Dobrý den, bydlím v bytovce a mám koťátko, čistě domácí model, postelový typ. Uvažuji, zda ji naučit chodit na kšírkách a brát ji ven, samozřejmě jen na vodítku, jen mám trochu obavy, zda by se pak nesnažila uniknout z bytu a pustit se za dobrodružstvím sólo. Máte s tím někdo zkušenost?
rapotacka11
napsal(a):
Máme.
Odkud kotě pochází?
Opravdu bytový chov?
Ne li, může být problém.
Ideální,
opakuji, ideální je,
jsou li koťata 2.
Opravdu ideální je, může li kočka chodit ven.
Kočička pochází z krabice, kterou někdo postavil před tenkrát ještě zavřenou hospodu. Seděla v ní společně se svým bratříčkem, stáří sotva čtyři týdny. Od tohoto útlého věku je kočička v bytě, Nyní jí jsou čtyři měsíce, je to milující zlatíčko, mazlivá, pečovatelská, empatická, jemná dušička. Ze třetího patra bytovky volný přístup ven nezajistím a kámoše jí v tuto chvíli pořídit nemohu, proto uvažuji o možnosti vzít ji ven alespoň na vodítku. Jen se obávám, abych jí tím nenarušila křehkou rovnováhu jejího - v tuto chvíli spokojeného - života.
Merlinit
napsal(a):
Kočička pochází z krabice, kterou někdo postavil před tenkrát ještě zavřenou hospodu. Seděla v ní společně se svým bratříčkem, stáří sotva čtyři týdny. Od tohoto útlého věku je kočička v bytě, Nyní jí jsou čtyři měsíce, je to milující zlatíčko, mazlivá, pečovatelská, empatická, jemná dušička. Ze třetího patra bytovky volný přístup ven nezajistím a kámoše jí v tuto chvíli pořídit nemohu, proto uvažuji o možnosti vzít ji ven alespoň na vodítku. Jen se obávám, abych jí tím nenarušila křehkou rovnováhu jejího - v tuto chvíli spokojeného - života.
No, je ještě malá na nějaké předčasné úvahy, ale..
Jedna varianta je, že pokud budete mít čas s ní chodit ven často, tak bych do toho šla..
Pokud ne, a ona pricichne k venku, bude se dozadovat a bude stát u dveří a mnoukat.
.. Píšete že vypadá jak bytová, postelova, tak bych ji nechala doma..
To je ale jen můj názor, moje zkušenost s kocourkem od venkovské kočky, v garsonce, brzo odstaveneho,v 6 týdnech jsem ho dostala, nebyl socializovany, koťata by měla být u kočky do 3 měsíců, což jsem se tady dozvěděla, a byla to pravda, což vy máte taky... Nemusí to být stejné, ale můj jak pricichl k venku..konec.. Doprala jsem mu nakonec volnost
Uživatel s deaktivovaným účtem

já bych to nedělala
ponechala bych jí tu "křehkou rovnováhu"
a uvidí se
Má tady někdo, nebo znáte bytovou kočku, spokojeně se venčící na vodítku? Myslím si, že toto je naprosto proti přirozenosti kočky, kočka se schovává, nejde středem sebevědomě jako pes, ale plíží se křovinama, jako lovec. Vidím to u našich koček jen, když jdou zahradou a to je jejich teritorium místo, kde to důvěrně znají. Nikdy bych si do bytu kočku nepořídila, ale ani bych ji netahala ven na vodítku.
Jestli máte balkon, zasíťujte jí balkon.

lesnížínka
napsal(a):
Má tady někdo, nebo znáte bytovou kočku, spokojeně se venčící na vodítku? Myslím si, že toto je naprosto proti přirozenosti kočky, kočka se schovává, nejde středem sebevědomě jako pes, ale plíží se křovinama, jako lovec. Vidím to u našich koček jen, když jdou zahradou a to je jejich teritorium místo, kde to důvěrně znají. Nikdy bych si do bytu kočku nepořídila, ale ani bych ji netahala ven na vodítku.
..nas kocour, ale ten doprovázel psa při venčení....obešel se blok a šlo se domů.....ale on je takový psi....
lesnížínka
napsal(a):
Já znám, ale jen jednu. Ono není divu - nejsem kočkař a nemám kočičí známé. Balkon máme, je zasklený i zasíťovaný.

Máme u nás takového prazvláštního chlapa. Na svém zabordeleném pozemku krmil kočky, ty se couraly po širokém a dalekém okolí, takže jednou za čas o nějakou přišel. A neunesl to, takže odchytil ty tři zbývající, zavřel je ve svém obydlí (karavan) a teď je chodí sem tam venčit.
Toho typického couracího venkovního svobodomyslného kocoura dá na obojek, k němu přiváže lano a kocoura vezme na dvůr. Kocour zalehne a nechce se ani hnout, tak tam s ním debatuje, poponáší ho, někdy ho přiváže ke stromu... Povídání na dlouhé zimní večery. Je to magor.
Přesně.. Já to zkoušela, až byl už větší a priplacl se k zemi, a kdyz se rozešel, plizil se, tak jsem za ním chodila po poli za barákem, protože v ulici první šel do cizí zahrady..a to není venčení, kočka potřebuje běhat sama. To jsem zapomněla napsat, zkušenosti s vodítkem
Ale věřím že to někde je jinak..
Moje kočička je taky bytová, sama venku nikdy nebyla. Mám jí od kotěte, nejdříve jsem ji občas doma dávala kšíry, aby si na ně zvykla, a pak jsme vyrazily do parku za barák. Vodítko máme 5m navíjecí pro psy, abych za ní nemusela letět každý metr. Venku všechno zkoumá, loví mouchy, vypadá spokojeně. Chodíme ven třeba na hodinu, jednou za 14 dní, nebo jak je čas. A doma pak úplně v pohodě, nikdy nemňoukala za dveřmi, nikdy se nesnažila utéct, z okna jen pozoruje ptáčky, ale rozhodně nevypadá, že by chtěla ven. Podle mně rozhodně stojí za zkoušku vzít kočičku vyvenčit. Sice to není jako s pejskem, ale aspoň se kočička vylítá a pozná i něco jiného než byt. držím palce!