Ahoj, všechny zdravím.
Obracím se na vás s problémem či otázkou, kterou jsem možná už i někomu napsala do SZ. Oč jde: moje kočičí osazenstvo tu asi všichni znáte (3 kočky různého věku). Elsa = MCO - nejmladší, nar. v únoru 18 (asi pořád ještě roste ) začala měnit hierarchii mezi nimi - tak, jak ji vidím já. Dosud se spíš dvěma ostatním kocourům podřizovala. Nejstarší je takový, že by na sobě nechal snad dříví štípat, navíc chodí v noci ven. Takže jde hlavně o mého prostředního kocoura vs. Elsa. Prostředňák je i ve svých 4 letech pořád "hračička" a na mně si vymňoukává hlavně večer hraní si. Byli jsme zvyklí hlavně na cvrnkání malých předmětů, které on "lovil" a posléze mi je aportoval. Nyní však do hry začala zasahovat Elsa. I kdyby měla půlnoc, tak když si začnu s prostředňákem hrát, tak ihned přijde a přebere hru. A to tak, že cca 2x také aportuje, ale jen velmi velmi pomalým a ladným krokem. Poté onu věc (oříšek, kulička, kus látky, prostě cokoli) zalehne a nejlépe ještě přiklopí svou obrovskou tlapou, a pak se začne tvářit, že tam není. V momentě, kdy vezmu jinou hračku, udělá totéž. No a v mém poměrně stísněném bytě, když už nemá co zalehnout, tak zalehne celou chodbičku, kde si právě s prostředňákem hraji a zamezí hře úplně. Jinak to moc v mém bytě nejde. Samozřejmě se nabízí říct, ať si s Elsou vyhraju já. To se snažím dělat, ale přesto vím, že u ní jde asi o žárlivost a snahu zabránit hře druhému kocourovi. Bohužel už někdy vystartovala i po něm; on je ale sice výrazně menší, nicméně nesmírně atletický, takže jí téměř vždy zdrhne. A tak se vás chci zeptat: zasahovali byste nějak? Já Elsu okřiknu, když jde prostředňáka napadnout - nejsou to naštěstí nějaké rvačky, spíš jej jde zahnat. Ale když zalehává hračky a začne se tvářit, že tam není, tak v podstatě nevím co dělat.
Uvítám všechny vaše postřehy, nápady a tipy.
No, já když jsem chtěla, aby Gucci začala brát Viktorka, tak jsem nabízela hračky, na které jsem mohla lákat oba. Nejlepší udička domácí výroby(střapec na vrbovém proutku a delším provázku, než normálně) a šmrdlala jsem to po zemi ke Gucci, která se k Vikťovi ještě nechtěla přiblížit a k Viktorkovi na střídačku a volala u toho: kdo to chytne? Teď Gučinka, Vikťa, zase Gucci, Viktorek...a oni po tom kousek dělali výpady. Jestli to jde praktikovat i u dvou dospělých koček a neriskovat, že se o to do sebe pustí nevím. Dělám to doteď a v pohodě, jen je to už víc baví, když se nebojí jeden druhého
Ježíš, otázka byla, jestli usměrnovat? No já vždycky usměrňuju, kočky i psy, aby to nějak nepřekračovalo hranice, ale prostě tak nějak vlídným slovem. Něco jako: zase to nepřeháněj, nic hrozného ti neudělal a je to ještě maličké trdlo.
lesnížínka
napsal(a):
No, já když jsem chtěla, aby Gucci začala brát Viktorka, tak jsem nabízela hračky, na které jsem mohla lákat oba. Nejlepší udička domácí výroby(střapec na vrbovém proutku a delším provázku, než normálně) a šmrdlala jsem to po zemi ke Gucci, která se k Vikťovi ještě nechtěla přiblížit a k Viktorkovi na střídačku a volala u toho: kdo to chytne? Teď Gučinka, Vikťa, zase Gucci, Viktorek...a oni po tom kousek dělali výpady. Jestli to jde praktikovat i u dvou dospělých koček a neriskovat, že se o to do sebe pustí nevím. Dělám to doteď a v pohodě, jen je to už víc baví, když se nebojí jeden druhého
Ježíš, otázka byla, jestli usměrnovat? No já vždycky usměrňuju, kočky i psy, aby to nějak nepřekračovalo hranice, ale prostě tak nějak vlídným slovem. Něco jako: zase to nepřeháněj, nic hrozného ti neudělal a je to ještě maličké trdlo.
Díky moc Rady!
fikovnice
napsal(a):
Díky moc Rady!
No není za co, já ti moc nepomůžu, moc zkušeností s tímto zatím nemám. Tito naši dva..Vikťa se chce pořád mlet, to je řeckořímský zápas. Gucci by se třeba jen tak muconila, ale Viktor pořád okusuje a drápe nohama, prostě tak jak se rozdivočí kotě i při hře s člověkem. Tak se do něj pustí i Gucci. Jak ho zalehne, Viktor je pak nafrněný, protože na ni nemá šanci Tak se odšourá radši někde opodál. Zatím to nikdy nekončí řevem, ale to může být raz dva. Takže trochu koriguju: nepřehánějte to bijani, Vikťo nevyrypuj pořád, nech Gučinku v klidu ležet. Viděla jsem Gucci párkrát, že se snažila ho i olizovat..no on hned začne okusovat. Jestli se někdy i v klidu olížou navzájem nevím, zatím jsem nezachytila. Spinkají tak jako vedle sebe, ale spolu bych to nenazvala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bych se snažila hrát si s nimi zároveň
co se týká korekcí samotných - koriguji vždy a všechny - nenechám rozjet agresi
přičemž korekce neznamená automaticky letecký den, ale třeba jednoho vezmu do náruče, nasypu všem kozlík, ale i temným hlasem "tomíku já tě vidím, nech toho venouška na pokoji...".....prostě zruším napjatou situaci, nenechám nikoho "si to vyříkat"
rapotacka11
napsal(a):
- co se týká korekcí samotných - koriguji vždy a všechny
- nenechám rozjet agresi
říká se: "z hračky bývají často plačky"
"...říká se: "z hračky bývají často plačky"..."
Ano, takto přesně to u nás je. Už jsem chtěla dát i dotaz "Kdo koho olizuje" - zda se v tom dá poznat kočičí hierarchie. Prostředňák totiž zásadně dělá to, že jde k nejstaršímu kocourovi (i když má půlnoc a já to třeba nepostřehnu) a vyloženě mu vrazí svoji hlavu pod jeho tlamu s nevysloveným "A teď mě olizuj!" Můj předobrý kocour, i když byl probuzen třeba z hlubokého spánku, tak opravdu jej začne systematicky olizovat a prostředňák jen využije třeba sekundu, aby mu to oplatil nějakým jedním líznutím a hned do něj zas strčí celou svojí hlavou a pokračuje to celé nanovo. Když už toho má ale velký fakt dost, dokáže jej "odpravit", třeba mu hlavu chytne packou (nemám na mysli nic brutálního), někdy je z toho i zasyčení a prostředňák se stáhne - tam myslím, že je skoro jasné, že prostě uznává velkého jako hlavní autoritu. Ale Elsa je mi trochu záhadou, i tím, že je to holka , tak jaké má vlastně postavení. Dříve byla taková flegmaticko-submisivní. Teď jak už možná oba mé kocoury přerostla , tak pochopila, že přinejmenším prostřednímu se podřizovat nemusí.