Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
zajímal by mne názor na věc. (doposud jse měl normální kočky u RD a pouze venku)
Máme malý RD a psa. Pes měl být venkovní ,ale nakonec to dopadlo tak, že má volný přístup přes psí dvířka do domu a nebo na zahradu v podstatě podle toho jak se mu chce. (většinou se drží doma, nebo kde jsou zrovna lidi)
No a to je ta otázka. Co by na to (na ty dvířka) dělala kočka, která by měly být pouze domácí. Uteče ven na zahradu, nebo úplně někde na výlet. Je vůbec reálne v takovém režimu mít doma "značkovou" kočku? No a přes léto je vlastně otevřeno z domu na zahradu pořád.
Má vůbec smysl v tomto režimu uvažovat o kočce?
Pokud je nutné aby byla kočka jen doma, pak by musela být dvířka pro psa na čip, který by měl pes na obojku. A v oknech sítě. Nebylo by možné zabezpečit spíš zahradu, aby kočka mohla jen na zahradu a ne mimo pozemek? To může být hodně složité. Každopádně ve vašem případě bych spíš uvažovala o pořízení kočky, která bude mít také přístup ven.

Jde o to , že nedokáži zabránit při běžnén fungování domácnosti dostat se kdykoli ven, buď právě přes ty dvířka, nebo otevřené dveře přes léto.
Má toto vůbec nějaké řešení?
Aby obyčejná venkovní kočka nelezla dovnitř a "značková domácí " neutekla pryč?
Respektive jde o to, že klidně kočka může jít ven na zahradu, ale bydlela by uvnitř.

napsal(a):
Jde o to , že nedokáži zabránit při běžnén fungování domácnosti dostat se kdykoli ven, buď právě přes ty dvířka, nebo otevřené dveře přes léto.
Respektive jde o to, že klidně kočka může jít ven na zahradu, ale bydlela by uvnitř.
dvířka můžou být na čip.
ale otevřená okna a dveře, to buď neděláte, nebo si kočka chodí jak chce.

Ano, dvířka na čip pro psa znám, technicky to problém není, ale toto řešení nepřichází v úvahu.
Takže má vůbec cenu uvažovat o pořízení kočky (Mainské) v tomto režimu, když vlastně může 24H/den přes ty psí dvířka jít ven?
Osobně se domnívám, že asi ne.

napsal(a):
Nějak nerozumím poslední větě ( a odstavci). Pokud budu mít otevřené dveře, nezabráním tomu, aby vnitřní kočka chodila ven a venkovní dovnitř.

MajkaP
napsal(a):
No pokud nechcete aby kočka chodila ven a nejsem schopný to zajistit, tak asi ne....
Mne by vůbec nevadilo že bude kočka chodit ven. Ale jak zařídit aby se vrátila zpět domů.

jedině zabezpečit pozemek
edit:
"Mne by vůbec nevadilo že bude kočka chodit ven. Ale jak zařídit aby se vrátila zpět domů."
jestli to ven je myšleno mimo pozemek, tak se kočka vrátí
pokud jí v tom nezabrání zranění ne-li smrt, vyděšení, zcizení, ztracení se (jakože bude někoho doprovázet a ztratí se) apod.
napsal(a):
Mne by vůbec nevadilo že bude kočka chodit ven. Ale jak zařídit aby se vrátila zpět domů.
Kočka si dělá co chce. Pokud ji u vás bude dobré a bude se chtít vracet, tak se vrátí. Lepší v tomto případě je kastrovaný jedinec, ale pokud bude chtít, tak se stejně odstěhuje.
Ještě je samozřejmě moznost zabezpečit pozemek, aby z něj kočka neodešla.... ale to je kapitola sama o sobě

Zabezpečit pozemek aby kočka neutekla jaksi nejde. V minulosti jsem o asi 7 koček (kocourů) přišel tak, že buď se nevrátili vúbec, ale to bylo málo a je to dávno tak si to ž přesně nepamatuji, ale jelikož bydlíme u cesta, tak jsem jich spoustu seškraboval s cesty. Začínalo to vždy tak, že jako malá koťata byly za domem na zahradě, později před domem, a potom šli za plot do světa a to byl začátek konce.
Navíc tím jak všude trajdali tak jsme měli doma i blechy, a pes svrab. Kterýsi kocour byl fajn, bydlel se psem v boudě, žrali z jedné misky, ale tím že pořád někde chodil tak právě donesl různé problémy. Kočku (samici) jsem nikdy neměl , protože bych jaksi neměl na to likvidovat koťata.

napsal(a):
Zabezpečit pozemek aby kočka neutekla jaksi nejde. V minulosti jsem o asi 7 koček (kocourů) přišel tak, že buď se nevrátili vúbec, ale to bylo málo a je to dávno tak si to ž přesně nepamatuji, ale jelikož bydlíme u cesta, tak jsem jich spoustu seškraboval s cesty. Začínalo to vždy tak, že jako malá koťata byly za domem na zahradě, později před domem, a potom šli za plot do světa a to byl začátek konce.
Navíc tím jak všude trajdali tak jsme měli doma i blechy, a pes svrab. Kterýsi kocour byl fajn, bydlel se psem v boudě, žrali z jedné misky, ale tím že pořád někde chodil tak právě donesl různé problémy. Kočku (samici) jsem nikdy neměl , protože bych jaksi neměl na to likvidovat koťata.
víte, ona ta kočka i ten kocour musí být vyšmikaní. pak to jde výrazně lépe.

napsal(a):
A proč jste tedy nekastrovali (to by vyřešilo problém i u koček) a neodparazitovali? Tomu nerozumím.

Proč bych měl prznit zdravé zvíře.Proto jsem měl vždy kocoury. A samozřejmě, že se odparatizovalo, ale řešili se vždy následky. Tehdy jsem nad tím moc nepřemýšlel. Přestal jsem s kočkama a problémy zmizely.
V režimu, co popisujete mám značkové britky tedy papírové. Toto, už je druhá generace. Kočka se dožila 11let a umřela na rakovinu, bezmála 12letého kocoura přejelo před barákem auto. Máme tu cestu, takovou původní polňačku, po které se také dá projet do vedlejší vesnice, nijak frekventovanou. Po tom, co jsme přišli o kočičku, pořídili jsme mladou, která ale přes cestu letěla hlava nehlava a strhla k tomu několikrát i kocoura který tam chodil celých těch 12 let a mysleli jsme, že to v poho zvládá. Ona splašenec nejspíš proběhla a on rozvážně za ní...to nestihnul Mladá má teď bezmála tři roky, místo kocoura máme taky náhradníka, tomu je rok(ještě není kastrovaný, čeká nás to do konce měsíce, nejpozději Vánoc) Všechny mezery v bránách jsem vypletla, pod ploty zavezla s tím, že mají utrum a ven chodit už nebudou...zahradu mám obří. No kočena byla už zvyklá, takže se naučila elegantně skákat přes kamennou zeď a neumí přes cestu chodit pořád, což mi sem tam hlásí sestřenka, která tudy jezdí nad ránem do práce, že jí frnkla těsně před autem. Je otázkou času, kdy to nedopadne a co hůř...kdy tam vytáhne i mladého Nemají tendence se toulat daleko, jsou buďto vedle na poli, nebo přes tu cestu u potoka na pozemku, který je taktéž náš. Bohužel ta cesta je problém. Když jsme postavili, projelo tu tak 5 aut denně, dneska je to mnohem víc. Podmínka je ta kastrace.

V režimu doma-venku jsme měli kočky běžně, samozřejmě včas vykastrované. I u frekventovaný silnice a bez ztrát na životech (to je asi o povaze kočky). Jedna s námi pak chodila i na procházky. Její obvyklý rajón evidentně končil někde 350m vzdušnou čarou od baráku.

"Proč bych měl prznit zdravé zvíře"
aby bylo zdravé
a mělo větší šanci na delší život
to platí i pro kocoury
(když už pominu ten prostý fakt, že se tím brání plození geometrickou řadou....)

Tak děkuji za názory, asi to nebudu pokoušet.

napsal(a):
Proč bych měl prznit zdravé zvíře.Proto jsem měl vždy kocoury. A samozřejmě, že se odparatizovalo, ale řešili se vždy následky. Tehdy jsem nad tím moc nepřemýšlel. Přestal jsem s kočkama a problémy zmizely.
On i ten kastrovaný kocour je na tom líp. Netoulá se, nepere, menší riziko, že ho něco přejede, zakousne, zastřelí... Já to nepovažuji za prznění, ale za prevenci plození xyz nechtěných, toulavých a zbídačených koťat, která končí u mě na pitevním stole. Můj pohled na věc, se kterým nemusíte souhlasit.
Nám začal chodit kocourek ze zahrady před dům, pak začal běhat přes silnici až ho přejelo auto.. Měl zlomenou pánev.. Vše se zhojilo a je už 100% ok.. teď už cca po 2 měsících.. Teď už jen kočku do bytu a venk.výběhu.. Ono jim doma špatně neni
Fernando
napsal(a):
Nám začal chodit kocourek ze zahrady před dům, pak začal běhat přes silnici až ho přejelo auto.. Měl zlomenou pánev.. Vše se zhojilo a je už 100% ok.. teď už cca po 2 měsících.. Teď už jen kočku do bytu a venk.výběhu.. Ono jim doma špatně neni
Jako vymlouvat vám to nebudu, zažili jste si svoje. My o naši lásku přišli, ale když vidím, jak spokojené až nadšené jsou kočky venku v létě, nedokázala bych je zavřít doma. Tedy...ani si moc nedovedu představit, že by to daly, asi by se zbláznily. Stačí chvíli nejít kočku ven pustit a lítá a řve jak pominutá. A to je klidná kastrovaná britka. Ne tak ještě nekastrovanej mladej. V zimě je to jiná, to jsou venku vždycky jen na chvilky, když je hezky.

napsal(a):
Tak děkuji za názory, asi to nebudu pokoušet.
no, pokud je vaše podmínka nekastrace, tak na kočku zapomeňte úplně.
No v létě celý den prospal v pergole a večer chodil na rajz. Že by z něj koulalo nadšení z venku bych neřekl. Naopak co je doma, tak vypadá že si to spíš užívá 😃 Pár let zpátky se nám kotě otrávilo, tak sme se zařekli, že zvíře pouze na ven co si může kdy chce co chce už mít nechcem.. Pipláte to jako blázen a ono vám to pak něco přejede, zakousne, otráví.. Jsem zastáncem kočky v domě s velkou voliérou.