Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Iwa

18.6.2022 13:06
Iwa

XXX.XXX.156.32

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu s výběrem kočky. S manželem budeme zařizovat vlastní byt a já si konečně budu moci pořídit vlastní číču. Jenže mi jde trošku hlava kolem z výběru. Nejsem sice žádný začátečník - kočky jsme měli vždy, co se pamatuji -, jenže dosud nám nikdy příliš nemuselo jít o povahu, měli jsme vždy obyčejnou kočku domácí a když měla divokou, pustila se vydovádět ven.
Nicméně s novým domovem přichází nové nároky. S manželem chodíme samozřejmě oba do práce, takže bude potřeba, aby bylo zvíře schopno strávit nějaký čas o samotě (já jsem každý den večer doma, takže jde pouze o čas délky mé pracovní doby) a netrpělo. Čili sháním kočku nezávislou, která ale nezačne z nudy vymýšlet hlouposti a ničit inventář domácnosti. Spíše klidnou a pokud možno ne zrovna zpěváčka - to by nám sousedi asi moc nepoděkovali.
Poradíte s výběrem, prosím?
Zatím nás zaujala třeba Ruská modrá.

18.6.2022 15:47
Bobča

XXX.XXX.20.192

Čili sháním kočku nezávislou, která ale nezačne z nudy vymýšlet hlouposti a ničit inventář domácnosti. Spíše klidnou a pokud možno ne zrovna zpěváčka - to by nám sousedi asi moc nepoděkovali.

Tak to nevím...do kočky nevidíte...Nikdo vám asi nezaručí, že to,či ono plemeno je klidnější..je to na jednotlivci...Někdo má obyčejnou kočku klidnou a někdo divočáka A "zpívat" může i jakákoli,když se bude mrouskat...Můj obyčejný vykastrovaný "vesničan" tu pusu nezavřel,když měl své dny...chodil,a vyřvával,,

Ale možná vám tu někdo poradí i ohledně té "Ruské modré"

18.6.2022 15:49
Bobča

XXX.XXX.20.192

Ale "canka" tu má Briťáka,který se dá přirovnat k ozdobnému plyšákovi...ten snad ani nemňouká

Ester810

18.6.2022 23:46
Ester810

XXX.XXX.62.7

Za mne určitě mohu doporučit Britskou krátkosrstou kočku. Nejlépe samici, vykastrovanou (pokud není kastrovaná, asi nepřekvapí že v určitých v období bude chtít ráda utíkat ven nebo bude hlasitě, ale opravdu hlasitě mňoukat a samice bývají klidnější než samci). Bývají především šedé, ale jsou i hnědé a krémové variace. Ale tady jde hlavně o povahu než o vzhled
Britky bývají velmi klidné a tolerující, taky bych je často nazvala flegmatiky. Nemají problém být celý den sami (pokud je tedy plná miska) a většinu dne polehávají, v pohodě jim stačí byt a nejsou příliš aktivní (maximálně uloví mouchu, ale nábytek nechají celý). Často se stává, že vyhledávají pozornost ve stylu pohlaď mě/přitulím se k tobě, ale už nejsou tak nadšené, když je věčně objímáte a pusinkujete. Pokud už od mala nejsou zvyklé na zvedání a držení v náručí, dost pravděpodobně se bude bránit.
Není tedy ideální, pokud vyhledáváte kočku, se kterou si můžete aktivně hrát nebo se s ní všemožně mazlit.
Je tedy ideální, pokud kočka má být většinu dne sama a večer ji chcete hladit, zatím co si užíváte klidu u televize.
Osobně mám zkušenost s několika britkami a vždy to bylo to samé, jak popisuji. Samozřejmě, jedinec se liší od jedince, nicméně vždy se jednalo o kliďase až flegmatiky, kterým stačí plná miska a dobré místo k vyhřívání, aniž by museli vyhledávat nějakou větší aktivitu. Hodně doporučuji následující článek. Já čerpám z osobních zkušeností a v tomto článku jsem se ztotožnila doslova se všemi body: https://vse-pro-zviratka.cz/britska-kocka

Ester810

19.6.2022 00:04
Ester810

XXX.XXX.62.7

Ještě dodám, že si můžete přečíst i komentáře na spodní stránce článku. Osobně jsem se téměř vždy setkala s britkami, které jsou popisovány přímo v článku, ale pokud je budete už od kotěte mazlit a trávit s nimi více času, budou samozřejmě mnohem více přítulné, budou vás vítat u dveří apod.
Hodně tedy záleží, jestli si pořídíte kotě či ročního dorostence, nebo už plně dospělou kočku, co má své zvyky a která nemusí být tak zvyklá na nošení a mazlení.

19.6.2022 06:10
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Kočka není šťastná sama.
Pořiďte koťata dvě.
Nebude mít ubohý, prázdný život.
Píši z vlastní zkušenosti.
Už nikdy jen jedno kotě ...

