Zvracení, průjem, časté močení, žízeň...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2020 19:19
canka

XXX.XXX.166.22

Předem podotýkám,že kocourek není můj(je mojí mamky) a já se snažím,co to jde,ale je to těžké

V listopadu jsme řešili 10- ti letého domácího kocourka,který prý už tak měsíc střídavě zvrací a průjmuje(bohužel mi to nedala máma vědět,dozvěděla jsem se to až od ségry).Jeli jsme na veterinu,kde jsme vetovi příznaky řekli..vytrvalý vodnatý průjema zvracení po každém jídle..kocour nikdy nebyl odčervený..kocoura odčervil a dal mu nějakou injekci + stříkačkou něco do pusy..kocour se doma okamžitě pozvracel,lehl na stranu a sotva dýchal..po chvíli se srovnal,ale odčervení i přípravek aplikovaný do pusy byl k ničemu..druhý den tedy veterinář odčervil kapkou za krk,aplikoval něco injekčně + dostal kapačku a takhle 3 dny za sebou..zezačátku to vypadalo,že mu to pomohlo,vařilo se mu jen kuřecí maso s trochou rýže,aby jedl dietně. Zvracel už jen málo,bobky se zpevnili...teď už prý ale zase průjem, zvrací,často hodně pije a počůrává postele(asi ledviny??)Spíš často polehává,a vždy když jde na záchod na ,,velkou,, potřebu,tak si pak prý lehne před záchodek a leží..asi bolest po tom záchodě??Opravdu nevím,chtěla jsem hned dnes jet k veterináři,když mi to ségra volala,ale máma je prostě jak zabejčená Že je to její kocour a ona už ho u veterináře nenechá trápit(je pravda,že ty 3 nebo 4 dny,co jsme na tu veterinu jezdili,byl kocour úplně v háji s nervama) a že kdyby viděla,že je to zlý,tak že mi zavolá..nechápe,že zlý už to je a já nevím,co dělat..máma je v důchodu,takže je furt doma,takže ani nemám šanci tam prostě přijet,drapnout ho a odvézt...nakupovat chodí dopoledne,ale to já jsem v práci a do konce roku už dovolenou nemám,mám vše vybrané

Napadá vás,co by to mohlo být?To časté pití a učůrávání - to si myslím,že by mohli být špatné ledviny..a ten průjem a zvracení - jestli něco s žaludkem nebo střevama??Kocour nemá ani zuby,už je bezzubý....jsem z té situace zoufalá

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.12.2020 19:40

je naprosto zbytečné se tady o tom bavit. bez diagnostiky - minimálně krev, ideálně k tomu i rtg břicha a sono, je to o ničem.

7.12.2020 19:42

canka, krev vyšetřena?!

7.12.2020 20:12
deauville

XXX.XXX.46.69

Tak jak příspěvky výše. Bez dalšího vyšetření tu můžeme spekulovat do aleluja - tohle chce opravdu minimálně vyšetření krve. V deseti letech už to také může být kombinace různých "postižení" - ledviny, slinivka, cukrovka...

7.12.2020 20:57
canka

XXX.XXX.215.5

To je to,co mě u toho veta překvapilo..on mu ani tu pitomou krev nevzal Že prý kočky tyhle travicí problémy mají často a hotovo...a že takhle nevypadá hubený kocour,že má 5 kg a bla bla bla...sono a krev jsme po něm chtěli,odpověď byla,že je to zbytečné..že to uděláme,kdyby kapačky nepomohli....je to nejlepší klinika ve městě,takže člověk už neví,kam jinam jet

Zítra k mámě večer jedu a chci vidět,jak na tom kocourek opravdu je...zavolám na veterinu a zkusím se domluvit co a jak...věřte mi,že kdyby záleželo na mě,kocour už je zpět u veta,ale nemůžu ho jen tak odvézt proti její vůli...

8.12.2020 08:05

canka napsal(a):
To je to,co mě u toho veta překvapilo..on mu ani tu pitomou krev nevzal Že prý kočky tyhle travicí problémy mají často a hotovo...a že takhle nevypadá hubený kocour,že má 5 kg a bla bla bla...sono a krev jsme po něm chtěli,odpověď byla,že je to zbytečné..že to uděláme,kdyby kapačky nepomohli....je to nejlepší klinika ve městě,takže člověk už neví,kam jinam jet

Zítra k mámě večer jedu a chci vidět,jak na tom kocourek opravdu je...zavolám na veterinu a zkusím se domluvit co a jak...věřte mi,že kdyby záleželo na mě,kocour už je zpět u veta,ale nemůžu ho jen tak odvézt proti její vůli...

Nejlepší kliniku si představuju jinak. Vždyť všechna vyšetření byste zaplatili, tak v čem je problém?

8.12.2020 11:47
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ty v.le, tak oni tam s ním jezdí na kapačky a vet předtím ani neudělá základní rozbory?!? Nějak jsem si byla jistá, že je mají. A pak tu někdo pište: hned se zvířetem na veterinu. Jo, pokud má člověk s léčením zvířete už nějaké zkušenosti, snad to k něčemu bude. Ale musí tam nadiktovat, co s tím zvířetem mají a co nemají dělat. Pokud tam je poprvé má smůlu. Přijde o fůru peněz za nějakou blbost, či v horším případě o zvíře, pokud mu opravdu něco vážného je. Moje zkušenosti z několika klinik...

8.12.2020 16:21
deauville

XXX.XXX.46.69

No, tak šupem k jinému vetovi. Přesně jak příspěvky výše - jestli jezdíte na kapačky a nemáte alespoň rozbor krve nebo cokoliv dalšího, to je už na stížnost ke Komoře veterinárních lékařů...

8.12.2020 19:19
canka

XXX.XXX.215.5

Tak zítra jedeme odpoledne k veterináři...zkusíme ještě naposledy tuto kliniku,ale budeme chtít jiného doktora..je jich tam víc...budu požadovat prostě rozbor krve a sono.....mám požadovat ještě něco jiného?Bodlinko prosím?

Když jsem kocourka dnes viděla,bylo mi do breku..ležel na posteli,úplně apatický,bylo mu jedno,že někdo přišel..pak tedy seskočil z postele a šel se napít,ale ještě před tím zvracel...je hodně pohublý,měl krásných 5-6 kilo..teď tak kilo a půl určitě shodil..
S mámou jsme se hodně kvůli tomu pohádali,ale důležité je,že jsem ji přesvědčila a zítra jedeme...držte pěsti..

8.12.2020 20:04

canka napsal(a):
Tak zítra jedeme odpoledne k veterináři...zkusíme ještě naposledy tuto kliniku,ale budeme chtít jiného doktora..je jich tam víc...budu požadovat prostě rozbor krve a sono.....mám požadovat ještě něco jiného?Bodlinko prosím?

Když jsem kocourka dnes viděla,bylo mi do breku..ležel na posteli,úplně apatický,bylo mu jedno,že někdo přišel..pak tedy seskočil z postele a šel se napít,ale ještě před tím zvracel...je hodně pohublý,měl krásných 5-6 kilo..teď tak kilo a půl určitě shodil..
S mámou jsme se hodně kvůli tomu pohádali,ale důležité je,že jsem ji přesvědčila a zítra jedeme...držte pěsti..

Moje troška do mlýna - tohle by mohlo stačit. Z krve nechat určitě udělat glukózu, močovinu a jaterní enzymy. Bodlinka když tak doplní.

9.12.2020 19:45
canka

XXX.XXX.215.5

Takže kocourkovi jsem nechala udělat sono,rentgen a rozbory krve...krev naprosto v pořádku,na sonu se vůbec nic nenašlo a na rentgenu se ukázalo prý jen trochu nafouklé střevo..snímky jsem viděla,ale já nevím,jak normálně má střevo vypadat. Kocourkovi prohmatal i ten močák,řekl že nic necítí,že močák je normální,kocourek ale na něj vrčel při tom a počůral se..vzal ten lakmusový papírek,zkoušel i tu moč a nic prostě... I mi to ukazoval a fakt nic....on mi řekl,že podle testů je to prostě zdravá kočka...že podle něj má chronickou gastritidu...chronický zánět žaludku a střev...takže prý furt jen dieta..jenže on už nemá ani chuť k jídlu..kuřecí je jediné,co papá,ale už ani to nechce..dneska za celý den snědl prý jen hrstičku masa,jinak nic..a hodně pil..veta jsem poprosila,aby mu píchnul nějaká širokospektrální antibiotika,tak dostal 2 injekce..a řekl mi,že jinak než dietou a práškama to řešit nelze..bohužel kocourek vše orálně podané zvrací..to jsme mu řekli,že všechnu medikaci minule vyzvracel..tak jako poslední možnost nám dal prášky,takové ampulky,ty máme rozpustit ve vodě a stříkačkou podat kocourkovi přímo do pusy...máma tam brečela,že ho nechce trápit,vet jí řekl,že to chápe a pokud ho chce uspat,tak můžeme.. to jsem okamžitě utnula a řekla že to fakt ne,že když je podle všeho zdraví a je to jen o dietě,tak to sakra nevzdáme....když by to opravdu bylo tak zlé,přijet uspat ho můžeme vždycky,ale já to nechci vzdát...máme přijet v pondělí zase,tak uvidíme....

Bodlinko prosím vy jako veterinářka..dá se normálně plnohodnotně žít s tou chronickou gastritidou???

9.12.2020 20:00
deauville

XXX.XXX.46.69

Nejsem vet, ale už jsem měla dva kocoury se zánětem slinivky. Pokud krev i sono vyloučily vše ostatní, nechala bych mu udělat i vyšetření na slinivku - je to prý bohužel těžko zjistitelné a navíc je test pozitivní jen v akutní fázi - u obou kocourů, kteří oba měli chronický zánět slinivky, byly testy pozitivní jen v akutní fázi.

Akutní zánět slinivky, který se špatně diagnostikuje, často přechází do chronického zánětu a léčit se nedá, ale vhodným managementem se dá upravit tak, aby zvíře žilo relativně normálním životem. Nám pomohla gastrointestinal dieta, ale bohužel jakékoliv léky musely jít injekční formou nebo infúzí, tabletky nikdy nedělaly dobře a většinou je oba zvrátili.

9.12.2020 20:15

ćanka, můj kocour měl (teda tvrdil vet ) IBD, neboli nespecifický zánět střev

život mu (krom změny veterináře) zachránily kortikoidy (kortikosteroidy), nikoliv atb

podávané injekčně, počet recidiv i počet potřebných injekcí se časem snižovaly (dejme tomu, je to už taky pár let dozadu, to byla tak dvouletá anabáze) až už nebylo třeba (což si myslím bylo 2011/2 ?)

prvním příznakem vždy bylo odmítání masa, pak i prefa mokrého, až zůstal na granulích (a pak se tím buď "prožral granulemi", nebo to šlo do KO a směr veterina)

kocour aktuálně spí na gauči.......

9.12.2020 22:22
Tina125

XXX.XXX.193.217

Naše koška měla špatnou slinivku a vyšetřované parametry měla zvýšené pořád. Jasně, v té akutní fázi víc, ale i potom byly pořád zvýšené. Vyšetřovaly se amyláza a lipáza. Taky měla pořád zvýšené i jaterní parametry, což nám říkali, že je u toho časté. Taky jsme museli dávat dietu Intestinal. A nám teda hodně pomohl ten Almazyme.

Nejdřív se musely všechny léky vysadit a asi 17 dní chodila na infuze. Ty potom konečně zabraly a bylo vidět, že se jí ulevilo. Ale ona měla teda jiné projevy.

9.12.2020 22:36
canka

XXX.XXX.215.5

A jak se prosím ta slinivka projevuje,jaké jsou příznaky???

9.12.2020 23:11
Tina125

XXX.XXX.193.217

Já teda nevím jestli je to pokaždé stejné. U nás se to projevovalo poměrně dlouho dopředu a "nenápadně". Nejdříve si začala jen občas po jídle nebo pití lehat na bříško s hódně vytaženýma předníma tlapkama. My jsme si mysleli, že je třeba ztuhlá a že se protahuje. Bylo jí nějakých cca 11 let. Ale pak to začala dělat čím dál víc. Nakonec úplně po každém jídle i pití. Ulevují si tím od bolesti. Nám říkali, že slinivka bývá hodně bolestivá. Potom přestala úplně baštit a jen apaticky ležela. Tohle už přišlo strašně rychle během dvou dnů. Tak jsme mazali na veterinu. Nám říkali, že v téhle akutní fázi je potřeba kompletně všechno vysadit a chodit na infuze. Taky hned nasadit odlehčenou stravu. Nakonec na těch infuzích byla nějakých 17 dní. Potom měla občasné zvracení a průjmy. Někdy víc...třeba i 5x týdně a někdy byl klid. Dávali jsme jí na ty průjmy Entero Zoo gel a ten dost pomáhal.

Ale jak jsem psala. Měla zvýšené jaterní parametry. A taky tu amylázu s lipázou.

10.12.2020 07:18
deauville

XXX.XXX.46.69

Bohužel slinivka má nespecifické příznaky, v podstatě všechno, co popisujeme... bolest břicha, průjem, apatie, nechuť k jídlu, zvracení, únava... A nebo taky jen klidně jen jeden z nich...

Proto je těžké ji diagnostikovat - moji kocouři nevykazovali žádné bolesti ani nález na sonu, u jednoho se to projevovalo vyloženě jen zvracením, u druhého zvracením a průjmem... První nejedl, druhý normálně jedl...

U obou se na základě odběru krve zánět vždy projevil jen v akutní fázi, mimo akutní fázi nebylo k nalezení nic... První musel v akutní fázi dostat kortikoidy - měl to jako autoimunitní onemocnění, takže jeden až dva dny na infúzích. Nesměl nic jiného, než gastrointestinal nebo sensitive dietu.

Druhý to měl méně komplikované, ten občas mohl sníst i něco jiného než dietu, ten to neměl jako autoimunitní onemocnění.

Tož tak - všechny zkušenosti se slinivkou, které jsou v tomto vláknu popsány, jsou pravdivé:-) Proto je tak těžké "slinivku" diagnostikovat.

10.12.2020 08:05
Tina125

XXX.XXX.193.217

Jojo, je to jako u lidí. Nebude to u všech stejné. My zase právě chodili na ty infuze, dávali jsme ten Almazyme, Enteroo Zoo gel a nejdřív Trovet Hepatic a pak Trovet Intestinal. A na takový ty "zvracecí dny" jsme měli pořád v ledničce nachystaný injekce Cerenie.

Naše doktorka se snaží nedávat kortikoidy. Vyhýbá se jim dokud to není nezbytně nutné. Říká, že to často napáchá víc škody jak užitku. Je taky pravda, že ona měla k tomu ještě "lehce" nemocné ledviny a taky srdce.

Každopádně tohle je bohužel hodně blbý onemocnění. Ale u koček prý poměrně častý.

10.12.2020 12:32
deauville

XXX.XXX.46.69

No, s těmi kortikoidy mám právě veselou historku - s prvním kocourem trvalo tři měsíce, než mu stanovili správnou diagnózu, pořád zvracel, vždycky strávil pár dnů na kapačkách, ulevilo se mu, pomalu jsme ho rozjedli, ale za dalších pět dní znovu... pak konečně přišli na tu slinivku a říkala jsem si hurá, už víme, co mu je... no ale léčba prakticky stejná, kolotoč zvracení, zlepšení atd.

Až pak jednoho doktora na třetím pracovišti, které jsme navštívili, napadlo dát mu prednison. Kocourovi se neuvěřitelné rychle ulevilo, žádné rozjídání, ale okamžitě baštil jak kombajn, zvracení zmizelo...

Když se pak dostal znovu do akuní fáze zánětu, což většinou bylo vinou dietní chyby (sežral něco, co neměl), nebo ze stresu (naši klidnou domácnost navštěvovala segra s nemluvnětem), hned ve dveřích veteriny jsem volala, že potřebuje kortikoidy:-) Úleva okamžitá.

Čímž neřikám, že jediným lékem jsou kortikoidy, ale ono je to někdy na škodu, když se toho vet moc bojí... Právě to "nezbytně nutné" je těžké posoudit. U nás to přineslo okamžitou a trvalou úlevu do doby, než nastala ta dietní chyba nebo stres, a pak šlo jen o to píchnout mu prednison. Bez kortikoidů by asi pomalu zahynul.

10.12.2020 12:47

no právě.....
můj kocour by bez kortikoidů zemřel velice rychle
a napadlo to až (cca) 5. veterináře.....

10.12.2020 13:57
Tina125

XXX.XXX.193.217

Tak určitě jsou i potřeba, neříkám, že nikdy ne. Ona je té naší nechtěla dát. Vzhledem k tomu, že měla nemocné ledviny, srdce, játra a slinivku, tak se opravdu bála, že by ji "odstřelily" definitivně.

Ale určitě někdy není zbytí. Naštěstí to zvládla i bez nich a byla s náma ještě další cca 3 roky. Ale ten poslední rok byly potíže intenzivnější a potom už to bylo moc špatný a šlo to velmi rychle....

10.12.2020 14:39
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Já se kortikoidů bála jak kříže protože když se berňuchovi na začátku nemoci udělal hotspot přes půl zadku, okamžitě mu vet nasadil kortikoidy. Tehdy jsem ani netušila, co to je a na co je...řekl, že to musí mít, je to velký zánět. Když mu pak začaly odcházet ta játra, tak se chytal za hlavu, že to může být těma kortikoidama(a pak zase tím a tamtím...) No když nám za pár let stejně neúspěšně léčili kočku, kortikoidy vůbec nepadly. Až jsem si s ní nevěděla rady, odvezla ji na jinou veterinu a tam vet: oni vám nedali kortikoidy? Pravidlo číslo jedna je: když nevíš, nasaď kortikoidy...Je fakt, že se pak asi na týden zlepšila, fakt hodně, začala i chodit ven...jenže to byl nádor, pak už i meta v hlavě...na to nepomůže nic

10.12.2020 21:01
canka

XXX.XXX.179.91

A proč mi vet třeba ty kortikoidy nenabídnul? Takže chápu-li dobře,tak slinivka se na krvi projeví jen když je to v akutní fázi..no kocour vypadal velice akutně zle...a nic se mu přesto nenašlo...Pamatuji si,že jsme kdysi kortikoidy podávali dýchavičnému koni a opravdu mu to pomohlo..proč by mi to vet nenabídnul,kvůli té bolesti,kterou kocourek očividně po záchodě má Říkali jsme mu,že po záchodě si vždycky lehne a leží na boku a je úplně vyřízený....
Každopádně dnes je zlepšení,není průjem,ani nezvracel..byl několikrát na záchodě a ani nemočil nikde jinde než na záchodě...takže asi ATB zabrala..možná t byl ten zánět močáku jen lehký a ty ATB pomohla..dokonce dneska i pořádně jedl na jeho poměry..kuřecí maso odmítnul,ale vzal si krůtí maso a konzervičku se 70 % masa....nesnědl jí celou,ale skoro třičtvrtě a to je úspěch...
Bohužel prášky se podat nepodařilo. Ampuli kocourek prostě nespolknul a když jsme to podle návodu doktora zkusili rozpustit ve vodě,tak se to prostě nerozpustilo(jsou to takové malinké granulky,které tou stříkačkou prostě neprojdou..ani po 2 hodinách ve vodě se nerozpustilo).Samotná ampulka je modro-oranžové barvy,nevím,co to je za prášky...takže nevím,co s tím...jak jinak to do něj dostat ...je to hodně hořké

10.12.2020 21:23
Tina125

XXX.XXX.193.217

Tak u nás se to na krvi projevovalo pořád a ne jen v akutní fázi. A vyšetřovali tyhle parametry? U nás základní krev(cukr, ALP, ALT, kreatin, močovina...) dělají na počkání, ale tyhle rozšířené parametry už posílají do laboratoře.

A ampulí myslíte kapsle? Zkoušeli jste to aplikátorem? Je dobře, že je mu líp.

Ony jso to tady jenom dohady. Nevíme co mu je....

10.12.2020 21:31
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

canka napsal(a):
A proč mi vet třeba ty kortikoidy nenabídnul? Takže chápu-li dobře,tak slinivka se na krvi projeví jen když je to v akutní fázi..no kocour vypadal velice akutně zle...a nic se mu přesto nenašlo...Pamatuji si,že jsme kdysi kortikoidy podávali dýchavičnému koni a opravdu mu to pomohlo..proč by mi to vet nenabídnul,kvůli té bolesti,kterou kocourek očividně po záchodě má Říkali jsme mu,že po záchodě si vždycky lehne a leží na boku a je úplně vyřízený....
Každopádně dnes je zlepšení,není průjem,ani nezvracel..byl několikrát na záchodě a ani nemočil nikde jinde než na záchodě...takže asi ATB zabrala..možná t byl ten zánět močáku jen lehký a ty ATB pomohla..dokonce dneska i pořádně jedl na jeho poměry..kuřecí maso odmítnul,ale vzal si krůtí maso a konzervičku se 70 % masa....nesnědl jí celou,ale skoro třičtvrtě a to je úspěch...
Bohužel prášky se podat nepodařilo. Ampuli kocourek prostě nespolknul a když jsme to podle návodu doktora zkusili rozpustit ve vodě,tak se to prostě nerozpustilo(jsou to takové malinké granulky,které tou stříkačkou prostě neprojdou..ani po 2 hodinách ve vodě se nerozpustilo).Samotná ampulka je modro-oranžové barvy,nevím,co to je za prášky...takže nevím,co s tím...jak jinak to do něj dostat ...je to hodně hořké

Uf, tak hlavně, že je mu líp. Uvidíte dál. Pokud to spadne zase do fáze zvracení atd...tak to snad opravdu bude ta slinivka I na tu můžou ATB pomoct, jelikož je to zánět.

10.12.2020 21:54

canka napsal(a):

Já tomu trochu nerozumím. Lék je ve formě prášku nebo ampuly (a to je co?). Kapsle, jak píše Tina 125? Ta se má polknout celá, ne obsah rozpustit ve vodě, což stejně nejde, jak píšete. Do krku tedy nedokážete strčit?

11.12.2020 07:04
deauville

XXX.XXX.146.108

canka napsal(a):

Berte to tak, že všechno, co tady píšeme, jsou jen dohady. To, jestli jsou lepší atb nebo kortikoidy, to by měl posoudit vet na základě nějakého vyšetření - kortikoidy by měly být aplikovány v okamžiku, kdy se jedná o autoimunitní onemocnění.

Super, že je kocourkovi lépe, ale pořád nevíte, co mu je. Pokud je to ojedinělá epizoda, asi bych to dál neřešila, pokud se problémy objeví znovu, bude to chtít víc pátrat, třeba i u jiného veta...

11.12.2020 09:25

"A proč mi vet třeba ty kortikoidy nenabídnul? "
canka, jak jsem psala, kortikoidy mému kocourovi podal až cca 5. veterinář, který ho viděl, ti ostatní před ním jen atb, ta zabrala vždy jen na chvilku a čím dál tím na kratší. Prostě veti jsou různí, s různou ochotou i schopností diagnostiky(ono k tomu potřebuje být člověk dobrý analytik a to absolvování VŠ nezajistí) atd.......

Pilule se kočkám musí nacpat do krku
já postupuji zhruba takto (kopíruji odněkud):
"Kočku nejprve chytněte levou rukou za kožní řasu za ušima (tedy jednoduše řečeno za krkem). Nepřizvedávejte ji, lepší je vyvinout mírný tlak k zemi. Prostředníčkem pravé ruky kočce otevřete tlamičku (jemně narážejte do rtů a dásní, až kočka tlamičku otevře). V té chvíli strčte tabletu uchopenou mezi palec a ukazováček ke kořeni jazyka, a ukazováčkem zatlačte ještě pár centrimetrů do krku. Ujistěte se, že kočka polkla (= olízne se), ustupte kousek dál a kočku pusťte. Vložit tabletu ke kořeni jazyka je velmi důležité. Když totiž lék nevložíte takto hluboko, snadno jej vyplivne."

11.12.2020 10:51
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Někdo psal a sestřenka na veterině dostala nějaký aplikátor na tablety - prý to s ním jde dobře. Zkus se Niki poptat, i v lékarně možná.

11.12.2020 12:42
Tina125

XXX.XXX.193.217

Já jsem psala o aplikátoru na prášky. Jsou dva druhy. Jeden má na konci takovou plastovou jakoby vidlici a ten druhý má silikonový konec. Ten plastovej je hroznej a má ostrý ty konce. Bála jsem se, že tím zraním krk. Takže jen ten silikonový. Dává se to s ním fakt parádně....

Ale hodně záleží na kočce. U těch předchozích byl aplikátor na prášky doslova vysvobozením pro obě strany. Ale ty dvě co máme teď, tak jedině rukou do krku. Ony obě když ten aplikátor vidí, tak se ho bojí a začnou úplně panikařit a strašně se bránit. Ale rukou do krku je to pohoda. Takže to chce to nevzdávat a přijít na to co bude platit na tuhle konkrétní kočku.

11.12.2020 20:06
canka

XXX.XXX.215.5

Jsou to takové ty prášky v obalu,který se rozpustí v žaludku..nebo jak bych to sakra popsala Prostě můžete to ten prášek otevřít a zevnitř se vysypou granulky prášku....
Já to dát neumím a máma se ségrou taky ne...a problém je,že on prášky zvrací,to už jsme u veta zkoušeli...a já nemůžu každý den dojíždět tam a zpátky 30 km ještě po práci kočičákovi dávat prášky..mamku jsem prosila,ať to aspoň zkusí,ale dneska jsem tam byla kocourka zkontrolovat osobně a je mu opravdu lépe a konečně normálně začal zase jíst...takže antibiotika očividně zabrali..ale počítám,že je to krátkodobá úleva..každopádně dnes po hooooodně dlouhé době měl i chuť si hrát..z toho jsme byli všichni v šoku...

11.12.2020 20:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

canka napsal(a):
Jsou to takové ty prášky v obalu,který se rozpustí v žaludku..nebo jak bych to sakra popsala Prostě můžete to ten prášek otevřít a zevnitř se vysypou granulky prášku....
Já to dát neumím a máma se ségrou taky ne...a problém je,že on prášky zvrací,to už jsme u veta zkoušeli...a já nemůžu každý den dojíždět tam a zpátky 30 km ještě po práci kočičákovi dávat prášky..mamku jsem prosila,ať to aspoň zkusí,ale dneska jsem tam byla kocourka zkontrolovat osobně a je mu opravdu lépe a konečně normálně začal zase jíst...takže antibiotika očividně zabrali..ale počítám,že je to krátkodobá úleva..každopádně dnes po hooooodně dlouhé době měl i chuť si hrát..z toho jsme byli všichni v šoku...

Chtěla jsem se zeptat na víčkách ale koukám teď tady, že jsi napsala....ježíš to je fakt super, jen ať mu to pomůže a vydrží nejlíp napořád Třeba má opravdu jen hnusně rozhašené to trávení a uklidní se to. Budem držet palce.

11.12.2020 21:30

canka napsal(a):

Tak hlavně, že je to lepší.

12.12.2020 14:32
fikovnice

XXX.XXX.134.46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
canka, jak jsem psala, kortikoidy mému kocourovi podal až cca 5. veterinář, který ho viděl, ti ostatní před ním jen atb, ta zabrala vždy jen na chvilku a čím dál tím na kratší. Prostě veti jsou různí, s různou ochotou i schopností diagnostiky(ono k tomu potřebuje být člověk dobrý analytik a to absolvování VŠ nezajistí) atd.......

"Kočku nejprve chytněte levou rukou za kožní řasu za ušima (tedy jednoduše řečeno za krkem). Nepřizvedávejte ji, lepší je vyvinout mírný tlak k zemi. Prostředníčkem pravé ruky kočce otevřete tlamičku (jemně narážejte do rtů a dásní, až kočka tlamičku otevře). V té chvíli strčte tabletu uchopenou mezi palec a ukazováček ke kořeni jazyka, a ukazováčkem zatlačte ještě pár centrimetrů do krku. Ujistěte se, že kočka polkla (= olízne se), ustupte kousek dál a kočku pusťte. Vložit tabletu ke kořeni jazyka je velmi důležité. Když totiž lék nevložíte takto hluboko, snadno jej vyplivne."

Ke kortikoidům: víš, že jsem se hodně upínala na Tvoji zkušenost! Vet mi je na moji vlastní opakovanou žádost odmítla dát...ale asi to bylo dobře. Můj kocour už byl na druhém břehu. Otázkou je, zda to tehdy ta panleukopenie byla, byla dg. jen snap testem. Protilátky nezabíraly, ATB dostával několik druhů a hlavně infúze a infúze... Zbylé dvě kočky se nenakazily, ač nejsou očkované...
Ať to bylo, co to bylo, bylo to jedno z nejhorších období v mém životě. Nejhorší bylo, že kocour cca 11 nebo 12 dní vůbec nejedl!!!

Niki, moc moc držím pěsti!

12.12.2020 14:34
fikovnice

XXX.XXX.134.46

canka napsal(a):

Akorát bacha, on ten želatinový obal je tam z určitého důvodu. Ne vždy je vhodné vysypat obsah a podávat jej bez toho obalu.
Jinak moc držím pěsti!

12.12.2020 14:35
fikovnice

XXX.XXX.134.46

Jen dodám: po aplikaci ještě pomůže jemně masírovat krk zvenčí.

12.12.2020 16:12

dávám kocourovi 2x denně aminavast+pronefru/ipakitine
rozpustím máslo, zamíchám vše v hmotu, nechám ztuhnout, vytvaruji tobolku, nacpu do krku a dolů to už klouže "jako po másle", to máslo.....

(pravda, zatím jsem nezkusila mu to dávat rozpuštěné, jestli vyblíže )

12.12.2020 20:48
fikovnice

XXX.XXX.135.65

dávám kocourovi 2x denně aminavast+pronefru/ipakitine
rozpustím máslo, zamíchám vše v hmotu, nechám ztuhnout, vytvaruji tobolku, nacpu do krku a dolů to už klouže "jako po másle", to máslo.....

(pravda, zatím jsem nezkusila mu to dávat rozpuštěné, jestli vyblíže )

12.12.2020 21:55
canka

XXX.XXX.215.5

Fikovnice děkuji za podporu

Já vím,že ten želatinový obal tam je z nějakého důvodu,ale otevřít to,vysypat a rozpustit ve vodě nám řekl veterinář,když prý to do něj nedokážeme dostat normálně..jenže se to v té vodě prostě nerozpustilo...

Dneska jsem volala ségře,jak kocourek vypadá(mamce nevolám,protože ta mi nikdy radši neřekne pravdu) a prý je to opravdu lepší..jsme domluvený,že kdyby se mu přitížilo,pojedeme znova k vetovi..zkusili by jsme ho poprosit buď ještě o antibiotika nebo ty kortikoidy,pokud nám je dá...

13.12.2020 11:15
deauville

XXX.XXX.46.69

canka napsal(a):
Fikovnice děkuji za podporu

Já vím,že ten želatinový obal tam je z nějakého důvodu,ale otevřít to,vysypat a rozpustit ve vodě nám řekl veterinář,když prý to do něj nedokážeme dostat normálně..jenže se to v té vodě prostě nerozpustilo...

Dneska jsem volala ségře,jak kocourek vypadá(mamce nevolám,protože ta mi nikdy radši neřekne pravdu) a prý je to opravdu lepší..jsme domluvený,že kdyby se mu přitížilo,pojedeme znova k vetovi..zkusili by jsme ho poprosit buď ještě o antibiotika nebo ty kortikoidy,pokud nám je dá...

Já si tu diskusi pročítám znovu, a tohle není dobrý nápad, prosit o atb nebo kortikoidy... Protože podle všeho pořád nevíte, co mu vlastně je. Chápu, že to není Váš kocour a že s maminkou je to těžké, ale pokud to bude pokračovat, fakt bych zkusila jiného veta, protože tenhle se evidentně dostal na hranici svých diagnostických "možností"... A dávat naslepo cokoli, ať atb, nebo kortikoidy, to je blbost...

Každopádně flintu do žita bych neházela, na uspání to není...

13.12.2020 11:35

"fakt bych zkusila jiného veta, protože tenhle se evidentně dostal na hranici svých diagnostických "možností"."

ano
změna veterináře mi již zachránila nejen kocoura, ale i psa

"zkusili by jsme ho poprosit buď ještě o antibiotika nebo ty kortikoidy,pokud nám je dá..."
neprosím o léčbu dle mne, ale ptám se, nadhazuji témata....(se mi taky stalo, že jsem se takto na něco ptala a odpověď veta byla nějak tak, jo, to by bylo nejlepší, ale je to dražší a lidi to nechtějí..........jako, kua, veta nepotřebuji na řízení financí, ale na to, aby mi řádně diagnostikoval a léčil!)

13.12.2020 14:04

"fakt bych zkusila jiného veta, protože tenhle se evidentně dostal na hranici svých diagnostických "možností"."

ano
změna veterináře mi již zachránila nejen kocoura, ale i psa

"zkusili by jsme ho poprosit buď ještě o antibiotika nebo ty kortikoidy,pokud nám je dá..."
neprosím o léčbu dle mne, ale ptám se, nadhazuji témata....(se mi taky stalo, že jsem se takto na něco ptala a odpověď veta byla nějak tak, jo, to by bylo nejlepší, ale je to dražší a lidi to nechtějí..........jako, kua, veta nepotřebuji na řízení financí, ale na to, aby mi řádně diagnostikoval a léčil!)

13.12.2020 21:23
canka

XXX.XXX.215.5

Děkuji za reakce....
Dneska bohužel nemám dobré zprávy Jak to vypadalo dobře,že je to na dobré cestě po těch antibiotikách,tak dnes zase zlom k horšímu...
Ráno zvracel,a najednou zničeho nic prý začal běhat z kočkolitu na kočkolit a čůrat a čůrat..nakonec lehnul prý na zem a ležel..a když už pak vyskočil na postel,tak prý zase začal učůrávat na postel...takže na všech postelích má mamka igelity a noviny,aby je neměla počůrané...tak já to nechápu..močák se neukázal jako problém a najednou tohle..a i tak hezky jedl a najednou takový zvrat..tak já to nechápu..

Co se týče těch veterinářů,ono je to těžký...tady v okolí jich moc není a na téhle klinice jsem se zatím ještě nezklamala..se 3 vety špatná zkušenost..ale musím uznat,že tady se teď hodně pospíchá na té klinice,protože mají furt narváno...ale já prostě už nevím,co dělat...na uspání to určitě není,to jsem mamce vysvětlila..ano,kdyby jsem viděla,že se trápí,je to něco jiného..ale tady takové zlepšení a po 3 dnech zase bum a je v tom nanovo....ale už nemá průjem. Teď je to o tom močení..a musí ho to bolet,protože proč by si po tom záchodě tak vyčerpaně lehal?
Nevím,jak dál s tím...zkusím zítra na veterinu zavolat,co mi řeknou jako další postup..je možné,že antibiotika to ovlivní?

14.12.2020 08:01
deauville

XXX.XXX.46.69

canka napsal(a):
Děkuji za reakce....
Dneska bohužel nemám dobré zprávy Jak to vypadalo dobře,že je to na dobré cestě po těch antibiotikách,tak dnes zase zlom k horšímu...
Ráno zvracel,a najednou zničeho nic prý začal běhat z kočkolitu na kočkolit a čůrat a čůrat..nakonec lehnul prý na zem a ležel..a když už pak vyskočil na postel,tak prý zase začal učůrávat na postel...takže na všech postelích má mamka igelity a noviny,aby je neměla počůrané...tak já to nechápu..močák se neukázal jako problém a najednou tohle..a i tak hezky jedl a najednou takový zvrat..tak já to nechápu..

Co se týče těch veterinářů,ono je to těžký...tady v okolí jich moc není a na téhle klinice jsem se zatím ještě nezklamala..se 3 vety špatná zkušenost..ale musím uznat,že tady se teď hodně pospíchá na té klinice,protože mají furt narváno...ale já prostě už nevím,co dělat...na uspání to určitě není,to jsem mamce vysvětlila..ano,kdyby jsem viděla,že se trápí,je to něco jiného..ale tady takové zlepšení a po 3 dnech zase bum a je v tom nanovo....ale už nemá průjem. Teď je to o tom močení..a musí ho to bolet,protože proč by si po tom záchodě tak vyčerpaně lehal?
Nevím,jak dál s tím...zkusím zítra na veterinu zavolat,co mi řeknou jako další postup..je možné,že antibiotika to ovlivní?

Jediné řešení je prostě jiný vet, ono i na klinice mohou být mladí/nezkušení veti, pokud je tam navíc šrumec, tak asi podporu od starších kolegů moc nemají - a asi ani trpělivost přijít věci na kloub. Navíc se zřejmě motají v kruhu svým diagnóz, když už všechna vyšetření provedli a vyloučili všechno možné, nechce se jim znovu... Tohle chce někoho nezatíženého. Někdy (ale opravdu jen někdy:-) se vyplatí navštívit třeba nějakého staršího praktika.

Nevím, odkud jste, mohla bych poradit něco v okolí, ale berte to tak, že "okolí" může v určitých lokalitách bohužel znamenat i 50 km:-(

Ta kombinace zvracení a močení je zvláštní, první, co by mě napadlo, jsou ledviny, nebo močový měchýř, ale když krevní testy nic neukázaly... Nicméně je možné, že na původní diagnózu (ve Vašem případě spíš nediagnózu) se nabalily další "diagnózy".

Jiný vet, a jak píše hmn_, asertivní přístup - ptát se, navrhovat, rozporovat - čili nebát se zpochybnit, ale samozřejmě ne arogantně - vet na to šest let studoval a má nějakou praxi, ale Vy zase to zvíře znáte nejlépe.

14.12.2020 20:29
canka

XXX.XXX.215.5

Tak jsme dnes byli zase na veterině..kocourek dostal antibiotika zase a něco na bolest..v pátek máme přijít znovu..pry naposledy..takže ještě půjdeme v pátek a pokud nebude zlepšení,dostala jsem tip na jiného veta,tak to zkusíme..je to sice dál,ale aspoň to vyzkoušíme..za to už nic nedám..jsem na tu diagnózu zvědavá

15.12.2020 10:08
deauville

XXX.XXX.46.69

Já už taky:-)

19.12.2020 10:47
fikovnice

XXX.XXX.55.139

canka napsal(a):
Děkuji za reakce....

Niki, polyurie (časté močení) je předzvěstí úplného selhání ledvin - tam pak nastoupí naopak anurie.
Akorát teda nechápu, že by neměl vysoký kreatinin. Ale zrovna ten bych si vyžádala znovu, a fakt na JINÉM pracovišti. Nadále držím pěsti!

Další nápad - nějaká hormonální porucha - diabetes, Cushing...ale vše by mělo mít odezvu v biochemce, je to velmi divné.
No, a průjmování - trochu se bojím, že pokud má v sobě čtvery nebo patery ATB, tak už je v podstatě jimi intoxikovaný a má komplet vybitou střevní mikroflóru.

Sázím na ten uroproblém, ale chce to aktuální odběry! Držte se - Ty, mamka a hlavně kocourek kéž by zabojoval - jako tehdy ten můj.

Přidejte reakci

Přidat smajlík