Jirka74

XXX.XXX.4.218
Dobrý den, mohl by se někdo se mnou prosím podělit o zkušenosti ohledně selhání ledvin u koček? Je to trochu zamotanější než by se zdálo. Jezdím pravidelně na venkov kde máme asi 7 letého kocourka. Jednoho dne se u nás objevil a tak jsme ho přijali za svého. Po čase se ukázalo, že mívá kočičí rýmu (herpesvirus), tzn. kýchání, výtok z nosu. Nemoc není přenosná na člověka, vždycky se objeví na nějaký čas a potom sama zmizí (na nějaký čas). Občas byly epizody silnější jindy slabší. Od veterináře jsme dostávali Stomorgyl 2 a ten mu vždycky pomohl. Občas se mi zdál trochu dehydrovaný a vyhublý, ale nakonec začal opět žrát a pít, takže jsem to nijak neřešil. Poslední epizoda byla ale tochu jiná, kocour neustále polehával a nikam nechodil. Nežral, snad ani moc nepil. Dovezli jsem ho k veterináři (s tou rýmou). Tam dostal nějakou injekci na podporu metabolismu a začal i žrát. Sebou jsme dostali nějaká antibiotika. První dávka byla v pořádku, pro druhé dávce následující den se kocourek zhroutil a nemohl se hýbat, jenom ležel a byl ve stavu strnulosti. Znovu jsem ho dovezl k veterináři, který měl podezření na ledviny a to se také po testech krve potvrdilo. Prý pracují tak na 75% a méně (to by zřejmě znamenalo chronické selhávání ledvin). Hodnoty přesně nevím. Následovala léčba infuzemi a po nich byl kocourek v úplném pořádku. Dostával dietu, kterou ale vždy nechtěl, tak žral vedle diety normální žrádlo + vyvazovač Fosforu. Žral normálně, choval se jinak normálně. Ale, nevím přesně kdy, se u něho objevilo zvláštní chování při močení. Venku čůral poměrně často, kdekoliv a měl takový zvláštní postoj jako když tlačí při stolici. Párkrát nás počůral, když jsme ho měli v náručí, ale po napomenutí, jako kdyby si to pamatoval, přestal. Se zvláštním a častějším čůráním, ale pokračoval. Nijak jsme tomu nepřikládali větší důraz, přislo nám to dokonce i komické a říkali jsme si, že to to asi naučil na veterině. Všechno bylo jnak v pořádku. Po nějaké době ale začal čůrat i do pelíšku kde spal. To mi už připadalo podezřelé, ale stále mi to nepřipadalo dostatečně nutné abychom navštívili veterináře. Spíše jsem to přisuzoval nějakého psychickému problému, který snad časem odezní. Postupem času (asi několika měsících) se u něho začaly objevovat příznaky nastupujícího problému s ledvinami (začal nadměrně línat, občas zvracel natrávenou potravu), ale stále žral a byl v dobré kondici. Nyní opět přestal žrát, problémy s čůráním do pelíšku přetrvávají o obstrukci (zneprůchodnění) močových cest zatím nejde.Předtím se u něj opět prý objevila změná kočičí rýma, která třeba mohla navodit nové selhávání ledvin. Tuším však, že není něco v pořádku s močovými cestami (asi zánět močového měchýře). Musíme jít do nejdříve na veterinu a nevím jak to bude dál? Mám obavy, že když už má údajně chronické selhávání a teď se k tomu přidají ještě močové cesty, bude to o to horší. Problémy s močákem se prý vracejí, navíc může dojít i ke kastraci, pokud dochází k častějšímu ucpávání. Máte prosím někdo zkušenosti s (chronickým) selháváním ledvin, záněty močového měchýře nakonec i se zmíněnou rýmou nějaké zkušenosti (třeba i smutné). Moc ocením jakékoliv informace o průběhu a úspěšnosti léčby u daných onemocnění, ale třeba i to, když se bude chtít někdo podělit se ztrátou svého domacího mazlíčka. Předem moc děkuji za příspěvky! Jiří Polnický
Tak tohle je spíš na veterináře... popisujete několik problémů, které spolu mohou, ale nemusí souviset.
Obecně mi tedy nepřijde selhávání ledvin u sedmiletého kocoura typické, i když neuvádíte hodnoty, které vyšly v testu. Taky mi z Vašeho příspěvku není jasné, jak mu bylo (nebylo) diagnostikováno zneprůchodnění močové trubice.... Myslím si, že stav kocourka rozhodně není tak špatný, aby to nyní vedlo ke smrti, ale určitě bych nechala znovu pořádně vyšetřit ledviny a močové cesty - nejen z krve, ale ideálně i sono.
A tu kastraci určitě neodkládat, u sedmiletého zvířete tím můžete dost zásadním způsobem zvýšit kvalitu života.
Dobrý den, tyto zkušenosti nemám, ale určitě běžte na veterinu (třeba i jinou) ať udělají testy, např i z moči, kde zjistí jestli tam jsou nějaké bakterie či opravdu selhávají ledviny. Vám na veterině nedali žádné prášky? V případě selhávání ledvin dávají prášky, které se dávají až do konce kočičího života a slouží k prodloužení života. Pokud je kocourek 7 letý je celkem brzy aby mu začali selhávat ledviny....pozorujete u něj nadměrné pití? Co se týká toho čůrání, tak je možné, že má nějaký zánět nebo močové kameny, toto se dá určitě léčit. To, že začal kocourek nadměrně línat s tím nemusí vůbec souviset, můj kocourek teď líná úplně extrémně, asi tím, že je takovéto počasí.
Běžte s kocourkem na veterinu (možná jinou než navštěvujete) a uvidíte.
Držím Vám palce ať vše dobře dopadne.
deauville
napsal(a):
Tak tohle je spíš na veterináře... popisujete několik problémů, které spolu mohou, ale nemusí souviset.
Obecně mi tedy nepřijde selhávání ledvin u sedmiletého kocoura typické, i když neuvádíte hodnoty, které vyšly v testu. Taky mi z Vašeho příspěvku není jasné, jak mu bylo (nebylo) diagnostikováno zneprůchodnění močové trubice.... Myslím si, že stav kocourka rozhodně není tak špatný, aby to nyní vedlo ke smrti, ale určitě bych nechala znovu pořádně vyšetřit ledviny a močové cesty - nejen z krve, ale ideálně i sono.
A tu kastraci určitě neodkládat, u sedmiletého zvířete tím můžete dost zásadním způsobem zvýšit kvalitu života.
Souhlasím. Je tam pospojovaných více dg. A není úplně jasné, co tedy kocourovi je. Snad jen ten věk - selhání ledvin se posouvá už i do nižších věkových skupin. Mně teda odešel kocour (venkovní, chalupový) na selhání ledvin ve věku 13 let, což už je celkem hezký věk na venkovního kocoura.
Poslední týdny už byly hrozné, poslední dny hrozivé, a dodnes si nadávám, že jsem tehdy podléhala vetce, která stále chtěla léčit. Moc nemám sílu to sem psát do podrobností. Měla jsem jej nechat uspat řádově nejméně o 2-3 týdny dříve než tomu bylo. Pro zakladatele - někde je tu moje vlákno o selhání ledvin - to byl tuším rok 2013 (od té doby sem chodím). Zkuste najít ve vyhledávači + určitě i řada jiných se se selháním ledvin u kočky potýkala. Bohužel na to hodně trpí...