JarmiFM

XXX.XXX.174.46
Dobrý den,
mám zděděného kocoura Sphynx 5.5 let.
Mám jej již necelý rok a začal agresivně z ničeho nic útočit na mě a silně. Jsem pokousaná a podrápaná.
Nechala jsem jej proto vykastrovat, je týden po kastraci. Dnešní ranní krmení dobrůtky do misky, masíčko snědl a asi po 10 minutách pak zase zaútočil a pokousal mě, silně...
Poradíte co s kocourem?
Syčí a začínám se jej bát, postříkala jsem jej vodou v rozprašovači, tak se schoval do pelíšku, avšak nelze neustále chodit s rozprašovačem a být připravena...
Nevím si rady, má 2 pelíšky, škrabací strom, tunel.
Nikdy se nesetkal s jiným zvířetem, bydlel vždy v bytě.
Nejraději bych jej dala k adopci.
Mám vnuka, a tak mám obavu, aby jej někdy při hlídání nenapadl.
Děkuji.
Hezký den Jarmi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

JarmiFM
napsal(a):
Dobrý den,
mám zděděného kocoura Sphynx 5.5 let.
Mám jej již necelý rok a začal agresivně z ničeho nic útočit na mě a silně. Jsem pokousaná a podrápaná.
Nechala jsem jej proto vykastrovat, je týden po kastraci. Dnešní ranní krmení dobrůtky do misky, masíčko snědl a asi po 10 minutách pak zase zaútočil a pokousal mě, silně...
Poradíte co s kocourem?
Syčí a začínám se jej bát, postříkala jsem jej vodou v rozprašovači, tak se schoval do pelíšku, avšak nelze neustále chodit s rozprašovačem a být připravena...
Nevím si rady, má 2 pelíšky, škrabací strom, tunel.
Nikdy se nesetkal s jiným zvířetem, bydlel vždy v bytě.
Nejraději bych jej dala k adopci.
Mám vnuka, a tak mám obavu, aby jej někdy při hlídání nenapadl.
Děkuji.
Hezký den Jarmi.
Týden po kastraci je málo na změnu chování. A obecně ta kastrace stejně moc nepomůže, zklidnění přicházívá spíše s věkem. Zvláštní, že začal až po necelém roce. Píšete z ničeho nic, ale nějaký důvod tam bude. Jenom jste si nevšimla.

Něco se změnilo a nelíbí se mu to, nebo možná zdravotní problém.

napsal(a):
Něco se změnilo a nelíbí se mu to, nebo možná zdravotní problém.
Zdravotní problém mě taky napadl - nádor, zvýšená funkce štítné žlázy? I když na tu je dost mladý.

ono s tou vodou - jestli se bojí, je ve stresu, nebo má bolest, tak jít na něj takhle s trestem dobré nebude a může to jen situaci eskalovat
hraješ si s ním aktivně?
Počkala bych, až s ním přestanou mlátit hormony, může to trvat skoro měsíc ještě. Jak dlouho k vám chodí vnuk? Není to reakce na to dítě? Nemyslím prvoplánově na něj, ale třeba je z toho, že tam to dítě chodí nervozní a projevuje se to zvýšenou agresivitou. Náš mazánek měl tak děsnou reakci na očkování, že jsem z toho byla úplně v šoku. Vždycky jsem ho vzala že ho někam zanesu, třeba na stůl k misce. Druhý den po očko, ho to muselo strašně bolet, choval se divně, divně i chodil a při zvednutí zařval jak tygr a začal mě kousat, v totálním amoku, abych ho pustila, normoš mi prokousnul prso, protože jsem ho nepustila, potřebovala jsem ho zavřít doma, kdyby se to zhoršovalo, aby někam nezalezl a třeba i nepošel. V životě nás nekousnul a pak tohle. Ještě týden jsem ho sledovala a měla obavy, oby se to neopakovalo, ale dál jako by nic. Je to půl roku a je to zase zlatíčko.

