Jsou holistické granule dlouhodobě nevhodné pro kočky, které mají méně pohybu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.11.2021 20:15
pajmen

XXX.XXX.88.130

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je dlouhodobé krmení holistickými granulemi nevhodné pro kočky, které jsou doma a moc se nehýbou?
Při nákupu granulí paní prodavačka zmínila, že pokud se kočky moc nehýbou a jsou doma (nejsou venkovní), tak se má holistické krmivo střídat s nějakým s příměsí obilovin, že kočky mohou mít problémy s ledvinami a močovými cestami.
Nevíte někdo, prosím, jak to tedy je?
Zatím kupuji Carnilove a doplňuji kapsičkami nebo konzervami a snažím se vyhýbat těm s obilovinami.
Kocourek (4 měsíce) má krásnou lesklou srst, pohybu má zatím dost, je hodně hravý, aktivní a zvyklý chodit na postroji ven.

6.11.2021 20:36
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Zatím kupuji Carnilove a doplňuji kapsičkami nebo konzervami ....

a jistě i čerstvým, syrovým masem.

6.11.2021 20:38
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tu spojitost jsem nepochopila, myšleno nejspíš, že když v tom je místo masa obilí...je tam snížený obsah bílkovin. No tohle už je názor překonaný, už se zjistilo, že to na ledviny vliv nemá. U kočky bych se naopak bála, že po granulích s obilím, což je právě pro kočku nepřirozená strava, bude mít minimálně obezitu a tedy problémy s kdečím...ledviny nevyjímaje.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.11.2021 07:46

pajmen napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je dlouhodobé krmení holistickými granulemi nevhodné pro kočky, které jsou doma a moc se nehýbou?
Při nákupu granulí paní prodavačka zmínila, že pokud se kočky moc nehýbou a jsou doma (nejsou venkovní), tak se má holistické krmivo střídat s nějakým s příměsí obilovin, že kočky mohou mít problémy s ledvinami a močovými cestami.
Nevíte někdo, prosím, jak to tedy je?
Zatím kupuji Carnilove a doplňuji kapsičkami nebo konzervami a snažím se vyhýbat těm s obilovinami.
Kocourek (4 měsíce) má krásnou lesklou srst, pohybu má zatím dost, je hodně hravý, aktivní a zvyklý chodit na postroji ven.

Kočka je masožravec, čili potřebuje maso a ne obilí. Já krmím jako základ srdce, hovězí nebo vepřové (+ občas kuřecí játra nebo kuřecí maso), granule a konzervy pouze jako DOPLNĚK. A mám kocoury domácí, jako vy. Staršímu je 18. Mimochodem, vyjde to i výrazně levněji. Prodavačkám moc nevěřte, ty chtějí a potřebují prodat, málokdy to jsou odbornice na zvířata a jejich výživu.

7.11.2021 08:52
pajmen

XXX.XXX.88.130

rapotacka11 napsal(a):
Zatím kupuji Carnilove a doplňuji kapsičkami nebo konzervami ....

a jistě i čerstvým, syrovým masem.

Syrové maso jsem zkoušela, ale měl po něm vždy průjem, dokonce i pro králičím, které by mělo být dietnější. Zatím dávám jen povařené a to mu problém nedělá, ale prý to tak u koťat občas bývá a mělo by se to srovnat, tak uvidím.

7.11.2021 09:02
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

To jsem nezažila.
Ani u těch nejmladších.

Nakrájené kostičky masa jsem omyla - zalila
v hrnečku, trochou teplé vody, aby maso nebylo studené.
Vždy bylo čerstvé, z masny (všechna masa).
I z balíčků z marketu.

Ale
tak snad
stát se může všecko ....

7.11.2021 09:07
pajmen

XXX.XXX.88.130

lesnížínka napsal(a):
Tu spojitost jsem nepochopila, myšleno nejspíš, že když v tom je místo masa obilí...je tam snížený obsah bílkovin. No tohle už je názor překonaný, už se zjistilo, že to na ledviny vliv nemá. U kočky bych se naopak bála, že po granulích s obilím, což je právě pro kočku nepřirozená strava, bude mít minimálně obezitu a tedy problémy s kdečím...ledviny nevyjímaje.

Právě jakémukoliv krmivu s obilím se snažím vyhýbat. Paní mi říkala, že když je vyšší obsah bílkovin, že to může škodit, přišlo mi to divné, protože jsem byla přesvědčená o tom, že je důležité, aby bylo ve složení co nejvíce masa a příměsí pro kočky přirozených. Proto jsem se tady chtěla ujistit, abych něco nezanedbala.

7.11.2021 09:25
pajmen

XXX.XXX.88.130

rapotacka11 napsal(a):
To jsem nezažila.
Ani u těch nejmladších.

Nakrájené kostičky masa jsem omyla - zalila
v hrnečku, trochou teplé vody, aby maso nebylo studené.
Vždy bylo čerstvé, z masny (všechna masa).
I z balíčků z marketu.

Ale
tak snad
stát se může všecko ....

Byla jsem na veterině pro dietní granule, které mu průjem vždy srovnali a sestřička říkala, že se tohle může někdy stát, on byl kocourek i poměrně dost začervený, když jsme si ho přivezli a po odčervení může mít prý i nějaký čas podrážděné zažívání. Maso jsem vždy přemrazila a oplachovala a navíc všechno bylo z našeho domácího chovu a stejně měl pokaždé průjem. Jinak konzervy i granule mu pokaždé ohřívám na malé pánvi na vajíčko na teplotu zhruba 37 stupňů, míchám to dokonce prstem , to je pro mě nejlepší ukazatel, aby to nebylo moc horké .

7.11.2021 09:50
pajmen

XXX.XXX.88.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kočka je masožravec, čili potřebuje maso a ne obilí. Já krmím jako základ srdce, hovězí nebo vepřové (+ občas kuřecí játra nebo kuřecí maso), granule a konzervy pouze jako DOPLNĚK. A mám kocoury domácí, jako vy. Staršímu je 18. Mimochodem, vyjde to i výrazně levněji. Prodavačkám moc nevěřte, ty chtějí a potřebují prodat, málokdy to jsou odbornice na zvířata a jejich výživu.

Chtěla jsem se hlavně ujistit, proto všem děkuji za odpověď. Docela mě mrzí, že syrové maso kocourkovi nedělá dobře, protože máme maso z domácího chovu, ale doufám, že se to spraví, protože na syrové se vždy hrnul s takovou chutí, na vařené se tolik netváří. A navíc výživa v prvním roce života je hodně důležitá. Zkusím mu dát ještě syrové ty vnitřnosti, je pravda, že jsem zkoušela zatím jen svalovinu. Ale asi ještě chvíli počkám, je mi ho líto, průjem má pak zhruba 3 dny a jde vidět, že mu není dobře, není tak aktivní, hravý a je takový smutný.

7.11.2021 10:14
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Když granule začaly, tak myslím nebyly bezobilné.

Royalky, když je dělala Francie, byly chutné
a kočkám svědčily-byly krásné (kočky i psi).

Nikdy mě nenapadlo řešit granule.
Granule jsem střídala, rozhodně jsem krmila
čerstvým nemraženým masem + konzervu
nebo kapsu, granule stále v misce.
(pestrá strava)
Nekupovala jsem pro 1 kočku desetikilový pytel gr.
https://rockyhostranky.estranky.cz/clanky/co-se-vlastne-nachazi-v-krmivech-pro-domaci-zvirata_/co-se-vlastne-nachazi-v-krmivech-pro-domaci-zvirata_.html

https://www.stream.cz/adost/10030066-psi-zradlo-co-je-odpad-za-velke-penize-a-cim-zvire-rozhodne-nekrmit?rss&dop-ab-variant=9&seq-no=3

7.11.2021 10:15
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Maso mu nedávejte přemražené. Ne, není to důvod k průjmu, ale některé kočky přemražené ani nejí. Syrové, jako opravdu syrové, čerstvé. Když máte domácí, to je naprosto super. Co mléčné výrobky, dáváte něco? Má průjem i třeba z tvarohu, zakysanky? Bylo by potřeba mu trochu osadit střeva mikroflorou. K tomu je právě to čerstvé maso a zakysané výrobky. To maso, když ho ještě nezvládá, míchejte klidně do kapsiček opravdu po kousínkách. Ještě poznámka: kapsičky fakt neohřívejte, to je blbina, nikdy jsem neslyšela, že by to někdo dělal. Moje kočky jí maso i polomražené, když na něj zrovna mají chuť.

7.11.2021 10:59
pajmen

XXX.XXX.88.130

lesnížínka napsal(a):
Maso mu nedávejte přemražené. Ne, není to důvod k průjmu, ale některé kočky přemražené ani nejí. Syrové, jako opravdu syrové, čerstvé. Když máte domácí, to je naprosto super. Co mléčné výrobky, dáváte něco? Má průjem i třeba z tvarohu, zakysanky? Bylo by potřeba mu trochu osadit střeva mikroflorou. K tomu je právě to čerstvé maso a zakysané výrobky. To maso, když ho ještě nezvládá, míchejte klidně do kapsiček opravdu po kousínkách. Ještě poznámka: kapsičky fakt neohřívejte, to je blbina, nikdy jsem neslyšela, že by to někdo dělal. Moje kočky jí maso i polomražené, když na něj zrovna mají chuť.

Četla jsem, že je lepší maso hluboce přemrazit, aby se zničily případné zárodky parazitů, to mi potvrdili i na veterině, když jsme řešili problém se začervením a tím, že má po syrovém mase průjem. A když jsem mu ho dávala, samozřejmě rozmražené, tak mu moc chutnalo. Jinak po odčervení jsem dávala probiotika, takový ten prášek, co se přimíchá do jídla a také jsem mu tím posypala granule, když měl průjem z masa. Jinak tvaroh i jogurt s kulturami a kefír mu problém nedělá, dvakrát až třikrát do týdne mu mléčné výrobky nabídnu. A s tím ohříváním, to jsem teda četla v diskuzích, že je lepší kočkám podávat jak maso, tak konzervy a kapsičky ohřáté, že v přírodě, když uloví myš, tak jí také pozřou, když je ještě teplá a je to pro jejich zažívání prý přirozenější, tak tedy teď nevím.

7.11.2021 11:31
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

pajmen napsal(a):
Četla jsem, že je lepší maso hluboce přemrazit, aby se zničily případné zárodky parazitů, to mi potvrdili i na veterině, když jsme řešili problém se začervením a tím, že má po syrovém mase průjem. A když jsem mu ho dávala, samozřejmě rozmražené, tak mu moc chutnalo. Jinak po odčervení jsem dávala probiotika, takový ten prášek, co se přimíchá do jídla a také jsem mu tím posypala granule, když měl průjem z masa. Jinak tvaroh i jogurt s kulturami a kefír mu problém nedělá, dvakrát až třikrát do týdne mu mléčné výrobky nabídnu. A s tím ohříváním, to jsem teda četla v diskuzích, že je lepší kočkám podávat jak maso, tak konzervy a kapsičky ohřáté, že v přírodě, když uloví myš, tak jí také pozřou, když je ještě teplá a je to pro jejich zažívání prý přirozenější, tak tedy teď nevím.

U masa bych to ohřívání ještě pochopila, hlavně u toho našeho polozmrzlého(když panička zapomene včas vytáhnout ) ale u blafů jako kapsičky? Copak je máte venku? Zárodky parazitů? A jakých? Copak by jste to maso sami jedli? Moje kočky jsou polovenkovní, chytí a sežerou tu myš. Nepřemraženou To je pak jiná, tasemnici co chvíli. No z domácího masa(ani kupovaného) nemá co chytit.

7.11.2021 12:26

pajmen napsal(a):

Jaké parazity? Já jím tatarák a žiju.

7.11.2021 19:53
pajmen

XXX.XXX.88.130

Ale když si kočka uloví myš, sežere ji ještě teplou. Pokud kočka žere výhradně kapsičky nebo konzervy a maso z nějakého důvodu ne, tak by tu potravu taky měla přijímat alespoň v pokojové teplotě, všechno dávám do ledničky a nevím teda, ale dávat kočce jídlo úplně ledové? To mi taky nepřijde zrovna ideální, proto to ohřívání. A v mase se odjakživa vyskytují parazité, především u volně žijících zvířat, proč se asi nesmí dávat syrový divočák? Protože svalovec. Nebo u zajíce tularémie. Každé maso od řezníka nebo z obchoďáků by mělo být kontrolováno, ale myslíte, že každý kousek masa projde pod mikroskopem a je stoprocentní? Pokud doma chováte třeba slepice, kačeny, králíky nebo prasata, taky nikdy nemáte jistotu, jestli v tom mase není nějaký zárodek čehokoliv, ne jen parazitů. A navíc lidé převážnou většinu masa tepelně upravují a většinu těchto zárodků zničí. Naopak kočky ho jí převážně syrové. Proto se doporučuje odčervovat i kočičky které jsou výhradně doma, které ty parazity určitě z ulovené myši nechytí, tak kde teda? Opravdu si myslíte, že ze syrového masa žádné parazity chytit nemůžete?

7.11.2021 20:17
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já osobně syrové maso nejím ani omylem ale čím tak myslíte, že se živí třeba divoké kočky...ať nechodíme daleko. Nikdo je neodčervuje, maso nepřevařuje, ani nepřemrazuje. Myši, ptáci, zajíci..Divočáka nejspíš ne Ten se krmit nesmí kvůli aujezskyho chorobě, u které by vám ale přemražení stejně nepomohlo. Rozdělanou kapsičku zavřu klipem a nechám v chladném špajzu...za pár hodin ji stejně dojí. Plechovky nekrmím.

7.11.2021 20:27

pajmen napsal(a):
Ale když si kočka uloví myš, sežere ji ještě teplou. Pokud kočka žere výhradně kapsičky nebo konzervy a maso z nějakého důvodu ne, tak by tu potravu taky měla přijímat alespoň v pokojové teplotě, všechno dávám do ledničky a nevím teda, ale dávat kočce jídlo úplně ledové? To mi taky nepřijde zrovna ideální, proto to ohřívání. A v mase se odjakživa vyskytují parazité, především u volně žijících zvířat, proč se asi nesmí dávat syrový divočák? Protože svalovec. Nebo u zajíce tularémie. Každé maso od řezníka nebo z obchoďáků by mělo být kontrolováno, ale myslíte, že každý kousek masa projde pod mikroskopem a je stoprocentní? Pokud doma chováte třeba slepice, kačeny, králíky nebo prasata, taky nikdy nemáte jistotu, jestli v tom mase není nějaký zárodek čehokoliv, ne jen parazitů. A navíc lidé převážnou většinu masa tepelně upravují a většinu těchto zárodků zničí. Naopak kočky ho jí převážně syrové. Proto se doporučuje odčervovat i kočičky které jsou výhradně doma, které ty parazity určitě z ulovené myši nechytí, tak kde teda? Opravdu si myslíte, že ze syrového masa žádné parazity chytit nemůžete?

Ale já nekrmím syrovým divočákem ani zajícem, alébrž hovězím nebo vepřovým srdcem z řeznictví. A věřím naší veterinární službě. A i kdyby se vloudila chybička - na tasemnici neumřu. Jo a ten můj 18letý kocour odčervený nikdy nebyl. A parazity nemá.

7.11.2021 20:37

lesnížínka napsal(a):
Já osobně syrové maso nejím ani omylem ale čím tak myslíte, že se živí třeba divoké kočky...ať nechodíme daleko. Nikdo je neodčervuje, maso nepřevařuje, ani nepřemrazuje. Myši, ptáci, zajíci..Divočáka nejspíš ne Ten se krmit nesmí kvůli aujezskyho chorobě, u které by vám ale přemražení stejně nepomohlo. Rozdělanou kapsičku zavřu klipem a nechám v chladném špajzu...za pár hodin ji stejně dojí. Plechovky nekrmím.

Ony divoké kočky tu tasemnici občas mají. Předpokládám, protože ty venkovní domácí taky. Ale ne tolik - poslední dobou je na pitevně moc nevídám, ani škrkavky.

7.11.2021 21:08
canka

XXX.XXX.215.25

Přesně,jak tu už holky psali ..s těma granulema je to absolutní blbost..určitě kupujte jen ty bezobilné s vysokým obsahem masa ...taky krmím Carnilove,dálé pak Purizon,Apllaws,Taste of Wild....a krmím masové konzervy a kapsičky,sem tam maso,podle toho,jak se mi povede koupit(do města jezdím na nákup 1 x týdně)....maso(většinou hovězí a vepřová srdce,kuřecí mi nejedí) nakrájím na porce,dám do skleniček od přesnídávek a do mrazáku....vyndavám pro kluky vždy tak,aby se maso rozmrazilo na pokojovou teplotu..studené nebaští(ale já mám rozmazlený zmeťoury ). Odčervuji dvakrát ročně.

7.11.2021 21:18
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Neničte kočce trávení jedy.
Nechávejte průběžně kontrolovat stolici
a bude li třeba, pak odčervěte.

8.11.2021 07:57

canka napsal(a):
Přesně,jak tu už holky psali ..s těma granulema je to absolutní blbost..určitě kupujte jen ty bezobilné s vysokým obsahem masa ...taky krmím Carnilove,dálé pak Purizon,Apllaws,Taste of Wild....a krmím masové konzervy a kapsičky,sem tam maso,podle toho,jak se mi povede koupit(do města jezdím na nákup 1 x týdně)....maso(většinou hovězí a vepřová srdce,kuřecí mi nejedí) nakrájím na porce,dám do skleniček od přesnídávek a do mrazáku....vyndavám pro kluky vždy tak,aby se maso rozmrazilo na pokojovou teplotu..studené nebaští(ale já mám rozmazlený zmeťoury ). Odčervuji dvakrát ročně.

Dělám to stejně - podle potřeby nakrabičkuju maso a dám do mrazáku. A pak vytahuju.

8.11.2021 11:27
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dělám to stejně - podle potřeby nakrabičkuju maso a dám do mrazáku. A pak vytahuju.

Já ho tahám Workovi, odkrojím i kočkám, už s tím při balíčkování počítám.

8.11.2021 20:56
pajmen

XXX.XXX.88.130

Děkuji všem za odpovědi. Zkusila jsem ještě koupit ty granule Applaws, protože ty od Carnilove sice jí hezky, ale občas se nají, ale pak je zahrabává. Dnes jsem zkusila přimíchat malé kousky syrového masa do konzervy, tak uvidím, jak na to bude reagovat. Kupuji GranataPet Symphonie (u nich se mi líbí, že by měly obsahovat 97% masa) a kapsičky taky od této firmy, ale ráda bych přešla na to úplně syrové, pokud to bude kocourek zvládat. Snad má opravdu jen podrážděné zažívání ze začervení a následného odčervení a vše se srovná a to odčervení bylo opravdu nutné.

9.11.2021 08:39

pajmen napsal(a):
Děkuji všem za odpovědi. Zkusila jsem ještě koupit ty granule Applaws, protože ty od Carnilove sice jí hezky, ale občas se nají, ale pak je zahrabává. Dnes jsem zkusila přimíchat malé kousky syrového masa do konzervy, tak uvidím, jak na to bude reagovat. Kupuji GranataPet Symphonie (u nich se mi líbí, že by měly obsahovat 97% masa) a kapsičky taky od této firmy, ale ráda bych přešla na to úplně syrové, pokud to bude kocourek zvládat. Snad má opravdu jen podrážděné zažívání ze začervení a následného odčervení a vše se srovná a to odčervení bylo opravdu nutné.

No, přečetla jsem si složení a moc mě to neoslovilo. Prostě když koupím hovězí srdce a kuřecí játra, tak VÍM, co kocouři žerou (taurin a vitamíny tam přirozeně jsou). A ne reklamní povídání o užasné konzervě. Navíc drahé.

30.12.2021 12:15
Ulikey

XXX.XXX.45.104

pajmen napsal(a):

Hluboce přemražené maso je lepší, ale to by jste musela mít doma mrazák, ve kterém by jste měla - 40 a to asi nemáte. Jedině tak se zabíjí bakterie v mase obsažené. Takže pokud máte normální mrazák, tak je to zbytečné. Krmení by se mělo kočkám podávat při pokojové teplotě. Pokud budou jíst studené, tak jim hrozí zánět žaludku. Takže ohřívat nemusíte, stačí jen vyndat cca hodinu před krmením, aby se to ohřálo na pokojovou teplotu. Ale rozhodně je lepší jim to ohřát, než podávat ledové.

30.12.2021 15:10
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Hluboce přemražené maso je naprosto zbytečné, pokud kočce neservírujete venku ulovené ptáčky, myši, malé zajdy...Maso od řezníka je parazitů prosté. Co by ste tam tak za parazity hledali? Jediné, co by tam snad mohli být je boubel tasemnice, ale tu by ste při krájení kočkám nepřehlédli.

30.12.2021 16:18
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Proč by to krmili jednoduše?
Oni těm kočkám dají péči. A dají.
Nechutná jim ten rozmraženej, vyteklej
cár masa? Chtějí žrát čerstvé?
No to néé.
My se obětujem, zmrazíme, rozmrazíme.
To se musí
a ty žer.

30.12.2021 17:19

Ulikey napsal(a):
Hluboce přemražené maso je lepší, ale to by jste musela mít doma mrazák, ve kterém by jste měla - 40 a to asi nemáte. Jedině tak se zabíjí bakterie v mase obsažené. Takže pokud máte normální mrazák, tak je to zbytečné. Krmení by se mělo kočkám podávat při pokojové teplotě. Pokud budou jíst studené, tak jim hrozí zánět žaludku. Takže ohřívat nemusíte, stačí jen vyndat cca hodinu před krmením, aby se to ohřálo na pokojovou teplotu. Ale rozhodně je lepší jim to ohřát, než podávat ledové.

No, já nevím, dávám kocourům maso koupené v řeznictví, stejné, jako by bylo pro mě. A nevidím důvod, proč přemražovat na -40 (ani nemám kde).

30.12.2021 17:20

lesnížínka napsal(a):
Hluboce přemražené maso je naprosto zbytečné, pokud kočce neservírujete venku ulovené ptáčky, myši, malé zajdy...Maso od řezníka je parazitů prosté. Co by ste tam tak za parazity hledali? Jediné, co by tam snad mohli být je boubel tasemnice, ale tu by ste při krájení kočkám nepřehlédli.

Může tam být toxoplazmóza, ale tu neřeším ani u sebe, natož u koček.

30.12.2021 18:51
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nikde jsem nevyčetla, jak se dostane toxoplazmoza do krávy? Prasete? Nezpochybňuju, jen nikde není popsaný ten přenos jen to, že se nemá jíst syrové maso.

31.12.2021 07:19

lesnížínka napsal(a):
Nikde jsem nevyčetla, jak se dostane toxoplazmoza do krávy? Prasete? Nezpochybňuju, jen nikde není popsaný ten přenos jen to, že se nemá jíst syrové maso.

Stejně jako do nás - potrava kontaminovaná kočičími výkaly.

31.12.2021 09:19
Bobča

XXX.XXX.20.192

Holky,když tu řešíte ty parazity...zeptám se jako laik ..vrátím se k těm kuřincům na vajíčkách-a používání proložek v lednici...co se může přenášet z nich??u nás se nikdy neřešilo,jestli spadne kousek do smaženice...od děcka jsme chovali moře slepic..prodávali jsme vajíčka(ne že by byly jó posr..,ale jen ty hodně se otírala..vím,že se nemají vajíčka umývat)...brácha je údajně i jedl...

