Dobrý den,
potřebovala bych radu. Zjistila jsem, že moje kočka má silnou potravinovou alergii. Podle krevních testů je alergická zřejmě skoro na vše kromě ryb, tuňáka a řepných řízků. Ještě před výsledkem testu jsme zkoušeli hypoalergenni granule. Nejprve s kurecim masem a poté s králíkem. Jsem zmatená, protože paní veterinarka mi řekla, ze ty granule s králikem ji mám ponechat. Podle těch výsledků má ale nejsilnější reakci zrovna na králíka. Nesetkali jste se u své kočky s takovou silnou alergií? Jaké jste dávali granule? Nemohu nikde najít hypoalergenní granule s rybou.
Děkuji předem za všechny rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sip
napsal(a):
Dobrý den,
potřebovala bych radu. Zjistila jsem, že moje kočka má silnou potravinovou alergii. Podle krevních testů je alergická zřejmě skoro na vše kromě ryb, tuňáka a řepných řízků. Ještě před výsledkem testu jsme zkoušeli hypoalergenni granule. Nejprve s kurecim masem a poté s králíkem. Jsem zmatená, protože paní veterinarka mi řekla, ze ty granule s králikem ji mám ponechat. Podle těch výsledků má ale nejsilnější reakci zrovna na králíka. Nesetkali jste se u své kočky s takovou silnou alergií? Jaké jste dávali granule? Nemohu nikde najít hypoalergenní granule s rybou.
Jsem také zmatená. Alergická skoro na všechno kromě ryb, tuňáka a řepných řízků. Tuňák je taky ryba, proč ho zmiňujete zvlášť? A nikdy jsem neslyšela, že by se kočka krmila řepnými řízky. Ani si neumím představit, že by je chtěla pozřít. A taky si nemyslím, že se konkrétní alergie dá zjistit z krevních testů.

napsal(a):
Jsem také zmatená. Alergická skoro na všechno kromě ryb, tuňáka a řepných řízků. Tuňák je taky ryba, proč ho zmiňujete zvlášť? A nikdy jsem neslyšela, že by se kočka krmila řepnými řízky. Ani si neumím představit, že by je chtěla pozřít. A taky si nemyslím, že se konkrétní alergie dá zjistit z krevních testů.
laboklin nabízí celé panely potravinových alergenů. z krve.
asi to docela funguje, pamatuju si na psa, co byl pořád olezlý i přes různé diety a pak se mu dělal ten panel a nebyl alergický na nic jiného než na mlíko a výrobky
no a pak z majitelky vylezlo, že všechny diety ten pes zajídal olízáním víčka od jogurtu, protože to prostě odjakživa v té rodině dostával. po odbourání jogurtu kožní problém konečně zmizel.
no a v tom panelu se stanovuje zvlášť losos, treska a tuňák.

Sip
napsal(a):
Dobrý den,
tak nehledejte nápis "hypoalergenní" ale prostě hledejte rybí. třeba https://krmivo-a-vitaminy-pro-kocky.heureka.cz/applaws-ocean-fish-salmon-6-kg/?gclid=Cj0KCQjw3v6SBhCsARIsACyrRAlMZ74XG6C38e_-IzqOn_cJKDs9CZ0Wfzsea9jus_PsFAYCKV3u6CAaAiOlEALw_wcB#specifikace/

napsal(a):
laboklin nabízí celé panely potravinových alergenů. z krve.
asi to docela funguje, pamatuju si na psa, co byl pořád olezlý i přes různé diety a pak se mu dělal ten panel a nebyl alergický na nic jiného než na mlíko a výrobky
no a pak z majitelky vylezlo, že všechny diety ten pes zajídal olízáním víčka od jogurtu, protože to prostě odjakživa v té rodině dostával. po odbourání jogurtu kožní problém konečně zmizel.
no a v tom panelu se stanovuje zvlášť losos, treska a tuňák.