19.6.2022 07:55
lesnížínka

XXX.XXX.36.93

rapotacka11 napsal(a):
Kočka není šťastná sama.
Pořiďte koťata dvě.
Nebude mít ubohý, prázdný život.
Píši z vlastní zkušenosti.
Už nikdy jen jedno kotě ...

Vždycky jsem měla kočky dvě a ještě ne zavřené v bytě. Byli dva psi(aby jednomu nebylo smutno a měl parťáka) a stejně tak mám vždycky i dvě kočky - kočku a kocoura, kastráty. Ale myslím si, že zrovna britka by samotou netrpěla. Ony kočky jsou vesměs samotářská zvířata, vyhledávají kontakty jen při páření. A britka, moje všechny, o žádné mazlení a kontakty nestojí, či jen velmi vyjímečně. Mazlení a hlazení nevyhledávali už moc ani jako koťata, s dospělostí je to ,,pohlaď mě a jdu".

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2022 08:51

"Nikdo vám asi nezaručí, že to,či ono plemeno je klidnější..je to na jednotlivci..."
v prvé řadě to je o plemeni
proto jsou šlechtěna a mají nějaký standard, který není jen o vzhledu, ale i o povaze
a pak, v řadě druhé, to je o povaze rodičů a samotného kotěte
jsou to živé bytosti a ne vždy musí odpovídat mustru (neboli standardu)

neboli, nejdřív vybrat plemena dle standardu, a pak oslovovat chovatele a klábosit
a projíždět internet

ta ruská modrá je asi dobrá volba
i britka
kartouzská kočka

19.6.2022 09:12
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Ony kočky jsou vesměs samotářská zvířata, vyhledávají kontakty jen při páření.

Ano, píše se to často.
Mám jinou zkušenost.
Když jsem jednou neplánovaně pořídila
koťata dvě, viděla jsem tu pozitivní změnu.
Chtěla jsem jen zadavatelce poradit.
Je možné, že si vnímavý majitel časem uvědomí,
že kočce, být celý den sama zavřená v bytě
až tak nevyhovuje a pořídí parťáka,
sžívání bude zbytečně problematické.

Měli jsme různé kočky-obyčejné, všechny milé i mazlivé.
Měli jsme i černé. Tři.
Ty měly ještě něco navíc.
Povahou, mazlivostí a inteligencí úžasné.
Měli jsme i perskou.

19.6.2022 09:28
Bobča

XXX.XXX.20.192

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Nikdo vám asi nezaručí, že to,či ono plemeno je klidnější..je to na jednotlivci..."
proto jsou šlechtěna a mají nějaký standard, který není jen o vzhledu, ale i o povaze

neboli, nejdřív vybrat plemena dle standardu, a pak oslovovat chovatele a klábosit
a projíždět internet

i britka
kartouzská kočka

já si to pak uvědomila,že vlastně Canka i Žínka mají briťáky a ti jsou klidní...proto jsem dopsala briťáka ale k těm 2 bych se taky přikláněla,aby měli parťáka a nebyli doma sami...Já toho lituju dodnes,že jsem si nevzala k Maxovi ještě toho"běláska"...bílý s rezavým ocáskem...jsem se rozmýšlela...byl ještě volný,ale holka,že mi stačí jedno...ale ona má dvůr...co už..

19.6.2022 09:40

......dvě peršanky.....není také marně vzít si dvě zvířata, která už chovatel vyřadil z výstav a chovu, jsou to povahově prověřená zvířata, velmi dobře socializovaná a většinou takřka zadarmo....

19.6.2022 09:54

"Já toho lituju dodnes,že jsem si nevzala k Maxovi ještě toho"běláska"...bílý s rezavým ocáskem..."

aby dvojnásobný čurbes....?

prostě jsou kočky, které tu plnou svobodu potřebují, mají to tisíce let v genech
ta "domestikace" má u koček fakt kapku jiný význam, respektive, jak jsem teď někde narazila na hezký citát "domestikace koček je oxymoron"
(u plemen dlouhodobě šlechtěných člověkem to bude jiná...)

19.6.2022 10:13

Bobča napsal(a):
já si to pak uvědomila,že vlastně Canka i Žínka mají briťáky a ti jsou klidní...proto jsem dopsala briťáka ale k těm 2 bych se taky přikláněla,aby měli parťáka a nebyli doma sami...Já toho lituju dodnes,že jsem si nevzala k Maxovi ještě toho"běláska"...bílý s rezavým ocáskem...jsem se rozmýšlela...byl ještě volný,ale holka,že mi stačí jedno...ale ona má dvůr...co už..

....no Maxe se Vám udat podařilo...udávat dvě kočky už by byl vcelku oříšek.....

