Dobrý den, zvažuji pořízení si koťátka a různě koukám po inzerátech. Chtěl bych si pořídit kocourka, mazlíka, společníka domů (bydlím v rodinném domě se zahradou, ale rád bych ho měl především doma, venku jen pod dohledem, u nás na vesnici je spousta koček tuláků a nechci aby se chodil prát s jinými kocoury). Samozřejmě kocourka bych nechal vykastrovat pro klid jeho i můj.
Chtěl jsem se zeptat, jestli je nějaký rozdíl v tom adoptovat si klasického mourka "za čokoládu", nebo kupovat kocourka s papíry za 10 000 - 20 000?
Moc se mi líbí modroocí kocourci a rasa Ragdoll je dokonalá, ale bohužel můj studentský život mi nedovolí pořizovat si koťátko s papíry za 10 000. Vzhledem k tomu, že výbava pro koťátko taky není nejlevnější. Vím, že někteří majitelé prodávají Ragdolly i levněji a bez papírů, nicméně si jsem vědom všech rizik, které koupě kotěte dané rasy bez PP přináší.
Takže by mě spíš zajímalo, jaká jsou rizika adopce mourků, které lidí dávají zdarma, případně zda byste šli spíš do nějaké rasy bez PP nebo do mourka?
Snad to dává trochu smysl..
Uživatel s deaktivovaným účtem

vzhledem ke způsobu života, který nabízíš - tedy ne svobodu šelmy kočičí - bych šla do nějakého domabýlského plemene

rapotacka11
napsal(a):
Můj názor je : "obyčejná" kočka s praktickou srstí.
Člověk časem zjistí, že kočka chce a patří ven.
Chce ven se všemi riziky, která to obnáší.
Vhodné je pořídit 2. Vyhrají si a jsou si oporou.
Vyzkoušeno. Má to jen výhody.
Výjimkou je můj kocour - jak říkám, autista, který nikdy nechtěl ven. Ale opravdu většinou platí, co píše rapotačka 11.

Já si kupovala ragdollku (s PP) jako studentka (chodila jsem na brigády a bydlela jsem s kamarádkou, která si také pořizovala kočku). Rodina mi přispěla k narozeninám, jinak bych si na kotě šetřila asi déle. Finančně jsem vycházela dobře, i když jsme kotěti kupovala všelijaké hračky, mlsky, kvalitní granule, atd...ale já jsem v tomhle ma.gor a mám větší radost, když koupím něco pro zvířata, než pro sebe a doma se skoro vše podřizuje kočkám(vybavení bytu, uspořádání nábytku, atd...).
Co se týče toho, jaké kotě pořídit...záleží na podmínkách...Já si vybrala ragdolla jako velice klidnou a jemnou kočičku, nehodící se ven a naopak hodící se do bytu(chovatel je i schopen vybrat kotě s klidnější povahou)..."obyčejného mourka" bych si asi záměrně do vnitřních prostor nepořídila, ale byt je něco jiného, než domek se zahradou. Osobně znám sice spoustu "obyčejňáků" spokojeně bydlících jen doma, ale nemusí to být pravidlem...vím, že tady na diskuzi mělo pár lidí problém, že je kočka divočejší, doma je nešťastná a chce ven. Pokud budete brát kotě(mladší půl roku), popřemýšlela bych o dvou koťatech. Já osobně bych si samotné kotě nepořídila - vyhrají si hlavně spolu, nebudou se nudit/bát, pokud budou doma samotná a budou mít mezi sebou celý život krásný vztah. A také popřemýšlejte, jestli se nebudete za nějakou dobu stěhovat do vlastního (a třeba i toho bytu) a co potom bude s kočkama.
Ludviik
napsal(a):
Děkuji za názory, nakonec tedy asi počkám až si našetřím něco a pořídím si Ragdollku. Ještě by se mi líbila britská kočka, tak snad se dokážu rozhodnout.
Ragdolky osobně moc neznám, znala jsem jednoho ragdola, kterého měla sestřenka a byl venkovní....než ho něco zabilo(našla ho mrtvého u plotu) Prý jsou hodně mazlivé, no tento moc nebyl. Ale nakolik to byl ragdol nevím, sice tak vypadal, ale pp kocour to nebyl. Já mám pp britky, jsou taky venkovní (jak chtějí) Mám čtvrtou a mazlivá z nich nebyla ani jedna, jako koťata a pak veeelmi zřídka. Třeba když se vracím domů, tak čekají nebo přiběhnou, pozdraví, nechají se pohladit, dej žrádlo a stačí Vesnické micky co jsme měli byly mnohem mazlivější. Takže záleží, jakovou povahu taky preferujete.
No mazlivější povahu rozhodně, právě jsem si něco o Britkách četl a vypadá to, že mají opravdovou britskou povahu . Ragdolly by údajně měly být kočkopsi, v tom že jsou hodně mazlivé, to mě na nich zaujalo a pak ty jejich modré oči, ty jsou neskutečné.
Ale je mi jasné, že pořád to jsou kočky které mají každá úplně odlišnou povahu a svou hlavu

Ludviik
napsal(a):
No mazlivější povahu rozhodně, právě jsem si něco o Britkách četl a vypadá to, že mají opravdovou britskou povahu . Ragdolly by údajně měly být kočkopsi, v tom že jsou hodně mazlivé, to mě na nich zaujalo a pak ty jejich modré oči, ty jsou neskutečné.
Ale je mi jasné, že pořád to jsou kočky které mají každá úplně odlišnou povahu a svou hlavu
Naše ragdollka je na mne hodně fixovaná a je mazlivá ne v tom smyslu, že by chtěla sedět na klíně, ale že se o mě pořád otírá, chce hladit, drbat a chodí chodí zamnou jako ocásek. Nechá se i chovat v náručí, ale nemyslím si, že to má vyloženě ráda...spíš je to taková vlastnost ragdollů, že se uvolní jako hadrová panenka :). Jinak spí semnou v posteli a když koukáme na film, tak leží blízko mě na gauči...je to dost vtěrka ...jinak strašně ráda aportuje papírové kuličky (stejně jako náš maiňák).
Určitě je něco jiného ragdoll s PP z dobré chovatelské stanice, než "ragdoll" bez PP bůhví odkud :). Ono když to je ragdollovi podobné, neznamená to, že to ragdoll je. A to si ještě myslím, že naše kočka je jedna z těch "méně mazlivých" co jsem poznala jiné ragdůlky. Jinak je to opravdu něžný, jemný nadýchaný koblížek ...samotou si myslím, že tyto kočky vyloženě trpí-pokud nebýváte doma tak často, určitě je lepší, aby měla parťáka...naše kočka je dost salámistka a rychle si zvykla na postrojek a prakticky na všechno...a většina ragdollů je stejná.
Jinak určitě chtějte vždy vymazlenou kočku po testovaných rodičích (hlavně na HCM).
Ahoj, já jsem milovník koček - ale z venku/bez PP bych si ji prostě nevzala. Není záruka povahy a vzhledu, jako u koček s PP.
Teď zrovna na jednu britskou čokoládu s PP čekám a o víkendu si pro ni do CHS jedu.
Chtěla jsem jistotu a záruku, že bude povahově a vzhledově jak si přeji já. Předtím jsem taky měla 15 let britku a věděla jsem přesně co hledám..... pohodového medvídka.
Ragdoll je krásný, ale přijde mi obrovský :)
Lucie