Mainská mývalí kočička s PP

Prodám Mainskou mývalí kočku - Kočička jménem Uršula bude již brzo, tedy od...
18000 KčPompon
XXX.XXX.29.133
Dobrý den, setkala jsem se s chovatelská i, které chovají kočky s pp i pp. Je to vůbec možné?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Pompon
napsal(a):
Dobrý den, setkala jsem se s chovatelská i, které chovají kočky s pp i pp. Je to vůbec možné?
..chtělo by to opravit chyby, takhle člověk tak trochu ve vašem textu tápe.....ano dá se chovat s PP i bez PP - může se stát nehoda- nechtěné krytí, rodiče koťat jsou neuchovněni, chová se ač je to nedoporučeno ze zdravotních důvodů zvířat.......je to vše o chovatelské etice a přístupu ke zvířatům.....
..řešením je, že lidé koťata bez PP nebudou kupovat a pokud nebude poptávka nebude ani nabídka........pokud chci určitou rasu kupuji pouze s PP, pokud chci prostě jenom číču, jdu do nejbližšího útulku nebo depozita, popřípadě zachráním kotě nebo dospělé zvíře z ulice.....
Pompon
napsal(a):
Správně podle řádu ne.
Nicméně mohou být různé důvody, proč některé nemají papíry, když je jiné dostaly.
napsal(a):
..řešením je, že lidé koťata bez PP nebudou kupovat a pokud nebude poptávka nebude ani nabídka........pokud chci určitou rasu kupuji pouze s PP, pokud chci prostě jenom číču, jdu do nejbližšího útulku nebo depozita, popřípadě zachráním kotě nebo dospělé zvíře z ulice.....
Vy a jiní kočkaři máte takovéto hrozné vyhraněné názory.
Copak neexistuje taky něco jiného než jenom kotě s pp a zachráněnec?
Obojí dvojí je smlouva a samé podmínky, že toto musíte a nebo nesmíte. Ani jedno z toho bych nechtěl.
napsal(a):
Vy a jiní kočkaři máte takovéto hrozné vyhraněné názory.
Copak neexistuje taky něco jiného než jenom kotě s pp a zachráněnec?
Obojí dvojí je smlouva a samé podmínky, že toto musíte a nebo nesmíte. Ani jedno z toho bych nechtěl.
..je smutné, když to jako chovatel nechápete.....
napsal(a):
..je smutné, když to jako chovatel nechápete.....
Podívejte se na vzory adopčních a kupních smluv.
http://www.sancezviratum.cz/getFile/id:29147
https://docplayer.cz/2046125-Smlouva-o-prodeji-kotete.html
To Vás fakt ty podmínky nezaráží?
Jak tu kočku někdo může chtít, když například musí mít 24 hodin denně přístup ke granulím (když někdo krmí jinak, třeba jen barf), musí být do nějakého věku vykastrována a ještě ten dárce/chovatel vyhrožuje, že může zvíře odebrat, když něco poruší.
V Číně bych pochopil, že tam nejsou zákony na ochranu zvířat a je to tam hnus, když si někdo sepíše takovou smlouvu, tady ovšem jsou.
Vůbec se nedivím nikomu, kdo si koupí nebo vezme zadarmo kočku bez PP.
napsal(a):
Jak tu kočku někdo může chtít, když například musí mít 24 hodin denně přístup ke granulím (když někdo krmí jinak, třeba jen barf), musí být do nějakého věku vykastrována a ještě ten dárce/chovatel vyhrožuje, že může zvíře odebrat, když něco poruší.
V Číně bych pochopil, že tam nejsou zákony na ochranu zvířat a je to tam hnus, když si někdo sepíše takovou smlouvu, tady ovšem jsou.
...mohu vás poprosit aby jste na mně nereagoval...děkuji za respektování......
napsal(a):
...mohu vás poprosit aby jste na mně nereagoval...děkuji za respektování......
Ok
napsal(a):
Obě ty smlouvy jsou naprosto šílené! To je jako by ten chovatel tu kočku vám jen dočasně svěřil do úschovy.
-Způsob chovu jen podle jeho představy? Má snad patent na to co je pro kočku nejlepší?
-Způsob krmení jen podle jeho představy?