19.6.2022 10:18
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Třeba mají zázemí=rodina,
která "v nouzi" (alergie aj.)pomůže
a kočky skončí u příbuzných=venku.

19.6.2022 11:23
lesnížínka

XXX.XXX.36.93

rapotacka11 napsal(a):
Ony kočky jsou vesměs samotářská zvířata, vyhledávají kontakty jen při páření.

Ano, píše se to často.
Mám jinou zkušenost.
Když jsem jednou neplánovaně pořídila
koťata dvě, viděla jsem tu pozitivní změnu.
Chtěla jsem jen zadavatelce poradit.
Je možné, že si vnímavý majitel časem uvědomí,
že kočce, být celý den sama zavřená v bytě
až tak nevyhovuje a pořídí parťáka,
sžívání bude zbytečně problematické.

Měli jsme různé kočky-obyčejné, všechny milé i mazlivé.
Měli jsme i černé. Tři.
Ty měly ještě něco navíc.
Povahou, mazlivostí a inteligencí úžasné.
Měli jsme i perskou.

Jasně, dvě koťata jsou ideál, i když...nikdy jsem nemusela řešit dvě koťata v bytě. To si myslím, že i ta nejklidnější(později) plemena udělají z bytu kůlničku na dříví při svých hrách
No a pak...neumírají zároveň, takže člověk nechce, aby kočka zvyklá na společníka zůstala sama..a pořídí jí kotě-parťáka. Už se prostě dvě koťata nepotkají. Ale ráda na to vzpomínám

19.6.2022 11:34
Bobča

XXX.XXX.20.192

já myslela tak,že by se vyblbli ve dne a v noci chrápali i když to člověk nemůže vědět předem,že ? ..jako divočina by to byla..byli by to bráchové
si teď představuju to lítání po chodbách a po zábradlí na balkoně !!

19.6.2022 11:39
Bobča

XXX.XXX.20.192

ale zase bych nepotkala Vás tady všechny. ..už je to vlastně myslím skoro 5 roků ..Všechno se vším souvisí...tak to mělo být..

19.6.2022 11:40
lesnížínka

XXX.XXX.36.93

Bobča napsal(a):
ale zase bych nepotkala Vás tady všechny. ..už je to vlastně myslím skoro 5 roků ..Všechno se vším souvisí...tak to mělo být..

5 roků?!? Ty voe

19.6.2022 12:04

Bobča napsal(a):

já myslela tak,že by se vyblbli ve dne a v noci chrápali i když to člověk nemůže vědět předem,že ? ..jako divočina by to byla..byli by to bráchové
si teď představuju to lítání po chodbách a po zábradlí na balkoně !!

. ..no kočky se vyblbnout především v pozdním večeru a k ránu...

19.6.2022 12:33
rapotacka11

XXX.XXX.224.45

Naše převzaly OPRAVDU (neke.) náš režim, ale
vyřádily se přes den venku dle libosti.
Mám na to krásné vzpomínky .
Jenom bytovou kočku bych si nepořídila.

19.6.2022 12:40
lesnížínka

XXX.XXX.36.93

rapotacka11 napsal(a):
Naše převzaly OPRAVDU (neke.) náš režim, ale
vyřádily se přes den venku dle libosti.
Mám na to krásné vzpomínky .
Jenom bytovou kočku bych si nepořídila.

Já právě taky ne, venku to bylo s koťatama super, mohli lítat, skákat, šplhat po čem chtěli, bez omezení a okřikování. Když potom, už jako roční jedinci, protože zima, začali chodit i domů, chovali se naprosto vzorně, vyskočení na sedačku byla vyjímka a naprosté maximum, vůbec na nic neskákali, nelozili po nábytku a neškrabali, to byly pro ně už navždy činnosti na venek. Tady Viktěnka se přivezl na zimu, takže doma strávil první měsíce a tam je vidět rozdíl, hrozně ho bavilo ležení na zádech a posunování se drápáním sedačky ve spodní části kolem celé sedačky, takže ta je na odpis Ještě ho to občas doma drapne, takže nová se bude řešit, až to úplně zapomene

19.6.2022 13:29
fikovnice

XXX.XXX.132.116

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

a projíždět internet

i britka
kartouzská kočka

Velmi souhlasím, že to JE o plemeni.
Takže s klidem v duši doporučím MCO (samozřejmě s PP, ať máte záruku, že to je opravdu MCO!). Elsa (MCO) má flegmatickou povahu, nemá nejmenší spády, že by chtěla ven, nic neničí. Zrovna včera jsem o ní přemýšlela - že to byla šťastná volba plemene, až na jednu věc, pro někoho zásadní!!
Jsou dlouhosrsté - chundelaté, takže v podstatě KAŽDÝ den jsou někde chlupy až závěje z chlupů. Za mě tedy jediná jejich nevýhoda. A souvisí s tím i riziko bezoárů a jejich zvracení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík