí). Tak možná vet myslel toto.

20.1.2020 21:57
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
FIPka jako taková by se přenášet neměla, koronaviry ale přenosné jsou a ty mohla vylučovat předtím, než FIPka propukla. Když má kočka v sobě koronaviry, neznamená to ale, že dostane FIPku. Koronaviry v sobě má bohužel většina koček a ty při určitých podmínkách můžou zmutovat i do FIP (ale vůbec nemusí). Tak možná vet myslel toto.

Ano, potvrzuji, že takto přesně to je. A ještě snad dodám, že zmutování často proběhne na základě nějakého stresu. I já, jak píše někdo výš, jsem zažila úmrtí kotěte na FIP (a shodou okolností bohužel teď pohřbívali moji nejbližší příbuzní kocourka, který byl uspán též kvůli FIP). Jinak ten můj, co měl FIPku, tak byl adoptovaný z útulku, kde je promořenost různými těmito hnusotami obecně vysoká...
Ale tak mě napadá, dělají se u koček testy na koronaviry? Nevíš, prosím? I když pravdou je, že pokud ano, tak to možná u svých koček ani nebudu chtít vědět. Můj nejmilovanější kocour je z téhož útulku, odkud byl i ten FIPkový. A jde o téhož, který vyhrál nad tou hrůzou se jménem "kočičí mor". To bylo opravdu něco nepředstavitelně úděsného. Plus těch 12 dní nejezení.... Zajímaly by mě i jeho jaterní testy v současnosti, ale nechci jej tahat znovu na veterinu. Nicméně v plánu do budoucna to mám.

21.1.2020 05:46

test na koronaviry existuje, respektive existuje test na protilátky proti koronavirům a je tak často pozitivní, že se říká, že tenhle test zabil víc koček než samotná fip, když je někdo aktivní a bere to jako důkaz nemoci.

21.1.2020 09:37

Nám kocourka testovala vetka na všechno (dělal se kompletní rozbor krve) když měl problémy a koronaviry vyšly pozitivně...Nejdříve jsem byla v šoku, protože mi ještě vetka pro jistotu řekla o FIPce...no, zjišťovala jsem si všemožné info dál a koronavirus zas až takový strašák není...chovatelé na to netestují většinou, protože si ten virus můžete domů donést v pohodě z výstavy, nebo prý i na oblečení...museli by testovat těsně před odběrem kotěte do nového domova, jakože oni mají triko čisté, ale nemá to moc smysl...FIPka může propuknout když je daná kočka hodně ve stresu a má oslabenou imunitu...většinou prý koťata do dvou let a starší kočky...každopádně nemá cenu si s tím dělat hlavu...jediné co bych, tak bych si ke kočce pozitivní na koronaviry úmyslně asi nedonesla novou kočku domů. Ale jak píše bodlinka, test ukáže jen že kočka má v těle protilátky proti koronavirům a že se někde někdy s tímhle virem setkala...naopak zvířata s rozjetou FIPkou už mají tento test negativní. Vůbec bych si s koronaviry nedělala hlavu...pokud je kočka jinak zdravá a psychicky v pohodě, je ta šance na rozjetí FIP minimální.
Nějaký lék možná brzy bude schválený, jak jsem psala ve vlákně vedle, ale cenově to je zatím masakr...a musí se objednat ze zahraničí (ale aspoň nějaká malá šance existuje - pokud má člověk peníze...a nebude to už jen, že se nedá dělat vůbec nic).

Přidejte reakci

Přidat smajlík