Kaliciviroza (nejspíš)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neli11

19.10.2020 07:40
Neli11

XXX.XXX.88.94

Dobrý den,
obracim se na vás s prosbou, protože uz si nejsme vůbec jistá. Můj 11 letý kocourek přestal jist. 29.9 mu byl pod narkozou odstraněn zubní kámen a vytrženo 5 zoubků, měl zánět dásni. Pri te příležitosti si vet všimnul ze ma léze na jazýčku a myslel, ze jsou to ledviny. Udělal testy a vše ok. Plus se mu vzal stěr na vše včetně kalicivirozy a vše negativní. Asi týden byl kocour na kapsičkách a heky jedl, ranky po zubech se mu zhojily dobře. Minulé úterý, ale přestal jíst, má rýmu, je bez horečky.
Ve středu doktor diagnostikoval kalicivirozu i pres negativni testy a od te doby jsme kazdy 3 den na veterine, vzdy dostane atb, neco proti zvrazeni (prvni den zvracel), komplex vitaminu B na povzbuzeni chuti (zabral jen na poprve) a sirup proti bolesti. Kocour ale nežere, ja ho nutim tak zatim nehubne, ale driv si aspon lizl kasičky s vodou, ted uz nic. Ma celkove oslabenou imunitu, je to astmatik. V pátek mu byla dělaná znovu krev (hematologie, biochemie + test na ledviny), vše v pořádku.
Už vážne nevim, myslite že by to mohlo být něco ji eho nez ta kaliciviroza kdyz jsou testy negativni? A jak do kocoura dostat jidlo kdyz neche už vůbec nic a ma bolesti na jazyku...
Díky.

19.10.2020 12:17
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Neli11

25.10.2020 09:58
Neli11

XXX.XXX.88.94

Dobrý den, tak jsem tu po pár dnech znovu. Kocourek se vůbec nelepší, spíš naopak. Mám pocit že se sype hlavně díky častým návštěvám veteriny, opravdu hodně špatně to snáší. Od té doby co jsem psala naposledy se trošku zlepšil, začal i trošku sám žrát, ale zase začal dost zvracet. Doktor měl podezření na ledviny, tak se udělal znovu odběr a vše v normálu (za poslední měsíc má dělané krevní testy 3x), ale pro něj je to vždy šílený stres. Včera jsem byla naposledy na veterině, protože zvracel. Byl udělán rychlo test na ledviny (vše ok), dostal něco proti zvracení a ještě nějakou injekci na podporu, ale čekali jsme tam přes hodinu a kocour už byl úplně vyřízený. Po příjezdu domu (musela jsem ho dát k rodičům, já jdu do práce, ale je tam zvyklí od kotěte) je zalezlí v koupelně pod umyvadlem, vypadá dost zoufale, je vidět že je hodně ve stresu. Téměř nežere (pije) a od středy nebyl na kakat, jen čůrá. Už jsem vážně zoufalá, protože další převoz na veterinu už by nedal a navíc doktor by mu nasadil sondu a límec a to by byl další stres. Vůbec nevím jak se rozhodnout, vypadá, že už se mu nechce a já mám strach, abych ho tím léčením neumořila a taky abych odhadla ten správný čas kdy odejít. Nejhorší je, že vlastně žádné objektivní smrtelné onemocnění nemá. Ale má slabou imunitu v kombinaci se stresem z veteriny je to blbě. Nechávám ho teď jestli nezačne žrát sám a pak nevím... nemáte prosím někdo zkušenost nebo radu, už jsem docela zoufalá.

25.10.2020 10:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

To nejsou vůbec dobré zprávy. Víte nechci vás strašit, ale dvakrát jsem nechala těžce nemocnou kočku hospitalizovat na veterině a obojí dopadlo fatálně. Jenže ani v jednom případě jsem prostě nevěděla, co jim je, takže jsem musela. Jiná veterinářka mi na to řekla, že kočky většinou spíš než nemoc, zabije ten stres z veteriny. Pes to ještě zvládá, kočka ne. Na začátku jste psala, že je astmatik a má oslabenou imunitu. Bral nějaké léky? Co jedl, jí teď? Teda pokud vůbec něco...

Neli11

25.10.2020 10:43
Neli11

XXX.XXX.88.94

Právě, že můj veterinář mi taky včera naznačil, že ten stres může být teď fatální. Bojím se, že v dobré víře vyléčit ho jsem to spíš ještě zhoršila. Astma má asi od 5 let, měl záchvaty, ale nebylo tak časté. Minulý rok mu nasadili Medrol, ale cca před půl rokem jsme ho vysadili, protože stav byl pořád stejný, občas kašlal, ale nedusil se a tak nebylo zapotřebí ho tím dál dopovat. Ale oslabená imunita je hodně, teď mu doktor kromě antibiotik dával Meloxoral na bolest (to jsme teď ale vysadili protože zvracel) tím je možná způsobené, že ho může ta tlamka bolet, protože ještě není úplně zhojená, ale hodně se to lepší. Ale prý se nesmí dávat moc často, protože by mu to právě mohlo odpálit ledviny. Na podporu imunity mu píchali Zylexis a doktor říkal, že to mu nejspíš pomohlo zhojit y vřídky v tlamce. Na přepich máme jít v pondělí, ale v jeho stavu si to vůbec nedokážu představit. Všechny testy, které se mu dělali (viry, bakterka, krev) jsou negativní včetně té kalicivirozy. Pije docela normálně, skoro nejedl od včerejšího rána to snědl docela dost granulí a teď sám v noci na dnešek snědl trošku namočených granulí (nic jiného nechce) kapsičky, maso syrové ani vařené, když mu to nabídnu z ruky odvrací hlavu, ale v noci si sám trošku vzal. Krmení stříkačkou v jeho stresovém stavu nepřipadá v úvahu (ani doktor mi to nedoporučil) a jediné co by připadalo v úvahu je sonda. Ale to je opět uspání, hospitalizace, límec a stres. Vůbec nevím jak se rozhodnout, nechci aby se trápil a nechci už víc stresovat veterinou.

25.10.2020 11:14
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

A nějakou tu calopet pastu vitamínovou vám nedoporučil? Na posílení? Možná že zvracel z hladu, z léků, z bolesti tlamky, ze stresu...Ale je potřeba ho nějak rozkrmit. Zkusila bych nabízet průběžně to maso, naškrabané hovězí, krůta, králík..protože si myslím, že to by ho posílilo nejvíc.

Neli11

25.10.2020 11:19
Neli11

XXX.XXX.88.94

Calopet pastu mám, sám si vezme, ale s troškou násilí to do něj dostanu. Zkusím tedy ještě to syrové maso, vařené kuře už žral, ale po té poslední návštěvě veteriny se sesypal úplně. Zkusím průběžně co půjde. Děkuji

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.10.2020 11:20

lesnížínka napsal(a):
A nějakou tu calopet pastu vitamínovou vám nedoporučil? Na posílení? Možná že zvracel z hladu, z léků, z bolesti tlamky, ze stresu...Ale je potřeba ho nějak rozkrmit. Zkusila bych nabízet průběžně to maso, naškrabané hovězí, krůta, králík..protože si myslím, že to by ho posílilo nejvíc.

Nebo cokoliv, co pozře, i kdyby to nebylo podle zásad zdravé (kočičí) výživy. Držte se!

25.10.2020 12:00
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nebo cokoliv, co pozře, i kdyby to nebylo podle zásad zdravé (kočičí) výživy. Držte se!

No ano, chtěla jsem to taky napsat, jenže si myslím, že takové ty chemické sr...jako levné granule a konzervy...mu asi ani v ničem nepomůžou. Možná ale alespoň trochu zklidnit ten rozhozený žaludek by mohly, to je pravda.

Neli11

25.10.2020 13:03
Neli11

XXX.XXX.88.94

Zkoušela jsem jogurt, tvaroh, maso, konzervy, šunku a nic... jedine co si v noci trošku vzal sám byly namočene granule a pije. Co me jeste znepokojuje, je že nebyl od středy kakat jen čůra. Nevim jestli třeba nemůže mit bolesti i z toho. Volala jsem na pohotovost, popsala jim situaci a řekli mi že z největši pravdepodobnosti je to proto, že ho boli ta tlamka tim že jsme vysadili prášky proti bolesti. Náš vet je tam odpoledne, tak mu zavolam a zeptam se ho jestli mu můžu prasek dat (maximalne to vyzvraci) a zitra tam jedeme a pokud nebude žrat dostane sondu. Máte s tim krmenim sondou někdo zkušenosti? Dost se toho děsím.

25.10.2020 14:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevím jestli kočky, ale psi dostávají od bolesti takový sirupek - trochu stříknout do tlamky. Měli jsme ho pro psa nadávkovaný ve stříkačkách. Je to lepší než tablety...myslím. Na záchodek možná nejde, protože jaksi není s čím. Žere naprosté minimum, což tělo asi stráví takřka do mrti.

Neli11

25.10.2020 14:19
Neli11

XXX.XXX.88.94

Ten sirup máme taky. Akorát, že po něm začal zvracet a navic ho bere už 10 dni a to doktor říkal, že pokud se bere dlouho může poškodit ledviny. Uvidim co mi řenkne až tam budu volat. Lépe reaguje když se mu ty leky píchnou, na ten prázdný žaludek to asi neni nic moc...

25.10.2020 14:27

lesnížínka napsal(a):
No ano, chtěla jsem to taky napsat, jenže si myslím, že takové ty chemické sr...jako levné granule a konzervy...mu asi ani v ničem nepomůžou. Možná ale alespoň trochu zklidnit ten rozhozený žaludek by mohly, to je pravda.

Já myslela třeba tu šunku, sýr, ale to zadavatelka všechno vyzkoušela...

25.10.2020 14:29

Neli11 napsal(a):
Zkoušela jsem jogurt, tvaroh, maso, konzervy, šunku a nic... jedine co si v noci trošku vzal sám byly namočene granule a pije. Co me jeste znepokojuje, je že nebyl od středy kakat jen čůra. Nevim jestli třeba nemůže mit bolesti i z toho. Volala jsem na pohotovost, popsala jim situaci a řekli mi že z největši pravdepodobnosti je to proto, že ho boli ta tlamka tim že jsme vysadili prášky proti bolesti. Náš vet je tam odpoledne, tak mu zavolam a zeptam se ho jestli mu můžu prasek dat (maximalne to vyzvraci) a zitra tam jedeme a pokud nebude žrat dostane sondu. Máte s tim krmenim sondou někdo zkušenosti? Dost se toho děsím.

Nechci vás děsit, ale sonda bude další stres. Prostě je to těžký, no.

25.10.2020 15:23
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nechci vás děsit, ale sonda bude další stres. Prostě je to těžký, no.

To si ani neumím a nechci představit
Zadavatelko, na vás je zvyklý, stříkačkou trochu jídla do tlamky si snad radši nechá dát od vás, než sondu na veterině. Ještě mě napadl tou stříkačkou slepičí vývar..teda možná by ho i pil? Domácí, bez koření a soli samozřejmě.
Aha, sirupek...no jasně, my ho měli asi jen na tři dny. Ano, injekčně je to lepší. Ještě se zeptám: nemáte možnost veta, který by mu to jezdil píchat k vám domů? Je to určitě lepší. My máme takovou tu vesnickou vetku, co své pacienty i objíždí. Třeba staří lidi s Alíkem prostě na veterinu nepojedou, ale když jim nabídne, že ho prohlédne a poléčí doma, tak na to už přistoupí. K nám jezdila taky denně píchat kocoura...S těžším stavem jsme jezdili do města na kliniku.

25.10.2020 15:53

lesnížínka napsal(a):
To si ani neumím a nechci představit
Zadavatelko, na vás je zvyklý, stříkačkou trochu jídla do tlamky si snad radši nechá dát od vás, než sondu na veterině. Ještě mě napadl tou stříkačkou slepičí vývar..teda možná by ho i pil? Domácí, bez koření a soli samozřejmě.
Aha, sirupek...no jasně, my ho měli asi jen na tři dny. Ano, injekčně je to lepší. Ještě se zeptám: nemáte možnost veta, který by mu to jezdil píchat k vám domů? Je to určitě lepší. My máme takovou tu vesnickou vetku, co své pacienty i objíždí. Třeba staří lidi s Alíkem prostě na veterinu nepojedou, ale když jim nabídne, že ho prohlédne a poléčí doma, tak na to už přistoupí. K nám jezdila taky denně píchat kocoura...S těžším stavem jsme jezdili do města na kliniku.

Slepičí nebo hovězí vývar není špatný nápad.

Neli11

25.10.2020 19:51
Neli11

XXX.XXX.88.94

Vývar si nevzal a střikačkou je to boj. On jak má v tlamce ty vřídky, tak ho to hodně boli a stříkačka je do bolave tlamky asi moc. Dostala jsem do něj podpůrnou pastu co máme od veta, půl lžičky calopetky a trochu vitaminove pasty. Trošku paštičky, tu jsem mu mázla asi 3x přimo do tlamky, tak něco polknul a docela dost se napil. Jinak nechce nic. Polehává a ma hodne smutny pohled, dobře mu určitě neni. Volala jsem doktorovi, který ho viděl včera a překvapilo mě, že po posani situace byl docela v klidu a nijak zvlášť se nevzrušoval nad jeho stavem. Řekl, že ho mame dneska nechat být, klidne i zalezlého. Pokud do zitra nic nesni, mame mu zkusit dat ten sirup proti bolesti a počkat, jestli to zabere a trošku se zlepši a pokud nebude žrát do úterý, tak máme přijít. Že potřebuje chvili klid. Tak nevim. Jeho kolega mě strašil sondou už po 2 dnech kdy nejedl a ted ze to mame aspon do úterka nechat být. Ale videl ho včera, tak snad vi co říka. Pokud se to nebude rapidne horšit, necham ho do útery a uvidim. Jinak nas vet na injekce nejezdí, ale můžu se poptat nejkde jinde. V úterý by mu měli znovu přepíchnout ten Zylexis. Ach jo, je to hrozný stres. On jinak ma všechny výsledky v pořádku "jen" to jídlo. Moc děkuju za reakce

25.10.2020 20:19
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Snad se zlepší. Stříkačku ne rvát do tlamky, ale jen tu hubičku trochu bokem, i za cenu, že bude polovina na kocourovi. Já když jsem tak krmila nemocného, tak do huby trochu vzal, pak zaklepal hlavou místo polknutí a polovina byla na zdi Z veteriny mi dali takovu stříkačku se širší hubičkou, prý na krmení hlodavců to je? tak jsem mu škrábala hovězí s vajíčkem a po trochách dávala, třeba každé 2h alespoň trošku, na dvakrát polknout.

Neli11

26.10.2020 07:04
Neli11

XXX.XXX.88.94

Mě na veterině od te střikačky zrazovali, ale stříkačky od nich doma mám tak to zkusim. Dalsi věc je, že ja chodim do práce a kocourek je teď u rodičů. Je tam zvykli, jezdi tam od kotěte, ale nevim jestli i přes to, když je nemocny to pro něj neni špatně. Naši jsou cely den doma a můžou na nej dohlihdout, nabizet jidlo a neni tam sam. Tady by byl ve svem, ale byl by tu cely den sam. Je fakt, že u mě tedy nezalézal. Tak nevim jestli ho nevzít zpátky domu🤷‍♀️ taky nevim jestli mu mam dat sirup proti bolesti. Doktor řikal at to zkusim, ale pokud bude zase zvracet, ještě vic ho to vysílí. Co myslite?

26.10.2020 07:18
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Jaká je prognóza?

26.10.2020 07:25

Neli11 napsal(a):
Mě na veterině od te střikačky zrazovali, ale stříkačky od nich doma mám tak to zkusim. Dalsi věc je, že ja chodim do práce a kocourek je teď u rodičů. Je tam zvykli, jezdi tam od kotěte, ale nevim jestli i přes to, když je nemocny to pro něj neni špatně. Naši jsou cely den doma a můžou na nej dohlihdout, nabizet jidlo a neni tam sam. Tady by byl ve svem, ale byl by tu cely den sam. Je fakt, že u mě tedy nezalézal. Tak nevim jestli ho nevzít zpátky domu🤷‍♀️ taky nevim jestli mu mam dat sirup proti bolesti. Doktor řikal at to zkusim, ale pokud bude zase zvracet, ještě vic ho to vysílí. Co myslite?

Přes noc mě napadlo, troufla(i) byste si na podkožní injekce? Fyziologický roztok a glukóza, to vidím jako prioritní - zavodnění a energie. Tohle nevyzvrací a zůstane to v něm. Nebo - což učím děti - když to nejde předem (třeba když pacient pořád blinká), tak zkusíme zadem, přes konečník - pro lidi existují čípky proti bolesti, nevím, jak u koček.

Neli11

26.10.2020 08:50
Neli11

XXX.XXX.30.83

Tak kocourek je už trošku čilejši, uz neni zalezlej pod umyvadlem, ale spal v ložnici. Nicméně, to co jsem.do nej dostala včera vyzvracel, pres noc nejdl, rano si trošku liznul kapsičky a nic vic nechce. Uz je to 3 den co skoro nic neji, jen pije. Zkusila jsem strikačku, ale vic je toho venku nez v kocourovi. Teď jsme mu dali ten sirup proti bolesti a uvidime jestli si neco málo vezme nebo to bude zase zvracet. Volala jsem na vetrinu a pani doktorka řikala, ze takhle na dalku nedokaze odhadnout jak na tom je, ale že asi bude potřebovat kapačku. Jenže náš vet neposkytuje hospitalizaci přes noc a tak bych ho musela denne vozit a to je dalsi stres. Tak jsme se dohodli že ho dám na nějakou kliniku kde si ho můžou alespon 3 dny nechat na kapačkách ať se zavodni a dostane do sebe vitaminy, zase se mu zhoji trošku ty vřidky a uvidime. Ale pry uz by ho to tolik bolet nemělo, že prý to může být i psychika, že si spojil jidlo a bolest. No nevim. Už se to táhne skoro 3 týdny a začinam panikařit. Na injekce si netroufám, navic mamka by mu je nedala, ale na ty čípky se zeptám. Počkam co udělá ten prášek a kdyžtak ho odvezu na kliniku.

26.10.2020 09:25
rapotacka11

XXX.XXX.212.228

Prognóza?

Neli11

26.10.2020 10:10
Neli11

XXX.XXX.246.42

Prognoza, úplně nevim co tim myslite. Ale podle veta neni důvod proč by se neměl vyléčit. Všechny krevní testy (dělane 3x za posledni měsic hematologie, biochemie, ledviny) v pořadku. Testy na viry i bakterologie bez nálezu. Nemá ani ten nejhorši průbeh (je bez rýmy, bez horečky, urputně nezvraci, nema průjmy a vřidky na jiných místech telička), vřidky v tlamce se hojí. Ale prostě nežere a je apatický, jen polehává a pospává nechce nic...

26.10.2020 13:58

Neli11 napsal(a):
Tak kocourek je už trošku čilejši, uz neni zalezlej pod umyvadlem, ale spal v ložnici. Nicméně, to co jsem.do nej dostala včera vyzvracel, pres noc nejdl, rano si trošku liznul kapsičky a nic vic nechce. Uz je to 3 den co skoro nic neji, jen pije. Zkusila jsem strikačku, ale vic je toho venku nez v kocourovi. Teď jsme mu dali ten sirup proti bolesti a uvidime jestli si neco málo vezme nebo to bude zase zvracet. Volala jsem na vetrinu a pani doktorka řikala, ze takhle na dalku nedokaze odhadnout jak na tom je, ale že asi bude potřebovat kapačku. Jenže náš vet neposkytuje hospitalizaci přes noc a tak bych ho musela denne vozit a to je dalsi stres. Tak jsme se dohodli že ho dám na nějakou kliniku kde si ho můžou alespon 3 dny nechat na kapačkách ať se zavodni a dostane do sebe vitaminy, zase se mu zhoji trošku ty vřidky a uvidime. Ale pry uz by ho to tolik bolet nemělo, že prý to může být i psychika, že si spojil jidlo a bolest. No nevim. Už se to táhne skoro 3 týdny a začinam panikařit. Na injekce si netroufám, navic mamka by mu je nedala, ale na ty čípky se zeptám. Počkam co udělá ten prášek a kdyžtak ho odvezu na kliniku.

Podkožní injekce nejsou nic hrozného - ale mně se to říká, já umím. Zkuste teda tu kliniku - ale když píšete další stres..., musíte se rozhodnout sama.

26.10.2020 14:01

rapotacka11 napsal(a):
Prognóza?

Prognóza = předpověď. No já nevím, 3 týdny nežere, polehává, pospává - já bych teda v klidu nebyla.

26.10.2020 14:01
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jsem zticha, nevím, vážně nevím, co bych poradila. Vlastně já vím, já už bych kočku na kliniku nikdy nedala, ale radit to nechci, protože jsou stavy, kdy by to třeba pomohlo. Jen mé zkušenosti byly, že ne, že se jim stav výrazně zhoršil.

26.10.2020 21:16
Bobča

XXX.XXX.87.249

Slepičí nebo hovězí vývar není špatný nápad.

já bych se přikláněla taky k tomu vývaru ...Chvíli do něho necpat nějaké pasty a tak...a vlažný mu ho pak zkusila-nevzal by si ho třeba lžičkou?třeba ta stříkačka v něm vzbuzuje nějaký stres...hm?

Možná napíšu blbost,ale..Nevím,co má v té tlamce,ale nepomohlo by mu ji natřít tou vodičkou na afty?jak se malým dětem maže? (a není to jen na afty..je to celkově-i na bolest dásní a tak...)

6.11.2020 16:03
Fernando

XXX.XXX.105.175

Zdravím, jak se vede kocourkovi?

7.11.2020 11:44
fikovnice

XXX.XXX.134.125

Zadavatelko, zkusím pohledat někde zde vlákno o strašné nemoci mého milovaného kocoura....ze které se ale svojí silou a i mým nezměrným úsilím dostal! Každopádně kočka NESMÍ hladovět!!! Na Vašem místě bych se vykašlala na ježdění na veterinu. Vašeho kocoura to stresuje. Když už, nemůže vetka přijet k Vám??? Já měla vetku u nás doma denně, pravda, bylo to samozřejmě dražší, ale šlo mi o život mého milovaného parťáka! Nejedl nejméně 10 dní (!!!!!), jen průjmoval - pak už z něj šla jen krev, takže to skončilo selháním jater, měl úplně žluté sliznice, ale i to bylo, jak se ukázalo, vratné! Rozežral se nakonec na syrových filetách - koupila jsem mu v Lídlu tresku, celé filety, rozehřála a dávala mu po kouskách. Ale pravdou je, že to už měl za sebou asi 2 týdny intenzívní léčby - ATB, léky proti zvracení, protilátky proti panleukopenii... U něj asi šlo právě o tuto nemoc.
Moc držím pěsti!

7.11.2020 12:00
fikovnice

XXX.XXX.134.125

https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3601718/panleukopenie?from-list=1#a3604494

Zadavatelko, zde je vlákno o boji s nemocí u mého kocoura, snad tam najdete nějaké rady a povzbuzení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík