Kočka vrčí na nové kotě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kokiska4

20.9.2020 15:49
Kokiska4

XXX.XXX.128.16

Ahoj všichni,

17.9. jsem si přivedla domů asi 3-4 měsíční kotě, našla jsem ji za popelnicí u nás v práci. Naložila jsem ji do přepravky a vydala se s ní domů.
Doma už jednu kočku mám - je stará 4 roky, u mě bydlí cca 1 rok. Je to zlatíčko.
Nechala jsem ji, ať očichá přepravku a pak jsem kotě pustila ven.
Bydlím v bytě 1+kk bez dveří, takže bohužel nemůžu dát kotě do jiné místnosti a postupně seznamovat.
Maximálně tak můžu hladit koťátko a pak dát kočce očichat prsty, aby proběhla nějaká ta výměna pachů.

Jde o to, že starší kočka na koťátko vrčí, takový temný hluboký tón, vrčí kdykoliv se kotě prochází nebo se podívají sobě do očí. Snažím se teď své starší kočce více věnovat, aby se necítila odstrčená.
Starší kočka se na mě nezlobí, nechá se hladit, přede, není uražená. Žere, na WC chodí tam kam má.

Teď vám sem dám pár příkladů chování, které jsem vypozorovala:
1. Kotě je zalezlé pod postelí = starší kočka je v klidu, spí nebo si hraje.
2. Kotě je venku a prozkoumává byt = kočka pozoruje a vrčí
3. Kotě si se mnou hraje = starší kočka buď vrčí, nebo jen kouká
4. Když přijde k úzkému kontaktu = kočka i kotě na sebe prskají, ale starší kočka nakonec odejde na nějaké své klidné místo - neperou se a vypadá to, že ani nebudou
5. Kotě je zalezlé pod postelí = kočka přijde a koukne pod postel, jestli tam ten malý vetřelec je (a pokud je, tak začne opět vrčet)

Dneska ráno se ale stalo to, že když jsem dávala granule, tak byly u sebe a chvilku takhle papaly vedle sebe. Pak se velká kočka zvedla, opět na kotě zavrčela a odešla.

Já vím, jsou to teprve 3 dny co se znají a že je normální, že na sebe budou ze začátku syčet a vrčet, ale ptám se vás, zda by to mohlo v budoucnu vyjít a kočičky by se mohly přátelit? Nebo mám začít pro koťátko hledat nový domov?
Nemám s tímto žádné zkušenosti, vždycky jsem měla jen jednu kočku a nechci, aby byly ve stresu.

Díky moc za všechny odpovědi, ocenila bych i rady, jak pro obě udělat soužití příjemnějším.

otle

20.9.2020 16:38
otle

XXX.XXX.112.10

Prakticky stejná situace u nás proběhla asi tak před rokem. Naše tehdy 6 let stará kočka reagovala na malého kocourka tak jak popisujete. Teď to vypadá tak, že starší kočka na kocoura nevrčí. Nijak si nehrají, nečistí ani nic podobného. To ani neočekávám, že se někdy stane. Jediná jejich interakce je, že se jednou za pár dní navzájem očichají a hned zase každy jde dělat to své. Prostě se navzájem ignorují. Kočka je totiž velmi klidné povahy, zatímco kocour je plný energie (tu si naštěstí vybíjí hraním s našimi psy). Kocour většinu času tráví venku a doma je třeba tak na 2-3 hodinky, kočka to má zase spíše naopak (celý den doma a na chvilku ven). Jestli máte kočky čistě domácí tak spíše kotě zabavte ať neotravuje kočku, která ty neustálé výzvy ke hře moc neocení

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.9.2020 20:06

"Já vím, jsou to teprve 3 dny co se znají a že je normální, že na sebe budou ze začátku syčet a vrčet, ale ptám se vás, zda by to mohlo v budoucnu vyjít a kočičky by se mohly přátelit? Nebo mám začít pro koťátko hledat nový domov?"

Já vím, jsou to teprve 3 dny
tak toho se drž
je velká pravděpodobnost, že se minimálně budou tolerovat, ne-li přímo kámošit
dělej co děláš - hraj si s nimi, mazli, zajisti každé jídlo, hru, pelíšky, úkryty, šplhadla, bezpečí a klid na spánek........
a ono to půjde.....

20.9.2020 20:36

otle napsal(a):
Prakticky stejná situace u nás proběhla asi tak před rokem. Naše tehdy 6 let stará kočka reagovala na malého kocourka tak jak popisujete. Teď to vypadá tak, že starší kočka na kocoura nevrčí. Nijak si nehrají, nečistí ani nic podobného. To ani neočekávám, že se někdy stane. Jediná jejich interakce je, že se jednou za pár dní navzájem očichají a hned zase každy jde dělat to své. Prostě se navzájem ignorují. Kočka je totiž velmi klidné povahy, zatímco kocour je plný energie (tu si naštěstí vybíjí hraním s našimi psy). Kocour většinu času tráví venku a doma je třeba tak na 2-3 hodinky, kočka to má zase spíše naopak (celý den doma a na chvilku ven). Jestli máte kočky čistě domácí tak spíše kotě zabavte ať neotravuje kočku, která ty neustálé výzvy ke hře moc neocení

U mě podobně. Neplánovaně jsem k 13letému "jedináčku" adoptovala kotě. Taky v garsonce. Naštěstí to klaplo. Mladší si chce hrát, starší se občas nechá prohnat a když toho má dost, upozorní zavrčením. U zadavatelky to vidím na dobré cestě.

Kokiska4

20.9.2020 20:41
Kokiska4

XXX.XXX.128.16

Děkuju moc, to jste mě všichni potěšili! Snad to bude v pořádku, budu se snažit na 110% ❤️

Kokiska4

21.9.2020 11:39
Kokiska4

XXX.XXX.89.35

Tak píšu nějaké aktualitky.

Včera večer starší kočka přišla ke koteti a sledovala, jak žere.

Taky jsem jí dala pár kousků kuřecího masa, postupně jsem se přibližovala ke koteti až byly obě kočky téměř u sebe. Kočka při žvýkání hluboce bručela, ale to bylo tak vše.

Zatím se stále nekonal žádný souboj, což jsem velice ráda. Kotě starší kočku respektuje a když zavrčí, kotě se klidí z cesty.

Kočka už nevrčí když se kotě prochází po bytě, vrčí jen když se dostanou moc blízko nebo se jejich pohledy setkají.

Starší kočka často chodí k WC kotěte a čichá (nevím, co to znamená, jestli je to dobrý nebo spíš ne)

Semtam jim striknu do vzduchu trochu kozlíku ve spreji, kočky se válejí po zemi, ale k sobě se chovají pořád stejně.

Můžu ještě něčím zlepšit jejich vztah? Četla jsem něco o těch antistresovych pastách, ale moc recenzí na internetu není, takže nevím jak to zabírá, jestli vůbec.

21.9.2020 12:56

Kokiska4 napsal(a):
Tak píšu nějaké aktualitky.

Včera večer starší kočka přišla ke koteti a sledovala, jak žere.

Taky jsem jí dala pár kousků kuřecího masa, postupně jsem se přibližovala ke koteti až byly obě kočky téměř u sebe. Kočka při žvýkání hluboce bručela, ale to bylo tak vše.

Zatím se stále nekonal žádný souboj, což jsem velice ráda. Kotě starší kočku respektuje a když zavrčí, kotě se klidí z cesty.

Kočka už nevrčí když se kotě prochází po bytě, vrčí jen když se dostanou moc blízko nebo se jejich pohledy setkají.

Starší kočka často chodí k WC kotěte a čichá (nevím, co to znamená, jestli je to dobrý nebo spíš ne)

Semtam jim striknu do vzduchu trochu kozlíku ve spreji, kočky se válejí po zemi, ale k sobě se chovají pořád stejně.

Můžu ještě něčím zlepšit jejich vztah? Četla jsem něco o těch antistresovych pastách, ale moc recenzí na internetu není, takže nevím jak to zabírá, jestli vůbec.

Myslím, že pasta netřeba. Podle popisu se situace vyvíjí dobře. Jak píše otle, nemusí se kamarádit. Stačí, když se budou tolerovat nebo ignorovat.

Kokiska4

23.9.2020 12:47
Kokiska4

XXX.XXX.72.28

Tak pastu jsem tedy nekupovala. Kotě je v pořádku, začíná z ní být velký mazel.

Jinak všechno je při starém, akorát se mi zdá, že starší kočka méně žere.

Kotě má dietu kvůli průjmu, ale vůbec ji nechce a vyjídá misku starší kočce, která má pak hlad, ale když dosypu granule, tak si dá 2 a odejde.
Nevím, co s tím. Jinak ve stresu nevypadá ani jedna.

Myslím si, že to, jak na malou starší kočka vrčí jí sráží sebevědomí. Je pak smutná a nechce si ani moc hrát.

Nějaké tipy?

23.9.2020 14:12
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Maso ?!

23.9.2020 17:09

pokud granule, tak ve více miskách a třeba i na více místech
a hlídat, ať se starší kočka může v klidu najíst

1.10.2020 15:32
Fernando

XXX.XXX.105.175

U nás právě seznamujeme již uzdraveného ročního maroda-měl zlomenou pánev od auta s našim víc jak 7kg velkym divochem. Cca měsíc žil každý v jiném pokoji. Na začátku divoch prskal i když jen čuchnul k pelíšku maroda. Nyní po měsíci nejeví při kontaktu s jeho pachem žádnou agresi. Když je na sebe necháme koukat tak ani z cca metru je to v pohodě. Dokonce na sebe vejři přes dveře snad i začínaj vrkat
A poškrabujou komerec pod dveřma proti sobě ale bez známky agrese, stresu.. Tak je začnem seznamovat mezi 4 očkama.
Nebojte, jste na dobré cestě. Jak již bylo zmíněno- Dopřejte každé kočičce pocit bezpečí. Nedávejte šanci žárlit. Nechvátejte na ně, buďte trpělivá.
Třeba psa začal brát můj kocourek za super bráchu až po pár měsících.
Petr

Kokiska4

2.10.2020 21:03
Kokiska4

XXX.XXX.2.125

Díky všem 😊
Zase se hlásím po nějaké době, kočka na malou už tak nevrčí, jen když na ni malá zavrká nebo ji vyzve ke hře.
Dokonce se mi zdálo, že si s ní chtěla starší včera i hrát. Plížila se, vrtěla zadkem a rozeběhla se. Místo na kotě skočila vedle na postel a když se kotě schovalo za krabicí, nakukovaly na sebe 😁
Taky spolu už několikrát žraly ze stejné misky - což se divím, protože stará si nenechá na syrové kuřecí ani sáhnout.
Jednou se mnou obě spaly v posteli.
Rvačka nebyla zaplaťpánbůh žádná, akorát semtam jeden pohlavek od starší.

2.10.2020 21:13

Kokiska4 napsal(a):
Díky všem 😊
Zase se hlásím po nějaké době, kočka na malou už tak nevrčí, jen když na ni malá zavrká nebo ji vyzve ke hře.
Dokonce se mi zdálo, že si s ní chtěla starší včera i hrát. Plížila se, vrtěla zadkem a rozeběhla se. Místo na kotě skočila vedle na postel a když se kotě schovalo za krabicí, nakukovaly na sebe 😁
Taky spolu už několikrát žraly ze stejné misky - což se divím, protože stará si nenechá na syrové kuřecí ani sáhnout.
Jednou se mnou obě spaly v posteli.
Rvačka nebyla zaplaťpánbůh žádná, akorát semtam jeden pohlavek od starší.

Fakt to bude dobrý!

Přidejte reakci

Přidat smajlík