-Povinnost vykastrovat pod smluvní pokutou? To má na to plemeno nějaký copyright? Mého kocoura jsem nemnožil, přesto jsem ho nikdy nevykastroval, nebylo potřeba ho tím trápit. Neznačkoval, žádné problémy s ním nebyly.
-Zákaz předání kočky jiné osobě, propadnutí zpět do vlastnictví prodávajícího? Proč bych nemohl dát kočku někomu z příbuzných, pokud se mi něco stane a nebudu se o ni moct nadále starat?
-Inspekce podmínek chovu prodávajícím kdykoliv bez předchozího upozornění. To je naprostý vrchol, nikoho cizího bych do svého domu nepustil.
Tohle opravdu někdo z vás podepíše??!
Chci si jako další kočku pořídit Maine Coon. Než ale tohle, to raději budu vybírat pouze mezi bezpapíráky. Od někoho, o kom po prodeji už neuslyším pokud sám nebudu chtít.
Papíry mi stejně k ničemu nejsou, stačí mi výsledek testů, že kočka je zdravá. Ani nemusí být 100% čistokrevná, to plemeno chci jen protože se mi líbí. Výstav se účastnit nechci, koťata prodávat také ne, pronajímat kocoura na krytí už vůbec ne.
A pokud někdo z rodiny bude někdy chít od ní/něj kotě, tak proč ne? Toto krásné plemeno se v českých domácnostech nerozšířilo jen kvůli profesionálním chovatelům kteří si na něj drží víceméně monopol.
Kočkomil Obecný
napsal(a):
Obě ty smlouvy jsou naprosto šílené! To je jako by ten chovatel tu kočku vám jen dočasně svěřil do úschovy.
-Způsob chovu jen podle jeho představy? Má snad patent na to co je pro kočku nejlepší?
-Povinnost vykastrovat pod smluvní pokutou? To má na to plemeno nějaký copyright? Mého kocoura jsem nemnožil, přesto jsem ho nikdy nevykastroval, nebylo potřeba ho tím trápit. Neznačkoval, žádné problémy s ním nebyly.
-Zákaz předání kočky jiné osobě, propadnutí zpět do vlastnictví prodávajícího? Proč bych nemohl dát kočku někomu z příbuzných, pokud se mi něco stane a nebudu se o ni moct nadále starat?
-Inspekce podmínek chovu prodávajícím kdykoliv bez předchozího upozornění. To je naprostý vrchol, nikoho cizího bych do svého domu nepustil.
Chci si jako další kočku pořídit Maine Coon. Než ale tohle, to raději budu vybírat pouze mezi bezpapíráky. Od někoho, o kom po prodeji už neuslyším pokud sám nebudu chtít.
Papíry mi stejně k ničemu nejsou, stačí mi výsledek testů, že kočka je zdravá. Ani nemusí být 100% čistokrevná, to plemeno chci jen protože se mi líbí. Výstav se účastnit nechci, koťata prodávat také ne, pronajímat kocoura na krytí už vůbec ne.
A pokud někdo z rodiny bude někdy chít od ní/něj kotě, tak proč ne? Toto krásné plemeno se v českých domácnostech nerozšířilo jen kvůli profesionálním chovatelům kteří si na něj drží víceméně monopol.
Píšete, že se vám líbí mainka, ale klidně si koupíte i bezpapírovou...hm, tak aby vám z té mainky nevyrostla obyčejná vesnická micka Nejsem chovatelka, ale mám britky. A když chci opravdu britku, tak si koupím jen a pouze papírovou britku, protože jen tam mám záruku, že mi nevyroste micina.
lesnížínka
napsal(a):
Píšete, že se vám líbí mainka, ale klidně si koupíte i bezpapírovou...hm, tak aby vám z té mainky nevyrostla obyčejná vesnická micka Nejsem chovatelka, ale mám britky. A když chci opravdu britku, tak si koupím jen a pouze papírovou britku, protože jen tam mám záruku, že mi nevyroste micina.
U tříměsíčního kotěte se už snad dá trochu odhadnout, co by z něj zhruba asi mohlo vyrůst. Odebrat mladší kotě je trápení zvířat.
Kočkomil Obecný
napsal(a):
....musíte si vybírat chovatele......mám dvě kočky s PP plemene ragdoll a u obou jsem dostala jedinou podmínku, že budou kastrovány, protože ani jedna z nich nebyla vhodná do chovu.....kastrovala jsem až když čas nazrál, tedy až takřka v jejich dospělosti a to po druhé říji u kočky a prvním zaznačkování u kocoura....kdykoli jsem si oběma chovatelkám zavolala, vždy mi poradily, ale nikdy nezakazovaly, nenutily, netrestaly sankcemi......prostě i v chovu s PP si musíte vybírat a s chovatelem si takzvaně padnout do oka.....
Kočkomil Obecný
napsal(a):
U tříměsíčního kotěte se už snad dá trochu odhadnout, co by z něj zhruba asi mohlo vyrůst. Odebrat mladší kotě je trápení zvířat.
Jeden rodič mainka, jeden micka, kotě vypadá na mainku....a pak má poloviční váhu a stavbu těla jako micka. No co už. Ale klidně si iluze nechte
Kočkomil Obecný
napsal(a):
...slušný chovatel vám nikdy mladší kotě 13 týdnů neprodá......občas se dá těžko odhadnout, zvlášť když nejste zkušený chovatel......zkušený dokáže odhadnout to co nezkušený člověk nikdy....a občas i zkušený chovatel může být překvapený co se z jeho odchovu vyklube.....
Kočkomil Obecný
napsal(a):
Souhlas, člověk si kočku koupil a patří mu, ne chovateli, všechna práva mají být jeho.
Ačkoli i mezi registrovanými chovateli se občas najde nějaký takový, co kočku prodá jen tak, ale většinu volně prodaných tvoří bezpapíráci.
Až si budete pořizovat MCO kotě bez PP a vybírat, píšete, že budete požadovat testy na zdraví. Viděl jsem někdy na bazoši 2 nebo 3 nabídky koťat MCO bez PP po vyšetřených rodičích HCM N/N a Felv Fiv neg. Za příznivou cenu, byly hezké a měli uši se štětičkami jak rys.
Až budete vybírat a bedlivě prohlížet inzerci, určitě nespěchejte a máte šanci sehnat co sháníte.
Když neseženete kotě bez pp po testovaných rodičích, existuje jedno řešení, které je poněkud prasácké a nečestné, ale zaručené.
Koupíte zvíře s papíry s podmínkami. Oznámíte později chovateli že jste o zvíře přišli nešťastnou náhodou (vypadnutí z okna aj.), zvíře je pro něj mrtvé, jeho papíry vrátíte chovateli nebo spálíte, a protože je zvíře ´´mrtvé´´, žádné dodržování nakladených podmínek Vaší povinností není. V reálu kočce samozřejmě nic není a spokojeně s Vámi vegetí dál, akorát je z ní bezpapírák a o jejím původu se nemluví.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.13.27
napsal(a):
Souhlas, člověk si kočku koupil a patří mu, ne chovateli, všechna práva mají být jeho.
Ačkoli i mezi registrovanými chovateli se občas najde nějaký takový, co kočku prodá jen tak, ale většinu volně prodaných tvoří bezpapíráci.
Až si budete pořizovat MCO kotě bez PP a vybírat, píšete, že budete požadovat testy na zdraví. Viděl jsem někdy na bazoši 2 nebo 3 nabídky koťat MCO bez PP po vyšetřených rodičích HCM N/N a Felv Fiv neg. Za příznivou cenu, byly hezké a měli uši se štětičkami jak rys.
Až budete vybírat a bedlivě prohlížet inzerci, určitě nespěchejte a máte šanci sehnat co sháníte.
Když neseženete kotě bez pp po testovaných rodičích, existuje jedno řešení, které je poněkud prasácké a nečestné, ale zaručené.
Koupíte zvíře s papíry s podmínkami. Oznámíte později chovateli že jste o zvíře přišli nešťastnou náhodou (vypadnutí z okna aj.), zvíře je pro něj mrtvé, jeho papíry vrátíte chovateli nebo spálíte, a protože je zvíře ´´mrtvé´´, žádné dodržování nakladených podmínek Vaší povinností není. V reálu kočce samozřejmě nic není a spokojeně s Vámi vegetí dál, akorát je z ní bezpapírák a o jejím původu se nemluví.
Přesně kvuli vychcankum jako vy kastrujou kocky prilis mlade protoze je tuna lidi co s nimi zkusi vyje bat jako vy. Pokud nejste navic uplne tupej musite vedet ze vetsina silenych podminek je pravne nevymahatelna. A ty nesilene jsou snad veci slusnosti dodrzet.
Leithiane, zajímalo by mě, na základě jakých podkladů a faktů usuzujete, že "většina šílených podmínek je právně nevymahatelná", protože dle mých zkušeností to obecně spíše závisí na tom, kolik a jak placených právníků máte (+ nejlépe politické konexe), abyste si prosadil svou. Samozřejmě, že běžný úzus to v případě podmínek kočičích smluv není, ale zajímalo by mě, z jakého zdroje čerpáte, že svůj názor neváháte podpořit tak, řekněme "jadrnou", volbou slov.
Mě by docela zajímalo, když už někdo má teda "zaručeně čistokrevné mainy bez PP" a dělá testy, proč teda nechová pod organizací a ty PP nemá? Nepřijde to nikomu divné? Jako chovatel si pro budoucí zájemce můžete určit cenu i podmínky, jaké vyhovují vám osobně...klidně nemusíte mít žádné a PP stojí pár korun...Pokud si někdo koupil zvíře s PP na chov, tak pak opravdu netuším, proč jejich potomci ty PP nemají taky. Pokud rodiče PP nemají a zhruba vypadají mainkovsky, tak je to sice hezké, ale máte krásnou dlouhosrstou kočku, protože vám nikdo nezaručí, že máte opravdu mainu...v předcích může být přimícháno cokoliv a koťata nemusí mít potom správné rysy a povahy.
Chovatelé kastrují koťata přesně kvůli lidem jako jste vy...nechcete kastrovat a chcete množit...zaprvé se většina nekastrovaných kocourů trápí a značkuje (VĚTŠINA - ne všichni), pokud jsou jen v bytě, je to šílené...pokud jsou venku, tak se toulají a perou s jinými kocoury a oplodňují kočky...takže přispívají k nekontrolovatelnému množení koťat...ano, podle mě je naprosto zbytečné, aby se venkovní kočky množily...většina těch koťat stejně potom umře a kočka jen rodí a rodí...
no nic...buď chcete opravdu dané plemeno se vším všudy, nebo chcete jen obyčejnou hezkou kočku a je vám jedno jaké má geny, povahu a zdraví. Já se teda ještě nesetkala s někým, kdo testuje choroby na zvířatech bez PP, ale neříkám, že takoví lidé nejsou...jen jich bude minimum...
A hlavně...chovatelé nevidí svoje kočky jako spotřební zboží, ale jako součást rodiny, proto kladou mnohdy nesmyslné podmínky...chtějí, aby se jejich odchovy měly královsky...navíc všechno je jen na domluvě a na tom, jak si s chovatelem padnete do oka...není problém se většinou domluvit na pozdější kastraci, atd...krmení taky potom nechá většina chovatelů na vás, ale vždy musíte pokračovat v tom na co je kotě zvyklé alespoň dva tři měsíce a pozvolna přecházet na to, co chcete vy...mně teda nikdy neobtěžovalo jet za chovatelem jen na návštěvu (pro kocoura jsme jeli tam a zpátky 8 hodin) a popovídat si o tom jaké kotě si představuji, kde žiju a jaké mám podmínky...
píšu samozřejmě o slušných chovatelích...jsou i ti druzí, co vidí jen zisk...musíte pečlivě vybírat všude. Stejně tak u dlouholetých chovatelů se zkušenostmi bude kvalita zvířat a také cena jinde, než u začínajícího chovatele, který má první vrh...
Kočkomil Obecný
napsal(a):
Ehm, tak třeba já vlastním MCO s PP. Sice jsem smlouvu logicky podepsat musela a PP jsem obdržela, až poté, co jsem předložila doklad o jejím vykastrování.... ALE: mám jistotu, že mám opravdu MCO a ne něco zkříženého, kdy by bývalo pro mě bylo v podstatě záhadou, co mi z kotěte vyroste... No a co se týká právě té Vaší obavy, že už nechcete o prodejci dále slyšet, tak takto to je u mě. Spíš já jsem se dřív ozývala chovatelce - když jsem potřebovala nějakou radu (od toho je mmch. také chovka - že poskytuje určitý chovatelský "servis"), ale i třeba když jsem se chtěla pochlubit jak se Else daří a jak roste. Ale sama chovatelka se mi snad neozvala ani jednou. Respektive pokud ano, tak určitě ne z důvodu nějaké inspekce či kontroly. Toliko k Vašim obavám.