Tak jsem si zase rozšířila obzory.

napsal(a):
Tak jsem si zase rozšířila obzory.
https://www.genomia.cz/cz/test/dog-food/
https://cz.laboklin.info/potravinove-alergeny/
napsal(a):
Ano z krve.Zkoušeli na rybí mix (v ní byla makrela, platýz, teska),zvlášť pak byl losos a tuňák. Ty řepné řízky se používají pouze jako přisada do granuli.
napsal(a):
tak nehledejte nápis "hypoalergenní" ale prostě hledejte rybí. třeba https://krmivo-a-vitaminy-pro-kocky.heureka.cz/applaws-ocean-fish-salmon-6-kg/?gclid=Cj0KCQjw3v6SBhCsARIsACyrRAlMZ74XG6C38e_-IzqOn_cJKDs9CZ0Wfzsea9jus_PsFAYCKV3u6CAaAiOlEALw_wcB#specifikace/
Dekuji za odkaz. Vyzkouším tyto granulky :)
lesnížínka
napsal(a):
Opravdu někdo věříte, že kočka, pes, člověk ...je alergická na všechno krom lososa a řepy?
Na všechno samozřejmě nebude alergická. Napsala jsem to s nadsázkou. Alergická reakce byla testována na 22 nejčastějších alergenů (například oves, pšenice, různé druhy masa, kukuřice, sója atd.) Z těchto 22 pouze tři vyšly negativně. Toto mi přišlo ve výsledcích z laboratoře.
lesnížínka
napsal(a):
Opravdu někdo věříte, že kočka, pes, člověk ...je alergická na všechno krom lososa a řepy?
Jo. Věřím. Máme takového psa - alergický na všechny testované zdroje bílkovin (živočišné stejně jako rostlinné) vyjma vajec. Když řeknu, že mám psa alergického na maso, tak to není nadsázka.
lesnížínka
napsal(a):
A žere co? Ne, těm výsledkům právě nevěřím.
Raduš,a co když ten pes má po požití masa problémy?..tak ho musí vysadit,né?
Nepamatuju se,že by se kdysi objevovala alergie na lepek,laktózu a ostatní věci jak teď...Existovalo to vůbec?nebo je to výsledek té "vylepšované"stravy v současné době:??Nevím,že by byla v obchodě bezlepková mouka...
lesnížínka
napsal(a):
Pamlsky žádné nedostává? Jako fakt si nedovedu představit krmení zvířete s alergií...na všechno, krom jedné ryby a řepy
Dostává, teta mu peče domácí sušenky z vajíčka, mouky (pšenici může) a případně pár bylinek.
Mléko nemůže, maso nemůže, sóju nemůže... Ani ty ryby teoreticky nemůže, ale prostě jinak by neměl co žrát.

Intolerance laktózy byla asi vždycky, možná ne v takovém množství a taky se o ní tolik nepsalo. Kdo měl po mléku trávicí potíže, tak ho prostě nepil a tím to skončilo. S tím lepkem je to složitější, protože a) se postupně vyšlechtila pšenice s výrazně vyšším obsahem lepku a b) jsou názory, že za problémy nemůže ani tak lepek, jako spíš všechny ty -cidy, kterými se pole kvůli různým škůdcům stříkají.
napsal(a):
Intolerance laktózy byla asi vždycky, možná ne v takovém množství a taky se o ní tolik nepsalo. Kdo měl po mléku trávicí potíže, tak ho prostě nepil a tím to skončilo. S tím lepkem je to složitější, protože a) se postupně vyšlechtila pšenice s výrazně vyšším obsahem lepku a b) jsou názory, že za problémy nemůže ani tak lepek, jako spíš všechny ty -cidy, kterými se pole kvůli různým škůdcům stříkají.
to je fakt...a dřív byl jen kravský hnůj na hnojení...a plevel jsme chodili do řepy ručně okopávat (maximálně plečka projela uličky)....I jar kdysi nebyl,umývalo se v horké vodě,a ta se pak vylila prasatům..Žádná chemie...
ale nebudu se tu rozepisovat až tak.. pokrok nezastavíme
Chudák pejsek
Řešíme také alergii u našeho kocoura a co se krevních testů týče, tak prý jsou u koček dost neprůkazné (spousta věcí může vyjít falešně pozitivní nebo negativní). Takže jedeme eliminační dietu - v tuto chvíli Purina Veterinary Diets Feline HA - Hypoallergenic (prý doporučuje i MVDr. Rybníček....jediný oficiální dermatolog v ČR).
Nicméně u nás se dietou nic moc nezměnilo a vypadá to na alergeny z prostředí.
U psů je to prý v tomto ohledu mnohem snazší, protože testy mají větší vypovídací hodnotu.
odberryho
napsal(a):
Řešíme také alergii u našeho kocoura a co se krevních testů týče, tak prý jsou u koček dost neprůkazné (spousta věcí může vyjít falešně pozitivní nebo negativní). Takže jedeme eliminační dietu - v tuto chvíli Purina Veterinary Diets Feline HA - Hypoallergenic (prý doporučuje i MVDr. Rybníček....jediný oficiální dermatolog v ČR).
Nicméně u nás se dietou nic moc nezměnilo a vypadá to na alergeny z prostředí.
U psů je to prý v tomto ohledu mnohem snazší, protože testy mají větší vypovídací hodnotu.
U nás se dietou právě zatím taky nic nezměnilo. Od ledna měla hypoalergenni granule Hills, potom měla hypoalergenni granule Trovet s králikem. V pátek jsem koupila s rybou Applaws. Dnes ráno měla zase oteklou pusu. Od ledna zhubla víc jak půl kila a to je malinká. Už si nevím rady.Jaké projevy má váš kocour? Ta moje má strupy na bradě, červené fleky nad očima a pod ušima. Občas ji natéká čumák a pusa. Ty strupy si škrábe a už i dvakrát měla zánět kůže, takže měla antibiotika a kortikoidy. Každý den ji to čistím samponama a mažu. Ale stejně se ji to zhoršuje. Už jsem teda z toho zoufalá, ze nevím příčinu. Tak jsem nechala udělat ty testy a pak se tady dozvím, ze jsou nespolehlivé. Jsem u třetího veterináře a přemýšlím o dalsim. A jak se to řeší, když je kočka alergická na něco z prostředí?
Tak jak u dětiček. Všechno vyprat, nejlíp v obyč mýdle s jelenem. Myslím kočičí pelíšky. Do máchání bych dala ocet. Zbytek domu stejně: co se dá tím vydrhnout, zbytek jen přestříkat octovou vodou. Žádné moderní Sanytoly a nevím co ještě. Čím myjete podlahy? Ty šampony a nevím, co ještě máte...pomáhají? Nic bych na kočku nepatlala. Prostě popřemýšlet, kde by se kočka mohla setkávat s čím, jakou chemií a to vyloučit. Ještě mě teď napadla, neb jsem zahradnice...co kytky doma? Neožírá nějakou kytku? Když píšete o oteklé hubě...
lesnížínka
napsal(a):
Tak jak u dětiček. Všechno vyprat, nejlíp v obyč mýdle s jelenem. Myslím kočičí pelíšky. Do máchání bych dala ocet. Zbytek domu stejně: co se dá tím vydrhnout, zbytek jen přestříkat octovou vodou. Žádné moderní Sanytoly a nevím co ještě. Čím myjete podlahy? Ty šampony a nevím, co ještě máte...pomáhají? Nic bych na kočku nepatlala. Prostě popřemýšlet, kde by se kočka mohla setkávat s čím, jakou chemií a to vyloučit. Ještě mě teď napadla, neb jsem zahradnice...co kytky doma? Neožírá nějakou kytku? Když píšete o oteklé hubě...
Podlahu vytírám Alexem. Bradu ji jednou za tři dny drbu šamponem Medivet. Jinak používám dezinfekční šampon přímo od veterináře (nevybavim si název). Ještě mám od veterináře mám dezinfekční tamponky Douxos Pyo. Ty používám ráno. Večer pak ty šampony. Ty strupy ji pěkně vydrbu, ale nezabrání to šíření :( Vet mi dala ješte Prurivet, ale to vždycky tak slintá a vzpírá se, že nemám sílu ji to mazat. Nechci ji trápit. Ani mastičky s kortikoidy ji nevoní :( Ma z té alergie i zánět spojivek. Dostala kapky do očí ( nějak Gentadex se to jmenuje). Tak ti tím mažu ty vyrazky nad očima a pod ušima. To se mi zdá, ze zabira. Jinak když to necistim, tak se to rychle zhoršuje.. Jelena koupím a vyzkouším. Děkuji za rady moc.
lesnížínka
napsal(a):
A kytek jsem se už zbavila.
U nás už to trvá od léta. Nejdřív stroupky na pravé přední pacině. Všem zvířatům jsem jednorázově podala comfortis (zda to nebyla alergie na bleší kousnutí) a kocoura vykoupat v 4% šamponu + obden šamponovat packu. Zdálo se to dobré, ale po měsíci opět strupy, vypadávání chlupů na té pacině. Rychlejší nástup než minule. Protože si to rychle zřídil, dostal tablety kortikoidů, opět šamponovat v 4% šamponu, terapie proti blechám min.na půl roku a monoproteinove granule.
Kortikoidy zabraly, byly vysazeny. Dva týdny po vysazení opět bouřlivý nástup, packa a tentokrát i ocas samý strup, dostal i zánět hlubokého podkoží. ATB + koupání + kortikoidy + anallergic granule.
Od té doby střídavě lepší/trochu horší. Vystřídala jsem dvoje anallergenní granule, peru pořád pelechy, vše ženu přes sušičku, běží mi tu čistička vzduchu (syn je alergik na roztoče, takže koberce, záclony ani plyšáci se tu už dlouho nevedou). Když se mu udělá puchýřek, hned koupu v 4% šamponu.
Čtvrt roku to ale pořád je tak nějak stejné, takže dnes už se jdeme domluvit na nezbytných testech před nasazením cyklosporinu. Asi bude už brát napořád. Na pacce i ocasu má pořád ulámané chlupy, jak se často olizuje a tkáň má na několika místech zjizvenou od častého výskytu puchýřků. Tohle není k žití ani pro jednoho z nás. Snažila jsem se dlouho dát to bez nasazení cyklosporinu, ale asi to bez něj nepůjde. O tom, že ty hypoalergenní granule žerou i zbylí dva kocouři, ani nemluvím.
odberryho
napsal(a):
U nás už to trvá od léta. Nejdřív stroupky na pravé přední pacině. Všem zvířatům jsem jednorázově podala comfortis (zda to nebyla alergie na bleší kousnutí) a kocoura vykoupat v 4% šamponu + obden šamponovat packu. Zdálo se to dobré, ale po měsíci opět strupy, vypadávání chlupů na té pacině. Rychlejší nástup než minule. Protože si to rychle zřídil, dostal tablety kortikoidů, opět šamponovat v 4% šamponu, terapie proti blechám min.na půl roku a monoproteinove granule.
Kortikoidy zabraly, byly vysazeny. Dva týdny po vysazení opět bouřlivý nástup, packa a tentokrát i ocas samý strup, dostal i zánět hlubokého podkoží. ATB + koupání + kortikoidy + anallergic granule.
Od té doby střídavě lepší/trochu horší. Vystřídala jsem dvoje anallergenní granule, peru pořád pelechy, vše ženu přes sušičku, běží mi tu čistička vzduchu (syn je alergik na roztoče, takže koberce, záclony ani plyšáci se tu už dlouho nevedou). Když se mu udělá puchýřek, hned koupu v 4% šamponu.
Čtvrt roku to ale pořád je tak nějak stejné, takže dnes už se jdeme domluvit na nezbytných testech před nasazením cyklosporinu. Asi bude už brát napořád. Na pacce i ocasu má pořád ulámané chlupy, jak se často olizuje a tkáň má na několika místech zjizvenou od častého výskytu puchýřků. Tohle není k žití ani pro jednoho z nás. Snažila jsem se dlouho dát to bez nasazení cyklosporinu, ale asi to bez něj nepůjde. O tom, že ty hypoalergenní granule žerou i zbylí dva kocouři, ani nemluvím.
Uff, to je hrůza! A je mi vás líto obou, všech tady, s takovými problémy Tohle se řeší blbě, přijde mi, že u koček extra blbě, vzhledem k poslední zkušenosti u nás s blbým průjmem Držím moc palce, aby se to nějak zdárně vyřešilo u vás, i zadavatelky
lesnížínka
napsal(a):
Uff, to je hrůza! A je mi vás líto obou, všech tady, s takovými problémy Tohle se řeší blbě, přijde mi, že u koček extra blbě, vzhledem k poslední zkušenosti u nás s blbým průjmem Držím moc palce, aby se to nějak zdárně vyřešilo u vás, i zadavatelky
Člověk by dal všechno, kdyby věděl, že to je to správné. Já bojuju celou dobu s tím, že se mi nechce nasazovat trvalá léčba, která nejspíš pomůže, ale bude mu zdraví poškozovat jinak. Doufala jsem v jiný výsledek, tak jsem byla na konzultaci u dermatologa. Ten řekl, že naše paní doktorka postupuje přesně tak, jak by postupoval on a že se zřejmě cyklosporinum nevyhneme. Trochu mě uklidnil, že kočky snášejí dlouhodobé podávání kortikoidů i cyklosporinu ze všech zvířat (i lidí) nejlépe, tak snad to tak bude.
Jinak tedy ještě dodám, že přední pravá a ocas jsou u nás nejviditelnější, ale stroupky mívá i na hlavě těsně nad očima a alopecie je i na ploskách zadních nohou, ulámané chlupy má nad kořenem ocasu až do čtvrtiny zad. Ocas zespodu holý úplně, ze shora chlupy dorůstají, ale průběžně je zase láme.
Sip
napsal(a):
Přemýšlím i nad alergií na plast. Misku má keramickou, ale záchod je z plastu. Myslíte, ze je možné, aby ji to vadilo? Jak to tam po sobě zahrabava, tak škrábe to dno. Jsou i záchody z jiného materiálu? Taky mě napadají roztoči. V předsíni a ložnici mám koberec :(
To spíš stelivo samotné, ale že by vadil plastový záchod je nepravděpodobné. Koberce teď často vysávejte, nenechávejte ji na koberci spát.
Misky z keramiky jsou super. Já se dočetla, že i nerez může vadit, takže jsme přecházeli na keramickou misku na vodu a skleněné (kterých mám plno, takže se mi dobře točí přes myčku) na granule.
Vynechte i pamlsky! Dávat pozor na to, čím čistíte povrchy, sprchu, záchod....
Pro ilustraci, jak vypadá naše zdravá a postižená packa. Jsme z veteriny zpět, i veterinářka řekla, že už jsme zkusily všechno, takže teď budeme čekat, jestli mu vyjde negativně protilátky na toxoplazmózu (kdyby vyšly pozitivní, hrozilo by, že by cyklosporin toxu tzv. probudil a proto, že bude mít utlumenou imunitu, by to bylo hodně zlé). Pak nasadíme cyklosporin. Už nikdy nemůže chodit ven a jíst syrové maso.
A moje vypadá takto, když se to rozjede....
Jsem z toho dost špatná. Po práci jsem se stavila do drogerie a nakoupila jsem prací prostředek, tekuté mýdlo a čistič do kuchyně a koupelny Jelen. Jinak to stelivo mám Green Lotter, který by měl být 100 % přírodní.
Tohle? https://eshop.unihobby.cz/zahrada-zoo-program-potreby-pro-kocky-toalety-a-podestylky-podestylka-smarty-tofu-cat-litter-green-tea-6l/189635p/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5bPLA%5d+all&utm_content=All+0-500+K%c4%8d&utm_term=stelivo+green+litter
To máme i my. Nateklá pusa...pořád mi přijde jako vyloženě něco, co jí, olizuje. Muži natékají sliznice, když náhodou sní sezam A nebo kočka...když olizuje sebe u čištění vlastně...taky může být
lesnížínka
napsal(a):
Tohle? https://eshop.unihobby.cz/zahrada-zoo-program-potreby-pro-kocky-toalety-a-podestylky-podestylka-smarty-tofu-cat-litter-green-tea-6l/189635p/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=%5bPLA%5d+all&utm_content=All+0-500+K%c4%8d&utm_term=stelivo+green+litter
To máme i my. Nateklá pusa...pořád mi přijde jako vyloženě něco, co jí, olizuje. Muži natékají sliznice, když náhodou sní sezam A nebo kočka...když olizuje sebe u čištění vlastně...taky může být
Pamlsky nedostává žádné. Poslední tři dny jsem k hypoalergennim granuli Trovet ( s kralikem) primichavala trošku granuli Applaws s rybami. Tak možná ji to udělaly ty Applawsky :(
Poslední dny, ale toho stejně moc nesni. Da si pár granulek a končí :( Asi koupím zítra nějakou rybu, asi lososa a zkusím ji dát. Nebo ji dám trochu zloutku vareneho.
Sip
napsal(a):
A moje vypadá takto, když se to rozjede....
Jsem z toho dost špatná. Po práci jsem se stavila do drogerie a nakoupila jsem prací prostředek, tekuté mýdlo a čistič do kuchyně a koupelny Jelen. Jinak to stelivo mám Green Lotter, který by měl být 100 % přírodní.
Já to ani v době velkého zánětu nefotila, to mi bylo do pláče jen to vidět. Navíc se mi pak kocour i začal vyhýbat, protože byl kompletně koupaný každý druhý den, aby jsme to dali rychle dokupy.
Možná budete taky muset na chvíli nasadit kortikoidy, abyste ten rozbouřený imunitní systém trochu zklidnili. Dávejte pokud možno jen jeden druh granulí a žádné maso navíc k tomu. Jinak si to budete zbytečně protahovat. Teď je důležité ji trochu zklidnit a pak můžete provokačně zkusit něco přidat. Počkat vždy aspoň dva týdny....ono to může chvíli trvat, než to vyvolá reakci.
k_r_i_s_t_i

XXX.XXX.232.157
Nejlepší veterinář kterého našla a zachránil mi kočku právě po triaditidě z potravinové alergie je doktor Raška v Ostravě. Bohužel kočka má pořad projevy alergie, většinou u nějaké diety vydržíme rok nebo dva a pak musím hledat nové granule a kombinace. Teď jsme přesně v tomto stádiu. Nechci kortikoidy a tak ji dávám homeopatika Allium Cepa a ať si myslí kdo chce co chce, tak jí to pomáhá. Ale pořád se škrabe a je strašně nervózní, bez těch homeopatik si to neumím představit. Co nám vydrželo nejdéle bez všech reakcí byli granule Purina HA. Teď zkouším veganské ale ty nechce, už nevím co s ní. Ale zjevně to může být i horší když čtu Váš příspěvek. Jinak mi přijde, že ani doktoři nevědí, testy jsou nespolehlivé to už mi řekli 4 veterináři.
Je to na nás, najít tu správnou dietu