Struvity u 8 měsíčního kotěte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

BarboraB

21.2.2021 21:15
BarboraB

XXX.XXX.69.247

Zdravím, přicházím s dotazem.. Mám 8 měsíčního kocourka, jedná se prý o křížence britské whiskas s neznámým kocourem. Problémy s kameny jsme měli už ve 4 měsících, kdy byly přeléčeny antibiotiky. S tím,že po nich bylo vše v pořádku a máme užívat dále pasti uro-pet. Jelikož granule na ledvinovou dietu koťata nesmí. V poslední době začal mít problém s chováním - čůrání všude možně,jen ne do záchodku, to a samé s velkou potřebou. Po návštěvě veterináře, kde jsem vzala zkontrolovat moč. Nám vyšlo pH 8-9, nezměřitelná hustota a kameny (struvity). V moči byly také bílkoviny a leukocyty, krev nebyla. Na ultrazvuku byl nález - zesilněná stěna močového měchýře a byl viditelný i Písek. Nasazeny nám byly antibiotika na 10 dní (Synulox), pasta uro-pet a dieta Fortify. S tím že nic nesmí, jen své dietní granule. Po dobrání antibiotik máme dojít znovu na kontrolu moči. Bylo mi sděleno,že budeme muset určitě celoživotné užívat pouze dietní stravu v podobě granulí ?? Moje otázky zní : setkal jste se s tímto někdo u takto malého kotěte? Jak jste řešili ? Dále jak je možné, že když jsou dietní granule pro koťata nevhodné máme je nasazeny? Bylo mi také sděleno,že kastrace nepřipadá vůbec v úvahu?
Přemýšlím o konzultaci s jiným veterinářem, jelikož mi spoustu věcí moc nesedí. obecně dlouhodobý léčebný postup u takto malého kotěte pouze v podobě těchto granulí(u kterých sám výrobce uvádí že se nedoporučuje krmit déle jak 6 měsíců, především uvádí že se nesmí pro koťata používat ) mi přijde při nejmenším zvláštní.
Jaký na to máte názor vy ?
Děkuji předem za odpověď.

21.2.2021 22:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ona 8 měsíční kočka(kocour) už není kotě, ale dospělé zvíře, takže ty granule vadit nebudou. Ale něco je hodně špatně, když má takové problémy, v už tak mladém věku. Nanapsala jste, čím byl krmený doteď.

BarboraB

21.2.2021 22:32
BarboraB

XXX.XXX.69.247

Do teď jsem krmila Purizonem.. Takže kvalitní granule, doma také máme fontánu na podporu pití a další misky s vodou, aby pil.
Také mi to nepřijde v pořádku v tomto věku..

22.2.2021 07:41
deauville

XXX.XXX.46.69

Souhlas s lesnížínka, kocour už není tak malý.

Nicméně, ano, i mladá zvířata, zvláště kocouři, mohou trpět močovými kameny. Pokud se diety týče a pamatuji-li se dobře, na močové kameny jsou diety "rozpouštěcí", které by opravdu neměly být podávány dlouhodobě, a pak diety udržovací, které struvity nerozpustí, ale měly by předcházet jejich vzniku - a tam je dlouhodobé užívání možné.

Každopádně bych to konzultovala i s jiným veterinářem, tohle je poměrně složitá situace, zvlášť když nedoporučuje kastraci.

22.2.2021 10:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

deauville napsal(a):
Souhlas s lesnížínka, kocour už není tak malý.

Nicméně, ano, i mladá zvířata, zvláště kocouři, mohou trpět močovými kameny. Pokud se diety týče a pamatuji-li se dobře, na močové kameny jsou diety "rozpouštěcí", které by opravdu neměly být podávány dlouhodobě, a pak diety udržovací, které struvity nerozpustí, ale měly by předcházet jejich vzniku - a tam je dlouhodobé užívání možné.

Každopádně bych to konzultovala i s jiným veterinářem, tohle je poměrně složitá situace, zvlášť když nedoporučuje kastraci.

Kastrovat nechce zřejmě z důvodu, že kastráti mají problémy tuplem Neevím, jestli by to váš kocour žral(moji kočičáci zrovna moc ne) ale co tak zkusit krmení masem? Doporučují se krmit kuřecí krky, křídla...musí tam být i kostičky právě.

22.2.2021 10:14
deauville

XXX.XXX.46.69

lesnížínka napsal(a):
Kastrovat nechce zřejmě z důvodu, že kastráti mají problémy tuplem Neevím, jestli by to váš kocour žral(moji kočičáci zrovna moc ne) ale co tak zkusit krmení masem? Doporučují se krmit kuřecí krky, křídla...musí tam být i kostičky právě.

Jo, chápu ten důvod, proč kastrace ne, ale spíš si nedovedu představit, jak si doktor představuje, že zadavatelka bude žít s nekastrovaným kocourem... zadavatelka nepíše, jaký má kocour režim, jestli jen byt nebo jestli chodí i ven, ale pokud jen byt, jestli začne značkovat, tak je to bez kastrace neřešitelná situace...

Jinak s těma vet dietama mám dobré zkušenosti, našemu kocourovi to hodně pomohlo, jen jde o to najít tu správnou příchuť...

22.2.2021 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

No však to by mě taky zajímalo, kastraci se stejně nevyhnou. Pokud tam není problém vyloženě nějaká vrazená vada, jsem přesvědčená, že alfou a omegou všeho je strava. A krmení granulema mi u koček přijde(i u psů) jako největší problém. Kočka, která má žrát jen a pouze maso, je krmená obilovinama. Takže bych přešla na krmení masem, i kdybych měla kočičákovi kupovat laboratorní myši(což by bylo ideální ) Bohužel u nás je to bída, ke krmení masem je musím doslova nutit, včera krůtí prsa jsem jim málem omlátila o hlavu. Nakonec je dostali do misky a nic jiného, takže je někdo snědl. Mám podezření, že kočka, která je tlustá jako prase, kdežto já bych potřebovala, aby maso jedl hlavně mladý kočičák, který ta hovínka má taková měkká

BarboraB

22.2.2021 11:08
BarboraB

XXX.XXX.69.247

Kocour je pouze doma.. Takže pokud začne značit nevím jak to budeme řešit.. Jinak krmení masem měl z půlky do teď. 50% granule a 50% maso. To mi bylo taktéž zakázáno, že v žádném případě maso nesmí ? Říkám je spoustu věci, které mi moc nejdou dohromady

22.2.2021 11:35
deauville

XXX.XXX.46.69

lesnížínka napsal(a):
No však to by mě taky zajímalo, kastraci se stejně nevyhnou. Pokud tam není problém vyloženě nějaká vrazená vada, jsem přesvědčená, že alfou a omegou všeho je strava. A krmení granulema mi u koček přijde(i u psů) jako největší problém. Kočka, která má žrát jen a pouze maso, je krmená obilovinama. Takže bych přešla na krmení masem, i kdybych měla kočičákovi kupovat laboratorní myši(což by bylo ideální ) Bohužel u nás je to bída, ke krmení masem je musím doslova nutit, včera krůtí prsa jsem jim málem omlátila o hlavu. Nakonec je dostali do misky a nic jiného, takže je někdo snědl. Mám podezření, že kočka, která je tlustá jako prase, kdežto já bych potřebovala, aby maso jedl hlavně mladý kočičák, který ta hovínka má taková měkká

Já si právě myslím, že tam nějaká vrozená vada nebo dědičná zátěž bude, jinak to úplně normální není, aby u tak mladého zvířete ty kameny byly - ne že by to bylo nemožné, ale rozhodně to není obvyklé...

22.2.2021 11:39
deauville

XXX.XXX.46.69

BarboraB napsal(a):
Kocour je pouze doma.. Takže pokud začne značit nevím jak to budeme řešit.. Jinak krmení masem měl z půlky do teď. 50% granule a 50% maso. To mi bylo taktéž zakázáno, že v žádném případě maso nesmí ? Říkám je spoustu věci, které mi moc nejdou dohromady

Nevím, jeslti bych úplně řekla, že maso nesmí, každopádně jestli má opravdu struvity a bude je potřeba rozpustit, tak ta dieta je opravdu základ.

Každopádně zašla bych na konzultaci i k jinému vetovi, bez té kastrace je to skutečně složitá situace a nedokážu si to představit.

22.2.2021 12:11
Štefan1

XXX.XXX.208.238

lesnížínka napsal(a):

Spekuluje se o vlivu rané kastrace na tento problém, nicméně, pokud vím, není to zcela jasné. Tedy v zásadě nevidím problém v kastraci v dospělém věku, když už kocour ukončil tělesný růst.

Sám jsem měl dva kastrované venkovní kocoury a neměli problém (jeden se dožil 14 let a asi by vydržel déle, kdyby se na něm nepodepsal pitbul), druhý má 7 let a potíže zatím žádné (klepu).

Mám malinko podezření, že na vzniku těchto močových potíží se částečně podílí i způsob chovu - v bytě, s minimem pohybu a maximem dobrého krmení.

V popisovaném případu je to ovšem hodně brzo - otázkou je proč. Nicméně bez celoživotních dietních opatření to nejspíše nepůjde. Překrmování bílkovinama (masem) je zvažováno jako jedna z příčin, takže nevím, jestli masová dieta bude to pravé.

22.2.2021 14:55
deauville

XXX.XXX.46.69

Štefan1 napsal(a):
Spekuluje se o vlivu rané kastrace na tento problém, nicméně, pokud vím, není to zcela jasné. Tedy v zásadě nevidím problém v kastraci v dospělém věku, když už kocour ukončil tělesný růst.

Sám jsem měl dva kastrované venkovní kocoury a neměli problém (jeden se dožil 14 let a asi by vydržel déle, kdyby se na něm nepodepsal pitbul), druhý má 7 let a potíže zatím žádné (klepu).

Mám malinko podezření, že na vzniku těchto močových potíží se částečně podílí i způsob chovu - v bytě, s minimem pohybu a maximem dobrého krmení.

V popisovaném případu je to ovšem hodně brzo - otázkou je proč. Nicméně bez celoživotních dietních opatření to nejspíše nepůjde. Překrmování bílkovinama (masem) je zvažováno jako jedna z příčin, takže nevím, jestli masová dieta bude to pravé.

V zásadě máte ve všem pravdu, nicméně zadavatelčin kocour je příliš mladý na to, aby se na něm "podepsal" životní styl, o kastraci nemluvě, když k ní ještě ani nedošlo.

Já během svého života měla dva kocoury, kteří problémy se struvity měli - u obou se ale objevily okolo desátého roku (a oba se s nimi na dietě dožili cca 15 let). Z toho usuzuji, že u zadavatelky bude problém ještě někde jinde - jak jsem psala, dědičná zátěž, vrozená vada... Už proto bych prostě navštívila jiné veterinární zařízení, prostě víc hlav víc ví...

22.2.2021 16:50
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Štefan1 napsal(a):

Překrmování bílkovinama není problém přímo struvitů, ale spekuluje se o vlivu na ledviny. Zlém vlivu. Podle posledních studií, nejde ale o špatný vliv živočišných, ale rostlinných bílkovin, což zase vrhá špatné světlo na granule a mě teda i na ty,,protistruvitové" Co by jiného měla žrát kočka jiného, než maso, když je to výhradní masožravec?? Krmíme je granulema a pak se divíme Teda já ne, já se nedivím, jen nevím jak to těm mým kočkám vysvětlit. Ale s venkovníma kočkama to bude pravda. Kastrát, 11letý venkovní briťák...když byl na veterině se sepsí v pacce, po bitce s jiným kocourem, vet kroutil hlavou, že 11letého kastráta bez sebemenšího problému s močovým ústrojím snad ještě neviděl a prý mu to zachránilo život, jinak by otravu ledviny nezvládnuly. A žral výhradně jen Royal Canin(k mému vzteku) No po tomto zjištění jsem ty granule vzala na milost Ale je možné, že si to zpestřoval myší, ptákem, i když jeho jsem nikdy neviděla - kočka úlovky chodila ukazovat.

22.2.2021 18:32
deauville

XXX.XXX.30.49

lesnížínka napsal(a):
Překrmování bílkovinama není problém přímo struvitů, ale spekuluje se o vlivu na ledviny. Zlém vlivu. Podle posledních studií, nejde ale o špatný vliv živočišných, ale rostlinných bílkovin, což zase vrhá špatné světlo na granule a mě teda i na ty,,protistruvitové" Co by jiného měla žrát kočka jiného, než maso, když je to výhradní masožravec?? Krmíme je granulema a pak se divíme Teda já ne, já se nedivím, jen nevím jak to těm mým kočkám vysvětlit. Ale s venkovníma kočkama to bude pravda. Kastrát, 11letý venkovní briťák...když byl na veterině se sepsí v pacce, po bitce s jiným kocourem, vet kroutil hlavou, že 11letého kastráta bez sebemenšího problému s močovým ústrojím snad ještě neviděl a prý mu to zachránilo život, jinak by otravu ledviny nezvládnuly. A žral výhradně jen Royal Canin(k mému vzteku) No po tomto zjištění jsem ty granule vzala na milost Ale je možné, že si to zpestřoval myší, ptákem, i když jeho jsem nikdy neviděla - kočka úlovky chodila ukazovat.

