Kastrovat kocourka v 6 měsících?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

mikibu

9.3.2021 20:31
mikibu

XXX.XXX.23.92

Zdravím,

chtěla bych se zeptat na vaše názory kastrovat kocoura už v 6 měsících? Máme ho doma a dle veterináře je už čas, protože pak začne značkovat. Co jsem ale četla, tak kocouři mohou začít značkovat třeba až v roce nebo vůbec. Bojím se, že kocourek bude menší, nedorostlý, jakoby slabý... Po kastraci asi už jedině přibere, ale růst se mu asi zastaví? Taky jsem narazila na články, že takto brzo vykastrovaní kocouři mají problémy a záněty močových cest. Na druhou stranu, některé zdroje uvádějí, že lze kastrovat i mnohem dříve. Teď je mu cca 6 měsíců, v polovině března asi tedy cca 6,5 měsíce.

Už máme termín, ale jsem z toho nervózní a jsem si nejistá. S veterinářem jsem velmi spokojená a asi bych mu měla důvěřovat, že ví, co dělá, ale ráda bych slyšela více názorů... Je tedy brzy a mohl by být kocourek nedorostlý, případně mít problémy s močovými cestami nebo je 6 měsíců v pohodě a nemusím se bát?

PS. Mám strach i o tu psychickou stránku... Že je to prostě zásah proti přírodě a jestli kocourek pochopí, co se stalo a nebude to mít nějaký špatný dopad na jeho psychiku? Nebo si ani žádnou změnu neuvědomí?

Děkuji moc

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2021 20:55

mikibu napsal(a):
Zdravím,

chtěla bych se zeptat na vaše názory kastrovat kocoura už v 6 měsících? Máme ho doma a dle veterináře je už čas, protože pak začne značkovat. Co jsem ale četla, tak kocouři mohou začít značkovat třeba až v roce nebo vůbec. Bojím se, že kocourek bude menší, nedorostlý, jakoby slabý... Po kastraci asi už jedině přibere, ale růst se mu asi zastaví? Taky jsem narazila na články, že takto brzo vykastrovaní kocouři mají problémy a záněty močových cest. Na druhou stranu, některé zdroje uvádějí, že lze kastrovat i mnohem dříve. Teď je mu cca 6 měsíců, v polovině března asi tedy cca 6,5 měsíce.

Už máme termín, ale jsem z toho nervózní a jsem si nejistá. S veterinářem jsem velmi spokojená a asi bych mu měla důvěřovat, že ví, co dělá, ale ráda bych slyšela více názorů... Je tedy brzy a mohl by být kocourek nedorostlý, případně mít problémy s močovými cestami nebo je 6 měsíců v pohodě a nemusím se bát?

PS. Mám strach i o tu psychickou stránku... Že je to prostě zásah proti přírodě a jestli kocourek pochopí, co se stalo a nebude to mít nějaký špatný dopad na jeho psychiku? Nebo si ani žádnou změnu neuvědomí?

Děkuji moc

Růst se nezastaví. Kdysi se uvádělo, že brzy vykastrovaným kocourům se může nedovyvinout penis a pak můžou mít potíže se záněty a kamínky v močových cestách. Dopadů na psychiku bych se nebála, zvířata takto neuvažují. Mám momentálně 4. a 5. kocoura, oba šli na kastraci, když začali smrdět - cca v 8 - 9 měsících. Bez následků. Já osobně bych ještě počkala.

9.3.2021 20:58
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Za mě...já bych takto mladého nekastrovala. Mám PP briťáka, tudíž má kastraci ve smlouvě - do 8 měsíců. Na rovinu jsem paní chovatelce řekla, že dřív jak v roce ho kastrovat nebudu, protože se bojím těch problémů s močovýma cestama. Ona mi tvrdila, že podle nejnovějších výzkumů je to právě naopak, problémy mají, protože se jim už pohlavní hormony rozjely. Já jsem ale předešlého briťáka kastrovala přesně v roce, týden po tom, co začal značkovat (byl ve stresu, v garáži se zaparkovalo cizí auto) S močovýma cestama neměl nikdy nejmenší problém, v 11letech ho srazilo auto. Jestli značkoval? Ano značkoval, jenže byl zahradní a chodili mu sem cizí nekastrovaní kocouři, takže se nějak vyhradit musel. Teďka mladý byl tedy kastrovaný až rok a tři měsíce(v lednu) venku nevím, doma neznačkuje. Zdraví zatím neposoudím.

mikibu

9.3.2021 21:04
mikibu

XXX.XXX.23.92

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Růst se nezastaví. Kdysi se uvádělo, že brzy vykastrovaným kocourům se může nedovyvinout penis a pak můžou mít potíže se záněty a kamínky v močových cestách. Dopadů na psychiku bych se nebála, zvířata takto neuvažují. Mám momentálně 4. a 5. kocoura, oba šli na kastraci, když začali smrdět - cca v 8 - 9 měsících. Bez následků. Já osobně bych ještě počkala.

Tak pokud mu teď v polovině března bude 6,5 měsíce a Vy říkáte od 8... udělá ten měsíc a půl takový rozdíl?

9.3.2021 22:02
Bobča

XXX.XXX.20.192

Nevím,jaké máte plemeno,ale já měla obyčejného vesničana,přesně v 6 měsících kastrovaného...žádné následky,ani problémy neměl...Nikdy neznačkoval..Akorát se nezklidnil,jak mi někdo říkal,byl to pěkný divočák....ale vyrostl normálně,nebyl nijak zakrnělý,měl bezmála 6 kilo v roce a půl...Nevím,jak je to ale u lepších plemen..."žínka" má briťáka...tak to je třeba jinak...

9.3.2021 23:10
odberryho

XXX.XXX.214.252

Měla jsem kastrovaného kocoura, který začal mít v 11ti letech takové močové problémy, že mu nakonec úplně odstranili přední část močové trubice. Vlastně mu amputovali penis. Kastrovaný byl ve třech!! letech (doma neznackoval přesto, že byl chovný). Pokud má mít kocour problémy s močovou trubicí, tak je jedno, kdy a zda bude kastrovaný. Nejvíce tomu lze předejít stravou.

Malého vzrůstu bych se nebála. Naopak se růstové štěrbiny dlouhých kostí u brzce kastrovaných zvířat uzavírají až o šest týdnů později, takže paradoxně může být spíš větší.

Kocour chybějící varlata opravdu řešit nebude. Spíš to řeší lidé. Čím bude starší, tím víc s ním narkóza zamává. I tak bych šla k veterináři, který používá šetrnější inhalační.

Také jsem dřív byla zastáncem kastrace spíš na roce, teď mám doma dva kocoury kastrované ještě u chovatele (takže po třetím měsíci života) a jediné, čeho se trošku bojím je zlomenina v kyčle. Mainská mývalí na to bohužel trpí a tím, že právě po kastraci roste o fous déle, může dojít ke špatnému vývoji a křehčí hlavici. Pestrou a vyváženou stravou se to riziko dá taky snížit.

Takže být vámi, klidně vykastruju. Za chvíli vám začne doma vyřvávat a jestli má volný přístup ven, tak ho ty hormony můžou ještě dostat do průšvihu.

10.3.2021 07:11
Happy1234

XXX.XXX.49.240

Ja by som nedavala kastrovat vobec..

10.3.2021 17:47

Happy1234 napsal(a):
Ja by som nedavala kastrovat vobec..

Mají ho doma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík