Rokk

XXX.XXX.62.5
Dobrý den,
prosil bych o radu. Poslední dobou nám bezdůvodně hynou kočky. Měli jsme 4 koťata (stará přibližně 3 měsíce) a 4 kocoury (z jara). Všechny kočky žijí venku. Dvě koťata už uhynuly a nyní to vypadá že uhynou 2 kocouři.
Příznaky jsou vždy stejné. Kočka začne být apatická, leží a nebo sedí a kouká do prázdna před sebe, při hlazení vrní ale nenastavuje hlavu proti hlazení. Tenhle stav trvá tak 12h, poté následuje krátké zlepšení kdy se kočka pohybuje ale leze pomalu, dělá při pohybu pauzy a motají se jí nohy. Poté kočka někam naleze a další den ji nalezneme mrtvou. A vždy umře v nepřirozené poloze kdy leží na boku, je natažená do oblouku a má natažené přední i zadní nohy.
Zatím jsem vyloučil že by se jednalo o otravu z krmení protože všechny kočky jí naprosto to samé. Stejně tak jsem vyloučil že by sežraly jed na myši protože myši netrávíme a máme potvrzeno od sousedů že je taky netráví. Navíc otrava antikoagulanty by se projevovala krvácením a otrava fosfidem zinku by zase byla mnohem rychlejší.
Hledal jsem nemoci co by to mohly způsobovat a nic s těmi příznaky jsem nenašel. Většina nemocí se projevuje hubnutím a nezpůsobuje úhyn tak rychle.
Tohle upravdu je:
1, apatie, kočka jen leží
o 8-12 hodin déle
2, kočka se sice pohybuje ale motají se jí nohy a neujde víc než pár metrů
další den
3, kočka je nalezena mrtvá nepřirozeně natažená
Žádný jiný viditelný příznak nějaké nemoci jsem nenašel.
O kočky je dobře postaráno, jsou pravidelně odčervené a očkované proti vzteklině (žijeme na vesnici).
Opravdu už nevím co to může způsobovat. Podobné umrtí nastalo u mladé kočky v únoru, další před minulý rok v červnu u 2 koťat. Prostě jsem nenašel jediný důvod proč se v průběhu několika let u koček objevují stejné příznaky úmrtí a přitom jiné kočky co s nima žijí společně a jí i ze stejné misky jsou naprosto v pořádku.
Děkuji za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

co dáváte proti vnějším parazitům?
Rokk

XXX.XXX.62.5
Zatím jsme měli problém jen s ušním svrabem a na to jsme měli nějaké kapky do ucha.
Klíště měli jen kocouři, tam jsme je odstanili mechanicky pinzetou. Koťata se začaly aktivně pohybovat venku až když klíšťata už nebyly.
Blechy nijak aktivně neřešíme. Kočka leze bůhvíkde takže blechy někde chytne. Proti blechám jsme jim do boudy dávali javorové listí.

a nemáte koně?
Rokk

XXX.XXX.62.5
Pardon, chtěl jsem napsat ořechové listí. To máme ozkoušeno u psa a proti blechám to pomáhalo.
Koně nemáme ale cizí koně mají ohradu přibližně 250m daleko. Ale nikdy jsem neviděl že by tam kočky chodily.

a nebo garáž, autodílnu, třeba i poblíž?
Rokk

XXX.XXX.62.5
Ano, dílnu poblíž máme. Ale jediné co nás napadlo jako škodlivé z dílny je Fridex a ten máme zavřený.
janae1

XXX.XXX.160.6
Rokk
napsal(a):
Dobrý den,
prosil bych o radu. Poslední dobou nám bezdůvodně hynou kočky. Měli jsme 4 koťata (stará přibližně 3 měsíce) a 4 kocoury (z jara). Všechny kočky žijí venku. Dvě koťata už uhynuly a nyní to vypadá že uhynou 2 kocouři.
Příznaky jsou vždy stejné. Kočka začne být apatická, leží a nebo sedí a kouká do prázdna před sebe, při hlazení vrní ale nenastavuje hlavu proti hlazení. Tenhle stav trvá tak 12h, poté následuje krátké zlepšení kdy se kočka pohybuje ale leze pomalu, dělá při pohybu pauzy a motají se jí nohy. Poté kočka někam naleze a další den ji nalezneme mrtvou. A vždy umře v nepřirozené poloze kdy leží na boku, je natažená do oblouku a má natažené přední i zadní nohy.
Zatím jsem vyloučil že by se jednalo o otravu z krmení protože všechny kočky jí naprosto to samé. Stejně tak jsem vyloučil že by sežraly jed na myši protože myši netrávíme a máme potvrzeno od sousedů že je taky netráví. Navíc otrava antikoagulanty by se projevovala krvácením a otrava fosfidem zinku by zase byla mnohem rychlejší.
Hledal jsem nemoci co by to mohly způsobovat a nic s těmi příznaky jsem nenašel. Většina nemocí se projevuje hubnutím a nezpůsobuje úhyn tak rychle.
Tohle upravdu je:
1, apatie, kočka jen leží
o 8-12 hodin déle
2, kočka se sice pohybuje ale motají se jí nohy a neujde víc než pár metrů
další den
3, kočka je nalezena mrtvá nepřirozeně natažená
Žádný jiný viditelný příznak nějaké nemoci jsem nenašel.
O kočky je dobře postaráno, jsou pravidelně odčervené a očkované proti vzteklině (žijeme na vesnici).
Opravdu už nevím co to může způsobovat. Podobné umrtí nastalo u mladé kočky v únoru, další před minulý rok v červnu u 2 koťat. Prostě jsem nenašel jediný důvod proč se v průběhu několika let u koček objevují stejné příznaky úmrtí a přitom jiné kočky co s nima žijí společně a jí i ze stejné misky jsou naprosto v pořádku.
Děkuji za každou radu.
Já toto zažila (naštěstí ne u našich koček) u otravy Fridexem.
Rokk

XXX.XXX.62.5
janae1
napsal(a):
Já toto zažila (naštěstí ne u našich koček) u otravy Fridexem.
Díky moc za radu. Četl jsem příznaky (https://zverolekarka.com/otrava-etylenglykolem/) a opravdu je to tomu asi nejblíž z toho co jsem zatím našel.
Ale nevím kde by se k tomu dostali. Musím se poptat sousedů jestli to nemají někde volně.

Rokk
napsal(a):
Díky moc za radu. Četl jsem příznaky (https://zverolekarka.com/otrava-etylenglykolem/) a opravdu je to tomu asi nejblíž z toho co jsem zatím našel.
Ale nevím kde by se k tomu dostali. Musím se poptat sousedů jestli to nemají někde volně.
stačí trochu vylito na zemi. třeba.

Rokk
napsal(a):
Jak píše lesnížínka - pro potvrzení pitva s tím, že máte podezření na otravu Fridexem. Očkování proti vzteklině taky považuji za zbytečné.
janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
stačí trochu vylito na zemi. třeba.
A slíže dobrovolně kočka Fridex jen tak ze země?
Vím, že kočka necítí sladkou chuť, ale má citlivější smysly než člověk, že by Fridex spletla třeba s vodou zrovna v době, kdy je vody všude dost?
Nebo je Fridex přitahuje jako třeba Savo?
Myslím, že se musí nějak maskovat, že kočka pozná, že to není uplně košer, ale třeba se pletu.
A pitva, několik vetů řeklo, že pitva je u Fridexu neprůkazná. Že je to jen o domněnkách.
Vlastně jsem zažila ještě otravu Fridexem u psa, tam pitva proběhla. Majiteli bylo řečeno, že dost možná Fridex, ale záruka žádná a bylo to jen ustní, nikdo se pod to nepodepsal. Co si vybavuji, tak ve zprávě bylo něco o rychlém rozkladu orgánů a pravděpodobné otravě nezjištěnou látkou.

janae1
napsal(a):
A slíže dobrovolně kočka Fridex jen tak ze země?
Vím, že kočka necítí sladkou chuť, ale má citlivější smysly než člověk, že by Fridex spletla třeba s vodou zrovna v době, kdy je vody všude dost?
Nebo je Fridex přitahuje jako třeba Savo?
Myslím, že se musí nějak maskovat, že kočka pozná, že to není uplně košer, ale třeba se pletu.
A pitva, několik vetů řeklo, že pitva je u Fridexu neprůkazná. Že je to jen o domněnkách.
Vlastně jsem zažila ještě otravu Fridexem u psa, tam pitva proběhla. Majiteli bylo řečeno, že dost možná Fridex, ale záruka žádná a bylo to jen ustní, nikdo se pod to nepodepsal. Co si vybavuji, tak ve zprávě bylo něco o rychlém rozkladu orgánů a pravděpodobné otravě nezjištěnou látkou.
slíže. projde vylitým fridexem, pak si olíže packu, protože není prase a tohle množství na otravu kočky bohatě stačí.
otravu fridexem při pitvě poznám. budou tam degenerované ledviny, jsou velké, úplně žluté na řezu a histologické vyšetření by bylo zcela průkazné.

lesnížínka
napsal(a):
Proč koně?
protože podobně by se mohla projevit také otrava ivermektinem. majitel odčervuje koně, kočka olíže zbytek té pasty.... kolie se takhle může krásně otrávit žraním kobylinců.
janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
slíže. projde vylitým fridexem, pak si olíže packu, protože není prase a tohle množství na otravu kočky bohatě stačí.
otravu fridexem při pitvě poznám. budou tam degenerované ledviny, jsou velké, úplně žluté na řezu a histologické vyšetření by bylo zcela průkazné.
Děkuji za odpověď.
Ano, tkto sliže. Podobně byly otrávené kočky v mé blízkosti. Akorát jsem nechtěla dávat návod pro další psychopaty.

lesnížínka
napsal(a):
Proč koně?
Protože ivermectin.

lesnížínka
napsal(a):
Ač jsem si pročetla, co je ivermectin pořád nějak nechápu, vo co go
Bodlinka vysvětlila. Pro kočky a některá plemena psů toxický.
napsal(a):
protože podobně by se mohla projevit také otrava ivermektinem. majitel odčervuje koně, kočka olíže zbytek té pasty.... kolie se takhle může krásně otrávit žraním kobylinců.
Já jsem kdysi pradávno ivermektinem vyléčila kocourovi ušní svrab, jinak nezabíralo vůbec nic a asi by mi na ten svrab jinak umřel (už se mu úplně v cárech loupala kůže z hlavy)! Teď jsem googlila a našla jsem, že se používá i u koček, i když "off label". Můžu se zeptat, jak to tedy je? Vím, že dnes jsou lepší, účinnější, selektivnější preparáty...ale udivila mě Vaše úvaha o intoxikaci zrovna ivermektinem...
Mmch. já si také myslím, že jde o intoxikaci, ale co třeba nějaké pesticidy...? Řešilo se pár případů na "Psech".
napsal(a):
Bodlinka vysvětlila. Pro kočky a některá plemena psů toxický.
Ale jako jak, jak by se k němu dostali? Nastříkám(či jak se to používá) to na koně a kočka to co? Olíže z něj? Nebo jen, že se načichá v té stáji? Nebo, že se to tam někde rozlije a olíže to, stejně jako ten Fridex?

fikovnice
napsal(a):
Já jsem kdysi pradávno ivermektinem vyléčila kocourovi ušní svrab, jinak nezabíralo vůbec nic a asi by mi na ten svrab jinak umřel (už se mu úplně v cárech loupala kůže z hlavy)! Teď jsem googlila a našla jsem, že se používá i u koček, i když "off label". Můžu se zeptat, jak to tedy je? Vím, že dnes jsou lepší, účinnější, selektivnější preparáty...ale udivila mě Vaše úvaha o intoxikaci zrovna ivermektinem...
Mmch. já si také myslím, že jde o intoxikaci, ale co třeba nějaké pesticidy...? Řešilo se pár případů na "Psech".
Nic není černobílé. Na svrab je selamectin (Stronghold), použila jsem u svých a jiných kocourů. Když ostatní selhává, tak třeba i ten ivermectin. Se všemi riziky. Pesticidy by mohly být. Nevím, jestli se používají v tomhle ročním období.
lesnížínka
napsal(a):
Ale jako jak, jak by se k němu dostali? Nastříkám(či jak se to používá) to na koně a kočka to co? Olíže z něj? Nebo jen, že se načichá v té stáji? Nebo, že se to tam někde rozlije a olíže to, stejně jako ten Fridex?
Raduš jedná se o odčervovací přípravek v pastě. Je to taková tubička,kterou vpravíš do tlamy podle hmotnosti koně. No a když necháš pak tu tubičku prázdnou někde ležet,že to pak vyhodíš a kočka to olízne,průser je na světě..vím,že mě na tohle veterinář upozorňoval,když viděl,že mám u koní kocoura...
canka
napsal(a):
Raduš jedná se o odčervovací přípravek v pastě. Je to taková tubička,kterou vpravíš do tlamy podle hmotnosti koně. No a když necháš pak tu tubičku prázdnou někde ležet,že to pak vyhodíš a kočka to olízne,průser je na světě..vím,že mě na tohle veterinář upozorňoval,když viděl,že mám u koní kocoura...
Aha, díky za vysvětlení. U nás jsou vždycky kočky ve stájích, tak mi ta otázka na koně versus kočky přišla divná

canka
napsal(a):
V hodně stájích jsou kočky a k takhle hromadným úhynům tam nedochází. Pátrala bych dál.

teampc
napsal(a):
Dobrý den, nám takhle taky umírala koťata a i dospělé kočky, jedna z nich to měla z granulí, které někdo otrávil kvůli krysám, ale u ostatních koček to byl kočičí mor
Nerozumím. Granule otrávil kvůli krysám? Jak?
napsal(a):
Nic není černobílé. Na svrab je selamectin (Stronghold), použila jsem u svých a jiných kocourů. Když ostatní selhává, tak třeba i ten ivermectin. Se všemi riziky. Pesticidy by mohly být. Nevím, jestli se používají v tomhle ročním období.
Jj, to roční období mi k pesticidům taky nějak nesedí. Ale asi se tu shodneme, že to vypadá na nějakou intoxikaci.
Jinak ten ivermektin měl tehdy na mého vlastně prvního kocoura úplně zázračný účinek. Pomohla výrazně hned první injekce a kocour se pak dožil tuším asi 19let...

teampc
napsal(a):
Dobrý den, no, někde to dělají tak, že krmení pro hlodavce, či nějaké jiné krmivo otráví kvůli krysám (nebo potkanům), aby jim nelezli např. ke králíkům nebo k malé drůbeži. Prostě návnada.
Ale jak otráví? Čím? A proč, když se dají sehnat rovnou jedovaté nástrahy?
JanaAub.

XXX.XXX.44.248
Dobrý den,mohu se prosím zeptat zadavatele dotazu ohledně uhynu koček jestli už se mu podařilo zjistit příčinu?Začalo nás trápit úplně to samé,naprosto stejne příznaky a nakonec rychlý uhyn koček.Dekuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.19
lesnížínka
napsal(a):
Ale umí, je jim to jedno Sousedka tak na půdu nastražila jed na potkany...nějak jí bylo jedno, že tam chodí babči kocour Nepřežil to.
No na cizi pude nemel co delat je to smutny ale bohužel. Umyslne bych zvireti neublizila ale zas si kvuli cizim kockam nebudu delat z baraku pevnost...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.19
JanaAub.
napsal(a):
Dobrý den,mohu se prosím zeptat zadavatele dotazu ohledně uhynu koček jestli už se mu podařilo zjistit příčinu?Začalo nás trápit úplně to samé,naprosto stejne příznaky a nakonec rychlý uhyn koček.Dekuji.
Nechte udělat pitvu. Do 3 tis se vejdete i kdyby to byla ta nejpodrobnejsi pitva. A budete mít jistotu
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No na cizi pude nemel co delat je to smutny ale bohužel. Umyslne bych zvireti neublizila ale zas si kvuli cizim kockam nebudu delat z baraku pevnost...
Je to opuštěný barák po jejich babči a půdy jsou u nás otevřené, takže krom koček se tam dostane kdekdo a kde co tak nevím, proč by tam zrovna kocour měl vadit. Teda jí rozhodně nevadil, jen ona moc nepřemýšlí...

JanaAub.
napsal(a):
Zadavatel se vám po roce nejspíš už neozve. A i kdyby - příčina úhynu se zjišťuje na SVÚ, kde mají pitevnu a spoustu laboratoří, ne na internetu. Za mě - otrava, infekce, rakovina, selhání jater nebo ledvin, paraziti...Vyberte si.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.22
lesnížínka
napsal(a):
Je to opuštěný barák po jejich babči a půdy jsou u nás otevřené, takže krom koček se tam dostane kdekdo a kde co tak nevím, proč by tam zrovna kocour měl vadit. Teda jí rozhodně nevadil, jen ona moc nepřemýšlí...
Aha to. Je pak trosku jina. Nicmene za tím ze ten kdo nechava kocky litat vsude musi pocitat s tim ze na neco umre nebo ji nekdo nebo neco sejme, si stojim.
Miriam33

XXX.XXX.209.199
My si kdysi takto otrávili kočku jedem na mravence. Byli venku u domu a hrozně mi vadili. Sežrala (nikdy by mne to nenapadlo) právě ty vylezle zdechlé mravence. Našli jsme ji ztuhlou jak sfingu. Víckrát jsem to nepoužila.