Dobrý den, před několika týdny, jsme našli venku pohozené kotě, ale to není tématem. Podle věku, který veterinář odhadl, mu teď je deset týdnů. Ale kocourek začíná být agresivní.. začíná si hrát způsobem, že jde po rukou, kouše, škrábe. Že začátku kousal jenom něžně, ale začíná se to stupňovat a já nevím, co mám dělat. Máme ho doma tři týdny a celou dobu to bylo uvrňené zlatíčko, který si hrál s námi v klidu. Prosím poraďte mi, jsem z toho hrozně špatná, bojím se, že se to začne stupňovat. Nevím, jak mu mám říct, aby to nedělal. Vždy jsem mu dala plyšáka, aby kousal do něčeho jiného, ale to ho zabavili jen na pár vteřin. Prosím, nechci ho dát pryč, ale tohle je opravdu problém.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kocourek není agresivní, je normální
normálně by se řezal = hrál se svými sourozenci či dalšími kočkami, pokud je jedináček, tak mu na hru zbývají jenom lidi....a hra=lov, kostky si stavět nebude
plyšák se nehýbe=žádná hra, žádný lov=nezájem
takže to chce hračky hýbací se, nějakou udičku a pod. (jsem na fb viděla nějakého plyšáka co se sám koulel)....určitě poradí další....dobré je takové laserové ukazovátko
chce to nějaké šplhací nesmysly
jo, a stupňovat se to bude
poroste, bude mít víc energie
je to šelma

napsal(a):
kocourek není agresivní, je normální
normálně by se řezal = hrál se svými sourozenci či dalšími kočkami, pokud je jedináček, tak mu na hru zbývají jenom lidi....a hra=lov, kostky si stavět nebude
plyšák se nehýbe=žádná hra, žádný lov=nezájem
takže to chce hračky hýbací se, nějakou udičku a pod. (jsem na fb viděla nějakého plyšáka co se sám koulel)....určitě poradí další....dobré je takové laserové ukazovátko
chce to nějaké šplhací nesmysly
jo, a stupňovat se to bude
poroste, bude mít víc energie
je to šelma
Přesně tak!
Máme tu doma ještě jednu kočku, té jsou tři roky a ještě si na sebe nezvykli, prskají na sebe, takže je seznamujeme postupně. My si s ním pořád hrajeme. Přes den to nedělá, jen před spaním. Zkoušela jsem ho různě utahat, ale on je neúnavný. Já hlavně potřebuji vědět, jak ho odlákat, když už začne kousat. Včera večer po ne skočil a škrábl mě na tvář a bradu. Není to tak, že by byl támhle sám v koutě a zabav se sám, ale ten čas mu věnujeme.

zkus ten laser
a divočení převést na mazlení (chápu, že se to lehce řekne, hůř udělá, ale chce to vyhmátnout co se mu líbí, i třeba nošení a houpání na předloktí, nedrbat na bříšku pokud to rozdivočuje a tak)
večerní aktivita (i časně ranní) je typická, je to čas lovu

Je to normální chování kočky/kotěte. Důležité je nehrát si s ním rukama, nenechat ho kousat do člověka a okamžitě přesměrovat hru na hračku. Každá kočka preferuje něco jiného...jedna hračky podobné myším, další podobné ptákům, nebo hadům, atd...U nás je kočka ulítlá na udice s peříčky, zatímco kocoura tohle nezajímá a pro něj vždy přivážu papírovou kuličku na provázek a já běhám po bytě a kocour zamnou snažíc se ulovit tu kuličku na provázku...to má nejraději. Rád i aportuje papírové kuličky, ale ne jen tak ledajaké, musí to být zmuchlaná účtenka., nebo jízdenka...obyčejný papír ho takhle vůbec nezajímá. Dál má rád takový plyšový obdélník s ocáskem naplněný šantou - jmenuje se to kong kickeroo - a to vždycky cupuje a bojuje s tím jako s kořistí a úplně u toho upustí páru.
Ono jak máte malého jedináčka, tak pravděpodobně ani nezná sílu skusu a tohle vše se učí koťata mezi svými sourozenci...ideální by bylo pořídit další kotě, protože to jsou šílený torpéda...celý den na střídačku spí, nebo řádí a bohužel kotěti většinou nestačí hra ráno a večer...člověk přijde z práce, kotě je nevybité a chce někde tu energii ventilovat, tak kouše, škrábě...hraje si - normální kotěcí hra, ale člověku vstávají vlasy hrůzou na hlavě, že co to je za malého predátora. Kotě není určitě agresivní...kdyby s vámi mělo problém, tak vrčí, syčí..nenechá na sebe sáhnout. Ale pokud už jednu starší kočku máte, chápu, že to není třeba úplně možné, obzvlášť jestli bydlíte v bytě. Rozhodně bych pořídila škrabadla, po kterých kotě může šplhat, nechala doma poházené balonky, papírové kuličky a další zajímavé věci, bezpečné pro kotě...třeba ho něco zaujme...já občas nosila domů i šišky, ořechy, listí, atd...fantazii se meze nekladou. Jsou i různé hlavolamy, ze kterých musí kočka dostat mlsky, ale nevím, jestli na tohle není ještě malý...my měli vždy kočky k odběru od chovatele, nebo od vypiplané od babičky ze vsi vzaté kolem 3 měsíců a i tak se občas v zápalu hry zapomněli a kousali, nebo škrábali...je dobré to vždy vypozorovat a předejít tomu - nenechat to zajít tak daleko, aby se kočka rozdivočela a zapomněla svoje způsoby :D.
Mám dojem, že k němu přistupujete spíš jako ke psu. Kočka není pes a i si trochu jinak hraje, hlavně krom tlamy zapojuje drápky Myslím, že všichni majitelé koček jsou náležitě podrápaní a pokousaní, někdo i v dospělosti, to je pravda. Mě se udička osvědčila jako to nej, točit dokola, aby to na konci už, už měl, vyhazovat nahoru, aby musel vyskakovat, sem tam mu to nechat ulovit a vybít se na tom. Máme i myšku na gumě, nejlíp mu to vyhazovat a tahat za rohem, aby musel číhat, ale vás na konci neviděl atd.

lesnížínka
napsal(a):
Mám dojem, že k němu přistupujete spíš jako ke psu. Kočka není pes a i si trochu jinak hraje, hlavně krom tlamy zapojuje drápky Myslím, že všichni majitelé koček jsou náležitě podrápaní a pokousaní, někdo i v dospělosti, to je pravda. Mě se udička osvědčila jako to nej, točit dokola, aby to na konci už, už měl, vyhazovat nahoru, aby musel vyskakovat, sem tam mu to nechat ulovit a vybít se na tom. Máme i myšku na gumě, nejlíp mu to vyhazovat a tahat za rohem, aby musel číhat, ale vás na konci neviděl atd.
To je pravda...myslím si, že naše kočky jsou docela vychované, na člověka málokdy vytáhnou při hře drápky, to už se fakt musí divočit, nebo je mají jako jehličky, protože se jim delší dobu nezastřihly...a i tak mám do nich sem tam škrábanec...naposledy šrám přes celou nohu, kdy kočka skákala z poličky, nějak jí to asi uklouzlo a místo na stolek skočila na moje stehno a snažila se chytit drápkama...nebo jsem měla prokouslý nehet od kocoura, protože jsem měla jeho oblíbenou sušenou rybičku a on tak vehementně kousal, až jsem měla v prstu díru ...co už, moje chyba - byl fialový docela dlouho, než to nějak rozumě odrostlo...a takových "zranění" jsem měla nespočet. Třeba když jsme se snažili do kocoura chvilku poté, co jsme si ho přivezli, dostat antibiotika, tak jsem vypadala, jako bych si chtěla podřezat žíly ...

já si vždy s koťaty hrála rukama a žádní agresoři vůči člověku z nich nevyrostli
paradoxně (možná) - jediný kocour, který funguje jako odjištěný granát (a nedávno mě poslal i do špitálu) si jako kotě nikdy ručně nehrál, protože to se mi tady sešli zároveň dvě koťata-kluci+sousedovic, takže si plně vystačili sami (a jsou domovenkovní)
My si s ním hrajeme právě skoro celou dobu, co přijdeme z práce. Ale uklidnuli jste mě. Že k němu přistupuji jako ke psu je možná i pravda, když se na to tak podívám, vím, že kočka není pes a bere vše úplně jinak. Že jsem poskrábaná mi nevadí, já se opravdu jen bála toho, aby v dospělosti neměl sklony k tomu, aby byl zlí, z toho jsem měla právě největší obavy. O kočkach si hodně čtu, chci toho vědět co nejvíce, aby byl u nás šťastný. Koupili jsme prolézačky na zeď, škrabadla a různé tyto blbinky pro něj. Vím, že právě v tomto věku je důležitá socializace. A právě proto jsem se obrátila na Vás, abych se trochu uklidnila, že nebude v dospělosti vyloženě zlí. Určitě udělám maximum i z rad které jsem tu dostala. Moc děkuji všem.