Já bych ty (kvalitní) granule z ničeho nevinila... ono to vždycky bude komplex nějakých vlivů, životní prostředí, dědičnost, strava samozřejmě taky... jen si vždycky řikám, co je přirozeného na tom, dáváme-li kočkám barf stravu složenou z hovězího či vepřového... to si kočka běžně v přírodě asi taky neuloví...

V tomto směru vždycky uvádím příklad svého prvního kocoura, kterého jsme si pořídili hluboko v osmdesátých letech, samozřejmě byl po většinu života nekastrovaný a živen právě prakticky pouze masem (no, průmyslová strava prostě nebyla...) a dožil se šestnácti let, kdy umřel na selhání ledvin. Druhý kocour už žil v pokrokovější době, kastrát, granule... dožil se patnácti let, kdy umřel na selhání ledvin:) A najděte pět rozdílů:)

22.2.2021 21:25
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

deauville napsal(a):
Já bych ty (kvalitní) granule z ničeho nevinila... ono to vždycky bude komplex nějakých vlivů, životní prostředí, dědičnost, strava samozřejmě taky... jen si vždycky řikám, co je přirozeného na tom, dáváme-li kočkám barf stravu složenou z hovězího či vepřového... to si kočka běžně v přírodě asi taky neuloví...

V tomto směru vždycky uvádím příklad svého prvního kocoura, kterého jsme si pořídili hluboko v osmdesátých letech, samozřejmě byl po většinu života nekastrovaný a živen právě prakticky pouze masem (no, průmyslová strava prostě nebyla...) a dožil se šestnácti let, kdy umřel na selhání ledvin. Druhý kocour už žil v pokrokovější době, kastrát, granule... dožil se patnácti let, kdy umřel na selhání ledvin:) A najděte pět rozdílů:)

Byťák kocour? To by korespondovalo s tím, co píše Štefan, že venkovní kočky tento problém nemívají. Stejně tak to překrmování. Kdo měl u nás kočku, na vesnici, venku, v životě jí maso nedal. Vyjímečně nějaké odřezky, když se něco ,,vraždilo" nebo vařené z polévky. Jinak dostala mléko s rohlíkem a žer nebo nech tak. A kočka si nalovila myši, což bylo pro ni to nejlepší. Voda? Máte vodovod nebo vlastní studnu? Něco v prostředí? Jo...zajímalo by mě to, fakt, že jo .

23.2.2021 07:31
deauville

XXX.XXX.46.69

lesnížínka napsal(a):
Byťák kocour? To by korespondovalo s tím, co píše Štefan, že venkovní kočky tento problém nemívají. Stejně tak to překrmování. Kdo měl u nás kočku, na vesnici, venku, v životě jí maso nedal. Vyjímečně nějaké odřezky, když se něco ,,vraždilo" nebo vařené z polévky. Jinak dostala mléko s rohlíkem a žer nebo nech tak. A kočka si nalovila myši, což bylo pro ni to nejlepší. Voda? Máte vodovod nebo vlastní studnu? Něco v prostředí? Jo...zajímalo by mě to, fakt, že jo .

Nene, ani jeden z nich nebyl úplný byťák (dneska už ale mám jenom byťáky), oba měli volný výběh ven.

My si tehdy (to byl tuším rok 1885) pořídili kocoura jako mazlíka, nikoliv na lov myší jako většina "vesničanů" okolo, žádná další zvířata jsme neměli, bydleli jsme na sídlišti v bytě... Takže jsme ho krmili fakt masem (no, dobře, přiznávám, občas to mlíčko s piškotky dostal, no, miloval to, ale měl po tom vždycky šílenou s...., takže to měl jen za odměnu, třeba když se vrátil po třech týdnech domů:)

A já dodnes nechápu, co mají lidi na tom barfování, protože to tehdy bylo naprosto šílený - kocour si chodil domů, kdy se mu zachtělo, klidně po dvou třech týdnech, hladovej, vyhublej, takže něco hledat v mrazáku, pak to rozmrazovat (nebyly mikrovlnky!!!) - nažral se, odešel, polovina masa zbyla a museli jsme ho buď zpracovat k obědu, nebo vyhazovat:), protože zase na týden zmizel... V zimě to ještě šlo, to se držel doma, ale v létě... když se pak na trhu objevily první granule, uvítali jsme to jako vynález století.

Ale zpět k věci - ty kameny můžou mít i nekastrovaní kocouři, jen u těch kastrátů v tom hraje roli i životní styl (pohodlnější).

23.2.2021 07:45
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Jestli oni na to nechcípají i vesničtí kocouři?! Jen se to nikdo nedozví, protože ztrátovost těchto kocourů je obrovská. Nám žádný nekastrovaný nevydržel dýl jak tři roky. Takže jestli ho někdo zlikvidoval, nebo někde chcípnul na kameny...se můžem jen dohadovat
To máte teda pravdu, venkovní kočky se takto krmit ani nedají...což jste si vyzkoušela v reálu. To mě ani nenapadlo, protože tu zkušenost nemám. Mléko s rohlíkem - co nedožrala kočka, dostaly slepice, nebo pes, takže žádná škoda.

23.2.2021 09:58
Štefan1

XXX.XXX.208.238

lesnížínka napsal(a):
Jestli oni na to nechcípají i vesničtí kocouři?! Jen se to nikdo nedozví, protože ztrátovost těchto kocourů je obrovská. Nám žádný nekastrovaný nevydržel dýl jak tři roky. Takže jestli ho někdo zlikvidoval, nebo někde chcípnul na kameny...se můžem jen dohadovat
To máte teda pravdu, venkovní kočky se takto krmit ani nedají...což jste si vyzkoušela v reálu. To mě ani nenapadlo, protože tu zkušenost nemám. Mléko s rohlíkem - co nedožrala kočka, dostaly slepice, nebo pes, takže žádná škoda.

Venkovní nekastrovaní kocouři umírají spíše na rozličné infekce, kterými se nakazí na záletech - mají velké teritorium, takže i mnohem větší šanci něco chytnout, Současně mají sníženou imunitu i díky hladovění (chodí se domů nažrat jednou za čas, často ve zbědovaném stavu - pobydou pár dnů, vylížou se z nejhoršího a zase vyrazí), infikované rány po četných rvačkách. Kromě toho mají mnohem větší šanci zahynout pod koly auta anebo v zubech psa. Opravdu si myslím, že močové kameny nejsou jejich problém.

23.2.2021 10:35
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Štefan1 napsal(a):
Venkovní nekastrovaní kocouři umírají spíše na rozličné infekce, kterými se nakazí na záletech - mají velké teritorium, takže i mnohem větší šanci něco chytnout, Současně mají sníženou imunitu i díky hladovění (chodí se domů nažrat jednou za čas, často ve zbědovaném stavu - pobydou pár dnů, vylížou se z nejhoršího a zase vyrazí), infikované rány po četných rvačkách. Kromě toho mají mnohem větší šanci zahynout pod koly auta anebo v zubech psa. Opravdu si myslím, že močové kameny nejsou jejich problém.

Já vím, ale kdyby i močové kameny měli...nikdo se to asi nedozví, protože bývají tak celkeově zbědovaní, že to, že mají problém z čůráním nikoho ani nenapadne a za druhé...nemáte šanci to zjistit.

23.2.2021 10:48
deauville

XXX.XXX.30.49

lesnížínka napsal(a):
Já vím, ale kdyby i močové kameny měli...nikdo se to asi nedozví, protože bývají tak celkeově zbědovaní, že to, že mají problém z čůráním nikoho ani nenapadne a za druhé...nemáte šanci to zjistit.

Tak... oni je mít klidně můžou, ale pravděpodobně je zabije něco jiného. Ale neznamená to, že jimi netrpí a že se jedná jen o problém kastrátů...

23.2.2021 11:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

deauville napsal(a):
Tak... oni je mít klidně můžou, ale pravděpodobně je zabije něco jiného. Ale neznamená to, že jimi netrpí a že se jedná jen o problém kastrátů...

U těch kastrátů mě ještě napadá, že to bude možná tím, že neznačkují, odpadá jim ta potřeba značkovat (těm doma určitě) tím pádem víc zadržují moč, prostě ty trubky tak nepropachují a zřejmě tím pádem i míň pijí. Náš kastrát v zahradě musel značkovat pořád, protože mu tam pořád trajdali cizí kocouři.

23.2.2021 17:14
deauville

XXX.XXX.46.69

Já nevím, čím to je, možná to také souvisí s příjmem tekutin (jako u lidí?), ale tohle je fakt otázka pro veta:-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2021 19:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

deauville napsal(a):
Já nevím, čím to je, možná to také souvisí s příjmem tekutin (jako u lidí?), ale tohle je fakt otázka pro veta:-)

Je to tak. Kočky domácí od přírody (svého předka) málo pijí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík