Laralucinka

XXX.XXX.208.116
Dobrý den, adoptovali jsme čtyřletou kočičku, ragdollku.
Vím, že zvykání si na nové lidičky chce čas. Je velmi hodná a klidná, neznačkuje, nic neničí... Na druhou stranu je velmi plachá a nedůvěřivá. Bojí se ruky, k ruce se přiblíží jen když dostává jídlo do misek, vzít se nenechá, na pohlazení po hlavičce reaguje agresivně. Není zvyklá ani na pravidelné vyčesávání... Prý měla svůj pokoj, na veterině byla jen jako kotě a letos na očkování, kde to prý proběhlo velmi násilně.
První den u nás doma zvědavě procházela byt, hned první noc si lehla do postele k dceři, nikam nezalézá, aby se schovala. Nesmí se narušit určitý "její osobní prostor". ještě jsem nezažili, aby se tak bála dotyku. Co kdyby se něco stalo, nebo ji bylo potřeba převést na veterinu, ani běžná péče není možná když se jí nelze dotknout.
Myslíte, že je to možné časem napravit?
Zdá se, že její předešlí majitelé něco velmi pokazili. Snažíme si s ní hrát. Nejhorší reakci měla na hračky ze svého předešlého domova, na myšku na udici vyvíjela, jak to říci, přenesenou agresivitu, tak jsme jí tento typ hraček z domova odstranili. Dobře reaguje na laser a někdy na měkký balónek. S veterinářkou jsme zatím jen v telefonickém kontaktu, ale na veterinu na běžnou prohlídku ji zatím vzít nemůžeme, je to hrozné, chtěli jsme vyloučit, aby ji něco netrápilo, i když na pohled vypadá bez problémů.
Vyrůstala jsem se zvířaty, nezažila jsem, aby se nějaké zvířátko tak bálo dotyku, je mi z toho moc smutno, jak někdo, kdo má kočičku od koťátka ji nenaučí ani na česání, ani na pravidelné návštěvy u veterináře.
Budu vděčná za jakékoli rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Laralucinka
napsal(a):
Dobrý den, adoptovali jsme čtyřletou kočičku, ragdollku.
Vím, že zvykání si na nové lidičky chce čas. Je velmi hodná a klidná, neznačkuje, nic neničí... Na druhou stranu je velmi plachá a nedůvěřivá. Bojí se ruky, k ruce se přiblíží jen když dostává jídlo do misek, vzít se nenechá, na pohlazení po hlavičce reaguje agresivně. Není zvyklá ani na pravidelné vyčesávání... Prý měla svůj pokoj, na veterině byla jen jako kotě a letos na očkování, kde to prý proběhlo velmi násilně.
První den u nás doma zvědavě procházela byt, hned první noc si lehla do postele k dceři, nikam nezalézá, aby se schovala. Nesmí se narušit určitý "její osobní prostor". ještě jsem nezažili, aby se tak bála dotyku. Co kdyby se něco stalo, nebo ji bylo potřeba převést na veterinu, ani běžná péče není možná když se jí nelze dotknout.
Myslíte, že je to možné časem napravit?
Zdá se, že její předešlí majitelé něco velmi pokazili. Snažíme si s ní hrát. Nejhorší reakci měla na hračky ze svého předešlého domova, na myšku na udici vyvíjela, jak to říci, přenesenou agresivitu, tak jsme jí tento typ hraček z domova odstranili. Dobře reaguje na laser a někdy na měkký balónek. S veterinářkou jsme zatím jen v telefonickém kontaktu, ale na veterinu na běžnou prohlídku ji zatím vzít nemůžeme, je to hrozné, chtěli jsme vyloučit, aby ji něco netrápilo, i když na pohled vypadá bez problémů.
Vyrůstala jsem se zvířaty, nezažila jsem, aby se nějaké zvířátko tak bálo dotyku, je mi z toho moc smutno, jak někdo, kdo má kočičku od koťátka ji nenaučí ani na česání, ani na pravidelné návštěvy u veterináře.
Budu vděčná za jakékoli rady.
..brát si od někoho starší zvíře je vždy velký risk, protože nevíte čím prošlo, byť jeho majitel může tvrdit cokoli....ragdoll je velmi citlivé zvíře velmi napojené na svého majitele a špatně snášejíci samotu....varováním vám mělo být to že byla ve svém pokoji a ze veterináře de facto nezná....navíc se doporučuje zvíře navštívit v jeho prostředí, pohrát si s nim, pozorovat ho a návštěvu klidně zopakovat....z takových podmínek co popisujete bych si ragdola ani jinou kočku nevzala....nezbývá vám než nezměrna trpělivost s nejistým výsledkem...

....obrátila bych se na někoho, kdo se zabývá poruchami chování koček a oslovila ho, pokud nebudete vidět posun k lepšímu.....

"Nejhorší reakci měla na hračky ze svého předešlého domova, na myšku na udici vyvíjela, jak to říci, přenesenou agresivitu,"
to se pozná jak?
jinak to chce kočičku respektovat a mít obr trpělivost
nemusí to být jen vliv nějakého minula, ale ona může mít prostě takovou velmi rezervovanou povahu
a minulí majitelé to mohli pokazit jen tak, že ji nechali její samotě, nesnažili se (nebo snažili ale bez výsledku nebo hůř) ji "socializovat"
chce to postupovat po malých krůčcích
a každý krok nejdřív "stabilizivat" než se jde dál
nějak takhle (ne doslova, jako inspirace, člověk se vždy musí řídit tou konkrétní kočokou) :
nejdřív přítomnost člověka při krmení - něco jako dám misku a sednu si poblíž/k misce, v rámci krmení jednou pohladím prstem po hřbetě...pak třeba třikrát, pak celou rukou, podrbu
dám misku pohladím a jdu něco dělat v té místnosti a nahlas to kočičce komentuji
dobré je dát menší porci a přidávat
samozřejmě si s ní hrát
nesnažit se s ní mazlit, brát do náruče, na klín, pokud na to už není připravená
možno nabídnout na uklidnění (i když...) sušený kořen kozlíku lékařského
a "cat friendly" byt

napsal(a):
"Nejhorší reakci měla na hračky ze svého předešlého domova, na myšku na udici vyvíjela, jak to říci, přenesenou agresivitu,"
to se pozná jak?
jinak to chce kočičku respektovat a mít obr trpělivost
nemusí to být jen vliv nějakého minula, ale ona může mít prostě takovou velmi rezervovanou povahu
a minulí majitelé to mohli pokazit jen tak, že ji nechali její samotě, nesnažili se (nebo snažili ale bez výsledku nebo hůř) ji "socializovat"
chce to postupovat po malých krůčcích
a každý krok nejdřív "stabilizivat" než se jde dál
nějak takhle (ne doslova, jako inspirace, člověk se vždy musí řídit tou konkrétní kočokou) :
nejdřív přítomnost člověka při krmení - něco jako dám misku a sednu si poblíž/k misce, v rámci krmení jednou pohladím prstem po hřbetě...pak třeba třikrát, pak celou rukou, podrbu
dám misku pohladím a jdu něco dělat v té místnosti a nahlas to kočičce komentuji
dobré je dát menší porci a přidávat
samozřejmě si s ní hrát
nesnažit se s ní mazlit, brát do náruče, na klín, pokud na to už není připravená
možno nabídnout na uklidnění (i když...) sušený kořen kozlíku lékařského
a "cat friendly" byt
Ta přenesená agresivita mě taky zaujala - co si mám pod tím představit? Jako, že ji normálně lovila?
Nepíšete, jak máte kočičku dlouho... ale jak předchozí příspěvky uvádějí, chce to prostě čas a obrovskou trpělivost. Na návštěvu veteriny nespěchejte, kdyby ji něco bolelo nebo měla zdravotní problémy, jistě by se to projevilo i jinak - a pak by to holt nějaké to násilí asi bylo potřeba. Ale pokud se jinak jeví OK, není třeba ji hned vozit na veterinu, nechte ji navyknout si na nové lidi a věci, ať získá větší důvěru ke svému okolí.
No a pak je prostě nutno uvést, že ne každá kočička je rozený mazlík, některé kočičky jsou prostě více rezervované a udržují si určitý odstup - což může být dosavadním "životním stylem" v původní rodině, ale může to být i vrozená dispozice... v takovém případě s tím naděláte jen málo.
Nicméně, pokud kočička komunikuje (reaguje na vaše podněty ke hře, lehá si k dceři do postele), je to znamení, že o vaši přítomnost stojí, a pokud budete postupovat dostatečně empaticky (nemanipulovat s ní, když nechce...), zlepší se to s rostoucí důvěrou k vám a věřím, že i ta veterina nebude časem problém. Ale pozor, neznamená to, že se z ní nutně stane mazlík, co se nechá chovat a tahat a muchlovat při každé příležitosti, to už jsou individuální dispozice každého zvířete.
Každopádně se nebojím, že při troše trpělivosti a času se situace ustálí tak, aby to vyhovovalo vám i kočičce.