Shira0
napsal(a):
Děkuji moc za rady, já se hlavně bojím, aby se z něj nestal kocour, který bude pouze kousat. Zkusím co jste poradila.
Nestane. Ale tímhle obdobím si prostě musí projít (a vy taky).
napsal(a):
já si vždy s koťaty hrála rukama a žádní agresoři vůči člověku z nich nevyrostli
paradoxně (možná) - jediný kocour, který funguje jako odjištěný granát (a nedávno mě poslal i do špitálu) si jako kotě nikdy ručně nehrál, protože to se mi tady sešli zároveň dvě koťata-kluci+sousedovic, takže si plně vystačili sami (a jsou domovenkovní)
připojím se k "hm"(mimochodem "hm",co se stalo?že až špitál? ) ..
Já měla taky divočáka,byl divoký,ale agresivní nikdy nebyl,ale taky po jednom kousnutí do hřbetu ruky jsem měla sádrovou dlahu 14 dní(ruka mi naběhla jak papuč)..ještě teď-po půl roce to mám citlivé v místě kousnutí(na to pozor)ale asi jsem si "naběhla",že jsem ho chtěla pohladit a on zrovna nechtěl..Ale pohybu měl teda v rámci garsonky dost(sloup do stropu,pohyb po nábytku po celém pokoji....
nakonec jsem mu dopřála volnost v podobě dvorku a zahrady u domku na vesnici...Je hodný,mazlivý,chodí za babičkou jak pejsek,je moc spokojený.(ale pořád na něho stejně myslím)
Omlouvám se,že jsem odbočila,ale "hm"o Maxovi ví,tak jsem jen reagovala,že je spokojený..A vaše kotě si určitě časem zvykne na vaší starší kočku jen použijte rady tady od děvčat...rozumí tomu-já s nima taky konzultovala moje problémy s Maxíkem a jsem tomu ráda
Pokud si s ním hrajete rukou, neodhadnete, kdy je to málo, kdy moc.
Někdy kotě začne kousat, když se bojí.
Kolikrát ho lidi šimrají na bříšku, jemu to dělá nepříjemné elektrické výboje,
bojí se - kousne.
Člověk si to neuvědomuje.
Mám teď také nové kotě, hladím jen hlavu, uši, pod bradou, u kořene ocasu.
Nikdy jiné části těla a už vůbec ne břicho.
Když je moc agresivní - léto mnou vyzkoušeno. Řeknu do ticha nahlas AU.
Většinou zabere. Když nezabere, kousnu ho do ucha. Citelně.
Uteče, pochopí.
Poprvé to možná zkusí znovu, kousnu ho podruhé.
A už nikdy to nezkusí. Dvakrát mu to stačí.
Je to normální kočičí uvažování. Naznačení, co je povoleno a co je přes čáru.
Pak si vypláchnu pusu. Většinou uraženě odkráčí s ocáskem nahoru.
Za chvíli se vrátí si hrát - je to přece jenom kotě.
Je škoda, když je jenom jedno, ale dá se to zvládnout.
Zase to s tou péčí nepřehánějte, kočka je individuální tvor. Svůj.
Nepotřebuje moc pozornosti a může jí přemíra vadit.
Večer je možná unavené, nebo už přesycené lidmi.
Není nutné mít pocit, že víc je líp.
U nás fungují různé umělé myšky, i pískají, míček,
nebo peří spojené gumičkou nebo zavěšené na provázku,
aby se houpalo, ale i kus nastříhané staré látky atd.
Pokud by si dovolovalo na starší kočku, tak ho hlasem normálně upozorníte.
Kočka sice není pes, ale AU nebo NE, FUJ rozlišit dokáže.
Zvlášť z tónu a intenzity hlasu.
Jsem ráda, že tady jsou lidé, kteří dokáží poradit bez posmívání. Určitě se mi ulevilo. Je to mé první kotě, takže čtu co se dá. Chtěla bych se pohybovat v BARF stravě a dopřát mu opravdu to nejlepší. Mé označení agresivita asi taky není zrovna na místě, protože kdyby byl vůči člověku agresivní, tak by se asi tak rád nemazlil. Ale rozhodně se budu snažit udělat vše správně. 😇

"Kolikrát ho lidi šimrají na bříšku, jemu to dělá nepříjemné elektrické výboje,
bojí se - kousne."
nevím jak na bříšku výboje, ale v každém případě to je u koček i útočná pozice, a zafunguje instinkt útočná pozice=útok.....u některých, a někdy
a některé drbání na bříšku MILUJÍ
a některé neunesou libý pocit při drbání u kořene ocasu a seknou
prostě to chce kočku poznat a reagovat dle jejích "pokynů"
kotě bych v každém případě učila mazlení
člověk = "malá malá"
Ahoj1

XXX.XXX.92.26
Nevíte jak mu to říct, že to bolí? No úplně stejně jako by mu to řekl sourozenec, kdyby byl, prostě kviknout bolestí. Jinak to opravdu nemůže ani tušit
To jsem praktikovala tedy i u psů, i u koček. Řekneš někomu: to musíš ale zapištět, aby to pes pochopil. A pak slyšíš: au, au A u psů mi to fungovalo naprosto skvěle(u koček jsem ani moc nemusela používat) oni pak odmítali i pískací hračky, jakmile to kníklo, utíkali od toho, musela jsem vždycky to pískátko vyoperovat