Zdravím a popíšu problém, informace mám zprostředkovaně. Pokud byste měl někdo nápad na léčení, dejte vědět.
Britský veliký kocour, kastrát v mládí, 6 let, s PP a asi i z "dobré" CHS. CHS byla prý dost nóbl, při odběru kotěte dezinfekce, návleky na boty apod...
Močí obtížně, velmi často - před časem byla prý i krev. Nyní snad krev už není, ale močí i několikrát do hodiny, maličko, asi obtížně/bolestivě.Prý i v noci.
Veterinář odebral moč punkcí z močáku - biochem rozbor v pořádku.
Závěr - ledviny, močák v pořádku, o dalších moč. cestách jsem se nic nedozvěděl.
Prý je to "v hlavě", u člověka by se asi řeklo psychický problém a prý to bývá a prý to bývá často nevyléčitelný problém.
Žije s dalšími 2 kastráty kocoury, prý v pohodě, již delší dobu. Má vlastní záchod, misku se žrádlem... Prý žádné změny v domácnosti v poslední době nebyly.
Můj postřeh je, že jako mladý, když jsem ho párkrát viděl, tak byl na můj vkus vždy velmi vystrašený z návštěvy, ale já ze zkušenosti s naším siamákem mohu mít naprosto jiná měřítka, třeba to tak britky prostě mají všechny.
Nevíte někdo, jak ulehčit život kocourovi i majiteli?
U našeho bych přistoupil k pořádnému vydovádění, psyché by se uklidnila a pak je jak milius a nebude myslet na problémy. Tady to asi fungovat nebude.
Díky za rady, postřehy apod. Majitel je z toho zoufalý.
Hezký den!
Petr
Samozřejmě nevím, co je kocourovi, ale
problémy s močením mívají kocouři, kteří byli
brzy = velmi mladí kastrováni.
https://www.ifauna.cz/kocky/clanky/r/detail/3889/selhavani-ledvin/
https://search.seznam.cz/?q=kocour+%C5%A1patn%C3%A9+mo%C4%8Den%C3%AD&oq=kocour+%C5%A1patn%C3%A9+mo%C4%8Den%C3%AD&aq=-1&sourceid=szn-HP&su=ke&sgId=Tm9uZSAxNjIwMjkwOTI5LjgzOQ%3D%3D
rapotacka11
napsal(a):
Samozřejmě nevím, co je kocourovi, ale
problémy s močením mívají kocouři, kteří byli
brzy = velmi mladí kastrováni.
https://www.ifauna.cz/kocky/clanky/r/detail/3889/selhavani-ledvin/
https://search.seznam.cz/?q=kocour+%C5%A1patn%C3%A9+mo%C4%8Den%C3%AD&oq=kocour+%C5%A1patn%C3%A9+mo%C4%8Den%C3%AD&aq=-1&sourceid=szn-HP&su=ke&sgId=Tm9uZSAxNjIwMjkwOTI5LjgzOQ%3D%3D
Taky si to myslím, i když současná chovatelka mě přesvědčovala o opaku
Zadavateli...nevím, asi neporadím, problém s močením bývají kameny či písek, jestli se nic nenašlo, tak se přikláním projít si homeoporadnu a zkusit něco z toho. Nám homeopatika pomáhají hodně, už několik let, u psa i u koček.
Britky...měla jsem dosud ,,jen" 4 a všechny, krom nejmladšího kocoura, kterému je teď skoro rok a půl - před návštěvama zdrhali a zdrhají. Mají kam, jsou polovenkovní, takže zdrhnou někam do zahrady. Gucci číslo dvě, to dotáhnula tak daleko, že když doma spí a zazvoní zvonek od branky, vyletí s očima navrch hlavy a hledá, kde se schovat, přitom většina návštěv jde jen do zahrady, nebo nanejvýš do haly, do zbytku baráku vůbec nedojde. A to byla jako kotě vítací, muž měl v hale jednání a madam se producírovala po stole, po papírech Jak dospějou, tak se to změní. Kocouři vždycky u nás snesli víc, byli menší plašani.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sono bylo?
Já už bych se nedivila ničemu, ani té psychice snad ne. Pořád se říká: hlavně neprochladni, nesedej si na studené, ať si neuženeš zánět močových cest! Uhnala jsem si ho někdo v 18letech, když jsem nastoupiula do prvního, velmi fyzicky náročného zaměstnání. Bylo to peklo trvající rok, přes všechny využívaná ATB se to minimálně ob měsíc vracelo. Čůrala jsem krev, bolest děsná a hlavně to neustálé nutkání na močení se nedá vydržet. Pak mě holky ukecaly, ať s nima jedu k vyhlášenému léčiteli - na Slovensko. Já na tohle nevěřila a dá se říct, že nevěřím doteď. Ale onen léčitel, byl hlavně zručný chiropraktik, udělal mi na záda takové chvaty hmaty, v zádech mi zalupalo tak, že kamarádka zezelenala a říkala, že si myslela, že mě zabil a od té doby se mi zánět nikdy nevrátil, mohla jsem sedět na čem chtěla, nosit v zimě mini, totálně prochladnout. Takže teď, když to někdo vzpomene, jak se cpe brusinkama, jen se ušklíbám....protože je to k ničemu. Sestřenka totéž, trpěla minimálně 10let a vyléčena - porodem. Totéž - při porodu se jí pohla páteř a byla ,,opravená" natotata
Prý sono bylo neg. To jsem zapomněl uvést.
Ještě k těm dámám a problémům se záněty. Kdysi jsem slyšel nádherný rozhlasový příspěvek jedné starší lékařky. Smál jsem se, ale asi je to pravda. Tyhle záněty prý pocházejí z prádla. I punčocháče prý jsou nevětrací, o džínách ani nemluvě. Dokud prádlo nebylo a dámy chodily naostro, problémy nebyly. Prý existují/valy punčocháče s dírou v rozkroku a ty prý problém zlepšují :-))))). Leč toto kocourovi asi nepomůže.
Časná kastrace - mohla by to být příčina, leč už mu je 6 a problém, je jen pár měsíců. Vývoj moč cest už byl ukončen zřejmě dřív. Za mě je časná kastrace svinstvo, ale co s tím nadělám. Hlavně že ty super CHS to vyžadují a nebo rovnou udělají, není to pro dobro nikoho, jen jejcih dobro, že nebudou mít konkurenci. Ale to bychom se dostávali daleko od tématu.
Homeopatie - tomu já moc nevěřím. Pokud se ale nevyskytne za mne validnější rada, tak to doporučím. Uškodí to jen peněžence. A to to ten Hahnemann myslel jako léčbu pro chudé :-))))
asnipetr
napsal(a):
Prý sono bylo neg. To jsem zapomněl uvést.
Ještě k těm dámám a problémům se záněty. Kdysi jsem slyšel nádherný rozhlasový příspěvek jedné starší lékařky. Smál jsem se, ale asi je to pravda. Tyhle záněty prý pocházejí z prádla. I punčocháče prý jsou nevětrací, o džínách ani nemluvě. Dokud prádlo nebylo a dámy chodily naostro, problémy nebyly. Prý existují/valy punčocháče s dírou v rozkroku a ty prý problém zlepšují :-))))). Leč toto kocourovi asi nepomůže.
Časná kastrace - mohla by to být příčina, leč už mu je 6 a problém, je jen pár měsíců. Vývoj moč cest už byl ukončen zřejmě dřív. Za mě je časná kastrace svinstvo, ale co s tím nadělám. Hlavně že ty super CHS to vyžadují a nebo rovnou udělají, není to pro dobro nikoho, jen jejcih dobro, že nebudou mít konkurenci. Ale to bychom se dostávali daleko od tématu.