rapotacka11
napsal(a):
A hlavně...chovatelé nevidí svoje kočky jako spotřební zboží
V tom smyslu, že nedají svůj odchov každému, kdo si řekne, ale prověřují si budoucí majitele. Chovatelka, od které mám kotě si nechovné starší kočky nechává, neposílá je dál, jako někteří, protože jsou její rodina. Koťata samozřejmě dávat nikdo zadarmo nebude.
Náš Willy byl zamluvený už 2x předtím, než jsme si ho vzali my, ale prý se jí zájemci nelíbili, tak si ho raději nechávala, než se ukáže někdo kdo jí přijde ok.
Tak jsem si se zájmem přečetl diskuzi.
Co z toho vyplývá pro mne?
Každá chovka a tedy PP není záruka toho, o čem se tu píše (chovatelský servis, zájem chovatele o wellnes jeho kočky, kvalita koťat, protože "občas i zkušený chovatel může být překvapený co se z jeho odchovu vyklube", že?).
Sice se tu píše i o možnosti, že si chovatel může určit cenu (rozuměj nízkou), ale mám ještě v paměti jiné vlákno, jak se zuřivě diskutovalo o tom, zda ta levná koťata mohou opravdu být to nabízené plemeno. Nijak by mne nepřekvapilo, kdyby to byla stejná diskutující, ale hledat to už nebudu.
Takže by se asi mělo psát "chovka s kvalitním chovatelem". A já jako laik toho kvalitního poznám jak? To by byla hezká rada! Tu jsem tu však nenašel. Prověřovat? Jako laik? Kolik tomu věnovat? Mějte na paměti, že se ptám za laika, který chce mazla jako společníka a na pohlazení a ne si udělat doktorát z genetiky, práva a veteriny dohromady. (Pokud budu zájemce o chov, mazla potřebovat nebudu a o tom bude asi úplně jiné vlákno.)
asnipetr
napsal(a):
Tak jsem si se zájmem přečetl diskuzi.
Co z toho vyplývá pro mne?
Každá chovka a tedy PP není záruka toho, o čem se tu píše (chovatelský servis, zájem chovatele o wellnes jeho kočky, kvalita koťat, protože "občas i zkušený chovatel může být překvapený co se z jeho odchovu vyklube", že?).
Sice se tu píše i o možnosti, že si chovatel může určit cenu (rozuměj nízkou), ale mám ještě v paměti jiné vlákno, jak se zuřivě diskutovalo o tom, zda ta levná koťata mohou opravdu být to nabízené plemeno. Nijak by mne nepřekvapilo, kdyby to byla stejná diskutující, ale hledat to už nebudu.
Takže by se asi mělo psát "chovka s kvalitním chovatelem". A já jako laik toho kvalitního poznám jak? To by byla hezká rada! Tu jsem tu však nenašel. Prověřovat? Jako laik? Kolik tomu věnovat? Mějte na paměti, že se ptám za laika, který chce mazla jako společníka a na pohlazení a ne si udělat doktorát z genetiky, práva a veteriny dohromady. (Pokud budu zájemce o chov, mazla potřebovat nebudu a o tom bude asi úplně jiné vlákno.)
...před x léty jsem na výstavě, kam jsem zavítala jako návštěvník viděla poprvé plemeno ragdoll, které mně učarovalo - cena tehdy horentní a podmínky doma ne až tak optimální.......když čas nazrál, začala jsem si vybírat...nekoukala jsem na zdravotní testy - nějak mně to nenapadlo - jsem úplný laik, ale koukala jsem především v jakém prostředí kočky žijí, jak o nich chovatel na svých stránkách píše, koukala jsem na fotky odchovů u nových majitelů - jejich odezvy a podobně......prostě jsem chtěl aby to byl ragdoll (tedy kotě s PP) aby byl z chovatelské stanice, kde kočkami žije celá rodina a podobně......a stejně takto laicky jsem postupovala i u druhé kočky ragdolla......kočka i kocour jsou zdrávy, povahově tak jak jsou ragdollové popisováni oba pracují jako terapeuti.......cokoli jsem kdy potřebovala mi jejich chovatelé poradili a nikdy po mně nich nepožadovali.....kastrovala jsem až když čas nazrál.....a to že jsem psala, že i sám chovatel může být překvapen co se z jeho odchovu vyklube jsem myslela tak, že se občas stane, že řekne, že kotě nebude nic moc a z kotěte se vyklube krasavec (nikdy ne naopak), takže pak chovatel lituje, že si ono kotě nenechal.....doporučuji jít se podívat na pár výstav, popovídat si s chovateli - vystavovateli, rádi vám na vše odpoví - na výstavě je na to většinou čas......