napsal(a):
Zdravotní problém mě taky napadl - nádor, zvýšená funkce štítné žlázy? I když na tu je dost mladý.
No já nejsem úplně kočkař, jen vycházím ze zkušeností a soužití s kočkama, které měla mamina. Jedna kočka dělala doma čurbes (čti venčila se mamině do křesla) a napadala mámu, když přesunula veliký fíkus na jiné místo, než byl obvykle , jakmile se vrátil zpět, výpady ustaly. Druhá kočka vrčela a sekala, když ji bolel zub, což tekrát chvíli trvalo rozklíčovat, protože normálně žrala... Po ošetření z ní byla zase normální hodná koťoule.

tak u plemene sphynx se píše, že poruchy chování může způsobit i jen příliš častá samota
a samotná může být kočka i v přítomnosti člověka.....
a samotná může být kočka i v přítomnosti člověka.....
Připojím se se svou zkušeností se sphynxem...Loni v červenci jsem byla 18 dní hlídat"zvěřinec"jedné známé..Přiznám se,že když jsem viděla poprvé ten jeho kukuč-jakoby "zlý pohled"..a chtěla ho pohladit..zavrčel.(viděla jsem ho poprvé naživo).Tak jsem ho nechala být..To ještě v přítomnosti majitelů...ale pak se nechal pohladit..Překvapilo mě,že je tak hodtě teplý...Jenže..
První noc-jsem nevěděla,že je těm naháčům zima...Tiskl se mi k tělu...povrkával...tak,když volala majitelka,jak jsme to zvládli první noc..tak jsem jí tořekla..."No jó,on musí být pod dekou"...."tos mi neřekla" Tak jsem mu dala vedle polštáře deku a byl v pohodě..Ráno vždycky,hned jak jsem se pohla,už mi ťupkal tlapkou na tvář..vlezl si ke mě..jsem ho hladila,on vrněl-až jsem se divila ...A třeba půl dne jsem ho pak neviděla-jo,on měl výhodu,že chodil i ven..Viděla jsem ho vždycky po střeše někam jít...a vracel se na jídlo..nebo,když jsem zavolala kokinko(jsem je naučila na pamlsky
Pak měl druhou deku venku na sedačce pod pergolou a třetí jsem mu dala jak jsem měla k dispozici pokoj sousedící s tou pergolou,tak na sedačce...Co tím chci říct..nechala jsem ho být,když chtěl,přišel na klín se pohladit..ale nedejbože,kdybych ho chtěla vzít do náruče..to z něj šel strach, jak vrčel a jednou mě i kousnul-ale ne moc ..Angoračku jsem měla na balkoně pořád.byly boje mezi ní a čuvačkou o moji přízeň..Jo to taky jednou vylezl,opřel se mi o rameno a loudil pohlazení..Jsem nevěděla,koho prvního pohladit-i ta velká mi pořád šňupák dávala až k nosu .
kočka spala v jednom pelechu s pekinézema,vedle nich fenka...Ale ON-pán-byl vždy sám někde..Většinou se zavrtal do té deky někde..A večer už byl první na gauči(tam jsem měla přes den zavřeno) a čekal na mě..došlo to tak daleko,že když byla bouřka,nebo stříleli opodál petardy(bylo Cyrila a Metoděje)měla jsem je v obýváku skoro včechny..pod nosem na zemi Lejdy(znáte,jak smrdí zmoklý pes)
Ale vzpomínám na ně hodně často..mám i jejich fotky...Letos že nepojedou oba na dovču,tak hlídat nepojedu..
Pardon,že to nebylo moc k tématu..ale já bych to shrnula asi tak,že si sphynx musí přijít sám..že se nesmí do ničeho nutit...hm?Viděl mě před tím 2krát..aby si na mě zvířátka zvykla..ale nebyl vůbec problém-i s tou velkou..Tu jsem měla za zadelí pořád a malou na balkoně...Jen ON byl jakoby sám...prostě svůj