Bajka94

XXX.XXX.251.210
Zdravím, už asi měsíc mám problém s mou 3 letou číčou. Začala při kadění běhat po bytě tak, že trousí bobky za sebou. Dřív to nedělala, chodila normálně na wc, teď na wc chodí pouze čůrat, při kadění vždy běhá. Wc jí pravidelně čistím, zkoušela jsem dát víc záchodků ale nepomohlo to. Kočkolitem si myslím, že to nebude, jak jsem psala - čůrat tam bez problému chodí. Žádný jiný problém není, ani se nic v domácnosti nezměnilo. Nenapadá někoho, čím by to mohlo být? Nebo nesetkal se s tím už někdo? Díky za odpovědi, Bára
Bajka94
napsal(a):
Zdravím, už asi měsíc mám problém s mou 3 letou číčou. Začala při kadění běhat po bytě tak, že trousí bobky za sebou. Dřív to nedělala, chodila normálně na wc, teď na wc chodí pouze čůrat, při kadění vždy běhá. Wc jí pravidelně čistím, zkoušela jsem dát víc záchodků ale nepomohlo to. Kočkolitem si myslím, že to nebude, jak jsem psala - čůrat tam bez problému chodí. Žádný jiný problém není, ani se nic v domácnosti nezměnilo. Nenapadá někoho, čím by to mohlo být? Nebo nesetkal se s tím už někdo? Díky za odpovědi, Bára
Pokud se nic nezměnilo, napadá mne jen zdravotní problém
Já pořád doufám, že to má jiné vysvětlení, než zdravotní problém. Ona až na to kadění je úplně v pořádku. Jí, pije, hraje si, je pravidelně odčervovaná a i ty bobky a zadek se zdají v pořádku. Nic ji nebolí ani nesvědí, nebo alespoň nic nedává najevo. Je pouze doma, je to strašpytel, co nevyleze ani na balkon . Na veterinu se v průběhu měsíce chystám se starší číčou, tak to plánuji s veterinářkou probrat.
ale_achim

XXX.XXX.120.17
Dobrý den, zrovna pátrám po internetu, co to může způsobovat, protože náš kocour to začal dělat taky. Prostě po bytě nacházím občas malé bobky... Zjistila jste něco prosím? Ptala jsem se veterináře a bylo mi řečeno, že to dělá naschvál, protože mu začalo něco vadit... Taky je to cca od té doby, co začala karanténa... A není to každý den, jen nedokážu vysledovat, co ty dny mají společného.
Nepíšete podrobnosti (plemeno, věk, dosavadní zdravotní problémy, kolik bobků je mimo záchod atd. atd.).
Každopádně, jedna varianta může spočívat i v tom, že kočka/kocour běžně a normálně používá kočičí wc, ale má kolem řitního otvoru bohatou srst a bobek jí občas uvízne v kožichu a pak někde odpadne... U nás se to stává u dlouhosrsté kočky, ale i u briťule.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nebo může být vysvětlení prostší a to takové, že mu prostě exkrement neodpadne do wc ale až někde "po cestě"
Zdravím, odpovědí vás asi nepotěším, protože vlastně nezjistila 😀 po fyzické stránce je naprosto v pořádku.. Jako první nám dala veterinářka pastu proti trichobezoárům, myslela si, že je to kvůli chlupům, ale žádná změna. Dělala nám testy krve, moči, sono, rentgen...nikde nic, kočka je zdravá jako řípa 😀 dále nám doporučila granule Royal canin gastrointestinal (jsou s vysokým obsahem vlákniny) a laktulózu na vyzkoušení. Pomohlo to tak ve 2 případech z 10. Po tomhle všem už ani veterinářka nevěděla čím by to mohlo být způsobené, poslední verdikt byl, že je to nejspíš psychosomatický a že vyšetření mozku dělá veterinář myslím v Ostravě, je to nákladné a jen by mi upřesnil, o co přesně se jedná. Do toho jsme nešla z finančních důvodů. Každopádně teď už mám vypozorované, kdy se to nejčastěji děje, vadí jí hodně steliva, minimálně znečištěné wc a hluk, takže jsem wc přestěhovala do místnosti, kam se moc nechodí, steliva dávám jen na dno a uklizím ho opravdu několikrát denně a musím zaťukat, ve většině případů chodí na wc, ne ale vždy. Granule kupuji stejné jako předtím (taste of the wild), u těch speciálních jsem větší změnu nepoznala a jelikož mám kočky dvě a granule jsou drahé, vrátila jsem se k původním. Laktulózu dávám příležitostně.
Každopádně přeji ať se to u vás vyřeší, je to nepříjemné ale já už se s tím učím žít, občas prostě sbírám bobky no 😀
Zkuste vyzkoušet, zda vám nesedne něco z toho co jsem vypsala, každá kočka je jiná a to, že nám to nepomohlo neznamená, že to nepomůže vám 🙂 pokud si vzpomenete, budu ráda, když se ozvete, jestli jste problém vyřešila.
Odpovím vám na to postupně. Vychází spolu dobře, spí spolu, navzájem se myjí, jsou to kočičí kámošky 😀 Nestrádá, dle mě i veterinářky, v ničem..je hravá, věnuji se jí, doma jsou, dá se říct, kočky paní domu 😀 krmím je, jak jsem psala výše, granulemi taste of the wild, přístup k nim mají neustále..příležitostně dostanou syrové maso. Ven přístup nemají, pouze na balkon a ani tam být nechce, je to strašpytel.
Já i paní veterinářka jsme opravdu hledaly příčinu, stálo mě to spoustu peněz a času a na nic jsme nepřišly. Pokud ale máte nějaký tip, čím jiným by to mohlo být, sem s ním, budu ráda. Jak jsem ale psala, teď jsme ve stádiu že v 8/10 na to wc jde, takže to beru jako úspěch 🙂
Chci ještě vyzkoušet bachovy kapky protože ta kočka je fakt hyperaktivní, pořád běhá a skáče, tak jestli to není příčinou, že se nedokáže v klidu soustředit ani na to vyprazdňování 😀
Každopádně to je pouze můj tip, takže to zde nechci prezentovat. Vše co jsem tady napsala jsou, až na ty kapky, rady od lékařky.
Maso dostává tak 3x týdně, zkoušela jsem častěji ale nechce. Ven jen nepouštím z více důvodů ale jak jsem už psala výše, ona ven nechce, nejde ani na balkon a když jsem ji párkrát (už od kotěte) vzala ven, hned utekla domů.. v tomhle problém nebude. Ani si nemyslím, že by se doma nudila.. když jsem doma hraju si s ní, když ne, hrají si s druhou kočkou. Má i spoustu hraček, průlezek apod. takže se případně zabaví i sama 🙂
Nechci nikoho přesvědčovat, aby pouštěl kočku ven.
Je tam vždy riziko ....
Samozřejmě, že se kočka venku bojí. Všeho. Trávy, ptáka, zvuků atd.
Musí se s tím pomalu, pod dohledem seznamovat.
Má i spoustu hraček, průlezek apod. takže se případně zabaví i sama
Když myslíte ...
Kočky se rády baví lovem motýlů, hmyzu.
Po dešti si hraje s tekoucí vodou ve stružkách.
Leze na stromy.
Tak se baví některé kočky a nemají psychopotíže.
Jiné doma sice trousí bobky, ale nepřejede je auto ani nezakousne pes.

ono to může být i značkování (krom toho výše jmenovaného, co jí vadí - hluk, znečištěné stelivo....a může toho být daleko víc)
když jsou dvě
a ona je bojavá
opět doporučím shlédnout co nejvíce dílů "Má pekelná kočka" (šlo, nebo jde, na animal planet) chlapík je fakt borec a je tam široká škála problémů....třeba to inspiruje
Já jsem se jí snažila s venkovním prostředím seznámit, ale marně. Nechci působit, že se vymlouvám, jen proto, abych ji nemusela pouštět ven. Už od kotěte jsem ji na zahradu brala, přes léto má otevřené dveře na balkon, přes který by se na zahradu dostala ale ona tam jít nechce. Nikdy tam nešla na déle jak 5 minut. Když ji na zahradu vezmu teď, hned uteče domů a na zbytek dne se někam schová... Ona ven nechce, znám ji. A stále si stojím za tím, že doma má aktivit na vybití energie spoustu..
Navíc pokud by stejný problém, jako má moje kočka, měla venkovní kočka, nemusíte si toho ani všimnout.
hmn_děkuji za tip, pořad znám a nevím, proč mě nenapadlo kouknout, díky 🙂 že věcí, co jí vadí, může být daleko víc, vím... snažím se přijít co by to mohlo být. Ale mám vypozorované, že když jsem změnila věci, co jsem vypsala, problém se zmírnil, tak to byl hlavně tip pro paní, co teď řeší stejný problém 🙂

Bajka94
napsal(a):
Já jsem se jí snažila s venkovním prostředím seznámit, ale marně. Nechci působit, že se vymlouvám, jen proto, abych ji nemusela pouštět ven. Už od kotěte jsem ji na zahradu brala, přes léto má otevřené dveře na balkon, přes který by se na zahradu dostala ale ona tam jít nechce. Nikdy tam nešla na déle jak 5 minut. Když ji na zahradu vezmu teď, hned uteče domů a na zbytek dne se někam schová... Ona ven nechce, znám ji. A stále si stojím za tím, že doma má aktivit na vybití energie spoustu..
Navíc pokud by stejný problém, jako má moje kočka, měla venkovní kočka, nemusíte si toho ani všimnout.
hmn_děkuji za tip, pořad znám a nevím, proč mě nenapadlo kouknout, díky 🙂 že věcí, co jí vadí, může být daleko víc, vím... snažím se přijít co by to mohlo být. Ale mám vypozorované, že když jsem změnila věci, co jsem vypsala, problém se zmírnil, tak to byl hlavně tip pro paní, co teď řeší stejný problém 🙂
Můj starší kocour je stejný případ. Mohl chodit ven jako jeho předchůdce, ale popošel max o patro níž a jakmile se něco šustlo, upaloval zpátky. Takže se "balkónoval" a na stará kolena mu stačí vylehávat na parapetu okna zevnitř.