no a to je právě to, o čem jsem psal. Chcete mazlíka značkového, skoro jistě zaplatíte mraky peněz. A k tomu pokud chcete kvalitu, musíte zkoumat, přebírat, zvažovat, studovat... Prostě chovka samotná toho neznamená zase tak moc. Musí to být jen ta kvalitní.
Sama píšete že máte ragdolla, toto plemeno má fakt váznou genetickou zátěž, diskuze je jinde, nemá cenu to tady rozebírat. A světe div se, chovky nemají povinnost se tím zabývat (testy, vyžazovaní z chovu apod.). Některé to dělají dobrovolně. Vy o tom již víte. Když jste ale vybírala kočku, měla jste štěstí, taky jste mohla dopadnout jako laik celkem špatně.
To jen tak na dokreslení. Protože po přečtení příspěvků zastánců mazlíků s PP bych snadno mohl snadno dojít k závěru, že chovka = záruka na vše.
A mimochodem, jestli se chovatel diví, že mu z podceňovaného kotěte vyroste něco úžasného, je celkem pravděpodobně a objektivní, že to bude občas i naopak, s tím asi musí souhlasit každý.
asnipetr
napsal(a):
no a to je právě to, o čem jsem psal. Chcete mazlíka značkového, skoro jistě zaplatíte mraky peněz. A k tomu pokud chcete kvalitu, musíte zkoumat, přebírat, zvažovat, studovat... Prostě chovka samotná toho neznamená zase tak moc. Musí to být jen ta kvalitní.
Sama píšete že máte ragdolla, toto plemeno má fakt váznou genetickou zátěž, diskuze je jinde, nemá cenu to tady rozebírat. A světe div se, chovky nemají povinnost se tím zabývat (testy, vyžazovaní z chovu apod.). Některé to dělají dobrovolně. Vy o tom již víte. Když jste ale vybírala kočku, měla jste štěstí, taky jste mohla dopadnout jako laik celkem špatně.
To jen tak na dokreslení. Protože po přečtení příspěvků zastánců mazlíků s PP bych snadno mohl snadno dojít k závěru, že chovka = záruka na vše.
A mimochodem, jestli se chovatel diví, že mu z podceňovaného kotěte vyroste něco úžasného, je celkem pravděpodobně a objektivní, že to bude občas i naopak, s tím asi musí souhlasit každý.
.....asi bychom se tady uargumentovali navzájem.........prostě jsem zásadně pro brát si kotě s PP ať už na mazlíka nebo pro chov.....chovné stanice tak jako vše se musí pečlivě vybírat.....dá se sehnat kotěte od chovatele, který je slušný, zodpovědný a dá se s ním rozumně na ledačems domluvit......
Že je třeba vybírat chovku, s tím s vámi fakt souhlasím, jestli to snad vypadalo jinak, tak to mne mrzí. Jen že mám z většiny příspěvků pocit, že chovka a kotě s PP je všezachraňující jistota a to tedy není! A bohužel systém, v jakém se udělují licence či jak se tomu říká (CHS) ani k tomu nijak zásadně nesměřuje.
asnipetr
napsal(a):
Že je třeba vybírat chovku, s tím s vámi fakt souhlasím, jestli to snad vypadalo jinak, tak to mne mrzí. Jen že mám z většiny příspěvků pocit, že chovka a kotě s PP je všezachraňující jistota a to tedy není! A bohužel systém, v jakém se udělují licence či jak se tomu říká (CHS) ani k tomu nijak zásadně nesměřuje.
..já bych to uzavřela s tím, že PP mi zaručí, že si opravdu zakoupím kotě požadované rasy, po testovaných rodičích s jistým servisem......nezaručí mi na 100%, že ze zvířete vyroste výstavní šampion ani 100 % zdraví..... x kotě bez PP - otázka co z toho jednou bude - bez jakékoli záruky na vzhled a povahu + jisté zdravotní problémy......a ještě na úplný závěr, pokud netoužím po té jaké rase, jdu a vyberu si v útulku nebo domácím depozitu, popřípadě zachráním kdesi se toulající kotě či dospělé zvíře - nechápu proč za velké peníze podporovat množitele.....samozřejmě že vše je jako vždy o lidech - tedy chovatelích -je proto zapotřebí si pečlivě vybírat i v těch chovkách.....
Já si první kočku s PP vybírala taky jako laik...měli jsme dříve kočky, ale takové ty obyčejné vesnické, které byly většinu času venku. A měla jsem asi prostě štěstí...nejsem žádný super odborník na kočky, který by tomu nějak extra rozuměl...Vybírala jsem spíš podle toho, jak se mi líbilo prostředí, jak na mě působil chovatel, jak vypadají ostatní kočky, jestli jsou spíše bojácné, nebo přátelské, zkoukla stránky a internet, jestli se o chovce nepovídá něco ošklivého, co by mě odradilo... atd atd...nezávaznou návštěvu jsem ocenila, prošla si smlouvu a podmínky chovatele předem, jestli je to pro obě strany v pořádku, atd...je pravda, že to někteří chovatelé hodně přehánějí...s podmínkami, rozkazy co s kočkou můžete a nemůžete...já se jim na jednu stranu nedivím...bojí se, kam přijde...já bych taky měla strach...a proto nechovám, ani chovat nebudu, protože lidem nevěřím...možná by takoví lidé taky chovat neměli, pokud jsou přehnaně úzkostliví, ale to je už jejich věc.
Každopádně já u ragdollky měla napsané jen, že kastrace v dospělosti (kamarádka spolubydlící, která si tehdy brala kartouzskou kočku, měla dokonce ve smlouvě, že kočka může být vhodná i k chovu, ale v tom případě musí nový majitel později doplatit cenu za chovné zvíře, pokud nebude chtít kastrovat) a takové ty další věci, jako že se zavazuji o kočku řádně starat atd atd...U kocoura tam teď bylo podmínek mnohem víc a již jsme ho dostali kastrovaného v cca 5ti měsících... ale zase tam nebylo nic strašného...jen, že není určen k držení venku a pokud bude mít přístup i ven, tak na zabezpečenou zahradu, nebo voliéru...plus, že po PŘEDCHOZÍ domluvě nás může chovatelka navštívit...ale pochybuji, že by někam jela...spíš je to jen aby to odradilo nevhodné zájemce...mám ji na FB a přidávám fotky koček do stories, takže jí ani nemusím nic extra posílat...
Jsem s kočkami i chovatelkami spokojená...ono většinou se ty horší chovky prokřiknou na internetu...lidi si to většinou nenechají pro sebe, že dostali nemocnou kočku a podobně, takže se dají ty "nebezpečné" chovky trochu vyselektovat....ano, nemusí to být třeba úplně pravda, ale pokud vidím někde víc špatných ohlasů na konkrétní chovku, raději se jí vyhnu, než abych zkoušela, zda-li je to skutečně pravda.
Jako pro mě za mě, ať si každý pořizuje zvíře odkud chce, ale vadí mi inzeráty koťat, kde je "zaručeně čistokrevné plemeno bez PP" a bez evidence předků ...může vám z toho vylézt něco mainoidního a taky nemocného, a nebo taky ne.
Potom se tu množí dotazy "koupili jsme si kočku plemene XY bez PP a je nějaká malá..je to opravdu toto plemeno?" Z toho by mě vždycky švihlo...dát 6 000 kč (zhruba) za kotě bez PP...tak si raději připlatím a koupím si kotě opravdu daného plemene z testovaného chovu a dobrými referencemi. Samozřejmě, pokud chcete jen hezkou kočku na ven k chytání myší, jste asi trochu jiný zájemce, než někdo, kdo hledá mazlíka s konkrétní povahou a vzhledem. Ale ať se proboha ti lidé pak nediví, že jejich zaručeně čistokrevná kočka bez PP bůhví odkud neodpovídá plemeni...