Homeopatie - tomu já moc nevěřím. Pokud se ale nevyskytne za mne validnější rada, tak to doporučím. Uškodí to jen peněžence. A to to ten Hahnemann myslel jako léčbu pro chudé :-))))
No jo, o prádle se mluví hodně, ale to jsou záněty gynekologické, ne močových cest...to jen pro upřesnění. A taky zřejmě blbost, v jiném jak těsném oblečení nechodím(no ono se to brzy změní ) protože jsem vždycky byla štíhlá, tak proč ne. A žádné tyhle problémy jsem nikdy neměla. Homeo - poznala jsem ho před 5ti lety, kdy jsem měla velké zdravotní problémy a nehodlala jsem s tím jít k lékaři. Tak jsem hledala byliny a přes ně se dostala k homeopatii. Když pomohla mě, hledala jsem i pro psa a postupně mu nacházela na každou potíž. Není to tak drahé, pokud potřebujete léčit jednu věc, stačí vám na to 100Kč na půl roku. Já už mám hotový arzenál - homeo na všechno který bych klidně spočítala na 5 tisíc. Ale se mi to vyplatilo 100x, vyřešila jsem zatím každou potíž psa, kocoura i mamky, která tomu taky nevěřila ani za mák. Muže jsem zatím nepřesvědčila, protože on je v léčení úplně na jiné vlně, on jde k doktorovi, ale všechno, co mu dá stejně zavrhne a nebere

bez ohledu na to, jak to vidí majitel, kocour žije s dalšími 2 kocoury, předpokládám byťák, takže podmínky pro vznik psychických problémů by byly.
když přjimeme tu psycho diagnózu - opět doporučím shlédnout co nejvíce dílů "Má pekelná kočka", ono je tam asi vše, nechť majitelé načerpají inspiraci....

u koček je opravdu zásadní komponenta fludt - zánětu močových cest - psychika. člověku se udělají žaludeční vředy, kocour přestane močit.
napsal(a):
u koček je opravdu zásadní komponenta fludt - zánětu močových cest - psychika. člověku se udělají žaludeční vředy, kocour přestane močit.
Pěkné A to tady pořád zní: koťata raděj dvě. A pak to dopadne takto. A co teď s tím? Jsou tři, jak se to dá řešit??
K ceně homeopatik - ne, nejsou drahé v absolutním smyslu, ale upřímně, za lžíci granulovaného cukru byste asi 150 neobětovala. V ceně těchto granulí je farmakologický výzkum 0 kč, technologický výzkum odhaduji na 2 kč, výroba a adjustace odhaduji tak na 5 kč, analýza tak cca 5 kč a propagace a zisk je zbytek, Myslel jsem to takto.
Ještě těsné gatě apod. To že se v nich vše zapařuje a kvasí, zvlášť zabalené v plastu, o tom žádná. Nicméně jsou v této souvislosti úsměvné pindy některých lidí o zapařených pusách pod rouškou. Že by někteří stejně aktivně horlili proti spodnímu prádlu a těsných džínách, ač tam prokazatelně dochází k daleko horším účinkům, jsem ještě neslyšel :-))))).
Ke kočičí pohodě doma - osobně si myslím, že tady to možná bude ono. Jenže majitel tvrdí, že šikana ani náhodou, že spolu vycházejí. Já vím, že to tak být nemusí, ale hmotnostní a velikostní kápo je právě tenhle postižený, je i z té trojice nejstarší. Ale jasně, to nic znamenat nemusí. Zkusím navrhnout, aby ho izolovali od dalších kočičáků. Pokojů mají dost, ale je otázka, jestli tuhle radu majitel přijme a zrealizuje. Je dost tvrdohlavý, ale záleží mi na něm a vím, že to hodně prožívá a samozřejmě postižený kocour ještě mnohem víc.
Pořady v TV - určitě dají ledacos, viděl jsem hodně dílů, asi ne všechny, ale konkrétně toto, to si nevzpomínám, že by tam bylo. Doporučoval jsem pro pohodu, uklidnění apod. šantu, kozlík - prý má v pelíšku.
Prozatím závěr pro mne - zkusit izolaci od zbytku smečky. Myslíte, že to má smysl? Ještě si počkám na odpovědi a pak zkusím přimět majitele, aby to zkusil. Za jak dlouho by se to mohlo projevit, co myslíte?
Jak už jsme psal, u našeho SIA bych na to šel spíše šokem - unavit hrou či jinou činností a na nějaké nimrání v psýché by mu už nezbyl čas a energie. To je samozřejmě nadsázka a jsem moc rád, že to nemusím řešit.
lesnížínka
napsal(a):
Pěkné A to tady pořád zní: koťata raděj dvě. A pak to dopadne takto. A co teď s tím? Jsou tři, jak se to dá řešit??
Nikdo nevíme jakou sbírku koček mají a jak vznikala.
3 kočky JEN V BYTĚ může být problém.
Pořízení dvou koťat VĚTŠINOU problémy nedělá,
ani později, aspoň co vidím-slyším u známých.
Postupné pořizování = doma kočka, po čase kocour
= šikana kočky - oddělování když jdou do práce
a když jsou doma (lidi), tak má kocour občas
potřebu kočce ukázat ... to má doma kamarádka.
Moje vlastní zkušenost:
už nikdy jen 1 kotě.

"Pořady v TV - určitě dají ledacos, viděl jsem hodně dílů, asi ne všechny, ale konkrétně toto, to si nevzpomínám, že by tam bylo"
nenene
je třeba se umět dívat
v Mé pekelné kočce je vše, řešení všech možných problémů, a je srdečně jedno, že KONKRÉTNĚ TENTO tam není (no bodejť by byl, kolík do ČR nepoletí.....)
Je třeba se dívat, je třeba odezírat na co se dívat, čeho si všímat a je třeba si při sledování uvědomit, že ta řešení různých problémů jsou v podstatě shodná - PRINCIP je tentýž! (a dtto Klára Nevečeřalová v Kočka není pes).
izolace jako taková nic do budoucna neřeší, pokud nebude trvalá
a může situaci zhoršit
Ještě tu padlo něco, jestli je bytový. To jsem tedy nespecifikoval, samo že je. Přeci nenecháte značkového briťáka courat jen tak po sídlišti. Ale nic jiného v životě nepoznal, tak by mu to nepoznané chybět nemělo.
Nemusíme se dohadovat, jestli je šikana či ne. Taky si myslím (narozdíl o majitele), že kocour asi není v pohodě. Zkuste ale zcela konkrétně navrhnout, jak to řešit. Někdo píše, že izolace to neřeší. Co tedy? Postupné a opatrné seznamování je nesmysl, několik let jsou spolu a otevřeně nejdou proti sobě. Více pozornosti/méně pozornosti? Více her/méně her? Myslím, že zbavit se některého člena smečky asi nepůjde. Přesunout tohoto kocoura jinam - asi není kam. Myslíte, že toto by pomohlo? Změna by asi byla ještě větší stres. Já bych si ho třeba vzal, jenže náš SIA by mu tu pohodu asi nenavodil. Vyzkoušet to na chvíli, jestli to zabere? To by ho snad ještě více stresovalo. Nebo myslíte, že ne?
Já tam na návštěvu nechodím, tak to vím jen z vyprávění. Ale i kdybych tam přišel, tak se nejspíš kočky poschovávají a stejně neuvidím, jak se k sobě normálně chovají. To není jako můj SIA, co jde po chvilce návštěvě ochutnat nohy (nebo aspoň fusekle).
Ještě tu padlo něco, jestli je bytový. To jsem tedy nespecifikoval, samo že je. Přeci nenecháte značkového briťáka courat jen tak po sídlišti. Ale nic jiného v životě nepoznal, tak by mu to nepoznané chybět nemělo.
Měla jsem na mysli omezený prostor (byt). Není li v pohodě,
nemůže se vydat někam "za hranice", do klidu.
Nemyslím druhý pokoj ... (vyloučení situací vyvolávajících stres
Petře, mám značkové britky venku...tedy snažím se je udržet v zahradě, i když občas je najdu za plotem na poli, odchytím, narvu za plot, zadělám díry. Jsme ale poslední barák v nové ulici, která čítá pár domů, kolem jen pole a louky. Cesta před domem je, málo používáná, spíš pro cyklisty, nás a občas traktor na pole. To je něco jiného jak na sídlišti, to je jasné, někdo by ho čmajznul
,,váš" kocour...myslím si, že tam nemusí jít jak už holky psaly přímo o šikanu, ale prostě mu dá čím víc úsilí, držet se na pozici kápa, stárne a už ho to třeba psychicky deptá. Ono víc kocourů samců pohromadě je proti přírodě. Normálně by to nefungovalo, funguje to jen díky kastraci, ale prostě problém to je. Lepší by byl jeden kocour a dvě kočky.
Však vás do homea netlačím, jen si tak říkám, že odsoudit něco můžu, až to vyzkouším a nezafunguje to. Na druhou stranu...kolik léků jste dostal pro zvíře a nepomohly? Já dost. Taky je to metoda pokus omyl, i u homea nenajdu někdy napoprvé, co pomůže, i proto, že pes vám neřekne, co přesně ho bolí. Kulhá, už dlouho. Měl něco v meziprstí, už to tam nemá, má prasklinu v polštářku, velký má trochu sedřený....já prostě nevím, co z toho je ten problém. O tom, že jsem mu dva roky stahovala zápěstí, protože jsem měla pocit, že ho musí bolet ty prošlapy...ani nemluvím
Možná to není vyloženě k tématu-ale na zasmání....
Já na homeopatika nedám dopustit..Mě kdysi kousl dobrman do-ehm-do jedné z mých 6tek ..Šla jsem k plotu pozdravit kolegyni z práce..celá rodina byla na zahrádce za plotem-vysokým asi metr30...Nejednou vidím,že se na mě řítí jejich pes-uhnula jsem dozadu...jinak bych ho měla na 100% na krku-to prý dobrmani dělají,že jdou po krku..Nevím,to mám jen z doslechu ..
Takže jsem mu vyloženě"nastrčila",do čeho má kousnout!!-byla to vteřina
Naštěstí neprokousl podprdu..ale to,co mi to zhmoždění způsobilo s mou "chloubou" ...Dvojnásobná velikost..o barvách ani nemluvím...Doktor mi na to dal homeopatika...Arniku-tuba tehdy za 39,Kč..5 kuliček myslím 3 krát denně...Jak by řekla babička"oči hleďa"(den ode dne) se to zlepšovalo...i na velké modřiny to opravdu zabírá...a Sedatif PC-na nervy-možná je to jen placebo(nebo cukr-je to sladké,dává se to pod jazyk)ale mě to prostě pomohlo
Ještě bych se malinko přidala k tomu kocourovi-má svůj záchodek?nezměnil jste stelivo?.. nenapsal jste,jestli učurává po bytě,nebo chodí na ten záchodek..
to mě jen tak napadlo..jsem laik....nebo mu dát ty homeopatika na zklidnění..? .
Úplné detaily neznám - není to můj kocour, ale záchůdek má svůj, i misku na baštu.
Neučůrává po bytě, snaží se na záchodě.
K homeo - vy zkušené - máte nápad na konkrétní přípravek? Píšete Sedatif pc. Jak jsem psal, sice tomu nevěřím, ale není-li nic lepšího, proč to tedy nezkusit. Třeba tomu bude věřit ta kočka anebo aspoň majitel. Jak se to tedy aplikuje kočce? Rozpustit pod jazykem to asi nejde, to bych ho musel zafixovat ve svěráku a přilepit mu to vteřiňákem. Jak jsou ty tablety veliké? Jsou to jen takové ty kuličky? Nějaký jiný přípravek či léková forma?
Jestli kombinace kocour kočka kočka či jinak: Jak jsem to pročítal, tak je to asi úplně jedno. Kočky jsou indivindi a podle toho to dopadá - jednou skvěle, jindy katastrofa.

asnipetr
napsal(a):
Úplné detaily neznám - není to můj kocour, ale záchůdek má svůj, i misku na baštu.
Neučůrává po bytě, snaží se na záchodě.
K homeo - vy zkušené - máte nápad na konkrétní přípravek? Píšete Sedatif pc. Jak jsem psal, sice tomu nevěřím, ale není-li nic lepšího, proč to tedy nezkusit. Třeba tomu bude věřit ta kočka anebo aspoň majitel. Jak se to tedy aplikuje kočce? Rozpustit pod jazykem to asi nejde, to bych ho musel zafixovat ve svěráku a přilepit mu to vteřiňákem. Jak jsou ty tablety veliké? Jsou to jen takové ty kuličky? Nějaký jiný přípravek či léková forma?
Jestli kombinace kocour kočka kočka či jinak: Jak jsem to pročítal, tak je to asi úplně jedno. Kočky jsou indivindi a podle toho to dopadá - jednou skvěle, jindy katastrofa.
Zkusila bych kočičí feromony na uklidnění.
ten sedatif PC je tabletka velikosti asi Celaskonu...Přečtěte si ale napřed příbalový leták na počítači...není tam ani, že by to bylo na nervy,doporučili mi to na zklidnění-a zklidnil mě(na AXN je to teď v reklamě )....já bych asi zkusila kousíček-prostě bych nožem nasekala malinké drobky...je to sladké,klidně do jídla bych to strčila...
ale to asi po těch feromonech-tomu nerozumím,ale holky tady jo,tak jestli zaberou..

asnipetr
napsal(a):
Jaký konkrétní feromonový přípravek? S čím máte dobré zkušenosti?
Od kamarádek veterinářek mám tip na Feliway.

Bobča
napsal(a):
ten sedatif PC je tabletka velikosti asi Celaskonu...Přečtěte si ale napřed příbalový leták na počítači...není tam ani, že by to bylo na nervy,doporučili mi to na zklidnění-a zklidnil mě(na AXN je to teď v reklamě )....já bych asi zkusila kousíček-prostě bych nožem nasekala malinké drobky...je to sladké,klidně do jídla bych to strčila...
ale to asi po těch feromonech-tomu nerozumím,ale holky tady jo,tak jestli zaberou..
Sedativa se dávají na uklidnění třeba na Silvestra, ale nemůžou řešit dlouhodobé stresové záležitosti, jako je nejspíš tahle. Navíc by se musela dát všem kočkám.
napsal(a):
Od kamarádek veterinářek mám tip na Feliway.
Jen poznámka - u nás Feliway katastrofa. Už si nepamatuji, u kterého z mých mnoha kocourů jsem to zkoušela. Dokonce i obojek s feromony. Ten záchvat, co to vyvolalo, byl děsivej - kocour lítal po bytě kosmickou rachlostí, narážel do zdí. Po odstranění ihned uklidněn...
Ale to jen popisuji naši zkušenost, třeba to u jiných funguje.
K problematice močení a psychiky či spíše nervstva - ale u lidí - existuje tzv. dráždivý m.m. neboli urgentní inkontinence (neplést si stresovou inkontinencí způsobenou povolením svalů pánevního dna). Tato nemoc je dána hyperaktivitou vegetativního nervového systému, dotyčný má permanentní nucení na močení až pomočování. Zda dysbalance vegetativního NS může toto udělat u koček, nevím. Ale vím, že VNS mají kočky citlivější než lidé.
Moc děkuji všem diskutujícím. Zřejmě to není nic jednoduchého léčit takovýto stav.
Vypadá to, že situace se střídavě trochu lepší, jindy je zase horší. Doporučil jsem hlavně feromony. Pokud z toho bude nějaký výsledek, tak dám vědět.
Bezva radostné dny s vašimi mazlíky a bez zdravotních problémů!
Petr

rapotacka11
napsal(a):
Pomůže jen odstranit příčinu.
tak!
kua....

asnipetr, teda v.ole....
jak asi tady můžeme přijít na KONKRÉTNÍ příčinu?!
neznáme kocoury, lidi, domov....nic!
ani ty, jak píšeš!
takže ne, v tomto okamžiku nelze pronést diagnostiku "dyskomfort (ani dis...)neznámého původu", ale "neznáme příčiny .....a možné jsou....", a v tom je rozdíl!
proto jsem výše napsala, co jsem napsala, protože diagnostiku si musí rodina provést sama, já odkazuji na echt dobrou pomůcku
a to, když pomineme příčinu zdravotní
Tak si, milánku (nechce se mi používat vulgarit), přečti vše od začátku. Pokud tam nenajdeš, že se hledá příčina, tak asi nečteš. Čili podobná rada je bezcenná, nepřinášející nic. Ostatně léčit tím, že se najde příčina, je tak běžné, že takovou radu nepotřebuje snad nikdo při smyslech. Celé to bylo o hledání příčiny a když to nejde (najít či odstranit), tak taky o tom, jak léčit příznaky. V posledních vašich 2 příspěvcích opravdu žádný pokrok není. Pokud nemáš čím rozumným přispět, netřeba to ventilovat a už vůbec ne vulgárně.