Jo a co se týče přemraženého masa,to mi říkal vetka v Olmiku taky,že mám dávat Maxovi aspoň 2 dny přemražené maso...No,měl smůlu,bo maso si nekupovala ani panička ..jen když jsem si dělala kuřecí,tak dostal odřezky nebo vařené z vývaru..a ta srdíčka a žaludky,co mi pak zakázala..
ale to jsem odbočila-nechci tu plevelit vlákno..

Jen co můžem chytit z těch vajec-a to neřeším salmonelu...

31.12.2021 11:01

Bobča napsal(a):
Holky,když tu řešíte ty parazity...zeptám se jako laik ..vrátím se k těm kuřincům na vajíčkách-a používání proložek v lednici...co se může přenášet z nich??u nás se nikdy neřešilo,jestli spadne kousek do smaženice...od děcka jsme chovali moře slepic..prodávali jsme vajíčka(ne že by byly jó posr..,ale jen ty hodně se otírala..vím,že se nemají vajíčka umývat)...brácha je údajně i jedl...

Jo a co se týče přemraženého masa,to mi říkal vetka v Olmiku taky,že mám dávat Maxovi aspoň 2 dny přemražené maso...No,měl smůlu,bo maso si nekupovala ani panička ..jen když jsem si dělala kuřecí,tak dostal odřezky nebo vařené z vývaru..a ta srdíčka a žaludky,co mi pak zakázala..
ale to jsem odbočila-nechci tu plevelit vlákno..

Jen co můžem chytit z těch vajec-a to neřeším salmonelu...

Právě tu salmonelu, ale na tu se většinou neumírá Já nevím, ale za mého mládí se spousta věcí neřešila - jabko rovnou ze stromu, mrkev ze záhonu...A přežili jsme. Jím pořád tatarák, kocouři syrové srdce a tak. Podle mě je nejhorší smrt z vyděšení.

31.12.2021 11:17
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Přesně tak, neřeším nic. Proto mi neleze do hlavy, kde se kráva na pastvině nakazí toxoplazmou, natož kráva na statku, která žere jen směsi senáž, siláž apod. Co by tam dělalo kočičí hov.no. To by byla náhoda jako prase a to varování pořád všude dokola, jako by to bylo v každém mase. By mě zajímalo, jestli se tak nakazil alespoň jeden člověk. Vím, že nákazy z tataráku se občas objeví, ale míň, než ta salmonela a taky se na to neumírá. A že by s tím měla problém kočka, která je masožravec...tak to už je na hlavu postavené

31.12.2021 12:37
Bobča

XXX.XXX.20.192

Raduš,v kravíně je taky spousta koček..kadí všude-i do šrotu......ale neslyšela jsem o nějaké nemoci z tohohle...
Ano Reni,neřešilo se nic...jedli jsme špinavýma rukama všechno co se dalo sníst na zahrádce,zahradě a v lese...žvýkali jsme na louce šťovíky...nepřemýšlelo se,kdo je počural...v lese "zaječí zelí"...

31.12.2021 12:40

lesnížínka napsal(a):
Přesně tak, neřeším nic. Proto mi neleze do hlavy, kde se kráva na pastvině nakazí toxoplazmou, natož kráva na statku, která žere jen směsi senáž, siláž apod. Co by tam dělalo kočičí hov.no. To by byla náhoda jako prase a to varování pořád všude dokola, jako by to bylo v každém mase. By mě zajímalo, jestli se tak nakazil alespoň jeden člověk. Vím, že nákazy z tataráku se občas objeví, ale míň, než ta salmonela a taky se na to neumírá. A že by s tím měla problém kočka, která je masožravec...tak to už je na hlavu postavené

Samozřejmě, není to časté, ale kočky kadí všude, že jo? Takže teoreticky to ta kráva může sežrat. Statisticky nevím. A kočka s toxoplazmózou problém vesměs nemá, jako definitivní hostitel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík